19 August 2023 @ 10:50 am
Fuck..  
https://www.bbc.co.uk/news/uk-66104004

Turpinu šokēties par baby killer medmāsu, ko šonedēļ UK notiesāja. Viņa strādāja jaundzimušo intensīvās aprūpes nodaļā, un bez rezervācijām vismaz pāri divdesmit (no kuriem vismaz 7 nomira) jaundzimušajiem sašpricēja vēnās gaisu vai insulīnu vai ūdeni vai pienu, pāris dienas un nedēļas veciem zīdaiņiem.

Šķiet šokējoši vienojošais visādiem sērijveida slepkavām, par ko esmu dzirdējusi, vai vispār psihopātiskām slepkavām (as opposed to crimes of passion) ir tas, ka šie upuri viņu dzīvē ir teju pats nesvarīgākais - kā kaut kads stabs ko jāpabīda malā. Viņi upurus uztver kā kaut kādu nesvarīgu bezmazvai inanimate object type means to an end. And in their world and in their story other things are much more important. Killing is like this side thing they do, like a tedious compulsion that you jsut accept as a personal quirk, not paying much attention to what it means or how it affects other humans, or victims themselves. Victims are totally irrelevant. As their main occupying thought is their personality and their emotional experiences. Piemēram, tas ka LL pilnībā neizrādīja emocijas, kad tika apspriesti viņas upuri un viņu vecāki, bet kad runa gāja par viņas pašnāvības mēģinājumu, vai kad liecināja ārsts kurā viņa bija ieķērusies, tikai tad viņa izrādījā jebkādas emocijas. Un tas, ka viņa dažus bērnus nogalināja, lai pievērstu šī ārsta uzmanību.

Basically, some humans don't see humans as humans, or they do not experience any emotion when it comes to human life and what it is worth or what it means. They simply cannot differentiate between a human life/soul and some.. well - thing.

It is really striking, and it leaves you wondering whether it is a mental defiiciency of few or a scary feature of all humans. Given that many humans end up doing cold-hearted things being utterly blind to how it affects others.

I just do not know how to mentally deal with such darkness.
 
 
( Post a new comment )
silent wings: yard[info]sw on August 19th, 2023 - 01:21 pm
Man liekas, mēs daudz ko nezinām par to, kāds cilvēks īstenībā ir. Kā suga. Kaut kā skats uz to īsti nav aktuāls un pazūd aiz civilizācijas daudzajiem flashy un immersing aspektiem.
(Reply) (Thread) (Link)
ctulhu[info]ctulhu on August 19th, 2023 - 02:31 pm
Viņi ir dažādi
(Reply) (Parent) (Link)
gnidrologs[info]gnidrologs on August 19th, 2023 - 01:30 pm
Parasts modernās sabiedrības produkts.
(Reply) (Thread) (Link)
Skabičevskis[info]begemots on August 19th, 2023 - 01:57 pm
Nekā īpaši moderna. Vienīgi tas, ka to izķer varbūt ātrāk. 19gs un agrāk ir tikpat slaveni keisi:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rebecca_Smith_(infanticide)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9l%C3%A8ne_J%C3%A9gado

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Diogo_Alves

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Manuel_Blanco_Romasanta

Un tas ir tikai tie, kuri atklāti un notiesāti tad, kad vairs nebija izmeklēšanā spīdzināšanas prakse, kas varētu likt atzīties arī nevainīgajiem.

Pirms tam ir vēl vesela varza dokumentēta, sākot no indētāju biedrības Luija XIV aristokrātu aprindās un tā tālāk.

https://en.wikipedia.org//wiki/List_of_serial_killers_before_1900







(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
gnidrologs[info]gnidrologs on August 19th, 2023 - 04:59 pm
19padsmitais gadsimts ir jau sen modernie laiki.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Skabičevskis[info]begemots on August 20th, 2023 - 02:36 pm
19. gs. ir arī tas laiks, kad bija attīstījusies ikdienas prese un cilvēki sāka vairāk uzzināt par šīm lietām.

Pirms tam bija vieglāk runāt par kristīgo mīlestību, nopātagojot kalponi līdz nāvei par nepietiekami labi nomazgātu grīdu.

Luija XIV laiks, starp citu, ir 17.gs. Indēšanas pirmie ziedu laiki pat bija vēl stipri pirms tam; gan Tofana, gan Lokusta, kas nodarbojās ar šīm lietām profesionāli ikdienā.

Tā ka nevajag te ļa ļa par senatnes morālo pārākumu. Nebūtu jau slikti, bet, jo vairāk uzzinām, jo mazāk var tam ticēt.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]formica on August 19th, 2023 - 05:53 pm
Gan jau kaada skruuve jau no pasha saakuma izljurkaajusies, kur nu veel iespeejamais kontakts ar Toxoplasma gondii

https://youtu.be/AHk7S6prF6M?t=157

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763418303701?via%3Dihub
(Reply) (Parent) (Link)
Skabičevskis[info]begemots on August 19th, 2023 - 01:32 pm
-There’s no greys, only white that’s got grubby. I’m surprised you don’t know that. And sin, young man, is when you treat people as things. Including yourself. That’s what sin is.

-It’s a lot more complicated than that -

-No. It ain’t. When people say things are a lot more complicated than that, they means they’re getting worried that they won’t like the truth. People as things, that’s where it starts.

// Terry Pratchett, Carpe Jugulum
(Reply) (Thread) (Link)
[info]methodrone on August 22nd, 2023 - 09:18 am
Jaa..
(Reply) (Parent) (Link)
extranjero[info]extranjero on August 19th, 2023 - 03:49 pm
Es īsti neticu tam, kad tu saki, ka tu nezini, kā dīlot ar šo faktu, ka ir tādi cilvēki.

Reāli mēs dīlojam ar to jau kopš bērnības. Mēs zinām, ka ir karš Ukrainā, kur tieši tāpat cilvēki met bumbas uz bērnudārziem un slimnīcām. Un tas jau nav pirmais karš. Par šiem kariem mēs jau mācījāmies pamatskolā. Tās ir traģēdijas, bet vienkārši notiek un cilvēki jau dīlo ar to ļoti labi, izņemot tos, kas tiešām ir šajā kara zonā.

Ar ko gan šis gadījums ir īpašs?
(Reply) (Thread) (Link)
[info]methodrone on August 22nd, 2023 - 09:18 am
If you don't feel it you don't, it is alarming that you can question how a premediated murder of premature, defenseless infant is anything especially bad.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
extranjero[info]extranjero on August 22nd, 2023 - 11:34 am
Šis ir par to, ka no autista viedokļa tu esi ārkārtīgi, neizskaidrojami un patvaļīgi selektīva, par kuriem gadījumiem "just" un kurus ignorēt, it kā tie vispār neeksistētu.

Kāpēc tu raksti par šo gadījumu, nevis teiksim par briesmīgi nežēlīgi nogalinātajiem ukraiņu zīdaiņiem? Kas ir tas tavā galvā, kas tev liek neko nejust par viņiem? Es varētu to izskaidrot, kā milzīgu cietsirdību, bet tā droši vien nav īstā atbilda.

Īstā atbilde visdrīzāk ir, ka neautistu vārdus nedrīkst uztvert burtiski. Protams, tev varētu būt žēl par visiem, bet pasaule ir liela un tu redzi, ka sociāli ir lielāka jēga parunāt par vienu vai otru gadījumu, atkarībā no apstākļiem. Tam ir dziļa jēga.

Visinteresantākais šajā ir tas, ka tu šo veikto izvēli visdrīzāk pat neapzinies. Smadzenes šo izvēli veic autonomi, neatkarīgi no tavas personības.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on August 22nd, 2023 - 11:51 am
Peedeejaa rindkopa exactly. We are touched and triggered by things beyond our understanding.

Thay said medmaasa kas injicee ziidainjus ar gaisu, insuliinu un pienu somehow seems more inhuman and horrific kaa ziidainji kas mirst eksplozijaa. I guess it's about cruelly targeting specifically infants. As they are the most vulnerable and UNDESERVING. Another thing that triggers me above everything else is child trafficking. Innocent children specifically targeted by evil is the WORST
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
extranjero[info]extranjero on August 22nd, 2023 - 01:40 pm
Problēma šeit ir tajā, ka lietas ir izprotamas, bet tu atsakies tās "izprast" un pastāvi uz "beyond our understanding".

Tieši šī nevēlēšanās censties saprast nesaprotamo, ir tas, kas noved pie vēl lielākām traģēdijām.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on August 22nd, 2023 - 01:58 pm
I think youre being too dramatic and it is more logical than that.

It is less likely for Putin's soldiers to be willing to walk up to a newborn and inject it with poison than it is to drop a bomb on it from a safe distance. First instance is nazi shit, second instance is most likepy just cowardly order following not considering collateral damage - victims.

The more concise and premediated (lets say - conscious) the murder the more severe evil involved. I'd be equally horrified of any war crimes that compare to Lucy Letby in their intention and execution style, but yes - probably more if it is children - that ALWAYS.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on August 22nd, 2023 - 01:59 pm
As adults have even if miniscule, but still, capability to fight back or flee; infants are POWERLESS.
(Reply) (Parent) (Link)
extranjero[info]extranjero on August 22nd, 2023 - 02:10 pm
Kāda starpība, kāds stils, ja gala rezultāts Ukrainas karā ir daudz daudz daudz sliktāks. Un tieši tajā, ka tu koncentrējies uz šo gadījumu ar medmāsu, viņi netraucēti var izdarīt daudz lielāku ļaunumu.

Un cilvēki jautā – kā gan to Putins un viņa sekotāji spēja izdarīt? It kā tas būtu kaut kas mistisks un nesaprotams. Viņš grib radīt diženo Krieviju, un šajā cīņā var būt zināmi upuri. Kāpēc lai tas būtu kaut kas nesaprotams?

Cilvēki atsakās ticēt, ka kāds (Putins un kompānija) savā aprēķinā ir novērtējis šo cilvēku un bērnu dzīvības zemāk par savām imperālistiskām ambīcijām, bet tas ir tāpēc, ka viņi vispār nedomā racionāli par cilvēku dzīvībām.

Lūk, UK medicīnā viss ir skaidri zināms – 1 QALY ir apmēram £50K vērts. Un tas nav bezsirdīgi, tieši otrādi – tā ir dziļa empātija, jo iztērējot kādam miljonu, nāktos ierobežot līdzekļus daudzu bērnu ārstēšanai, kuri tad nomirtu. Jā, viņi nenomirstu no kādas trakas medmāsas nežēlības, bet nomirtu no tā, ka nebūtu naudas intensīvās aprūpes inkubatoram. Tev varbūt šīs nāves ir ļoti dažādas, bet tam zīdainim visdrīzāk nāve no insulīna injekcijas bija vieglāka nekā lēna nosmakšana, kad plaušas nespēja pietiekami piegādāt skābekli smadzenēm.

Jā, daži cilvēki ir ļauni. Viņi ir pelnījuši mūža ieslodzījumu par saviem noziegumiem. Bet tieši tāpat mēs varam teikt, ka ļaunums bija turēt bērnus ieslodzītus vairāku mēnešu mājsēdēs, tāpat daudziem laupot izglītību skolās – tas viss samazinās viņu turpmākās izglītības, karjeras iespējas, novedīs pie lielākām slimībām, ātrākas nāves utt.

Salīdzinoši pēc iespējamo upuru skaita, tas ir daudz daudz lielāks ļaunums nekā Lūsija. Bet mēs neko nesakām, jo Lūsijai ir seja, bet ir grūti iebilst pret kādu anonīmu birokrātu bez sejas. Un ja mēs paanalizējam dziļāk, tad šis birokrāts darbojās mūsu pašu baiļu pilnvarots. Mums ir jāsaprot, ka ļaunums bieži ir triviāls un sēž mūsos pašos.

Tā ir īstā izpratne – apzināties savas rīcības, vienmēr analizēt un domāt, vai mana empātija patiesībā nevairo pasaulē ļaunumu?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on August 22nd, 2023 - 02:19 pm
You cannot force thinking onto people. Tavs domugaajiens man vienkaarshi ir sveshs.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
extranjero[info]extranjero on August 22nd, 2023 - 02:26 pm
Es vienkārši izskaidroju lietas racionāli. Nesauc to par domāšanas uzspiešanu.

Es labi zinu, ka vairums cilvēku vienkārši nespēj domāt racionāli par lietām, kas skar dzīvību un nāvi. Viņi ir pārāk emocionāli, lai tā darītu. Katram ir savs trūkums. Man ir žēl šo cilvēku, jo viņi dzīvo kā tumsā par nozīmīgiem dzīves un moralitātes aspektiem. Bet varbūt tieši tāpēc ir viņi ir laimīgāki par racionālistiem.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on August 22nd, 2023 - 02:43 pm
If youreso rational you'd realize that emotions is an evolutionary advantage, otherwise nature wouldn't have programmed these. And look what damage people do who lack in emotion.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
extranjero[info]extranjero on August 22nd, 2023 - 02:49 pm
banality of evil
Es neuzskatu, ka evolūcija ir nolemtība. Protams, emocijas ir ļoti svarīgas, un tev neizdosies mani apzīmēt par emociju noliedzēju. Bet cilvēks ar saprātu ir radījis lietas, kas daudzus evolucionārus sasniegumus ir padarījis par nevajadzīgiem un pat kaitīgiem. Klasiskais piemērs ir liekā svara epidēmija – evolucionāri pārtika vienmēr ir bijusi ierobežota, tāpēc jāēd, kamēr vēl ir. Mēs neesam evolucionāri gatavi tam, ka mūsdienās lielveikalos visu laiku ir pieejami visi iespējamie gardumi.
(Reply) (Parent) (Link)
extranjero[info]extranjero on August 22nd, 2023 - 02:36 pm
Arī filozofi ir aizdomājušies tieši par to pašu – par ļaunuma triviālo izcelsmi:

https://philosophybreak.com/articles/hannah-arendt-on-standing-up-to-the-banality-of-evil/
(Reply) (Parent) (Link)
krēpjlācis: nr2[info]nistagms on August 21st, 2023 - 06:22 pm
Sorry to interrupt, but I think you should stick to using either English or Latvian, that would be more readable.
(Reply) (Thread) (Link)
[info]methodrone on August 22nd, 2023 - 09:15 am
I do apologise for any inconvenience, however, this is not flexible.
(Reply) (Parent) (Link)