meness_berns ([info]meness_berns) rakstīja,
@ 2018-08-29 10:30:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
---
Četri scenāriji, kas šoruden notiks

Pagājušajā nedēļā uzzinājām augusta partiju reitingus, kas, kā zināms, ja proporcionāli sadala neizlēmušo balsis, Saskaņai un ZZS dod vairākumu, bet, ja KPV vēl drusku pievāc klāt, Saskaņai + ZZS + KPV dod 2/3, kas dod viņiem iespēju mainīt Satversmi. Neilgi pēc šīs "lieliskās" informācijas uzzināšanas pabiju Rodžera Votersa ar atsaucēm uz Džordžu Orvelu pilnajā šovā "Arēnā Rīga" un mani pārņēma šausmas, kā tas nākas, ka Latvijas tauta var būt tik dumja, ka tīri orveliskā garā aitas savēlēs cūkas par saviem valdniekiem, un ir diezgan reāla iespēja, ka tieši valsts Simtgadē šo valsti arī papisīsim.

Tad aizdomājos, ka šoruden ir tomēr iespējami četri scenāriji tam, kas notiks, kurus sarindoju no ļaunākā uz mierīgāko.

Pirmais. ZZS + Saskaņai + KPV ir 2/3 parlamenta, viņi maina Satversmi uz prezidentālu republiku, Ušakovs vai Šlesers kļūst par prezidentu, sākas kurss uz kļūšanu par Krievijas satelītvalsti. Visi točevidīgie un bendikveidīgie asiņainie punduri gavilē un var triumfējoši ieņirgt sejā visiem politologiem, žurnālistiem un citiem ļaudīm, kurus viņi uzskata par naivuļiem – sak, redziet, kā mēs veikli nokruķījām tautas gribu tādā virzienā, kā mums vajadzēja.

Zinot, ka latvietis vidējais parasti pēc sūdu savārīšanas attopas un mēģina pompozi kaut ko glābt, visticamāk pat, ja augstāk minētais plāns tiks veidots ļoti lienoši un mēģinot sabiedrībai iestāstīt, ka tā nav, tomēr var gaidīt, ka kaut kāds eiropeiskais gals sabuntos ļaudis iziet ielās uz jaunu lietussargu revolūciju.

Otrais. Par spīti Lemberga un Gobzema pavēlei iet kopā ar Saskaņu, no ZZS un KPV atšķeļas daļa principiālo, kuriem vara nav tik svarīga kā viņu pašu iedomātās nacionālās (ZZS) un pret-sistēmas (KPV) vērtības. Taču šo atšķēlušos ļaužu nav tik daudz un tomēr ZZS + Saskaņai +KPV ar atlikušajiem lojālistiem pietiek vairākumam un valdības sastādīšanai. A) Vējonis sabuntojas pret Lembi (par laimi, ir indikācijas!) un neaicina nevienu no viņiem sastādīt valdību, kas savukārt noved pie jaunām vēlēšanām; B) mēs tomēr papišam valsti simtgadē, un tad tur varbūt atkal sanāk vienīgi tas scenārijs ar iziešanu ielās, ko augstāk aprakstīju.

Trešais. ZZS un KPV principiālā daļa atšķeļas, un kopā ar dažādajiem sīkaļām no NA līdz kas nu tur vēl tiks pāri 5%, šim blokam sanāk vairākums. Šai gadījumā man pat ir aizdomas, ka šķeltnieki varētu paturēt ZZS nosaukumu un atstāt Lembi ar garu degunu, jo daži sponsori viņiem ir gana spēcīgi, lai varētu diktēt savu politiku. Šādā gadījumā principā valstī nekas nemainīsies. Būs ZZS un NA koalīcija bez Saskaņas un KPV, kurai pielasīs vairākumam klāt mazos, un Pavļuta un Strīķes vēlētājs varēs brīnīties, kā jau septiņdesmito reizi viņa iemīļotie "gaismas bruņinieki" kooptējas sistēmā.

Ceturtais. Kaut kāda pēdējā brīža brīnuma dēļ vairākums sanāk bez ZZS, Saskaņas un KPV to esošajos formātos. Bet vismaz pašlaik nav nekādu indikāciju, ka tas notiks.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kants
2018-08-29 11:00 (saite)
harbinger of doom

(Atbildēt uz šo)


[info]piecis
2018-08-29 11:13 (saite)
Njā... Izksatās šausmīgi!

Bet, vai ir varianti ko darīt? Ja sāks aktīvi par šo runāt, efekta īsti varētu arī nebūt, jo vidējam latvietim ir pie vienas vietas, bet vidējam Pļavnieku (P-Ciema, Z-Kalna...) iedzīvotājam reāls burkāns tiek pamests pirmajos divos scenārijos.

Varētu jau cerēt, ka KPV pirmais darbs tiešām būtu atteikšanās no koalīciju sistēmas. Šmits varētu nedaudz patrakot un valdība darbu sāk bez koalīcijas. Iestātos tik reāls bardaks, ka būtu interesanti no malas pavērot, ja vien nebūtu bailīgi.

Bet vai vispār ir varianti, ko šobrīd būtu loģiski darīt, lai iestātos ceturtais Tavs scenārijs?

(Atbildēt uz šo)


[info]dienasgramata
2018-08-29 11:15 (saite)
kur paliek variants, ka ZZS, NA un JV sakasa 49 balsis un veido valdību, turpinot visu pa vecam?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]meness_berns
2018-08-29 11:28 (saite)
Nu tas ir apakšvariants 3. variantam, kurš, manuprāt ir teju nereāls, jo NA un JV nevar sakasīt tik daudz, lai kopā ar ZZS sanāk 49. Bet, jā – protams, ka no sīkajiem kāds šādā gadījumā īzī nobasotu par mazākuma valdību. Tur pat nevajadzētu kukuli dot kā 1995. gadā Saulītim un Rubīnam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zazis
2018-08-29 11:16 (saite)
Saki, jāsāk kravāt čemodāni? Un uz fāterlanidi prom.

(Atbildēt uz šo)


(Anonīms)
2018-08-29 11:29 (saite)
Pilnīgas muļķības. Kaut kā apriori neproblemātiski pieņem, ka ZZS un KPV nezkāpēc uzreiz nozīmē Saskaņu. Jā, tās ir aizdomīgas un svārstīgās partijas, ir lielas varbūtības, bet tur tomēr ir latvieši. LV tas tik vienkārši nevar notikt. Neaizmirsti, kā sanāca Zatleram.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mala
2018-08-29 14:13 (saite)
"bet tur tomēr ir latvieši". fantastisks arguments.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dienasgramata
2018-08-29 14:35 (saite)
Saskaņā ir dafiga latviešu. Jānis Urbanovičs ir latvietis

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2018-08-29 16:48 (saite)
Nē, ne Urbanovičs, ne Rubiks, ne Boriss Pugo, ne Pelše utt. nav latvieši. Te latvieši bija lietots citā nozīmē. Ir loti daudz latviešu, kam pret jebko padomisku vai krievisku ir gluži personiska vai ģimeniska sāpe, kas sniedzas pāri ekonomiskiem labumiem. Šādi latviešu tips ir visās partijās, sevišķi ZZS apakšsubstrātā, pat ja ignorē paradoksu, ka tā ir sovjetiskākā no latviešu partijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pet
2018-08-29 18:59 (saite)
ZZS un KPV balsotājos tādi cilvēki ir padaudz, taču ievēlētajos depučos būs pamaz, turklāt valsti var atdot Krievijai ar rindu šķietami nekaitīgu balsojumu, kuros neviens no Tevis minētajiem cilvēkiem ar sāpi neko bīstamu nesaskatīs.

Satversmes reformiņas ceļā uz prezidentālu valsti? Tur jau nekas padomisks nerādīsies. Privatizēt atsevišķus lieluzņēmumus piemēram LDz, lai iegūtu naudu labām lietām - kāpēc gan ne? Aiz pircējiem stāvošos finansētājus var arī nesaskatīt. Ievēlēt izpildvarā labus cilvēkus, kas savukārt gan ir gatavi noorganizēt visa izpildīšanu? Tiem cilvēkiem nekā padomiska biogrāfijā nebūs. utt utt utjprj.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2018-08-29 13:17 (saite)
:D

(Atbildēt uz šo)


[info]unpy
2018-08-29 13:33 (saite)
Nu, ja. Un, ja gadījumā amerikās Trampu ievēl, tad nedēļas laikā pagalmā pilns ar krievu tankiem. Ā...pag.

(Atbildēt uz šo)


[info]vinsents
2018-08-29 15:06 (saite)
Lai arī ko tur Lembis blefotu, ZZS nepavisam negrib būt koalīcijā ar Saskaņu. Galvenais iemesls - šajā koalīcijā viņi nebūs lielais brālis. Viņiem daudz izdevīgāk sakasīt maziņos, kuriem jebkurā brīdī var pateikt 'ja daudz spirināsies, aiziešu pie Saskaņas pēc balsīm' (skat. prezidenta vēlēšanas). Plus arī otrs iemesls - daudzi ZZS vēlētāji ir nacionāli noskaņoti.

(Atbildēt uz šo)


[info]laba_doma
2018-08-29 15:55 (saite)
Ne rakstā, ne komentāros nav pieminēta JKP, kas mani izbrīna. Ņemot vērā JKP labos panākumus pašvaldību vēlēšanās, lai gan pirmsvēlēšanu reitingos viņiem nebija augsti rezultāti, es prognozēju, ka arī Saeimas vēlēšanās viņiem labi klāsies, un viņi iegūs vismaz 15 vietas. Līdz ar to mana prognoze ir, ka nākamo valdību veidos JKP + JV + NA + ZZS, kas lielos vilcienos nozīmē, ka viss turpināsies aptuveni tāpat kā līdz šim, un, manuprāt, šā brīža situācījā tas nemaz nav slikti.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?