extranjero ([info]extranjero) wrote on August 22nd, 2023 at 02:10 pm
Kāda starpība, kāds stils, ja gala rezultāts Ukrainas karā ir daudz daudz daudz sliktāks. Un tieši tajā, ka tu koncentrējies uz šo gadījumu ar medmāsu, viņi netraucēti var izdarīt daudz lielāku ļaunumu.

Un cilvēki jautā – kā gan to Putins un viņa sekotāji spēja izdarīt? It kā tas būtu kaut kas mistisks un nesaprotams. Viņš grib radīt diženo Krieviju, un šajā cīņā var būt zināmi upuri. Kāpēc lai tas būtu kaut kas nesaprotams?

Cilvēki atsakās ticēt, ka kāds (Putins un kompānija) savā aprēķinā ir novērtējis šo cilvēku un bērnu dzīvības zemāk par savām imperālistiskām ambīcijām, bet tas ir tāpēc, ka viņi vispār nedomā racionāli par cilvēku dzīvībām.

Lūk, UK medicīnā viss ir skaidri zināms – 1 QALY ir apmēram £50K vērts. Un tas nav bezsirdīgi, tieši otrādi – tā ir dziļa empātija, jo iztērējot kādam miljonu, nāktos ierobežot līdzekļus daudzu bērnu ārstēšanai, kuri tad nomirtu. Jā, viņi nenomirstu no kādas trakas medmāsas nežēlības, bet nomirtu no tā, ka nebūtu naudas intensīvās aprūpes inkubatoram. Tev varbūt šīs nāves ir ļoti dažādas, bet tam zīdainim visdrīzāk nāve no insulīna injekcijas bija vieglāka nekā lēna nosmakšana, kad plaušas nespēja pietiekami piegādāt skābekli smadzenēm.

Jā, daži cilvēki ir ļauni. Viņi ir pelnījuši mūža ieslodzījumu par saviem noziegumiem. Bet tieši tāpat mēs varam teikt, ka ļaunums bija turēt bērnus ieslodzītus vairāku mēnešu mājsēdēs, tāpat daudziem laupot izglītību skolās – tas viss samazinās viņu turpmākās izglītības, karjeras iespējas, novedīs pie lielākām slimībām, ātrākas nāves utt.

Salīdzinoši pēc iespējamo upuru skaita, tas ir daudz daudz lielāks ļaunums nekā Lūsija. Bet mēs neko nesakām, jo Lūsijai ir seja, bet ir grūti iebilst pret kādu anonīmu birokrātu bez sejas. Un ja mēs paanalizējam dziļāk, tad šis birokrāts darbojās mūsu pašu baiļu pilnvarots. Mums ir jāsaprot, ka ļaunums bieži ir triviāls un sēž mūsos pašos.

Tā ir īstā izpratne – apzināties savas rīcības, vienmēr analizēt un domāt, vai mana empātija patiesībā nevairo pasaulē ļaunumu?
 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: