meness_berns ([info]meness_berns) rakstīja,
@ 2019-04-30 16:44:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
---
Kritisko masu gaidot – sen nav bijis kašķis par velosipēdu jautājumu.

Rekur notikums:

https://www.delfi.lv/auto/celu-reportieris/video-agenskalna-ermritena-vaditajs-velas-parmacit-autovaditaju-sirmmaminu.d?id=51042219

Rekur kolēģes viedoklis, kura bija tur blakus:

"Uzsākot šķērsot ielu man, ejot tam džekam tieši blakus, bija skaidrs, ka nepaspēšu pāriet pie zaļā. Bet viņš blieza pāri ar visu bērnu. Tas krusts nav drošs šādiem gadījumiem un tur ir baigi jālūr, vai kāds nebrauc.
Un sieviete tikai vienreiz uzpīpināja, nekādi citādi netraucējot šķērsot ielu - viņa nebrauca priekšā vai virsū tam pajolam.
Un lai viņš nemuld pa savu bērnu - tas puisēns vaļā muti stāvēja ielas malā, kamēr papucītis, neveltot viņam vispār nekādu uzmanību, padarīja sevi par apsmieklu."


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]tiesibsargs
2019-04-30 18:28 (saite)
dažiem humanoīdiem laikam tomēr labāk būtu dzīvot mežā.

(Atbildēt uz šo)

no LU Open Mindes
[info]usne
2019-04-30 20:48 (saite)
Kam noder kritiskā domāšana?

Šodien portāla Delfi.lv feisbuka vietnē redzam ierakstu, kurš šķietami neitrāli atspoguļo konfliktu starp diviem satiksmes dalībniekiem. Feisbuka vientē publicēts video ar virsrakstu “Āgenskalnā ērmriteņa vadītājs vēlas pārmācīt autovadītāju – sirmmāmiņu”, vienlaikus tiek uzdots jautājums: “Kuram šeit taisnība?”.

Vērīgākie no mums pamanīs, ka šis jautājums nebūt nav neitrāls, un video virsraksts ar pielādētu vārdu izvēli mūs jau spiež ieņemt noteiktu pozīciju, jo kurš gan nostāsies pret “autovadītāju – sirmmāmiņu” par labu “ērmriteņa vadītājam”. Konflikta patiesais saturs paliek otrajā plānā.

Šis ir tikai viens no daudziem piemēriem, ar ko sastopamies ik dienas, lasot, skatoties un klausoties ziņas, sekojot līdzi informācijai sociālajos tīklos. Ar pielādētu vārdu, emociju un uzsvaru palīdzību esam bieži vien spiesti ieņemt noteiktu pozīciju, nemaz neiedziļinoties lietas būtībā.

Filozofs Artis Svece kursā “Kritiskā domāšana un informācijas analīze” ar patīkamu humora piedevu analizē vairākus šādus piemērus. Šodien ir pēdējā diena, kad iespējams pieteikties studijām šajā tiešsaistes kursā: http://bit.ly/kritiskadomasana

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: no LU Open Mindes
[info]rasbainieks
2019-04-30 22:29 (saite)
šis bija lieliski

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: no LU Open Mindes
[info]starro
2019-05-01 08:38 (saite)
Ērmraksts sirmportālā

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: no LU Open Mindes
[info]tiesibsargs
2019-05-01 11:14 (saite)
bļaķ, vot nepaspēju pieteikties, neraža ibio...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2019-04-30 21:20 (saite)
Kasīties nebija labi, bet citādi tā džeka vietā varēja būt kāds cibiņš, kā ingmārs, kurš vēl nav dabūjies tiesības.

Es arī nesaprotu, kāpēc jāpīpina uz riteņbraucēju, kurš vēl nav paspējis tikt pāri?

Un kā kolēģe jau norāda – uzsāka pie zaļā, tā ka viss bija korekti.

Kas nav normāli, ir ka kādam pie zaļā būtu jāštuko – paspēšu vai nē. Iespējams, tas krusts ir nepareizi uztaisīts vai kā, bet vai tad problēma nav tieši tajā, ka vadītāji brauc agresīvi un neciena gājējus? Šoreiz kādam nervi neizturēja. Bet kā redzams, pat policija bija šī riteņbraucēja pusē. Es nesaku, ka gājējiem būtu jālec mašīnām zem riteņiem ar domu, kam ir taisnība, bet arī šādi pīpināt uz gājējiem nekad nevajag.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]tiesibsargs
2019-05-01 10:48 (saite)
pīpināt vispār drīkst tikai avārijas situācijās, ja nemaldos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?