ублюдок ([info]racoon) rakstīja,
@ 2012-12-21 09:54:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par brīvībām
Manuprāt atsevišķām sabiedrības grupām to ir par daudz un pārlieku lielas brīvības kaitē sabiedrībai kopumā. Kā izteicās puaro.lv skribinātājs Nilss Sakss, viņu aizvaino, ka viņu uzskata par tik stulbu, ka jāaizliedz vai jāierobežo priekšvēlēšanu aģitācija, jo diespas viņš vēl reklāmas ietekmē nobalsos par to ko nevajag. Mani ar tas aizvaino, varbūt man patīk politiskas reklāmas. Raksti, aģitācijas lapiņas. Es no tām kaifoju, kolekcionēju un lieku mapītē. A tagad? Tagad vsjo, es esot par stulbu lai man dotu lapiņu. Kas notiek šādā situācijā? Mediji atspoguļo valdības, kas arī ir kandidāti, viedokli, jo tas ir oficiāls viedoklis, bet citi viedokļi ir reklāmas, kuras mums ir kaitīgi lasīt, klausīties vai redzēt. Abidno.

Pieņemsim Pēcis ir izstrādājis projektu, kas realizācijas rezultātā dotu tādu ekonomisko impulsu, ka viņa ciemats iespēlētu klondaikas statusā uz skaitli trīs. Mājās sabrauktu klaidu latvieši, visi dzītu impulsu un iestātos laime. Savukārt pagastvecis novada domes biļetenā apsauc Pēci redīsu, sliktu cilvēku un muļķi. Tas kurš māk lasīt, un saprot izlasīto uzskatīs, ka muļķis ir pagastvecis, savukārt tas kurš izlasīto nesaprot, domās ka Pēcis ir staigājošs ļaunums, kurš būtu jāizravē no sabiedrības miesas. To viņš arī pastāsta savam draugam, kurš it kā lasīt māk, bet nelasa. Rezultātā Pēcis nekļūst par pagastveci un nekāds impulss nenotiek.

Vai arī, Jānītis studē biļetenus, programmas, domā un analizē. Viņš spēj saskatīt mežu aiz kokiem un viņam veidojas nobriedis viedoklis par savu izvēli vēlēšanās. Savukārt Jurītis un visa viņa ģimene nelasa neko, bet akli klausa, ko viņiem saka kaimiņu Jezups, kuram vēlēšanās ir visai savtīgas intereses un tās ir pretrunā ar Jānīša secinājumiem par labāku novadu. Beigu beigās Jezups salādē piekabē Jurīti ar visu famīliju, kuri samet urnās to ko vajag, nevis to ko viņi paši būtu vēlējušies, ja būtu lasījuši biļetenus un programmas. Vai ir godīgi likt uz vienas kārts Jānīša un Jurīša balsis? Manuprāt nē, bet redz Jurītim ir tiesības vēlēt un tapt ievēlētam, pat ja viņš ir tik stulbs, ka neatšķir priedi no bērza.

Tad nu tā, lai nevajadzētu aizskart manas, saprātīgas būtnes, tiesības izvēlēties skatoties reklāmas, es piedāvāju aizliegt nesaprātīgo būtņu tiesības vēlēt. Tas būtu gaužām viegli izdarāms. Katram atbildīgam pilsoniem ar augstu politiskās līdzdalības sajūtu nebūtu par grūtu atrast pusstundu savā dzīvē, lai izpildītu vienkāršu, centralizētu, IZM izstrādātu saprāta testu, kura sekmīgas nokārtošanas rezultātā viņš iegūtu tisībās vēlēt un tapt ievēlēts. Tam kurš nespētu šo IQ pārbaudes darbu veikt ar apmierinošu atzīmi, vai vispār ierasties uz pārbaudījumu, šādas tiesības būtu liegtas. Tā būtu kā atzīme pasē. Zaļais marķējums – balso, marķējuma nav – nebalso. Iegūt marķējumu var jebkurš pilsonis, kuram ir kaut kāda spriestspēja. Nu tur IQ> 80 vai kaut kā tā.

Un viss. Visi ir savās vietās, mērkaķis sēž kokā, cilvēks brauc ar auto. Alles. Un nebūtu tādu situāciju, kur var aiziet pie Slokas čigānu barona un par pāris štukām nopirkt teiksim trīs simtus balsu, kur tas nabaga nelga balsotājs saprot tikai to, ka viņam ir jāņem trešā lapiņa no augšas un jāievelk krustiņš otrajā lodziņā no apakšas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dzeina
2012-12-21 10:02 (saite)
Absolūti piekrītu, ka vēlēšanu tiesības piešķirt nevis pēc konkrēta vecuma sasniegšanas, bet eksāmena nokārtošanas.

(Atbildēt uz šo)


[info]kramers
2012-12-21 10:12 (saite)
Nā ni! Ar ixāmenu nepietiks. Būs vēl jāiesniedz ienākumu diklerācija un izziņa par ziedojumiem valdošo partiju kontā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]racoon
2012-12-21 10:15 (saite)
Nu nevajag sarežģīt. Ar vienkāršu eksāmenu pietiktos, lai atsijātu galīgākos debiliķus bez spriestspējas. Nu tas jau būtu ap 50% populācijas. Ja vēl izziņas un citi bumāģi, tad paliks tikai 10% :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]biezpientaure
2012-12-21 10:15 (saite)
Šitais nekad neies cauri, kamēr neizdomās jaunu daudz maz ticamu varas pārdales mehānismu. Tagad vismaz tiek uzturēta ilūzija, ka vēlētāji dabū to, ko ir gribējuši un šī situācija lielos vilcienos apmierina abas puses. Daži procenti margināļu, kas saskata problēmu, savukārt nav izdevīgi abām lielajām grupām.

(Atbildēt uz šo)


[info]fedrs
2012-12-21 10:17 (saite)
Nez vai mud... vīriešpersona, kura pelna naudu ar priekšvēlēšanu aģitāciju būtu piesaucama par autoritāti šīs pašas aģitācijas ierobežošanas sakarā.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]racoon
2012-12-21 10:20 (saite)
sūds ar to saksu. es runāju par ideju

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krii
2012-12-21 10:43 (saite)
Ai, es jau sen par to esmu burkšķējusi - ka balstiesības jāpiešķir tikai cilvēkiem, kuri apliecinājuši, ka vismaz principā spēj identificēt savas intereses.

(Atbildēt uz šo)


[info]parasts
2012-12-21 11:01 (saite)
arī vecuma cenzam nebutu ne vainas - kā sāc saņemt penziju, tā pie urnas nelaiž.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]krii
2012-12-21 11:29 (saite)
Nebūs tiesa. Ir sastapti ļoti saprātīgi cilvēki 70+ un absolūti idioti 20-40 gadu vecumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]black_data
2012-12-21 11:27 (saite)
A es par ko visu laiku runāju?

(Atbildēt uz šo)


[info]mapats
2012-12-21 15:01 (saite)
Lai ko tādu panāktu, būs vajadzīgs vismaz referendums, jo domāju ka lielākā daļa politiķu šādu kārtību neatbalstīs. ZZS, SC, GKR, PCTVL vispār paliks bez vēlētājiem :).

Ja šādu kārtību ieviestu, Latviju varētu saukt par progresīvāko valsti pasaulē.

Jautājums ko darīt ar neapmierināto, eksāmenā izkritušo, pūli, kuru uzkurinās viņu potenciālie priekšstāvji? Tiem vajadzēs kautkādu burkānu, lai nedumpojas.

(Atbildēt uz šo)


[info]tessera
2012-12-21 20:23 (saite)
Pilnīgi piekrītu.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?