Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2013-05-28 09:50:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Latvijas izglītības (ne)sistēma
Vakar ieskatījos vidusskolas eksāmenā informātikā: http://visc.gov.lv/vispizglitiba/eksameni/dokumenti/uzdevumi/2012/vidussk/12kl_informatika_term.pdf
Nu ko, īsais viedoklis ir - iespējami sarežģītākajā veidā uzdoti visai vienkārši jautājumi. Riktīgs galvas mežģis, mēģinot saprast, kas tieši ir vaicāts.
Nu labi, informātika vēl ir samērā jauna nozare, kaut arī tā jau ir smagi cietusi no mūsu valodnieku ņemtnes. Bet matemātika un fizika?
Cik atceros no saviem skolas gadiem, ar nelielu uzcītību (patiešām nelielu) lielākā daļa skolnieku vielu saprata un sekmes bija vismaz vidējas. Iemesls nezināšanai parasti bija pilnīgs tupums vai briesmīgs slinkums.
Tagad, kad bērniem augot, pamatskolas un vidusskolas matemātika atkal nonāca manā redzeslokā, tā vairs nevaru teikt. Skaidrojumi, definīcijas, metodika, uzdevumi - viss ir mainījies un ne jau uz vienkāršības pusi. Tagad man šie priekšmeti šķiet nepamatoti samudžināti un sarežģīti, atrauti no jebkura praktiska lietojuma, un tad vēl tauta nezin kāpēc brīnās, ka zināšanu līmenis krīt un ka augstskolās jaunieši neiet mācīties uz tehniskām specialitātēm. Nu kā gan viņi tur ies, ja skolā viņi tā murga jau ir atēdušies?
Vārdu sakot, nevis izglītības sistēma mums ir izveidota, bet kaut kāda debilizācijas sistēma :(


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ib
2013-05-28 10:34 (saite)
Pilnīgi piekrītu. Abi ar cienīto esam ar augstāko izglītību, bet uzkārāmies, ja nemaldos, ar otrās vai trešās klases matemātikas uzdevumu, jo nesapratām, kas īsti ir prasīts :D
Pieļauju, ka tikai dzirdot skolā, ko skolotāja nolasa no tā paša autora mācību grāmatas, var saprast, kas tiek prasīts darba burtnīcā. Tas arī nav īsti normāli.

(Atbildēt uz šo)


[info]pepija
2013-05-28 12:01 (saite)
šobrīd mūsmājās noris seriāls:
es (bargā balsī): vai tad eksāmenam x nemaz nav jāmācās?
dēliņš (ne visai cienīgi): nu, paprasi man kaut ko...

jāsaka, ka es pat nemēģinu, bet tūdaļ atkāpjos pie kastroļiem utt, jo man nav skaidrs pat eksāmena uzstādījums, piemēram, divdienītis latviešu valodā, kur nu vēl nepieciešamo zinību apjoms, no kuram lielāko daļu, būsim godīgi, esmu jau pasen aizmirsusi.

(Atbildēt uz šo)


[info]unpy
2013-05-28 12:46 (saite)
Izlasīju informātikas eksāmenu - galīgi nekā sarežģīta nav, ja vien neņem vērā visus tos dīvaini latviskotos terminus, taču, ja tādus māca skolā, nekādam aizķērienam nevajadzētu būt, domāju, ka eksāmenu noliktu ar visai labu atzīmi:))

(Atbildēt uz šo)


[info]krii
2013-05-28 13:20 (saite)
Vakar izlasīju informātikas eksāmena teorijas daļu, nekā sarežģīta nesaskatīju. Dažus (OK, būšu godīga - vairākus) jautājumus bez Googles nemācētu atbildēt, bet tā noteikti nav eksaminētāju vaina.

(Atbildēt uz šo)


[info]pirx
2013-05-28 16:42 (saite)
Nu nav jau tik traki. Labi, terminoloģija var uzdzīt šausmas, toties jautājumi ir apbrīnojami progresīvi, salīdzinot ar ~10 gadus vecu pagātni.

Un jā, par dažiem jautājumiem (un atbilžu) variantiem varētu arī pastrīdēties :)

(Atbildēt uz šo)


[info]aizliegts_v
2013-05-28 20:16 (saite)
Jautājumi ir OK, vienīgi mulsina, ka tas ir vidusskolas eksāmens. Manuprāt, kāda puse tur ir no pamatskolas un, piemēram, vidusskolas matemātikas eksāmenā tak reizrēķina tabulu neprasa noskaitīt.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?