11 June 2013 @ 01:58 pm
 
Tiešām, šitāda huiņa sāk nākt prātā no tā, ka ir pārāk daudz brīva laika. Es tikko sāku apcerēt to, vai es sevi jebkad sākšu uztvert kā pieaugušu cilvēku. Un es te nedomāju to, ka to, vai mēs esam pieauguši vai nē, nosaka rīcības, spēja pieņemt lēmumus, uzņemties atbildību, un tam laikam ar gadiem nav daudz saistības. Es domāju to sajūtu, ka tad, kad tu esi mazs, tu skaidri jūti atšķirību starp sevi un pieaugušajiem, un es domāju, vai no tā bērna skatupinkta es jebkad nonākšu sajūtā “tagad es esmu tas pieaugušais”. Kad tu esi mazs, tad taču liekas, ka pieaugušie ir pavisam citādi cilvēki, nekā tu, dažkārt, ka daudz saprātīgāki nekā tu, citkārt, ka dumjāki, bet citādi, tu skaidri jūti, ka, lai būtu par pieaugušo, ir jājūtas kaut kā pavisam atšķirīgi, it kā ir jābūt kādam citam. Un es nejūtos esam tas kāds cits. Un tam tiešām nav nekāda sakara ar lietām, kas it kā pierāda vai noliedz, ka tu esi izaudzis liels, nu, tur varēt tikt galā ar savu dzīvi un tamlīdzīgi, brīžos, kad es to varu, man ir sajūta, ka, ja man viskautkas nebūtu traucējis, es to mierīgi būtu varējusi arī pirms pieciem gadiem, es pat domāju, ka skaidrības par to, ko es gribu, un rīcībspējas man tolaik bija daudz vairāk, nekā šobrīd. Un visādas lietas mainās, un es it kā kļūstu par citu cilvēku, es izaugu, un tas ir skaidri jūtams. Bet es tāpat jūtos esam tas pats bērns. Un savus draugus es nespēju izjust kā pieaugušos, jo es taču viņus sākotnēji neesmu pazinusi kā tādus. Un tāpat man joprojām ir cilvēki, uz kuriem es skatos, un domāju, ka tie gan ir pieaugušie, bieži vien tādi, kuri manā skatījumā neko daudz vairāk par bērnu nav sapratuši. Un es nesaprotu, kas viņus manā skatījumā padara par pieaugušajiem. Man gribas saprst, vai cilvēks kādā brīdī nonāk līdz skaidrai apjausmai “tagad es esmu tas cits cilvēks – pieaugušais”.
 
 
( Post a new comment )
briinumcepuminjsh[info]french_mime on June 11th, 2013 - 02:39 pm
mana draudzene teica, ka viņa saprata, ka kļūst par pieaugušo brīdī, kad sveši bērni viņu sāka uzraunāt uz "jūs", nevis "tu".
(Reply) (Thread) (Link)
naivums[info]naivums on June 11th, 2013 - 02:47 pm
Ricībspēja ir personas spēja ar savām aktīvām darbībām realizēt subjektīvās tiesības un pienākumus. Rīcībspēja personai pilnā apjomā iestājas no 18 gadu vecuma. Personas rīcībspēju var ierobežot tikai ar tiesas spriedumu. Blah blah blah.
Bet vispār jau nav tādu vienotu kritēriju, pēc kuriem noteikt, vai tu esi pieaudzis cilvēks, vai gluži nē. Par to nevajag uztraukties un baidīties. :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja: spogulis[info]pelnufeja on June 11th, 2013 - 02:53 pm
Es nekādā ziņā neuztraucos. man nav iebildumu šīs sajūtas ietvaros palikt bērnam kaut visu dživi, kamēr es tajā aspektā, kādā ar prātu izjūtu būšanu pieaugušam, tāds esmu. Es vienkārši interesējos. :)) Vienīgais, kas mani uztrauc, ir visu šo dīvaino jautājumu neizprotamība, nu, man reizēm paliek tik nelabi, kā nezinu, domājot par melnajiem caurumiem, jo es šo nevaru izdomāt un nesaprotu.
(Reply) (Parent) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on June 11th, 2013 - 02:48 pm
Tas ir interesanti. Man agrāk likās, ka "tu"/"jūs" lieta varbūt ir atslēga, jo, kad kaut kādi cilvēki, piemēram, bibliotēkā (un tas, kad es mēdzu iet uz bibliotēku, bija ļoti sen), mani tur uzrunāja uz jūs, tad es jutos, ka tas ir tik nepiemēroti un dīvaini, tagad tā vairs nav, man pat ir diezgan liela skaidrība, kuras ir tās situācijas, kurās es sagaidu, ka cilvēki mani uzrunās uz jūs, piemēram, visādas iestādes un tamlīdzīgi, bet tas drīzāk ir par kaut kādu "es esmu īsts, autonoms cilvēks", nesen sev šito skaidri formulēhju, ejot pie ārsta, es neesmu lieta, kuru var pārbidīt no aparāta uz aparātu, tai neko nepaskaidrojot, tipa, mani ir jāciena un jārespektē. Bet tas ir kaut kas cits, es to īsti neprotu izskaidrot.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]imago_dei on June 11th, 2013 - 03:09 pm
Katrā cilvēkā ir bērns, tas nekur nepazūd, tikai varbūt ar gadiem kļūst apslēptāks. Apziņu, ka esmu pieaugušais, man deva saskarsme ar bērniem, tad uzpeldēja tās sajūtas no mazotnes, kad nevarēju saprast, piemēram, kāpēc kāds teikums no manas bērna mutes viņiem šķiet ļoti smieklīgs, bet kāds cits atkal ne - jo toreiz nezināju tos "pieaugušo kontekstus", kurus tagad apzinos un līdz ar to nāca atskārta, ka nu jau dzīvoju "pieaugušo pasaulē" un vairs neesmu gluži bērns.
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on June 11th, 2013 - 03:18 pm
Jā, es šo ļoti saprotu. Man bija tā pati sajūta, kad sarunājos ar vecāko no pieskatāmajām meitenēm, viss tas, ko te apraksti. Bet tomēr, tas ir kaut kā citādi, es jūtos tos pieaugušo kontekstus ieguvusi, līdz galam par pieaugušo nekļuvusi. Mani gandrīz pārliecināja, ka esmu pieaugušais, tas, ka redzēju, ka par savām mazajām meitenēm es spēju rūpēties, un tomēr nekad nepazuda tā sajūta, ka kaut kādā ziņās mūsu saiknes atslēga ir tāda, ka es arī esmu tāds pats bērns, tikai šī ir situācija, kurā man ir jābūt "pieaugušajam", tā drīzāk ir mana loma, nevis es tiešām esmu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]imago_dei on June 11th, 2013 - 03:33 pm
Tas gan, man arī daļēji tā šķiet kā loma, kā kaut kas tāds, kas ir procesā, nevis kaut kāda "pabeigta, gatava identitāte", varbūt tas tā daļēji tāpēc, ka bērnībā bija ilūzija, ka pieaugušie ir gluži kā dievi, kam viss ir skaidrs, bet ar laiku saproti, ka tā nebūt nav un ka viss nepārtraukti ir darbībā, visu laiku jāturpina apgūt, visu laiku jāmācās.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on June 11th, 2013 - 03:41 pm
Es nezinu, vai tā ir, bet pēc šī sanāk, ka par pieaugušajiem es uzskatu tos cilvēkus, kuri vairs "nekļūst par pieaugušajiem" vai, cerams, ir pārstājuši kļūt uz laiku.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]mirdzums on June 11th, 2013 - 04:06 pm
Es arī par šo aizdomājos, kad dabūju "pieaugušo gultu".
Vienu brīdi man likās, ka tāda iedalījuma pieaugušais/bērns nemaz nav. Dabiski nepastāv, tāpēc nevar nošķirt. Bet tomēr ir daži cilvēki, kurus tīri intuitīvi gribas uztvert kā pieaugušos. Dīvainā kārtā šie cilvēki pat nešķiet tādi sausi darbaholiķi, kā man kādreiz šķita.
Interesanta sajūta bija, kad onka, kurš mums ievilka internetu, mani nosauca par "saimnieci". Bet es tāpat nejutos pieaugusi, tikai sajutos tā, it kā būtu labi pastrādājusi.

Jā, bet par tavu jautājumu... cilvēki, ar kuriem esmu par to runājusi, ir teikuši, ka viņi ne reizi nav jutušies kā pieaugušie. Jāteic neviens no šiem cilvēkiem nav bijis vecāks par 60 gadiem. Bet ar tiem, kam vairāk par sešdesmit, nemaz nav vērts par pieaugušo lietam runāt :) nu, labi, ir gan, droši vien.
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja: spogulis[info]pelnufeja on June 11th, 2013 - 04:17 pm
Es par šo vienkārši sāku domāt, jo L man nesen teica, ka es esmu sākusi izskatīties pēc pieauguša cilvēka, un tad es domāju, laikam jau tā ir - es izskatos, nu, es pat nedomāju ārieni. Bet tāpat paliek tā iekšējā sajūta. Nu, bet varbūt tu pats nemaz nevari sajust to pārtapšanu, nevari uz sevi paskatīties no malas, kaut kā tā. Lai to pieaugušo pamanītu, varbūt būtu jāizkļūst ārpus sevis.

Mana pieredze ar cilvēkiem pēc 60 arī ir tāda, ka par pieaugušo lietām ar viņiem nav vērts runāt, bet es maz tādus cilvēkus pazīstu, tāpēc izdarīt kādus secinājumus būtu stulbi. Labākajā gadījumnā veci cilvēki man atgādina pasaku tēlus, bet lielākoties īgnus bērnus. Bet jā – man ir pārāk maza pieredze.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]mirdzums on June 11th, 2013 - 04:21 pm
vai tā ir pārpieaudziskošanās pazīme, ja man vairs nešķiet, ka jēdziens "pieaugušais" apzīmē kaut ko zemāku un nejaukāku nekā "bērns"
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja: spogulis[info]pelnufeja on June 11th, 2013 - 04:30 pm
Es domāju, ka nē. Man liekas, ka apzināties, ka tu vairs neesi bērns un negribēt palikt tajā bērna lomā, ir labi, normāli un veselīgi. Nav jau slikti vai labi ne bērni, ne pieaugušie, viņi vienkārši ir.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]augsne on June 11th, 2013 - 06:27 pm
Man šķiet, ka manā gadījumā viena no sajūtas "es esmu pieaugušais" atslēgām ir tieši atskārta, ka es pati cilvēkos vairs neskatos uz šīm kategorijām (nepievēršu uzmanību tam, kurā no tām atrodas cilvēks, ar kuru komunicēju). Tās nesaskatu ne kā komunikāciju ierobežojošas, ne kā veicinošas (vecumu, "attīstības līmeni" vai kas nu kuram ir tie lielumi, kuru sakarā cilvēks ceļo pa citu kategorijām). Vienkārši - šis ir mans cilvēks vai nav - vai viņam būtu 3 gadi, 47 vai 92, vai viņš spēj tikt galā ar praktiskām lietām vai nespēj, vai viņš ir kaut ko lasījis vai nav utt. :)
(Reply) (Thread) (Link)
naivums[info]naivums on June 11th, 2013 - 07:37 pm
Lasījis.
Es pusi bērnības pavadīju lasot kartupeļus. SASODĪTS es esmu lasījis!
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on June 11th, 2013 - 07:39 pm
Asprātīgi, asprātīgi.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]augsne on June 11th, 2013 - 07:53 pm
Es esmu apvainojusies, ka Tu visiem atbildēji uz komentāru, bet man nē. :( Dzejoļus taču izprintēju.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja: spogulis[info]pelnufeja on June 11th, 2013 - 08:01 pm
es Tev uz vēstuli atbildēju. :* Nevienam citam nē.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]augsne on June 11th, 2013 - 07:51 pm
Ja kartupeļu lasīšana anamnēzē nozīmē, ka cilvēks ir pieaudzis, tad es patiešām esmu!
(Reply) (Parent) (Link)