tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2014-09-24 08:47:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:kkf

Informācijas par piešķirto finansējumu ir tiešām daudz, turklāt, sāku analizēt tikai to, kas ir par literatūras laukam tikušo (vēl baigi inčīgie varētu būt starpdisciplinārie projekti).

Inga Gaile 2012. gadā (skat. finansētos projektus 3. konkursā) saņēma 1800 Ls sava pirmā romāna "Mājas" sarakstīšanai. 2013. gada janvārī viņai ir intervija "Lauku Avīzē". Citāts ņemts no šīs vietnes: http://www.la.lv/inga-gaile-dzive-nav-tikai-pirkt-un-pardot-%E2%80%A9-3/

"Lauku Avīze: Esi saņēmusi Valsts kultūrkapitāla fonda radošo stipendiju, lai rakstītu savu pirmo romānu. Vai proza turpmāk varētu kļūt par galveno tavas literārās izpausmes veidu?

Inga Gaile: Jā, es patiešām gribētu uzrakstīt lielākas formas prozas darbu, bet kā man veiksies, pagaidām patiešām nezinu."

Gribētu zināt, kā Ingai Gailei ir veicies, jo šodien ir 2014. gada 24. septembris. Vai Inga Gaile ir sarakstījusi to savu romānu? Kas zina, varbūt arī ir sarakstījusi, bet par izdošanu taču nekas nebija teikts, vai ne?

Patīkami arī tas, ka 2014. gada VKKF literatūras 3. konkursa kārtā Ingai Gailei ir piešķirti 3000 EUR romāna "Stikli" sarakstīšanai.

Jautājums: vai ir publicēts Ingas Gailes pirmais romāns "Mājas"? Vai arī tas ir tikai sarakstīts? Jautāju tāpēc, ka nevaru saguglēt. Vikipēdijas šķirklī "Inga Gaile" arī neviens romāns nav minēts.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]str
2014-09-24 16:52 (saite)
tu vēl uz žoga uzrakstītu.
vienmēr jau pastāv iespēja rakstīt iestādei un saņemt oficiālu atbildi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-24 16:57 (saite)
Hmm, bet par politiķiem, viesturiem rudzīšiem cibā var rakstīt, bet par kkf un finansējuma saņēmējiem gan ne?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]str
2014-09-24 16:59 (saite)
par politiķiem un rudzīšiem raksta rakstīšanas pēc,
bet tev ir konkrēti jautājumi iestādei.
un tu taču gribi nopietnas atbildes?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-24 17:06 (saite)
Es neredzu pilnīgi nevienu iemeslu, kāpēc papildus par to nevarētu rakstīt arī savā interneta dienasgrāmatā. Demokrātija, vai zini.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2014-09-24 19:58 (saite)
Ja romāns ir rakstīts 2012. gada beigās, it īpaši jau, ja tas ir pirmais, nenozīmē, ka 2014. gada vidū tam jābūt izdotam :) Pat tad, ja ceļš no romāna uzrakstīšanas līdz izdošanai ir maksimāli īss (t.i., romāns tiek uzrakstīts rekordlaikā, izdevējs paņem uzreiz pēc uzrakstīšanas, rediģēšana notiek maksimāli ātri, izdevniecība to izgrūž ārā ļoti ātri), tie ir 10 mēneši. Mazāk vienkārši ņebivajet. 2 gadi no rakstīšanas sākuma līdz izdošanai ir ļoti pozitīvs rezultāts. Vairāk arī ir pilnīgi normāli (it īpaši pirmajam romānam, ar kuru vispār ir jācackājas pāris gadus). Nu un, protams, ne viss, kas ir uzrakstīts, ir jāizdod - un izdot grāmatu tikai tāpēc, ka tās uzrakstīšana ir atbalstīta, būtu vēl jokaināk. Man ir teksti, kam pēc uzrakstīšanas ir pagājuši 3-4 gadi, un man šķiet pilnīgi normāli, ka viņi vēl paguļ un padomā par dzīvi - es pat to neuzskatu par "radošo neveiksmi" vai "draņķīgu tekstu", vienkārši šobrīd vēl nespēju novest viņus līdz gatavībai. [Oh, jā, ja tu nezināji, tad: romāna sarakstīšana patiešām ir atsevišķs projekts un tam nav saistības ar romāna izdošanu, t.i., VKKF nevar piešķirt stipendiju romāna rakstīšanai un pēc tam piespiest kādu izdevēju to romānu arī publicēt. Doch.]

Piezīme nr.1: es tiešām nezinu par konkrēto keisu un runāju ļoti vispārīgi.
Piezīme nr.2: man personiski nepatīk sistēma "iedodam naudu grāmatas uzrakstīšanai un tad jau redzēs, būs vai nebūs", daļēji tāpēc, ka tas ir pretīgi pašam rakstniekam (been there, done that, never again), daļēji tāpēc, ka par to var uzdot tādus jautājumus kā tavējais.

BET
Lai nu kādas problēmas nebūtu VKKF, ļaunprātīga stipendiju lūgšana/izsniegšana ar baigo korupcijas plānu apakšā diezgan noteikti nav viena no šīm problēmām. Autoram tiešām projekta beigās ir jāiesniedz pabeigts manuskripts, citādi ir ziepes, un "davaj uzrakstīšu sliktu romānu un par to dabūšu 1800 latus" vienkārši nav rentabls pasākums, jo arī draņķīga romāna sarakstīšana prasa nenormāli daudz laika.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-24 20:07 (saite)
Tas, par ko es piekasos šajā ierakstā - pirmā finansētā Gailes romāna, vismaz publiskā apritē, kā saprotu, (vēl) nav. Jā, es iedomājos par to, ka naudas piešķiršana romāna uzrakstīšanai, automātiski nenozīmē, ka romānam jābūt gatavam pēc trim nedēļām. Un tomēr - ja pirmais romāns vēl nav sabiedrībai pieejams un nav zināms, vai romāns jebkad tiks publicēts (un nav zināms, vai tas ir sarakstīts), tad kā var vieglu roku piešķirt 3000 EUR nākamā romāna sarakstīšanā? Ja finansējuma mērķis ir romāna sarakstīšana - OK, mērķis ir izpildīts, bet ja to romānu nepublicē, tad kāds no tā labums sabiedrībai (OK, neliela ļaužu grupa to romānu izlasīs, bet valsts kasei tas izmaksās pāris tūkstošus - man liekas, ka nodokļu maksātājiem varētu būt nelieli iebildumiņi).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2014-09-24 20:24 (saite)
Kāpēc tu pieņem, ka ar vieglu roku?
Eksperti, lēmumu pieņemot, ietver gan iepriekšējo projektu rezultātus, gan autora darbību starplaikā. Inga Gaile pa šiem diviem gadiem ir uztaisījusi vairākas izrādes (ja nemaldos - vienu točna, bet gan jau ka tā nav vienīgā) un izdevusi ļoti labu dzejas krājumu, sagatavošanā ir nākamais, tātad - radošs, produktīvs autors, no kura ir labums sabiedrībai, un ir pamats domāt, ka to romānu viņa arī uzrakstīs.
Vai arī kāds ir tavs priekšlikums - ja cilvēks ir saņēmis stipendija grāmatas rakstīšanai un nav piežmiedzis nevienu izdevēju to izdot, tad viss, vairs nekad nekādu naudu, lai ko citu autors būtu izdarījis?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-24 20:29 (saite)
Lai dod to naudu tam, kas sanāk, kā arī - lai nepaļaujas tik ļoti uz veciem lauriem. Starp citu, tajā 2012. gadā nauda bija arī vēl kādam projektam, bet arī par tā rezultātiem neko neatradu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2014-09-24 20:56 (saite)
Nuvot un Gailei tiešām sanāk, un ir visu veidu lauri, gan veci, gan vidēji, gan pavisam svaigi. "Uzrakstīt vienu grāmatu, kas divu gadu laikā netiek izdota" nav nekas ārkārtējs un pārmēru nesmuks, tas ir normāli.

Es pilnīgi pieņemu, ka ir iespējams atrast visādas figņas un problēmas VKKF darbībā vispār - un tā visa literatūras atbalsta sistēma ir diezgan ačgārna - bet, lai to mainītu, risinājums "piesieties cilvēkiem, kas ir iesnieguši projektu un izdarījuši tieši to, ko projektā apsolījuši, bet ne vairāk" man šķiet diezgan neefektīvs. Ja vien mērķis nav principā pakasīties, tad gan.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-25 15:27 (saite)
Jautājums ne par Gaili.
Vai Tu zini, kā KKF veido ekspertu komisiju starpdisciplināro projektu vērtēšanai? Gada pārskatos ir minētas visu pārējo disciplīnu komsijas, bet tieši šai atsevišķajai - nav. Vai tas nozīmē, ka KKF vadība sašuflo jebkurus locekļus no katras konkrētās ekspertu komisijas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2014-09-25 16:18 (saite)
nezinu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazeltov
2014-09-24 20:26 (saite)
Par baigo korupcijas plānu - vēl nekādu baigo korupcijas plānu pieminējusi neesmu, bet visādi mazi potenciāli nesmukumiņi gan uzpeld.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2014-09-24 21:21 (saite)
2-3 gadi ir sīkums. Nesen beidzot nodrukāja grāmatu, pie kuras tulkojuma es strādāju pirms 20 gadiem. Kā mēdz teikt – kas lēnu nāk, tas labi nāk :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-24 21:28 (saite)
Vai tev par tulkošanu samaksāja pirms vai pēc?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-09-24 21:34 (saite)
Tas bija brīvprātīgā darbs, bez samaksas. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]eos
2014-09-24 21:42 (saite)
Ja drīkst jautāt - kas par tekstu?

@diskusija

Vari apskatīt, kas šogad (un katru gadu bijis) ir literatūras komisijā KKF. šī informācija ir publiski pieejama.

Hermanis Hese "Stikla pērlīšu spēli" rakstīja 11 gadus, ja ne pat vairāk.

Lai iegūtu finansējumu no KKF (un man ir pieredze tikai ar mūziku), jāatrāda manuskripts/ sakomponēts karkass (ja runa par akadēmisko mūziku)...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-09-24 22:01 (saite)
Tā ir grāmata "Vēl otra iespēja". Skatīt šeit: http://www.grantha.lv/LV/categ.php?cat_id=1

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]eos
2014-09-24 22:56 (saite)
Hinduisms. Izskatās vērtīgi. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazeltov
2014-09-25 02:24 (saite)
Es taču rakstīju, ka zinu, kas ir bijis komisijā - gada pārskatos šī info ir pieejama un to jau esmu dabūjusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]freakart
2014-09-26 16:41 (saite)
Es arī gribu rakstīt grāmatu. 10 lpp, man vajag 500EUR - kur jāpiesakās?

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?