tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2015-08-19 13:31:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Viens no tematiem, kas parāda sieviešu savstarpējo draudzīgumu, ir pupu temati. Tiklīdz runa aiziet par tiem, tā notiek mērīšanās un smalki uzbraucieni.

Vēl viena lieta - vai ir atšķirība starp kristībām un krustabām? Tas ir, vai krustabas ir saistītas ar pagāniskajām tradīcijām vai arī bērns tiek kristīts luterāņu/katoļu baznīcā, bet vienkārši "kristības" vairs nav pietiekami košerīgs vārds?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]unpy
2015-08-20 01:01 (saite)
Es, protams, ne pārāk orientējos tēmā, taču jums, acīmredzot, vispār nav priekšstata pat par tik neseniem pagātnes notikumiem, kas itin jauki visos rakstītajos avotos atsekojami. Ja interesē, ieej periodika.lv , ieraksti "dievturība" un ieliec ķeksi, ka gribi apskatīties, kas par tēmu 1926. gadā rakstīts.

Ja neinteresē, paliec pie ciešās pārliecības, ka ir tādas pagānisma caurstrāvotas kristību(sic!) tradīcijas, kuras latviešu tauta iznesusi cauri trakajiem verdzības un jūga gadiem, slepus vai pat dumpīgi un atklāti velkot tos savus mārbluķus caur dižozolu birzīm. Nudien nav žēl.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]veed_logs
2015-08-20 10:08 (saite)
Nē, nu, paldies, protams, par wikipēdijas linku. Mazliet pateikšu priekšā, pamatā cilvēki, kas kaut cik ir interesējušies par folkloru vai tautiskajām tradīcijām tomēr zina, kas ir Ernests Brastiņš. Bet skumīgi, ka visa tava izpratne par tautiskajām tradīcijām saistās ar to, ka atnāca kāds vīrs un visu izdomāja 1925.gadā (izņemot Jāņus, protams). Starp citu, par tiem pašiem Jāņiem runājot, kas tev liek domāt, ka Jāņi un tautasdziesmas ir izgājuši cauri "verdzības un jūga gadiem", bet visas pārējās lietas nez kāpēc ir zudušas? Loģikas tajā visā pietrūkst. Var jau, protams, arī izvirzīt teoriju, ka arī Jāņi un tautasdziesmas ir Brastiņa un Barona neseno laiku izgudrojumi.

Bet kā tu pats saki, katrs jau var palikt pie savas pārliecības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2015-08-23 09:07 (saite)
Šis jau nav pārliecību (ha, šī mūžīgā atruna), bet tikai tas, vai tu gribi zināt vēsturi vai arī tev pilnīgi pietiek ar mītisko tradīciju skaidrojumu? Un tik daudzi cilvēki izvēlas otro, jo (pilnīgi nepamatoti) baidās, ka precīzas vēstures faktu zināšana var nogalināt to svinīgo/mistisko noskaņu. Tad arī sākas visādas atrunas un izlocīšanās. Bet ja tā padomā dziļāk, tad tas nav vajadzīgs. Protams, ka latviešiem bija visādas senas tradīcijas, bet tai pašā laikā tās 700 gados bija cieši savijušās ar kristietību. No tā nevajag baidīties. Ja ir vēlēšanās uz šīs bāzes veidot jaunas, latviskas tradīcijas bez kristietības iesaistes, tad uz priekšu. Vēstures faktu pārzināšana to ļaus izdarīt daudz efektīvāk, nekā skalojot savas smadzenes tikai ar mītiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?