extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
Es arī nedomāju, ka runāšanu par rasismu, kaut ko ļoti mainīs. Kā daļa kompleksa risinājuma, tas ir ok. Nav iebildumu, bet jāsaprot problēma plašāk.

Kā jau daudzām lietām – piemēram, smēķēšanai vai aptaukošanās problēmai – nav nekāda brīnumlīdzekļa. Tas ir plašs izskaidrošanas darbs, personīgā atbildība, dažādu likumu vai stimulu atbalsts utt. Smēķēšana ir ievērojami samazinājusies pēdējo 50 gadu laikā, bet aptaukošanās krietni pieaug. Kāpēc? Varbūt tāpēc, ka cilvēki individuāli sāk apzināties, ka smēķēšana viņiem kaitē. Par aptaukošanos man šķiet, ka šīs apziņas vēl nav un vairums cilvēku vienkārši par to nedomā. Mana pieredze ir, ka aptiekā katru dienu atnāk vairāki cilvēki, lai nopirktu nikotīna aizstājējterapijas līdzekļus. Tie nav īpaši efektīvi (tikai 10-20%), bet kopumā tas sastāda statistiku redzamu smēķēšanas atmešanas rezultātu.

Savukārt par aptaukošanos aptieka uzsāka akciju – īpašu gavēšanas programmu ar zinātniski pierādītiem rezultātiem utml. 6 mēnešu laikā tai pieteicās tikai 1 cilvēks. Varbūt tā ir nejaušība, bet šķiet, ka vienkārši cilvēkiem nerūp, ka viņiem ir liekais svars. Jā, atmest svaru ir ļoti grūti un ir visādi anekdotiski neveiksmes stāsti, bet kopumā izrādītā interese un ieliktās pūles ir salīdzinoši ļoti niecīgas. Tāpēc arī statistiski pretējs rezultāts.

Tas pats ar melnādaino vājajiem rezultātiem visās dzīves sfērās. Tā nav atrisināma ar vienpusēju politiku. Ir jābūt dziļai interesei par to, lai šīs melnādaino kopienas vēlētos mainīt savu kultūru. Vainot tajā tikai rasismu un pagātnes pāridarījumus nav diez ko rezultatīvi. Tas ir kā lielajā svarā vainot ģenētiku utt., kas ir patiesība, bet nekādi nerisina problēmu. Nekādas brīnumzāles nebūs. Ja melnādaino kopienas neizrādīs šo interesi, tad paredzu, ka arī pēc 10 vai 20 gadiem, par spīti visām akcijām un pat stimulējošiem likumiem, situācija būs tikpat bēdīga.

Man personīgi daudz svarīgāka šķiet opioīdu krīze, kas ir visaktīvākā ASV. Un arī neredzu vienu glābojošu risinājumu. Tur ir daudzi dažādi aspekti, kam visiem jādarbojas vienlaicīgi. ASV daudza politikas ir absurdas. Piemēram, UK ikviens var atnest atpkaļ neizlietotās opioīdu zāles atpakaļ uz aptieku iznīcināšanai, kas ir obligāts pakalpojums. Mēs negribam, lai tās nonāk nevēlamu cilvēku rokās, kuri pamēģinās un iegūs atkarību. Izrādās, ASV aptiekas nedrīkst pieņemt pacientiem nevajadzīgos opioīdus. Kas ir pilnīgi absurdi, jo tas tikai vairos to nevēlamo nonākšanu sabiedrībā. Tur ir daudzas nepareizas regulatīvas lietas, ko šī krīze ir izgaismojusi. Vai viņiem būs spēja to visu tagad sakārtot, es nezinu. Nesaku, ka UK viss ir pilnīgā kārtībā.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
(komentārs tiks paslēpts, ja vien neesi šitā cibiņa draudziņš)
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?