polija ([info]polija) rakstīja,
@ 2018-02-17 21:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:li, slims

Nu, daudzbērnu māmiņas un citi ārsti,
kā tad tur ir ar to temperatūras nosišanu???
Pilns internets ar gudriem rakstiem par to, ak temperatūru sist nost nevajagot - nu tur bērnam 39-40 bezmaz normāla temperatūra, pie kuras bezmaz zāles nav jādzer, utt..
Kad bērnam bija tas herpesvīruss, arī ārste pēcāk teica, ka nevajadzējis pie 39,4C neko sist nost, jo īpaši, ja bērns jutās labi..

Nu tad šorīt bija kkur ~37,7C. Visu dienu puslīdz tā. Vakarā uzkāpa 39,4. Tad 39,5C, tad 39,6C. Bērns palika ne gluži beigts, bet čīkstīgs, pīkstīgs, miegains (vakars un guļamais laiks ar galu galā).. Dzert izdzēra diezgan daudz (priekš saviem standartiem), čurāja ārī. Tikai tādi dīvaini purkšķi ar pavadījumu nāk visu vakaru.. Negribu dot nurofēu, jo nu, ja tas ir vīruss, cik saprotu ar vīrusu rumpītis tiek labāk galā ar augstāku temp? Cik augstāku. Atceros [info]salty ierakstus par bērnam 40C ciktur dienas. Tas ir 40C dodot zāles, vai nedodot??

Cik palasi gudrus ārstu viedokļus netā, visi kliedz, ka temp. nodzīt nevajag, cik parunā ar jebkuru ārstu - pediatru, dežurārstu, ģimenes ārstu, jebkuru ārstu slimnīcā, visi kliedz, ka jau virs 38,5C tā temp. jādzen nost. Manā gadījumā runa par 20 mēnešus vecu bērnu nevis vairs bebi.
Ieliku gulēt tāpat, nesasedzu, tikai apģērbu pidžamā, iedevu padzert drusku atšķaidītas liepziedu tējas.. Pēdējais mērījums pirms gulētlikšanas, bija 38,6. Var jau būt, ka nepareizs..

Kāpēc negribu to Nurofēnu, ja vien tas tiešām nav dzīvības/nāves jautājums? Jo nu te mums jau 3x šogad šitā ir bijis, ka no Nurofēna tā temp. (kura uzlekusi no xvz kā) ir momentā nost - bezmaz 36,6C, bērnam pēc tam ir xvz kas, slims nav, tb nekādu ieverības cienīgu simptomu nav), vesels arī nav un tad paiet laiciņš (nedēļa, divas, dažas dienas) un tā temp. atkal ir augšā.. Par krampjiem zinu - no tiem jābaidās virs 40C? Vai kā? NAV runa par bebi vairs!
Teorētiski varētu vainot kādu vīrusu - galu galā jcx , kas šonedēļ skatīja bērnu, nu 2dienas pats bija ar temperatūru visu laiku (2dien, 38,6, vēlāk - mazāk). Teorētiski varētu būt tas pats. Praktiski - xz. Dežurārsts neko neatrada, iepriekš iekaisums nekāds briesmīgs nebija. Xz. Katrā ziņā, teoriju par vīrusu ātrāku iznīdēšanu, nedzenot nost temp, imho ir vērts izmēģināt, jo īpaši, ja teorijas, kas ietver temperatūras nodzīšanu un bezjēdzīgu zāļu pūšanu kaklā un degunā, ir izmēģinātas un ne pie kāda laba gala nav novedušas.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mansgan
2018-02-17 21:53 (saite)
līdz 40 skatāmies, kā izskatās, jūtas. ja 40 un virs, dodam paracetamolu, bet pēdējā laikā mazāk nekā it kā paredzēts. citādi nokrīt t un atkal danco pa māju kā traks līdz nākamajam kāpumamn. bet tas viss ir individuāli, protams.

(Atbildēt uz šo)


[info]mansgan
2018-02-17 21:54 (saite)
arī nosacīti - ibuprofens vairāk iekaisumam, paracetamols temperatūrai.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2018-02-17 22:14 (saite)
tnx - šo nezināju..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]salty
2018-02-18 14:40 (saite)
Mums nurofenu daktere ir pie iekausumiem nozīmejusi dzert tieši iekaisuma procesu "ārstēšanai" ar tekstu - vienalga, ir vai nav temperatūra, 3x dienā 5 dienas jādzer.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sw
2018-02-17 22:00 (saite)
Cik esmu lasījusi, tā aptuvenā prakse ir nesist nost līdz 38,5, bet arī tas tikai ar nosacījumu, ka bērns jūtas nosacīti ok, nav slābans un apātisks. Un vēl uwaga un sarkanais kods ir tad, ja dod temperatūru sitošās zāles, taču temperatūra turpina kāpt. Tad gan zvans ārstiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sw
2018-02-17 22:01 (saite)
Ar šādu temp. es laikam kaut ko iedotu gan, kaut vai pusi devas nurofēna (viņi tur ir sarakstījuši diezgan pamatīgas devas, mazākas arī strādā). Uz vakaru/nakti mēdz kāpt :/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2018-02-17 22:13 (saite)
nu man atkal puse ieraksta kkur pazuda :(
Bet nu jā - devas tur ir kā zirgam. Katrā ziņā meitai vnm pat pēc mazākas devas ir temperatūra nost uz 36-37 bezmaz 15min laikā..
Katrā ziņā, ja pēc tiem līdzekļiem nekrīt, tad vismaz ir skaidrs, ka jārok un jāmeklē problēma - gripa, iekaisums vai tml. Bet mums vnm tā temp. nokrīt un tad vispār vairs nesaproti, kur vainu meklēt, ko darīt, jo temperatūras nav, bērns ķip vesels, jūtas labi (pa slimnīcu pirms 2 ned tādā pat situācijā ar jau gāja kā lielā), bet redz paiet 3 dienas un ir beigts atkal - a visi ārsti gan slimnīcā, gan ģimenes plāta rokas..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mansgan
2018-02-17 22:28 (saite)
tā vienkārši ir. mums tas pats. rīts - skraida, dauzās, temp nav/maza. tad kāpj. paguļ, ja tie 40, dabū paracetamolu, pamostas un atkal dod vaļā pa māju. naktī atkal kāpj. un kā tu 2, vecam iestāstīsi, ka labāk pāris dienas no vietas pagulēt mierīgi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mansgan
2018-02-17 22:29 (saite)
un galvenais, ka dzer. kaut vai kolu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]salty
2018-02-18 14:41 (saite)
Es ari piekritīšu pie šī - ja bērns labi jūtas, tad var nedot. Bet ja bērns reāli mokās, tad es dodu arī pie zemākas temp to pašu Nurofenu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neraate
2018-02-17 23:30 (saite)
vajag atrast ārstu ar ko viedokļi sakrīt un kam var uzticēties un uzdot visādus, tajā skaitā varbūt muļķīgus jautājumus. ja nepatīk konkrētais ģ.ā. ir vērts aiziet pie pediatra vai ārpus darbalaika piezvanīt tam ģ.ā. konsultatīvajam tālrunim

es pieturos pie tā principa kuru sw rakstīja - 38,5 un slikta pašsajūta, dodu zāles, ja zemāka, tad saģērbju plāni, lai rokas, kājas apsegtas un varbūt plānas zeķītes, dodu daudz dzert. ja ļ.augsta t., tad pēc iespējas noģērbju, paturu klēpī pliku/puspliku 5 min, varbūt ilgāk, plāni saģērbju un tad jau skatos. kompreses (remdenas) ir efektīvas, bet tādas te neiet cauri. daudz šķidruma, parasti ūdens, ja neko negrib dzert, tad garšīgu sulu. ja redzu, ka cilvēkam nav spēka, dodu saldu vāju melno tēju. var dot gan īstu sulu gan kolu, bet pēc tam tad jādod padzerties papildus šķidrums, lai organisms nezaudē vēl vairāk šķidruma. kad ir t' sekoju līdz lai telpas nav pārāk karstas un gaiss pārāk sauss - lieku mitru marli uz radiatoriem, regulāri vēdinu (bērnam jābūt citā telpā vai saģērbtam un tā lai nepūš virsū. dažreiz mitrinot gaisu uzpilinu dažus pilienus ēteriskās eļļas.
bet arī pie zemākas t' es 'bieži' dodu ibumetīnu vai paracetamolu, parasti ne vairāk kā 2,5ml, bet dažreiz arī pilnu devu, atkarībā no bērna pašsajūtas - ja jūtas slikti, ir vēls vakars, iedodu zāles jo manuprāt pagulēt (gan bērna gan manam) organismam arī ir ļoti svarīgi. arī tad, ja liela t' reti kad dodu uzreiz zāles, parasti atģērbju, padzirdu, kārtīgi izvēdinu. ja redzu ka ir 39,5 un ar šo visu kāpj, dodu zāles nenogaidot

bet nu es esmu tajā nometnē, kas uzskata ka izteikts diskomforts arī nav nekas labs. tā kā es ļoti skatos pašsajūtu un pati pie 37,2 mirstu nost bet 38' labi panesu un tās pretteperatūras zāles arī dzeru attiecīgi, lielā mērā spriežu pēc sevis. ja bērnam nāk daudzi zobi un ir puņķi un vnk slikta pašsajūta, es negaidu kamēr būs t' un iedodu tās zāles lai var pagulēt diendusu vai izgulēt nakti.

no zālēm nevajag baidīties. protams, ir jāizvērtē to lietošanas vajadzība, bet nu tas nav arī tik briesmīgi slikti kā bieži vien tiek uzsvērts. ir jāzin kāds ir panākamais efekts un ja tas ir tas, ko grib panākt, nekā slikta nesaskatu ja tās lieto. tas ir tā kā ar gripu. visi zin, ka gripu ar zālēm neārstē, visi tie līdzekļi (izņemot homeopātiju kas to ārstējot) atvieglo vai noņem simptomus: ibumetīns/paracetamols (NSAID) mazina t', noņem sāpes un diskomfortu, cilvēks uzreiz jūtas labāk. degunā pūšamie parasti mazina tūsku, viss dziļākajos dobumos var iztecēt zemāk un izšņaukties, tur nespiež un neizraisa galvassāpes, kakla tabletes ir pret kasīšanos kaklā, tieši tāpat kā pūšamie. jo nu pa lielam jau tāpat iesnas pāriet 7 dienu laikā pūt ko vai nepūt, tikai ar to pūšanu var uzlabot pašsajūtu (ja vien tas bērna gadījumā nav lielāks pārdzīvojums nekā to nelietošana). pie izteiktas tūskas degunā var palietot pretalerģijas līdzekļus, tad ir vieglāk elpot. patiesībā jau to protokolu ir daudz, vajag atrast to, kas der konkrētajam bērnam un ir mammai pašai pieņemams. protams, ka to vajag darīt konsultējoties ar ārstu, tādēļ noteikti ir vērts iet pie tāda, kas nāk arī uz mājām (pie bērna ar šādu t' gripas epidēmijas laikā ģ.ā. ir jānāk mājās) vai vismaz atbild uz telefona zvaniem. un nevajag baidīties teikt, ja liekas, ka šitas nestrādā vai kkas tajā protokolā vnk nepatīk

a ja šajā konkrētā gadījumā, es uztaisītu t' tabulu - uzrakstītu par iepr.dienām cik kādos laikos bija, apmēram piefiksētu pirms/pēc miega, cik drīz pēc zālēm nokritās un divas dienas vērotu. ja liktos, ka īsti labi nav, zvanītu ārstam, stāstītu par to, kas nepatīk. jo ne vienmēr uzreiz pēc t var pateikt kas vainas, bet tas kāda tā t' ir ārstam ir vieglāk spriest par iemeslu slimībai. un es droši vien aizvestu bērnu nodot asinsanalīzes, CRO pietiek ar pirkstu, nemaz nevajag vēnu bakstīt, bet nu paprasi dr, varbūt vajag arī asinsainu uztaisīt. un ja ir augsta t' ilgstoši, noteikti vajag atkārtoti ik pa dažām dienām atrādīt lai bērnu paklausās vai elpceļi un plaušas tīras

http://veselam.la.lv/2014/12/09/esmu-berna-puse/ man ļ.patīk šī intervija, ik pa laikam pārlasu

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]neraate
2018-02-17 23:35 (saite)
un ja bērns negrib dzert, tad ir visādas viltības. vislabāk, protams, iemācīt dzert parastu ūdeni no parastas krūzes, bet mārketingam labi strādā smukas krūzes/glāzes, krāsaini salmiņi, sulas, īpaši no mazajām paciņām, ja glāzē ieliek citrona/apelsīna šķēlīti/piparmētru lapiņu/kādu ogu vai augļa gabaliņu/ledus kriksīti, var iedot galda minerālūdeni (noteikti ne Boržomi vai tml.), ja no gāzes nepūš vēderu.
un vēl panākt ka bērns grib dzert var iedodot nelielu gabaliņu marinēta gurķa/olīvas. ja garšo un nav raižu par to, ka nieres labi strādā. jo tad uzreiz sagribēsies dzert un tad gan jādod dzert tik, cik grib

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mansgan
2018-02-17 23:54 (saite)
homeo... bet, lūdzu...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]neraate
2018-02-18 00:13 (saite)
konkrēto teikumu, lūdzu, izlasi vēlreiz

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mansgan
2018-02-18 01:16 (saite)
labi, labi, iemet vismaz kādu 'mhm' :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]polija
2018-02-18 10:01 (saite)
Es jau nebaidos no zālēm, bet sekām. Atceros lasījusi, ka šitā temperatūras nosišana bezjēgā arī ir viens no iemesliem, kāpēc bērni slimo VISU laiku..
Ķip nositot, neļauj bērna rumpītim pašam cīnīties ar vīrusu un tad pēcāk tie štrunta vīrusi arī netiek lāga iznīdēti..
Agrāk vispār nedevu nekādas zāles, jo nu īsti arī nevajadzēja. Nu un tad 1x neko ievērības cienīgu nedarot izdevās aizlaist uz ausīm puņķus. Un tad šobrīd tiklīdz šķiet, ka bērns elpo tikai caur muti, jau sākas bezmaz panika, jo negribas vēlreiz AB grūst..
Analīzes jau slimnīcā ņēma visas iespējamās. Neko ievērības cienīgu neatrada.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]neraate
2018-02-18 13:02 (saite)
nu zāļu seku pārspīlētāji parasti ir tie paši, kas briesmīgi baidās no vakcīnām, ir par visu dabisko atgriešanos pie saknēm, latvisko (vai vēdisko) dzīvesziņu u.t.t. jā, ir zālēm sekas. nepareizi nozīmētām, ilgstoši lietotām vai neveiksmīgai kombinācijai, bet no tā arī ārsti uzmanās un jebkurš normāls vecāks jau ja ierauga ka bērns, nezinu, pēc konkrēta pret t' sīrupa paliek pumpains un kasās to vairs nedos vai vismaz uzzvanīs dr pirms tālākām pašdarbībām. tā kā nevajag arī dēmonizēt

nezinu kad palaida mājās, bet ja atkal nav labi, iesaku vēlreiz pārbaudīties, jo asins analīzes gan ir baigais čakars, bet tie rādītāji arī mainās maziem bērniem diezgan ātri.

bet nu es nebaidos ne no zālēm ne vakcīnām, jo mani fascinē imunoloģija un tā gan ir joma kurā visiem ir Viedokļi, bet kaut kā imunologi, kas tomēr to lietu padziļināti pētījuši vairākus gadus, visbiežāk intervijās stāsta ka imunitāte norūdās strādājot, ir tūkstošiem vīrusu veidu, ir inkubācijas periods, ir vīrusi pret kuriem imunitāte neveidojas, piemēram, ar adenovīrusiem var inficēties atkal un atkal kamēr viņš ir tajā vidē. un vidē viņš ir pat 2 nedēļas uz visādām pūkainām virsmām. Norovīrusam tas pats, tā kā tas ir normāli ka mazi bērni slimo bieži. un ar temperatūrām un visticamāk tāpat arī bez tās t' nosišanas tāpat atkal saslimtu vēlreiz. jāsatraucas ja tas notiek biežāk nekā reizi mēnesī vai katru reizi ir konkrētas komplikācijas, bet arī tad, ja ir tieksme uz, piemēram, vidusauss iekaisumiem, var pārbaudīt antivielas uz m.o. un savakcinēties pret to bacili kas visbiežāk izraisa. un tāpat jau ja tās iesnas nav biezas un krāsainas, parasti pediatri vispirms liek deguna pilienus/inhalācijas un nemaz tā nebāžas virsū ar AB. nē, nu ja ļoti grib, gan jau var uzreiz AB, bet manā un tuvu draugu radu paziņu lokā tā nenotiek

un mums, piemēram, ir ļoti rūpīga pediatre, bet pagaidām ar visu to, ka bērniem ir pneimonija, AB nedodam, jo virusāla un asinsanalīzes bija normālas, pieļauju, ka ja trokšņi nebūs mainījušies, nākamnedēļ atkal būs jānodod asinsanalīzes

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2018-02-18 17:32 (saite)
Es teiksim negribu dot zāles pret temperatūru, ja ir vīruss. Ja vien tā temp. tiešām neapdraud bērnu.
Vkr galu galā neko neiedevu, šodien te svārstījās no 38,2 līdz 38,8, pie kā tad bērns arī aizgāja gulēt un pamodās jau ar kko pavisam nelielu (vēl nemērīju)..
Zini kā ir ar 1,5gadnieku un analīzēm - ja katru nedēļu ies durstīt, drīz vairs ārstu pat tuvumā negribēs redzēt. Slimnīcā pirms mazāk kā 2 ned visu pārbaudīja. A par epizodēm runājot - man ir sajūta, ka mums te ir viena saslimšanas epizode jau kopš 1ā janvāra. Un tieši tāpēc vairs negribu nekādus temperatūras nositējus, lai nu beidzot, kad/ja temp. nebūs, saprastu, ka nu tad beidzot bērns tiešām ir vesels. Jo nu jau 3-4x šogad tā bijis, nosit to temp un tad jau vairs viņa nekāpj. Bērns it kā vesels, visi ārsti izpēta, ķip vesels, nekā nav, temp. nav, līdz nākmajai reizei, kas butībā pienāk pēc dažām dienām no nekā uz līdzenas vietas.
Neviens no ārstiem, pie kuriem bijām nepiedāvāja vispār nekādas analīzes arī taisīt. Vienīgi slimnīcā taisīja pirms ~10 dienām un bija puslīdz ok.. Visi ārstē tikai pēc simptomiem. Tb visi prezumē, ka vīruss, jo kaklā/ausīs/degunā neko tik sliktu, kas izsauktu 39-40C, neierauga un trokšņus nesaklausa.. A slimnīcā, kamēr nav 39C, vispār neviens par pilnu neņem..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]salty
2018-02-18 14:44 (saite)
Mums toreiz tie 40 bija ar visām zālēm. t.i. pēc zālēm nokrita, bet vismaz reizi dienā bija atpakaļ uz 40. Toreiz vispār traki mocījāmies, Nurofenu + Paracetamolu miksēju, citādāk bērnam acis jau sāka peldēt... 4-5 dienas šitā ņēmāmies.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]polija
2018-02-18 17:46 (saite)
a kas beigu beigās bija par vainu?
Mums gan vislaik pretējais grāvis ar to temp - nosit un tad vairs vispār nav.. Varbūt jāsāk dot mazāka deva..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]salty
2018-02-18 23:11 (saite)
hvz kas tur bija. Sestdienas dežūrārste par ausīm kaut ko toreiz sprieda un iedeva stingrākus deguna pilienus. Pēc tam pirmdienā bijām pie mūsu dokas - ausis esot ok, un novēla visu uz kaut kādu mistisku vīrusu, ka varot būt līdz 5-6 dienām temp. Iedeva CRO nosūtījumu, ja vēl nākošā dienā nebūtu labi, bet tad arī taisni viss pārgāja un asinis noliet nevedu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2018-02-19 13:00 (saite)
mums viena dežūrārste teica, ka, ja bērns raudot, arī varot izskatīties, ka ausīs kaut kas iekaisis..
Bet nu dīvaini - kā agrāk darīja ar tiem bērniem? Tiešām arī mēs TIK daudz slimojām savulaik? Konkrēti mani laikam vēl šādā vecumā uz bd nelaida, jo mamma ar brāli vēl sēdēja mājās, bet nu citiem kā?
vai arī tad mums nebija kapitālisms un nebija TIK traki uzdarbujāraujas? Vai visur bija labās vecmāmiņas, kas pieskatīja mazbērnus?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?