tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2020-06-28 13:29:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Saskaņā ar šodien Guardian ziņās publicēto, kopējais ar Covid inficēto skaits ir 10 miljoni un 499124 nāves.
Ja pasaules iedzīvotāju skaits ir 7.8 miljardi, tad:

inficētie kopā: 0.13% no pasaules iedzīvotāju skaita
mirušie: 0,006% no pasaules iedzīvotāju skaita

Gada laikā satiksmes negadījumos iet bojā apmēram 1.35 miljoni iedzīvotāju saskaņā ar PVO datiem par 2018. gadu: https://www.who.int/violence_injury_prevention/road_safety_status/2018/en/

Tad vēl ir malārija: 2018. gadā tika aplēsts, ka ir bijuši apmēram 228 miljoni malārijas gadījumu pasaulē un mirušo skaits - 405k: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/malaria

Bet nu tā kā malārijas gadījumi 93% gadījumu tiek reģistrēti Āfrikas kontinentā, protams, ka tas visus piš daudz mazāk nekā kovids Eiropā, ASV, Kanādā, Austrālijā.

Manuprāt, ja kovids būtu problēma tikai trešajās pasaules valstīs, tad šāda trobeļa vispār nebūtu.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]polija
2020-06-28 15:18 (saite)
pag, pag - cik mums ilgi ir kovids? pusgadu? TIKAI pusgadu. Ārpus Ķīnas - cik mēnešus? Par kādiem skaitļiem gada griezumā tur vispār vēl var runāt?
Plus izksatās, ka pasākums iespējams JAU ir nāvējošāks par malāriju - pēc Taviem datiem. Pieņemism, ka abos gadījumos mēs nezinām patieso infocēto skaitu..
Plus problēma jau tāda, ka nav zāļu. Vakcīna būtu sūds, bet būtu forši, ka, ja tomeŗ esi to zarazu noķēris un izskatās, ka iet uz slikto pusi (vai arī, pat, ja neizskatās), būtu zāles, kuras vari izdzert un zini, ka vismaz no šī ķepiņas nenoliksi.. Tb, to vīrusu, kas nonīdētu vai neļautu vīrusam vairoties vai kā nu pret vīrusiem tās zāles darbojas (pat pret gripas vīrusu zāles ir, kas ir efektīvas, ja sākumā pagūs šamās sākt dzert).. Arī ar citām piesauktajām slimībām, ar ko šis tiek salīdzināts, ir tas, ka parasti arī gripa, cilvēks saslimst, ātri vien sajūtas slims un ar 40C kkur baigi neiet tomēr tusēt parasti. A šeit laikam ir pietiekami daudz bezsimptomātisko/mazsimptomātisko gadījumu, kas spēj mierīgi aplipināt jebkuru - arī tādus, kuri pēc tam šo šitā toč ķepiņas noliks.
Protams, var jau visma pieiet filosofiski, jo visi reiz mirsi, tie, kuriem tāpat jau ir hroniskas saslimšanas ļoti iespējams tāpat nomirtu ātrāk (ja vien veselais neiekļūst CSN :D ), un vispār - dabiskā atlase.
Vnk problēma ar šo pieeju ir laikam salīdzinoši tomēr lielais mirstības procents tieši vecāku cilvēku vidū, tāpat pietiekami daudz atsevišķu keisu, kur nomirst vai smagi izslimo arī it kā veseli, pietiekami jauni cilvēki, kā arī fakts, ka brīdī, kad tiem visiem smagajiem vajag medicīnisko aprūpi, var sanākt, ka nebūs vairs brīvu/veselu ārstu, kam sniegt pārējo medicīnisko aprūpi (jo citas zarazas jau neviens nav atcēlis), un tad var sākt cilvēki likt nost karotes arī no plīsušiem apendicītiem, u.tml mierīgi ārstējamām lietām.
Patiesībā man vienalga, tas vīruss dabiski, vai mākslīgi radīts, bet ķīnas reakcija ar visa dezinfekciju un totālo lockdownu sākumā man JAU vedina uz domām, ka tur ir pietiekami liels risks aplipit un pietiekami daudz nezināmo, lai ķīna ar savu miljardu iedzīvotāju neriskētu pazaudēt kādu miljonu vai vairāk.
Plus vēl : nu no CSN jau mēģina izvairīties - ierobežojumi, noteikumi, drošāki auto, utt.. Arī pret malāriju - tak ir rekomendācijas un brīdinājumi par profilaktisku zāļu lietošanu, utt. Varbūt tā nav Eiropas problēma jo pagaidām to malārijas odu te nav. Ja/kad būs, tad arī te sāks domāt vairāk kkādus pasākumus. Plus eiropai vairāk naudas, mok izdomās kko ātrāk/labāk..
uj - aizfilosofējos

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-06-28 15:24 (saite)
Varētu būt 2 reizes nāvīgāks par malāriju. 10 miljoni reģistrēto nozīmē 100 miljoni inficēto, un apmēram pusmiljons nāvju abos gadījumos.

>> Vnk problēma ar šo pieeju ir laikam salīdzinoši tomēr lielais mirstības procents tieši vecāku cilvēku vidū

Tā nav problēma, bet tieši otrādi – nianse, kas samazina šīs slimības nopietnību. Vairums mirušo no veco ļaužu aprūpes namiem tāpat būtu no kaut kā miruši tuvāko 6 mēnešu laikā.

Protams, mirst arī kādi jaunāki, bet tas jau kļūst salīdzinoši ar tām pašām autoavārijām utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazeltov
2020-06-28 15:42 (saite)
Es domāju, ka neskatoties uz to, ka šis vīruss ir nopietns, medijos ražotais haips un ierobežojumi ir/bija par daudz un vēl nav skaidrs, cik ļoti tas vēl atnāks atpakaļ vēlāk.
Globāli raugoties, cilvēku pie mūsdienu apstākļiem ir daudz par daudz un uz visu kopskaitu kovid ietekme nav pat šķaudiens, lai gan to pasniedz kā pizğec mi vse umrjom.
Kāpēc visam jābūt tik piķa melnam, ja ir arī 50 pelēkā nokrāsas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2020-06-28 22:45 (saite)
hmm - nu manā informatīvajā telpā neizskatās pēc "psc vse umrjom", bet nu lai būtu. Katrā ziņā atšķirībā no citām lietām, no kā arī mirst kaudzēm, šite var sanākt, ka cilvēks pats pie tā necik nav vainīgs.. Ja no sirdslsimībām u.c. var pateikt, ka nu, vecīt, vajadzēja ēst/dzīvot veselīgāk, alko/cīgas ir inde, utt, vai dzīvesstils - nu tur kkādi ekstrēmie sporta veidi, tad nu šito var aplipināt nezinu - rindā pie ārsta gaidot, sēžot busā blakus, utt..
Plus pagaidām ar diezgan daudz nezināmo imho. Kaut vai potenciālā ilgtermiņa ietekme.. Tb vai tas vīruss toč nekur neieperinās un nepaliek mūžīgi mūžos (nu kā herpes, piemēram) un, ja paliek, tad kādas potenciālās sekas? Imho kad tas būtu izpētīts un ideālā gadījumā vēl zāles būtu kaut kāddas drošas atrastas, tad varētu tā mierīgi atslābt..
Nu tur salīdzinājuamam, tak ja zinātu, ka ir gripa, visticamāk neskrietu pie hroniski slimās vecmāmiņas ciemos, ne tā? Ar sīto zarazu sanāk vislielākā problēma pagaidām, ka nevari zināt, vai neesi slims un nevari inficēt, jo gan inkubācijas periods baigi garais, gan arī tie bezsimptomu gadījumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2020-06-28 22:57 (saite)
Nu jā, ir tikai 2 grāvji, kuros iebraukt. Es laikam starp rindām uzrakstīju, ka visiem jāiet pie savām vecmammām un jāklepo viņām virsū.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]polija
2020-06-28 23:03 (saite)
nēnu es jau nesaku, ka Tu to rakstīji. Vnk vismaz te vietējā informatīvajā telpā neizskatās pēc psc umrjom, bet drīzāk pretējais grāvis.. Twitterī jau bij teksti, ka izskatās, ka lv stratēģija covid pārvarēšanai ir sagaidīt, kad pasaulē visvairāk saslimušo vienā dienā un tad atvērt robežas :D
Vnk lv jau arī reāli bija gadījums, kad atbrauc no ārzemēm, aizbrauc ciemos pie vecmammas (jo tak kāda karantīna, kādi ierobežojumi, covids ir pārspīlēts fuflo lai izsekotu un sačipotu tos cilvēkus, kurus nenobeigs 5G :D ), sabučojas un viss - vecmamma gatava. Nezinu gan vai izdzīvoja vai nē..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2020-06-29 01:09 (saite)
Nu mums visiem ir tikai labāk, ja seklā dīķa gala gēnu fonds mazliet paretinās. Ja cilvēkiem nepietiek, ja iesaka ievērot distanci un nerīkot kapusvētkus kuplā skaitā, tad tos tikai kovids var iztaisnot.

Kas man nepatīk - pārsvarā ir tikai cipari, par kuriem kolektīvi šausmināties. Tā kā es diendienā nodarbojos ar datu analīzi, tad pliki skaitļi nav nekas. Es gribu vairāk in-sight un deep-dive. Bet tā ir tikai dažādas datu druskas no kurām grūti salikt lielo bildi kopā. Cik no mirušajiem ir no pansionātiem, cik no mirušajiem ir liekais svars, cik mirušo bija tādi, kuri bija visādi citādi veselīgi, utt. Bet nu jā, datu aizsardzība utt.
Nu un tas, ka kovids medijiem bija izdevīga slaucama govs. Bet nu tagad ir atkal jauna, protams - BLM. Nesaku, ka nav svarīga, vnk ir atkal kaut kas jauns un kontraversāls, jo kovids visiem jau bija piegriezies. Es citreiz iedomājos, nez kā Austrālijā pēc tiem mega ugunsgrēkiem. Tas bija reāli karsts temats (pun intended), bet izčākstēja kopš kovids uzpeldēja. Tāds nepabeigts stāsts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?