svesinieks ([info]svesinieks) rakstīja,
@ 2016-12-01 10:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
#Веганство
Pēc 30 vegānu dienām:

плус:

+vegānisms ir daudz vieglāks kā man sākotnēji šķita. Kā rūdītam visēdājam, man likās, ka visu dienu to vien gribēsies kā buljona pīrādziņus, steikus un siera kruasānus, kamēr nāksies gariem zobiem žļembāt zaļu bezgaršīgu masu ar bietēm - bet nē. Mēneša laikā vien pāris reizes iedomājos, ka lašmaizītes vai burgers būtu jauks pieskāriens vegānajai ikdienai, bet kopumā mans dzīvesveids ir mainījies pavisam nedaudz.

+vegānu virtuve ir cool. Nekā netrūkst  - ne vien lai paēstu, bet arī lai gardi pierītos kā cūka. Vien varbūt pavisam nedaudz grūtāk kā ar konvencionāliem binge ēdieniem, bet noteikti ir viegli sasniedzams mērķis. īpašs šautouts tofu.

+vegānu pārtika ir viegla. Pat kārtīgi uzdzīvojot un apēdot daudz, daudz ēdiena, pēc brīža atkal ir viegli un var skriet, diet vai ēst vēl.

+vegānu pārtika ir lēta. īpaši ja iztiek bez tofu.

+zaudēti 3kg (no 83) neskaitot kalorijas, ēdot daudz maz saprātīgi darba dienās un daudz maz neprātīgi brīvdienās. Nekad apzinīgajā mūža vecumā neesmu svēris tik maz.

+ēdnīca "Terapija" ir jauka vieta, kur ieturēt maltīti un iedzert kādu alu - bez vegānām nepieciešamībām nebūtu to atklājis.

+par maltīti darba laikā pie kompja daudz biežāk kļūst augļi (āboli, mandarīni, kurma, bumbieri) un melnā šokolāde, nevis piena šokolāde un bulciņas.


минус:

-jūties kā lohs prasot, lai kkur neliek krējuma mērcīti vai citas nevegānas lietas sabiedriskās ēdināšanas iestādēs. Jūties kā tās klīrīgās kuces ar cietajiem sejas vaibstiem ar suni azotē, kurām nekas nav labi un kuras allažiņ pieprasa īpašu attieksmi. Tāpat, kad esi ciemos jūties kā lohs, kas neciena namatēva centienus.

-piršana. novembra mēnesī esmu izpirdis tikpat vai vairāk kā pārējā gadā.

-nevar ātri paņemt kko apēst. topmaize, bulciņas, hotdogi - tas viss iet secen un citkārt, kad nav citu iespēju nākas palikt bešā.

-vegānu pārtika ir viegla. grūti piesisties tā, lai pēc neilga laika atkal nedomātu par ēšanu.

-jūties slightly nedaudz vainīgāks par dzīvnieku produktiem, kurus izmanto vai plāno izmanto. Ne gana, lai nopietni apsvērtu to neizmantošanu (it īpaši ādas lietiņas), bet gana, lai justos mazliet sliktāk par to.

-piektdienas hesburger apmeklējums. (šo noteikti varēja aizstāt ar ko citu), bet man pietrūka piektdienas došanās pēc burgera tortiljas. ne pašas tortiljas, bet procesa - laiska piektdienas pēcpusdiena, kad darbi jau daudzmaz pabeigti, žurnāls vai planšete somā un hesburger lētu, bet intensīvu baudu sološā vide, kur starp līdzīgiem biroja planktona cilvēkiem ieturēt ātru, gardu un neveselīgu maltīti.

nesaistīti:

-man šķiet, ka rietumu cilvēka ēdienkarte ir nepamatoti centrēta uz gaļu - tā būtībā paredz, ka pilsonis katrā savā maltītē apēd mazliet gaļas, vai vismaz dzīvnieku izcelsmes produktu, kas šķiet lieki. Man šķiet, ka gaļai un dzīvnieku izcelsmes produktiem var būt nozīmīga vieta ikviena cilvēka ēdienkartē, bet ne jau 3x dienā. Un ja nebūtu jābliež gaļa all day everyday #BlazeTheMeatYall, tad kazi varbūt varētu arī domāt par kādas bioloģiskas gaļas ražošanas iespējām.

-interesējoties par vegānismu saproti, cik lielā mērā dzīvnieki ir fucked un dzīvnieku produktu augsto morālo cenu. Ja pašam būtu jāiedur duncis govij kaklā, lai tiktu pie kotletes, kas iespiesta starp divām baltmaizes rikām, noteikti izvēlētos grauzt rāceni. domāju, ka lielākā daļa lepno gaļēdāju, kas smīkņājot par vegāniem, ļauj taukiem no cepeša notecēt gar krāsotu lūpu kaktiņiem, rīkotos līdzīgi.

-gardas vegānu maltītes balstās uz trim vaļiem - maizi, tofu un pākšaugiem un to kombinācijām.

-nevar izlemt, kas varētu būt tas ko gribās, tagad, kad atkal drīkst visu.





(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]gnidrologs
2016-12-01 12:31 (saite)
Par pēdējiem diviem punktiem.

Ko nozīmē ''lieki''. Dzīvnieku izcelsmes produkti ir viegli pieejami un garšīgi. Ko nozīmē ''centrēties''. Bez dzīvnieku izcelsmes produktiem vēl ir floras propdukti. Tātad ir divu džādu valstu produkti. Nav nekāda centrēšanās. Pie gaļas parasti nāk klāt arī visādi kartoški, rīsi + salāti.
Neviens neekspektē tevi ņemt to kotleti. Liela daļa ēstuvju ir no sērijas ''iesmel pats''.

Ja es dzīvotu tajos laikos, kad katra saime pati kāva savus lopus, tad priekš manis pārgriezt rīkli vai nocirst galvu būtu tik pat ikdienišķa darbība kā atvērt ledusskapi vai iemest veļu veļas mašīnā. Tik pat labi es varētu teikt, ka tu nevarētu uzart lauku vai savākt mežā pareizos augus savam vegāna salātam. Dabiski, ka nevarētu, jo dzīvo 21 gadsimta urbānajā vidē ar pavisam citiem spēles noteikumiem.
Derdzīga apiešanās ar lopiem ir derdzīga un es ceru, ka to kaut kad sāks iegrožot, bet nevajag man te šitos muh feeweengs argumentus, ja.:)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]svesinieks
2016-12-01 14:34 (saite)
1. Ar to domāju, ka garšīgi un viegli pieejami nedzīvnieku izcelsmes produkti ir mazāk pieejami. Desmaizi var nopirkt katrā kioskā - tomātmaizi, humusmaizi vai tofumaizi nevar. Ēdnīcā, tā dēvētais pamatēdiens (sautējums, zupa, sacepums etc.) pārsvarā satur gaļu vai nevegānas lietiņas. Es, protams, saprotu, ka tas daļēji ir pieprasījuma piedāvājuma jautājums, bet ja būtu vairāk interesantu vegānu lietu, domāju tās arī biežāk izvēlētos.

2. Nu ja tu uzaugtu ar vērtību sistēmu, kurā ir ikdienišķi bliezt dzīvniekus, tad, protams, ka noplūkt vistu konceptuāli neatšķiras no bazilika noplūkšanas. Tas ko gribēju teikt, ka, manuprāt, nonākot situācijā, kad pašam, lai pagatavotu cepeti, būtu jānogalē brūnace Gauja, daudzi mūsdienu urbānajā vērtību sistēmā augušie, nespētu to izdarīt nevis fizisku spēju vai zināšanu trūkuma dēļ (kā lauka aparšanas gadījumā), bet morālo apsvērumu dēļ. Es pat domāju, ka daudziem varētu būt problēmas ar pakalpojumu miesnieks pēc izsaukuma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-12-01 15:40 (saite)
Par pirmo varu piekrist.

Kad teicu par otru, tad domāju ne tikai fiziskās, bet arī psihologīskās spējas. Ja tev tētis jau no bērnības māca kā vistai nokruķīt galvu, tu to uztversi kā normālu, pat garlaicīgu lietu. Par morāli vispār neiet runa, jo nogalināt dzīvnieku nav amorāli ne no kāda rakursa. Morāle ir tikai cilvēkiem. Šeit viss atkarīgs no inhibīcijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]svesinieks
2016-12-01 17:03 (saite)
Es domāju morāli kā sistemātisku attieksmi pret lietām. Ja tu uzaudz ar domu, ka govi nāksies pārvērst buljonā un govi uzskati par līdzekli buljona pagatavošanai, tad nav problēmu.

Problēma ir tad, ja, piemēram man, patīk vistas buljons, bet ne pietiekoši, lai vistas buljona dēļ varētu nokaut vistu vai pat tieši pasūtīt viņas nokaušanu. Tiesa gan kad vista ir nokauta un safasēta un man prasa vai esmu gatavs nopirkt mazliet vistas gaļas, esmu gatavs teikt jā. Man šķiet, ka tas ir mazliet amorāli (nav saskaņā ar manām vērtību preferencēm).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-12-01 17:40 (saite)
Nesaprotu šo dilemmu. Pie tam vēl ar vien uzstāju, ka tā ir psiholoģiska, nevis morāla. Es neesmu psiholoģiski gatavs šaut cilvēkus, bet gribu, lai mani pret noziedzniekiem aizsargā policists, kas tam ir gatavs. Tas pats variants. Senākos laikos vidējam aritmētiskajam bija daudz lielāka inhibīcija pret kazuālu vardarbību, jo nebija visvarenas valsts, kas uzurpē vardarbības monopolu.

Ja es audzētu lopus, gan jau arī ar laiku aprastu viņus kaut. Pirmajās reizēs būtu grūti, bet pēc tam jau pierastu. Pričom te morāle? Vienīgās ētiskās dabas problēmas es redzu tikai tiešām nežēlīgā attieksmē pret kaujamlopiem. Norma ir žēlsirdība. Cietsirdība ir antinorma. Sadisms - pataloģija.

Ja runājam par industriālo fermerismu, jā, pilnīgi piekrītu, ka tas ir kaut kas, kas būtu jāizbeidz. Vismaz tādā orveliskā formā, kādā tās mēdz notikt šodien. Tā ir nežēlība.
BET
Nav sliktākas protesta formas pret šo fenomenu kā gaļas neēšana. Tāpat arī liekulīgākas. Tu un visi pārējie veģīši, labi zināt, ka absolūti nekas no jūsu centieniem nemainīsies. Toties jūs zināt, ka jutīsities labāk par sevi un varēsiet moralizēt citiem. Tas arī viss sausais atlikums. Tas ir kā protestēt pret nabaga ķīniešu strādnieku ekspluatāciju, demonstratīvi atsakoties pirkt ''made un china'' preces un par to daudz runājot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-12-01 17:42 (saite)
Btw, man nācies pāris reizes slīcināt kaķēnus. Tas skaitās vai nav pietiekami ''gory'' tevis uzstādītajai problēmai?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]svesinieks
2016-12-03 11:30 (saite)
Lai arī pats neesi gatavs šaut cilvēkus, tu droši vien uzskati, ka ir apstākļi pie kuriem ir taisnīgi un vērtīgi šaut cilvēkus vai vismaz sadot viņiem ar rungu pa muguru. Tas ko gribēju teikt, ka daudzi no mūsdienu urbānajiem ļaudīm nedomā, ka ir taisnīgi vai vērtīgi kaut dzīvniekus, bet produktu pieejamība ērtam patēriņam ļauj vieglāk veikt pavisam nelielu morālo kompromisu.

Ar morāli es domāju rīkošanos saskaņā ar savām vērtību preferencēm. Manupraāt, daudzi ļaudis cūku vērtē augstāk, kā Lido apmeklējumu, bet cūkas attālums no Lido un vieglā lido pieejamība, ļauj pievērt uz to acis.

Es nesaku, ka kaut kas mainīsies no maniem (gauži nelielajiem) centieniem, ar moralizēšanu nenodarbojos (nu vai gandrīz nenodarbojos) un par sevi labāk jūtos ļoti nedaudz.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-12-04 18:33 (saite)
Nu jā, te mūsu vērtības atšķiras. Priekš manis cūka ir primāri saistīta ar pārtiku. Nekādas citas jēgas tam lopam objektīvi nav. Galu galā tas ir man-made dzīvnieks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zivs
2017-01-04 03:53 (saite)
Gribētu dzirdēt pamatotu jēgu Tavai eksistencei. Pilnīgi nopietni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]french_mime
2016-12-02 04:53 (saite)
Cool ieraksts! Tavi novērojumi ir ļoti līdzīgi maniem, kad sāku vegānismu pirms aptuveni 2 gadiem. Starp citu, vai esi redzējis šīs 3 filmas, kas apskata iemeslus, kāpēc kļūt par vegānu?

1. Forks Over Knives (tur ārsti runā par pētījumiem par dzīvnieku produktu saistību ar veselības problēmām - aptaukošanos, sirds slimībām, diabētu, vēzi)

2. Cowspiracy (par animal agriculture ietekmi uz vidi, piesārņojumu, mežu izciršanu, globālo sasilšanu, resursu trūkumu, ūdens patēriņu)

3. Earthlings (smaga filma, parāda kā dzīvnieki tiek turēti un nogalināti mūsdienu fermās)

Es domāju, ka pat ja tu nekļūsti par hc vegānu, bet kaut vai izslēdz vai samazini gaļu, tu jau ļoti uzlabo savu veselību, samazini savu carbon footprint (viena burgera uzražošanai ir tāds pats carbon footprint kā 42 miles braucot ar mašīnu vai 200 stundas darbinot spuldzi un tas patērē 2400 litrus ūdens), un nemaksā par aptuveni 198 dzīvnieku nogalināšanu gadā.

Par ēdienu pieejamību ārpus mājas - jā, tas bija arī mans lielākais stragls, bet UK tagad aizvien vairāk cilvēku kļūst par vegāniem, cik es zinu vegānu skaits UK palielinājās no 150000 2006. gadā līdz 542000 tagad un aizvien vairāk pieejamas kafejnīcas, ēstuves ar vegānu piedāvājumu. Cerams LV būs tāpat.

Un es domāku - cilvēkiem, kuri medī dzīvniekus vai tur saimniecībā, lai izdzīvotu, nevar neko pārmest, bet mūsdienās rietumu sabiedrībā, kur ir pietiekami daudz opciju, kā paēst lētu, veselīgu un sātīgu maltīti no augu valsts produktiem, nav pieņemami maksāt, lai mūsu vietā nogalina, nav tā vērts arī veselības un vides ziņā.

Par izsalkumu - vegāniem jāēd lielākas porcijas un biežāk, lai dabūtu to pašu daudzumu kaloriju, jo gaļā un pienā to ir ļoti daudz, kā arī tauku vairāk. Par gāzēm - kamēr ķermenis pierod, turklāt svarīgi noskalot pupiņas, kas nāk no bundžām, jo tieši tas šķidrums izraisa gāzes. Bet vispār - jālieto gana daudz maizes, kartupeļu, rīsu, nevis salātlpas - tie ogļidrāti ir primārais enerģijas avots.

Vispār, superīgi, ka pamēģināji.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-12-02 06:19 (saite)
Nevēlos diskutēt par dietoloģiju un kas veselīgāks, jo tieši tā pat kā pro-veģe ir arī pro-gaļas pētnieki, kas sarakstījuši savas grāmatas, kurās savukārt raksta cik daudz veselības problēmas sagādā graudaugi.
Neesmu speciālists un šaubos vai vispār kāds drīkst sevi par tādu saukt šajā sfērā. Patiesība visdrīzāk ir kaut kur pa vidu un veselīgums vairāk atkarīgs nevis no ''ko'', bet ''kā'' patērēt uzturā.

Par vidi. Nu zini, tad vajag pārstāt arī mūsdienu tehnoloģijas lietot, jo kaut vai datora, uz kura tu šobrīd klabini, ražošanas ciklā vide tiek piesārņota kudi vairāk, nekā vairāku nedēļu racionam atbilstoša steiku porcija. Kā jau teicu, šī manuprāt nav adekvāta protesta forma, bet tīra epatāža.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]french_mime
2016-12-02 16:24 (saite)
Man šķiet, ka tas nav tik sarežģīti, vismaz man. Man bija ļoti vienkārši pieņemt šo lēmumu - noskatījos pāris video par to, kā pret tiem dzīvniekiem izturās fermās, kā notiek nogalināšanas process, sapratu, ka man tas nav īsti pieņemami un negribu kādam maksāt, lai to manis vietā dara un tādējādi atbalstīt to industriju un attiecīgi pārmainīju ieradumus. No sākuma bija grūtāk, bet tagad nejūtos nekā ierobežota. Es pieņemu, ka citiem cilvēkiem kļūt par vegāniem būtu grūtāk, piemēram daudzbērnu ģimenēm vai nabadzīgiem cilvēkiem, kas strādā smagu fizisku darbu un nav laika piedomāt par to, kā apēst sātīgu, sabalansētu vegānu maltīti. Es arī nedomāju, ka esmu morālāka par cilvēkiem, kas ēd gaļu, vienkārši domāju, ka daudziem cilvēkiem nav ne jausmas, kā gatavie glīti safasētie produkti dzīvojuši un vai ir izjutuši sāpes, bet redzot to visu, iespējams diezgan daudziem ieslēgtos empātija (bet ne visiem) un viņi teiktu, ka nevēlas to atbalstīt.

Veselības un vides aspekti šai izvēlei ir bonuss, bet tas manā izvēlē nebija primārais, as in, es nerēķināju, kā tieši samazināsies mans carbon footprint un vai es gadījumā neesmu liekule, ja lietoju datoru. Manuprāt atslēga ir tajā, ka jāmēģina darīt tik, cik vari, lai samazinātu patērētāju sabiedrības slikto ietekmi uz dabu un citu būtņu sāpes. Attiecīgi, mainīt ēdiena izvēles man nešķiet tik sarežģīti, kā piemēram vispār vairs nelietot datorus vai transporta līdzekļus (tas būtu diezgan absurdi). Bet tas vien, ka dzīvnieku agrikultūras industrija saražo vairāk globālās sasilšanas veicinošās izplūdes gāzes, nekā visi transporta veidi kopā ņemot, un patērē tik ļoti daudz ūdens un zemes platības, lai nodrošinātu tiem dzīvniekiem graudaugus un soju (ko būtu varējuši audzēt cilvēkiem) man liek domāt, ka es tomēr nevēlos būt daļa no šīs problēmas, lai arī mans individuālais ieguldījums varbūt nav tik liels.

Nevajag iestigt idejā, ka ja nevar izdarīt visu, nevajag darīt neko - ir vērts piedomāt, kā ar savām izvēlēm kaut nedaudz uzlabot situāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2016-12-02 17:25 (saite)
Respektēju tavu lēmumu un man nav nekādu negāciju pret cilvēkiem, kā tu, kas savu principu dēļ izvēlas šādu rīcības modeli, taču domāju, ka praktiskais ieguldījums no tevis teikā tomēr tuvinās nullei. Es droši vien nepirktu botas, ja zinātu, ka tās šuj pusverdzībā strādājoši pusvergi, bet kas no tā..

Par to, ka agrārā saimniecība veicina vai neveicina globālo sasilšanu jau pārsviež jautājumu uz citu jautājumu, kas ir debatējams (cik liela nozīme cilvēkam klimatiskos procesos vispār), bet ļoti apšaubu, ka visu iespējamo industriālo izmešu dīķī tam ir tik dominējošs īpatsvars. Ņem vērā, ka ir ļoti daudz emocionālas propagandas par šo tēmu, samērā maz ekzaktas zinātnes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]svesinieks
2016-12-03 11:43 (saite)
Jā, kko esmu redzējis gan - bet tā kā neesmu eksperts, tad grūti spriest, cik tās ir patiesas. Man nav ne jausmas - cik ļoti neveselīgi ir dzīvnieku izcelsmes produkti. Forks over knives plant based diet ir kā panaceja visām veselības problēmām (kamēr viņi ēda nevis vienkāršu plant based, bet arī veselīgu plant based) diētu.

Atturīgās zinātnes vegānu pētījumi ir ievērojami klusāki un saka, ka jā most likeley in some cases veselīga plant based diēta ir slightly labāka par saprātīgu visēdāja diētu un saprātīga ēšanas ir visa pamatā.

Tas ko vēlos sacīt, ka man ļoti nepatīk tāda Maikla Mūra žurnālistikas maniere, kas grib skatītājam pateikt visu "Kā ir", īpaši ja man nav priekštata par to vai tas tā ir vai nav.

Earthlings pašu neesmu redzējis, bet spēju iztēloties aptuveno saturu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]helvetica
2016-12-02 17:54 (saite)
Somija šajā aspektā ir LIELISKA - tur defaultais settings ir diezgan vegānisks, par veģetāro vispār nekāda stresa. Tādi ēdieni un tādā izvēlē, zināmā mērā gaļa ir jāpameklē un speciāli jāpieprasa. Es te, protams, nedaudz pārspīlēju, bet, esot FI, vegāni ēdieni, uzkodas, kreiv- un džank- fūdi bija tik viegli pieejami, kā mums, te ikdienas karbonāde ar kartupeļiem un speķpīrādziņš, Rīgā tādā ziņā grūti - nākas par daudz domāt par savu ēdienu, ja vēlies to nedaudz vieglāku, nekā gaļagaļagaļakrējumsolasolaspiens

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]svesinieks
2016-12-03 11:45 (saite)
Kādu laiku atpakaļ, kad nepilnu pusgadu nodzīvoju Helsinkos biju teju kļuvis par veģetārieti skolas ēdnīcas piedāvājuma un gaļas cenu dēļ. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?