Dzintra čoms ([info]mranarhs) rakstīja,
@ 2020-06-05 09:22:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
BLM
Daudziem BLM kritizētājiem kaut kas galīgā šreijā sagājis. Mēs taču neejam uz kāda cita dzimšanas dienas ballīti stāstīt, ka, vecīt, tu te nepareizi svini, davai es tev parādīšu, kā ir pareizi. BLM sauklis ir 100% skaidrs un saprotams. Tie, kas grib taisīt savu kampaņu - taisiet, bet nevajag mēģināt naidpilni haidžekot citu pasākumu ar "pareizāko" saukli un stāstiem, cik BLM ir nepareizs.

Neviena kampaņa vai kustība jau pēc definīcijas nevar būt pilnīgi perfekta. Mēs dzīvojam pasaulē, kas nav perfekta. Cilvēki nav perfekti. Bet tie, kas uzbrūk BLM, tikai pierāda, ka BLM ir ļoti vajadzīga lieta.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mranarhs
2020-06-05 16:40 (saite)
Structural racism is the key

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]brookings
2020-06-05 16:44 (saite)
Tas visu piedod? Es te runāju par neproporcionālo vardarbību uz WP no BP.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gedymin
2020-06-05 17:48 (saite)
Man liekas, ka vislabākā recepte tam ko darīt "White lives matter" grupai būtu tieši tāda tā pati, kā "Black lives matter" - mērķēt samazināt rasismu pret melnajiem. Ja visiem ies labāk, tad arī nebūs tādas problēmu ar vardarbību. Bet šī ir tēma, par kuras praksi neko daudz nezinu, tikai abstrakti tā izskatās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]brookings
2020-06-05 17:54 (saite)
paga paga...WLM mērķis vajadzētu būt samazināt rasismu pret melnajiem... jā?
Tu gribu apgalvot, ka vardarbība uz wp no bp (krietni lielāk) ir attaisnojams dēļ rasisma?

Varbūt nebūtu tik daudz rasisma (ja tiešam ir), ja nebūtu tik daudz vardarbības no bp: chicken and egg

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gedymin
2020-06-05 17:58 (saite)
Jā, tīri loģiski tā man liekas labākā stratēģija, ko realizēt pret vardarbību vērsta balto organizācijai.

Varbūt būtu daudz kas. Es tiešām neesmu pietiekoši zinošs par tēmu, lai aprunātu detaļas par to, kurš bija pirmais.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]brookings
2020-06-05 18:03 (saite)
15.3% no 3,581,360 = 537,201 (B uz W vardarbība - B = 13% no iedzīvotājiem)
10.6% no 563,940 = 59,777 (W uz B vardarbība n- W =60% no iedzīvotājiem)

Sweet Jesus on the cross.

You so sure that there is so much rasism to explain this? Okay, piedod... es neesmu mierīgs :)

Just very depressed about the culture that spawned this: gangster rap, hatred of whites - Christ in a gym in LV, I had to listen to mainstream rap with the 'chorus' Fuck White People. This is dark race-baiting shit.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-06-05 18:35 (saite)
Es arī nedomāju, ka runāšanu par rasismu, kaut ko ļoti mainīs. Kā daļa kompleksa risinājuma, tas ir ok. Nav iebildumu, bet jāsaprot problēma plašāk.

Kā jau daudzām lietām – piemēram, smēķēšanai vai aptaukošanās problēmai – nav nekāda brīnumlīdzekļa. Tas ir plašs izskaidrošanas darbs, personīgā atbildība, dažādu likumu vai stimulu atbalsts utt. Smēķēšana ir ievērojami samazinājusies pēdējo 50 gadu laikā, bet aptaukošanās krietni pieaug. Kāpēc? Varbūt tāpēc, ka cilvēki individuāli sāk apzināties, ka smēķēšana viņiem kaitē. Par aptaukošanos man šķiet, ka šīs apziņas vēl nav un vairums cilvēku vienkārši par to nedomā. Mana pieredze ir, ka aptiekā katru dienu atnāk vairāki cilvēki, lai nopirktu nikotīna aizstājējterapijas līdzekļus. Tie nav īpaši efektīvi (tikai 10-20%), bet kopumā tas sastāda statistiku redzamu smēķēšanas atmešanas rezultātu.

Savukārt par aptaukošanos aptieka uzsāka akciju – īpašu gavēšanas programmu ar zinātniski pierādītiem rezultātiem utml. 6 mēnešu laikā tai pieteicās tikai 1 cilvēks. Varbūt tā ir nejaušība, bet šķiet, ka vienkārši cilvēkiem nerūp, ka viņiem ir liekais svars. Jā, atmest svaru ir ļoti grūti un ir visādi anekdotiski neveiksmes stāsti, bet kopumā izrādītā interese un ieliktās pūles ir salīdzinoši ļoti niecīgas. Tāpēc arī statistiski pretējs rezultāts.

Tas pats ar melnādaino vājajiem rezultātiem visās dzīves sfērās. Tā nav atrisināma ar vienpusēju politiku. Ir jābūt dziļai interesei par to, lai šīs melnādaino kopienas vēlētos mainīt savu kultūru. Vainot tajā tikai rasismu un pagātnes pāridarījumus nav diez ko rezultatīvi. Tas ir kā lielajā svarā vainot ģenētiku utt., kas ir patiesība, bet nekādi nerisina problēmu. Nekādas brīnumzāles nebūs. Ja melnādaino kopienas neizrādīs šo interesi, tad paredzu, ka arī pēc 10 vai 20 gadiem, par spīti visām akcijām un pat stimulējošiem likumiem, situācija būs tikpat bēdīga.

Man personīgi daudz svarīgāka šķiet opioīdu krīze, kas ir visaktīvākā ASV. Un arī neredzu vienu glābojošu risinājumu. Tur ir daudzi dažādi aspekti, kam visiem jādarbojas vienlaicīgi. ASV daudza politikas ir absurdas. Piemēram, UK ikviens var atnest atpkaļ neizlietotās opioīdu zāles atpakaļ uz aptieku iznīcināšanai, kas ir obligāts pakalpojums. Mēs negribam, lai tās nonāk nevēlamu cilvēku rokās, kuri pamēģinās un iegūs atkarību. Izrādās, ASV aptiekas nedrīkst pieņemt pacientiem nevajadzīgos opioīdus. Kas ir pilnīgi absurdi, jo tas tikai vairos to nevēlamo nonākšanu sabiedrībā. Tur ir daudzas nepareizas regulatīvas lietas, ko šī krīze ir izgaismojusi. Vai viņiem būs spēja to visu tagad sakārtot, es nezinu. Nesaku, ka UK viss ir pilnīgā kārtībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-06-05 19:11 (saite)
Arī tas, ka neviens cibā pat centu nenoziedoja manam afrikāņu kolēģim, parāda, ka šī interese par BLM ir falša, līdzīgi kā ar aptaukošanos.

Par aptaukošanos esmu pamanījis, ka dažiem tomēr ir interese par diētām, bet parasti par netradicionālām, kurām nav pierādījumu bāzes. Grūti saprast, kāpēc cilvēkiem ir tāda pretestība pret tradicionālo, uz pierādījumiem balstīto medicīnu. Nu jā, arī tradicionālā medicīna nav ideāla un daudzi pierādījumi ir ļoti vāji, bet kopumā tā tomēr ir efektīvāka nekā frindža terapijas.

Laikam jau tomēr cilvēkiem negribas pielikt pūles šajā sakarā, un tas, ka viņi iedvesmojas no kāda harizmātiska youtubes stendapa un sludinātāja, tā arī paliek izklaides līmenī. Zinātniskā pieeja nedod šādu izklaidi, tā tikai pieprasa mentālas un fiziskas pūles, kuras spēj uzņemties tikai tie, kas patiešām ir pārliecināti par savu problēmu.

Var jau būt, ka risinājums ir arī, ka mediķiem ir jāmācās padarīt savs vēstījums pievilcīgāks sabiedrībai. Esošais naratīvs, ka ir tikai divas iespējas – resnums ir tikai jākaunina vai arī esam body-positive – nekādi nepalīdz. Par smēķēšanu īpaši neviens nekaunina, bet arī nelepojas. Šobrīd melnādaino problēmas vairāk ietilpst resnuma kategorijā – vai nu tu esi rasists, vai zvērē savu atbalstu BLM. Pārāk viss polarizēts. Nav vidussceļa, kurā varētu iekļaut daudz niansētāku atbalsta politiku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?