Scorpse ([info]scorpse) rakstīja,
@ 2013-02-15 11:44:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Izlasīju to satori rakstu par kristiešiem. Mans vienīgais komentārs ir krietni attālāk saistīts ar domstarpībām un negācijām par konkrēto tēmu. Tur ļoti precīzi ir pateikts tas, ko es domāju par bērniem un vecākiem, tas, kas manī mūždien ir raisījis milzu bijību un pietāti pret [personīgo] bērnu ideju per se:
"Vecāki maziem bērniem ir absolūta autoritāte, līdz zināmam vecumam viņi ir vienīgie, kas veido bērna priekšstatu par pasauli, vecāki nosaka to, ko bērns uzskata par patiesu un nepatiesu, pareizu un nepareizu – viņi ir tie, kas darina bērnu realitāti."
Lūk, šis aspekts man šķiet esam vienkārši par daudz. Par daudz atbildības, par daudz pašpaļāvības, par daudz Methodus tycus. Mana vērtību sistēma, mani uzskati, putniņi un prusaciņi - kaut kādā noteiktā komplektācijā un adaptācijā tas tiktu nodots tālāk, samaisījies ar vēl kāda cita zvēriņiem. Nav taču pasaulē tā, ka ar bērnošanu nodarbojas tikai kristālskaidrie - un nav arī tā, ka būtu skaidrs, kuri tie ir un vai vispār tālāk būtu jānodod iedomātā skaidrā pareizība. Lab, bērns tālāk attīstās pats un sāk atšķirot sev derīgo no nevajadzīgā, bet tieši tas fundaments, ko ieliek vecāki, ir zināmā mērā biedējošs.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]neraate
2013-02-15 12:00 (saite)
es atkal jau vairākas dienas nespēju sevi piespiest to rakstu izlasīt (bet es tāpat par kko noteikti saceptos)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]scorpse
2013-02-15 16:09 (saite)
Ai, par to īsto tēmu es pat cepšanos nesāku, nav mana druviņa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]bozena
2013-02-15 13:04 (saite)
Ok, būt vecākam ir atbildība, bet, man liekas, nevajag tik ļoti pārspīlēt šīs lomas nozīmību. Bērni ir dzimuši visos laikos un visādiem vecākiem. Es teiktu, ka būt par bērna vecākiem ir vienkārši normāli. Varbūt tieši tavi tarakāni dod tavam bērnam labu pieredzi. Jebkurš galu galā var atrast, ko pārmest saviem vecākiem, jo, lai gan mēs dodam bērniem to, ko uzskatām par labu un pareizu, bērnam tas tā var nelikties. Mani vecāki sūtīja māsu mūzikas skolā. Beigās tā izrādījās kļūda. Mani viņi nekur vairs nesūtīja, bet varbūt man tāda mūzikas skola būtu patikusi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kautskis
2013-02-15 13:16 (saite)
Plus ļoti daudz. Ja kāds uzdod sev tādus jautājumus kā "ko gan es varu dot savam bērnam" un "vai es viņam nesamācīšu pēdējo huiņu", tas vien viņu uzreiz padara piecreiz piemērotāku vecāka lomai nekā lielumlielā daļa to, kam bērni vienkārši piedzimst -- jo tas nozīmē, ka viņš arī kaut cik piedomās pie audzināšanas, nevis vienkārši ļaus visām lietām notikt, kā nu pagadās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tikko_pamodos
2013-02-15 13:50 (saite)
Tu piekrīti iepriekšējam komentāram un uzreiz pats ieraksti ko pilnīgi pretēju. Bet runa ir tieši par to, ka šādu jautājumu uzdošana neko negarantē, pretējā gadījumā, "labajās" ģimenēs nebūtu narkomānu (piemēram) un alkoholiķu atvases nespētu tikt pāri traumām (piemēram).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kautskis
2013-02-15 14:01 (saite)
Nu, tad es nepareizi sapratu komentāru. Man šķita, ka tas ir par to, ka nevajaga tik dikti iespringt, cik nu kuŗš ir piemērots vecāka lomai, jo visādiem ļautiņiem bērni dzimst -- un neko, iet pasaule uz priekšu. Un gribējās piebilst, ka, ja tam vēl pa virsu drusciņ iespringst uz audzināšanu, tad vispār rezultāti var būt spektakulāri.

Turklāt "neko negarantē" nenozīmē "nekad nedarbojas". Nav jau nu ar tā, ka visi no labajām ģimenēm paliek par narkomāniem un visi alkoholiķu bērni tiek pāri traumām. Vismaz es jūtami biežāk esmu redzējis tieši to, ka jēdzīgiem vecākiem izaug jēdzīgi bērni, bet alkoholiķu bērni turpina kulties pa to pašu purvu. Var jau būt, ka esmu ne tur skatījies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]bozena
2013-02-15 14:06 (saite)
Nukata!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]tikko_pamodos
2013-02-15 15:42 (saite)
Paga, paga, tu rakstīji, ka "ja kāds uzdod sev tādus jautājumus kā "ko gan es varu dot savam bērnam" un "vai es viņam nesamācīšu pēdējo huiņu", tas vien viņu uzreiz padara PIECREIZ PIEMĒROTĀKU (izcēlums mans) vecāka lomai nekā lielumlielā daļa to, kam bērni vienkārši piedzimst". Atkal pretrunas, no vienas puses apgalvo, ka nevajag iespringt, no otras puses, šādu jautājumu uzdošana jau vien parāda, ka vecāki domā līdzi, neatstāj visu pašplūsmā un tātad tomēr iespringst.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kautskis
2013-02-15 16:10 (saite)
Uzmeklē vārdnīcā, ko nozīmē "hiperbola" un kādos gadījumos to lieto. Piemēram, lai uzsvērtu domu.

Tieši tādu mazliet pretrunīgu (angļu valodā ir labs vārds counter-intuitive) domu arī gribēju norādīt. Pats fakts, ka cilvēks iespringst uz to, vai atbilst vecāka lomai, tik tiešām norāda uz to, ka viņš iespringst pietiekami, lai neatstātu visu pašplūsmā. Tātad nevajag iespringt tik ļoti, lai vispār paliktu bez bērniem. Vajag iespringt, bet tieši tāpēc nevajag iespringt pārāk daudz. Apmēram tā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]di_wine
2013-02-15 13:33 (saite)
Bet nu tā ir. Vecāki, vecvecāki, vēlāk dārziņa audzinātājas un skolotājas, draugi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]rediiss
2013-02-15 13:38 (saite)
es klausos vienas jaunās mammas stāstus un saprotu, ka vecāku tarakāni ir tikai puse bēdas. tos vismaz var atpazīt. bet tad sākas vecmammas un aukles un aiziet rota pa kāpām

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]di_wine
2013-02-15 13:53 (saite)
Bet tur neko nevar darīt. Kā tu bērnu norobežosi no omes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]bozena
2013-02-15 14:02 (saite)
Gribēju teikt, ka manuprāt nav vērts par visu vari censties izaudzināt ideālu cilvēku un justies vainīgam par to, ka pēcnācējs par tādu neaug. Tu tak neesi Dievs vai Supermens. Vienā brīdi saproti, ka pietiek ar to, ka vesels un daudzmaz laimīgs. Galu galā bez gēniem un audzināšanas sīkajam ir arī nez no kurienes nākušas pašam savas fīčas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]scorpse
2013-02-15 16:18 (saite)
Saki, grāmatas arī nevajag turēt sakārtotas alfabētiski pēc autora un tad pēc nosaukuma?
Bet jā, vispār jau es tā kā piekrītu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]bozena
2013-02-15 16:54 (saite)
Grāmatas? Tās tak jātura pēc krāsas un lieluma! :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?