klau, draugi burkāsbāzēji - kā īsti jūs tur tos garšaugus saldējāt?
este sabāzu mazburciņās baziliskus, dilles un timiānus eļļā, bet atceros,ka kāds runāja par saldēšanu, bet neatminos, ne kurš, ne ko, ne kā...
man gan liekas,ka eļļāpadarīšana ar nav slikta, kādu labu laiku vaidzētu glabāties un pēc tam kāda garda olīveļļa sanāks, taču ne vienmēr visam jābūt eļļainam,lai cik es nemīlētu treknu....
este sabāzu mazburciņās baziliskus, dilles un timiānus eļļā, bet atceros,ka kāds runāja par saldēšanu, bet neatminos, ne kurš, ne ko, ne kā...
man gan liekas,ka eļļāpadarīšana ar nav slikta, kādu labu laiku vaidzētu glabāties un pēc tam kāda garda olīveļļa sanāks, taču ne vienmēr visam jābūt eļļainam,lai cik es nemīlētu treknu....
Dilles sasmalcinu, salieku Ekselences kastītē un iekšā saldētavā - ļoti ērti, ziemā lieku uz kartupeļiem, visādās uzkodu mērcītēs, kur nu vajag. Sasmalcinu un citā kastītē glabāju arī diļļu kātus, tos metu zupās, buljonu vārot.
Baziliku, cik sanāk, sasaldēju tāpat lapiņas - tad man kādu laiku pat ir uz mocarellas baziliks gandrīz kā vasarā. Bet vispār arī sasmalcina un kastītē. Stāv lieliski.
Tāpat esmu darījusi arī ar pētersīļiem. Vēl piparmētru lapas vienkārši zip maisiņos sametu, tad vēlāk tējai vai mohito, vai pie kuskusa.
viņas nesasalst nekā kopā?
Es liku tāpēc sagrieztas dažās mazās stikla burciņās - lai nav gramstoties jāatkausē virskārtā esošās, kuras netiek tai reizē paņemtas.. Un es pat diezgan labi šīs stur sapresēju - anyway ir irdebnas - kaisi salātos vai ēdienam pa virsu vai kur vajag..
cik ilgi stāvēja?
Saldēt vislabāk ir "mīkstos" garšaugus - dilles, pētersīļus, seleriju lapas, kinzu, baziliku, majorānu, piparmētras, melisas. Sausas lapas sagriež un liek kastītēs, kā jau iepriekš aprakstīts.
Eļļā var mēģināt likt timiānu, rozmarīnu, lavandu, bet īsti neredzu tam jēgu - sanāks daudz ļoti spēcīgi aromatizētas eļļas (it sevišķi no rozmarīna), bet paši garšaugi būs tādi nekādi. Krūmu garšaugus labāk kaltēt, tad nobraucīt lapiņas un glabāt slēgtā traukā (nesen arī Dienas Ēdienos bija padoms, ka šādus garšaugus saldēt nav ieteicams, jo saldējot tie zaudēs aromātu).