rūsganais sprakšķis

rūsganais sprakšķis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
pārņem tāds kluss izmisums.

atnāc vakarā no darba, ej parunāties ar dārzu, izlasi gliemežus no to dienas slēptuvēm, nospied laputis (es taču pirmdien rozes nopūtu - par velti vemts, ir atpakaļ), pārbaudi jasmīna jaunos dzinumus, secini,ka uz lielajiem baltajiem zvaniem jau ir virsū un ar dziļu pretīgumu visas nospied, atklāj,ka kautkādi smecernieki dragā pa pīlādzi un tam tāpat kā rozēm lapas paliek plankumainas (bet to es mož atradīšu savā grāmatā par rožu audzēšanu mūsu padomju republikā). ā, un laputis ir jau arī uz tomātiem, vēl tikai dažas dēj pagaidām,bet šas būs.

bet tas viss ir sūds, salīdzinot ar stindzinošajām šausmām,kas pārņem,ieraugot totāli sacaurumotos petūniju stādus, iebāžot degunu dobē un ieraugot,ka tur atkal ir nolijis kailgliemežu lietus un iekšā pa mulču dzīvo tādi 3-5 mm gari kailgliemji,kuriem pieskaroties tie saraujas tādā milimetrīgā kniepadatas galviņā,kuru izlasīt laukā ir tuvu neiespējami.

es nesaprotu,no kurienes viņi rodas - dobē,kur pagājušās vasaras beigās uzmetās, vismaz pagaidām nav. ar stādiem? ar zemi? tiešām nolīst ka lietus?
un es nezinu,ko iesākt,jo viņi rij nenormālā tempā,vakar no rīta vēļ nekā nebija, a vakarā jau pusstāds nograuzts. ok,tai dobē viņīem paliek gandīrz nogājušas neaizmirstules un rozes, nu,un tad mauriņš. tuvumā nekā cita nav.

bet nevilšus prātā zogas domas par napalmu un emigrāciju.
  • negribi turēt pīlītes? man no visām greznajām vistām un lecīgajām paipalām vienā saimniecībā viņas izraisīja teju mātiškas jūtas
    • mēs galigi neesam pazīstamas, bet interneti saka,ka viņas baismīgi visu izbradājjot, respektīvi, dārzā smukuma tapat nebūs.
      varētu mož aizņemties kautkur vienu pīli, paskatīties,kas sanāķ :D
      vienigi, ko par to teiks visa mana suņukaķuvārnu ferma :D
      • kamēr maziņas, tikmēr vēl ne, traki ēdelīgas, iet kā tanki pa visiem gliemežiem, laigan ezerniekos viņu tāpat kādi 5 uz visu rajonu. nu, es domāju, , ganjau viņas vienreiz dienā arī lielas var izganīt cauri gliemju armijām, tik jāppieskata,
        • Traki ēdelīgi un traki dirselīgi ar!
          • tas jau tik tāds smūtijs zaļš,uz zāles fona, tāteikt...
            • vot,nav skaidrs,kā mēs sadlītu,kur ir diršamzona un kur- mana plikam kajām staigājamā zālīte (ganjau vispār pieklātos beigt vasarās priecēt pasauli ar saviem zaļi mellajiem papēziem,bet .. baigi patīk tā sajūta. vot un smūtijs taja diezko neiederas :D)
            • viņas nopļūtī un izplezno pilnīgi visu pagalmu, ja nav hektāru hektāri kur staigāt. mani radi vienu sezonu mēģināja pīles turēt. vairs nemēģināja :)
          • mēslojums par pliku velti!
  • esmu dzirdējusi, ka cilvēki dārzos izliek traukus ar alu. gliemeži tos saož, jož turp (nezinu, kādā ātrumā), tur paliek.
    • unta šmigā vazājas apkārt, vem un demolē dārza dekorus
      • :D :D :D skaidrs,tad man ir jānopēŗk dārza rūķi,lai šiem i,ko darīt :D
        • pērn es ciemojos vācijā, un tur ir tas briesmīgais spānijas kailgliemezis, ko neņem nekas. izrādās, viņam varēja bērt virsū kaut kādu dzelzs oksīdu (vai hidroksīdu, vai trīsvērtīgā dzelzs oksīdu), no tā šie atstiepās, un šis līdzeklis esot atļauts arī bioloģiskajiem zemniekiem.
          • nerunāju ķīmiski, nezinu,cik tas kaitīgs - gribas jau arī,lai tomēr kautkas pēc tam aug un lopi dzīvi.

            pagāšruden,kad tie sīkie pretekļi bija hostās, nogriezu lidz zemei un sakaisīju ar sāli,visi nosprāga, hostas izdzīvoja, bet šogad,kad iebēru pie vienam puķēm,tās momenta nobeidzās
            • Cenu klubā ir kaut kāds kailgliemežu indējamais dabonams, vismaz pirmā porcija apsprāga, kas tur iekšā nepateikšu
          • ar cerību ņēmos gūglēt, pieļauju,ka tas varētu būt tas pats. un - tāpat ka visi citi "darbojošie" līdzekļi ir neatgriezeniski toksisks suņiem. nu, ne tikai,bet tas mani visvairāk itneresē
            http://www.hostalibrary.org/firstlook/RRIronPhosphate.htm
    • mēgināju, nestrādā

      un parastie gliemeži tomēr ir salidzinoši kontrolējama padarīšana, es zinu,kur viņi slēpjas, kā arī - nolaistu dārzu,sametu kautkur nezāles,lai pūst, un tur šīe salien

      bet tie mazītiņie kailgliemezīšiņiņi.....
  • Ievies gliemežu dabiskos ienaidniekus - vardes un ežus. Vai izpēti, kuri augi šiem ļoti garšo (labāk par tavām petūnijām). Tā pavirši uzsērčojot, izlasīju, ka šie ir kā traki uz kumelītēm. Un alus lamatas! Rekur shēma kā uztaisīt http://www.permaculture.co.uk/articles/20-ways-control-slugs-permaculture-garden-or-allotment

    • ļoti pārsteidzos,jo nespēju atsaukt atmiņā kumelēs redzētu gliemi..
      eži un vardes pie maniem inspektoriem diez vai gribēs dzīvot.
      viss slikti :D
      • es vakar izlasīju, ka šiem garšo samtenes. nu nez, mums laikam dārzā daudz kas cits garšīgāks
        • es atkal krītu izmisumā,jo man samtenes šausmīgi gribas, bet nespēju nosargāt
  • vairojas. dažiem kailgliemežiem dzīves cikls ir divi mēneši. divu mēnešu vecumā sadēj katrs ap simtu olu, tās attīstās apm trīs nedēļas, tad izšķiļas un pēc diviem mēnešiem atkal dēj. ši, ja ir pietiekams mitrums var ātri savairoties. es labprāt kādu porciju muzejam gribētu dabūt.

    visiem gliemežiem ārkārtīgi indīgs ir varš. parku vīngliemezis noindējas, ja vara vitriola koncentrācija ir 0,0001%. Bordo šķīdumā, ar ko smidzina lakstus pret miltrasu un citām sēņu slimībām, vara vitriola koncentrācija ir 3%. vara sulfāts pie tik mazām koncentrācijām visiem citiem lopiem ir nekaitīgs. efektīvs veids ir visur izlikt mitrus dēlīšus un tad nolasīt un noslaktēt visus, kas salien tur apakšā. vai nu iemet verdošā ūdenī vai iebāž saldētavā.
    • humānists. kādā saldētavā? es viņus lasu mazgājamo līdzekļu/piena pudelēs un metu miskastē. galvenais tadu pudeli nejauši neattaisīt pēc tam....

      pag.tad tas bordo čista būs drošs lopiem? pamēgināšu,jo man pagāšgad arī miltrsa ievazājās.
      mož Tu māki noteikt tieši kādā vardā šītie nolamājami?
      https://flic.kr/p/HFyrJR
      šītie ir jau lieli (manas puķes norijušies) un citā dobē. tos mazītiņos vakar tikai 2 atradu rožu dobē,laikam būšū cītigi lasījusi aizvakar
      • tas nu gan ir nežēlīgi. tādā butelē viņi n-tās stundas mokās, kamēr nomirst. jācenšas nogalināt pēc iespējas ātrāk, nevis jāspīdzina. viņi tak nav vainīgi, ka Tu savus salatus esi iebakstījusi tur, kur jamiem ir jāēd.

        nu vara sulfāts ir mazindīgs. lai saindētos to vajag karotēm leksēt iekšā. aspirīns ir indīgāks par to bordo.

        bildē tie kas ar čaulu ir raibā vīngliemeža Arianta arbustorum mazuļi. tie, kas bez čaulas ir mīkstgliemeži - Agriolimacidae dzimta. visticamāk, ka tie varētu būt raibie mīkstgliemeži Deroceras reticulatum, bet droši suga nosakāma tikai pēc viņu uzšķēršanas un dzimumorgānu apskatīšanas, jo ārēji vairākas sugas mīkstgliemežiem izskatās pilnīgi vienādi. un ja tie tiešām ir raibie mīkstgliemeži, tad dzīves cikls viņiem ir divi mēneši.
        • prikiņ, to bordo šķīdumu nevar vairs veikalos nopirkt! pasūtīju vīru nopirkt sastāvdaļas,pieņemot,ka depo būs

          es pareizi saprotu, dzīves cikls ir = piedzimst,pavairojas,nomirst?
          respektīi,viņi no tam kniepadatu galviņām ĒDOT MANU MAIZI UN GAĻU divos mēnešos izaug līdz pāris cm izmēram?
          viņī šobrīd laikam šķiļas, vakar ar lukturīti draseju pa dārzu un spiedu nost, efektīgi arīdzan nolikt samtenes ziedu - bij pielīdis pilns.
          • izšķiļas, aug un top gatavs vairoties. cilvēkam dzīves cikls ir 12 gadi. raibajam mīkstgliemezim divi mēneši. pēc dzimumdzīves uzskākšanas uzreiz nemirī nost. nomirst, kad sevi visu ir izdējis, ilgdzīvotājiem pāris mēnešu varbūt sanāk papildus dzīves ciklam. ja nav Bordo. tad var iet uz "Enola" (ķīmiķu bode) un pirkt vara sulfātu jeb vara vitriolu, proti, CuSO4 ij to bez citām papildvielām atšķaidīt līdz tiem 3% un smidzināt (gliemezi indē nost varš Cu2+; pārējās sastāvdaļas nekaitē), labāk vakarā, kad saule vairs nežāvē un viņi pa slapjiem lakstiem dabū parāpot.
            • /sarkstot/ es esmu no tiem umņikiem,kas vidusskolā bioloģiju neizvēlējās, jo bija visādas ētikas,filozofijas,loģikas un tamlīdzīgas nedzirdētas ipmorta brīnumfigņas.
              šādos brīžos domāju,ka mož tomēr jāpalasa rokasgramata vidusskolēniem vai kas tamlīdzīgs.... (nu,pa to dzīves ciklu)
              • v-sk. par tiem dzīves cikliem manuprāt nekas netika runāts un par ilgumiem arī ne īpaši. pie dažiem augiem un lopiem runāja par attīstības cikliem. un faķī dzīves cikli arī tika minimāli pieminēti, bet tā kā man pie lopiem tas darbam vajadzīgs, tad lasīju pats rakstus.
  • https://www.amazon.de/KING-WAY-Abschirmband-Kupferfolie-Selbstklebend/dp/B016Y58SJY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1464906736&sr=8-1&keywords=kupferband+gegen+schnecken
Powered by Sviesta Ciba