ублюдок ([info]racoon) rakstīja,
@ 2014-05-16 21:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par lakstīgalu mēlītēm
Daudz pārdomājis par to, ko es gribētu teikt, ko es saku, un kā tas izklausās, tieši rakstītajā vārdā, saprotu, ka es ne reizi neesmu spējis izteikties tā, kā pats to būtu vēlējies dzirdēt. Man grūti to paskaidrot, tas ko uzrakstu (arī šis) neskan tā kā to domāju, vai vismaz gribētu dzirdēt. Man uzrakstītais, vai cibā, vai ēpastā, šķiet tāds tups, stulbs un esenci nenesošs, bet tajā pašā laikā pēc 100002003 mēģinājumiem neesmu atradis kā uzburt to teikumu tādu, lai pašam izlasot liktos - wow.

Izbrouzējos, ir visādu jauno rakstnieku un citu ērmu semināri, simpoziji, kursi, biedrības un lētā vīna vakari, bet nav neviena, kur skaidri un gaiši pamācītu, kā izvilkt no sevis to, kas iekšā ir, bet ārā nenāk.


Post Scriptum. Nē, es netaisos kļūt par dzejnieku, valkāt ķedas un triekt skābo pie viena galda ar lētajiem, es tikai vēlētos kaut kādu nosacītu apmācību, pierdzes dalīšanu, vai vismaz norādi, kādā virzienā meklēt pareizo atbildi uz saprātīgas izteikšanās formulu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]blond
2014-05-16 23:09 (saite)
Nu beidz, tu izsakies pilnībā normāli. Es varu dzirdēt tavu balsi.

(Atbildēt uz šo)


[info]virginia_rabbit
2014-05-16 23:10 (saite)
manuprāt, tava izteiksmes forma ir pilnīga. saturs varētu būt daudzveidīgāks.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sw
2014-05-16 23:26 (saite)
:))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barvins
2014-05-17 01:48 (saite)
Patiešām, "nav neviena, kas skaidri un gaiši pamācītu, kā izvilkt no sevis to, kas iekšā ir, bet ārā nenāk". Tas nav iespējams vienkārši. Protams, internetos ir pilns ar padomiem - ir grāmatas, kursi, metodes un sistēmas, bet padomi, kas nāk no dažādām vietām, mēdz būt pretrunīgi - kā budisti, kristieši un ateisti. Rakstīšana ir iespējama daudzos žanros un stilos, un rakstītājiem pašiem galvas ir iekārtotas stipri atšķirīgi - kas der vienam, tas neder citam.

Teiksim, daži veiksmīgi iemanās vispirms lielos vilcienos sastādīt plānu, ko rakstīt, un tad punktu pa punktam to izpildīt, tā, ka beigās atliek tikai pārlasīt un izlabot gramatikas kļūdas. Citi mēģina rakstīt pēc plāna, konstatē, ka jau pusceļā viņiem tas viss ir apnicis, un vispār gribas jau pateikt pavisam ko citu, nekā sākumā bija iecerēts, un tad viņi vienkārši raksta pēc kārtas visu, kas ienāk prātā, un pēc tam ir spiesti rezultātu trīsreiz pārrakstīt no jauna, īsināt un rediģēt, kamēr tas viss sāk izskatīties pēc cilvēka. Bet nu points tāds, ka visas metodes principā strādā, tikai katra ir piemērota citam cilvēkam.

Lai saprastu, kurā "skolā" tev iet, un kas no tā visa tev der, ir jāpamēģina - tā no malas neviens nepateiks, vai tev ir jāiet budistos, kristiešos, vai gramatika jāstudē. Un, ē, jāmēģina ir daudz un dikti, un jāsamierinās, ka viss, ko tu uzrakstīsi, būs sūds (diemžēl, lai būtu iespējams iemācīties darīt labāk, vispirms ir jāsaprot, ka tas, ko tu dari ir sūds).

Lai būtu kruts jebkurā jomā, vajag apmēram 10 gadus trenēties - nu, ne obligāti visu dienu to vien darīt, kā rakstīt, rediģēt un izmest, bet nu skaidrs, ka no klimperētāja par pianistu vienā dienā netop. (Tādēļ es nemācos rakstniecību vai daiļslidošanu - mans pamatdarbs un pamathobijs aizņem tik daudz laika, ka kaut ko citu var paspēt apgrābstīt tikai tādā iesācēja amatiera līmenī. Tas man, protams, netraucē internetu komentāros uzmesties par visa veida ekspertu jebkurā jomā:D)

Ja negribas nodarboties ar pašmācību, var aiziet uz šejieni pie dzīviem cilvēkiem:
http://www.rakstu.lv/prozas-meistardarbnica
(Izskatās, ka priekš epastiem un blogiem vairāk der tas, ko viņi pasniedz otrajā pusgadā.)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]honeybee
2014-05-17 09:26 (saite)
Oj, tā tikai mums vēl vajag kā nīgra rakūna, kas pēc katras "kā uzmest struktūru manam jaunajam romānam" nodarbības ņurkst par tēmu "bet ko es ar saviem gūstekņiem" (lai arī, protams, es ticu, ka rakūns varētu rakstīt stāstus), lai šito adaptētu blogam, būtu jāpieliek daudz darba.

Šī konkrētā ailīte, nu tb kā rakstīt smukus blogus, ir vairāk tā kā composition (tipa kā šitajā kursā: https://www.coursera.org/course/composition), nedaudz creative writing, nedaudz specifiski blogu rakstīšanas pamatus. (Lai arī, protams, taisnība par piecsimts dažādām skolām, ko un kā darīt.)

Bet.

Sajūta, ka tas, ko tu raksti, ir kaut kāda pilnīga tizlība un nekādā veidā neatbilst tam, kas tev galvā skan, tā īsti nepāriet nekad. Sajūta "savā galvā es izklausos stipri gudrāks nekā tad, kad uzrakstu" pāriet tikai tad, kad tu samierinies ar faktu, ka tieši tik stulbs tu arī esi. [to es par sevi, nevis kādu no klātesošajiem]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]indulgence
2014-05-17 18:38 (saite)
Rakūns jau par to, ka nemāk savas ikdienas sajūtas noformulēt tā, kā pats jūt, lai nav banāli, nevis uz latvju Džeka Londōna vietu pretendē (kas kopš Viļa Lāča nāves tukša stāv). :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]indulgence
2014-05-17 18:37 (saite)
Tā viš' i'. Es arī labprāt apmeklētu kursus veciem perdeļiem "kā labāk uzrakstīt sacerējumu", aber piedāvā tikai visādu dzejnieķeļu/rakstnieķeļu seminārus/darbnīcas. :(

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?