Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2015-01-28 09:59:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
vēl, aizskarot nedaudz vakardienas tematiku
mani interesē, kā cilvēki paaudzēs aug
vot, skatieties, abi mani vectēvi ir kaut kur 25cm īsāki par mani, nu ne tikai vecumdienās, bet arī, tā teikt, uzplaukumā
mans tēvs bija metrs astoņdesmit pieci, un es es esmu kaut kur metrs astoņdesmit astoņi vai deviņi
vecāsmātes vēl mazākas, mama arī
ja šāda ģenētiskā progresija turpināsies, man būsu jāproducē latvijas basketbola izlases ceturtais numurs
ceturtajam numuram - piektais

taču kaut kad sāksies garuma recesija
a kad
tā teikt, jautājums dns zinātniekiem


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]chaika
2015-01-28 10:09 (saite)
kad beigs rīt modificētu steroidu gaļu!

(Atbildēt uz šo)


[info]po
2015-01-28 10:53 (saite)
nav izslēgts, ka vecajiem gēni pieļāvuši garāku augumu nekā uzturs.

(Atbildēt uz šo)


[info]begemots
2015-01-28 11:03 (saite)
Nu, vispār jau Klārks 60ajos gados rakstīja par "being the right size", gan tai ziņā, kāpēc nav iespējami cilvēki atoma izmērā, gan ūbermilži. Pa lielam ir kaut kādas robežas, kurās var mainīties, bet limitus nosaka bioķīmija un fizika. Viena no galvenajām lietām, ja pareizi atceros, bija, ka palielinoties, šķiet, tilpumam, masa palielinājās kvadrātā vai kubā.

Beet tīri no recesijas viedokļa, kamēr tas neiziet ārpus bioķīmijas/fizikas robežām, un ja nebūs aktīvi kari/badi, domājams īpaši īsāki cilvēki netaps.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirdna
2015-01-28 11:06 (saite)
Senie romieši šito domu arī uzturēja. Piemēram, par visādiem pusbarotiem arābiem viņi nicīgi izteicās, ka tie ir sīki, vārgulīgi nīkuļi. Par milzīgajiem tēvaiņiem no Vācijas purviem viņi nicīgi izteicās, ka stipri jau viņi ir, bet izturības nekādas, pavicina savu megacirvi pāris reizes un kaput. Toties īstenie romieši ir pareizā izmēra - pietiekami lieli, lai būtu pietiekami stipri un pietiekami mazi, lai būtu pietiekami izturīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2015-01-28 13:49 (saite)
Nedomāju, ka senie romieši aizdomājās par to, ka, rupji runājot, lai būtu 3metrīgs cilvēks, viņa kauliem, kas nestu šo svaru, būtu jābūt 4x biezākiem un muskuļiem vispār ūberšvarcnēgeriskiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]martcore
2015-01-28 11:15 (saite)
"ja nebūs aktīvi kari/badi, domājams īpaši īsāki cilvēki netaps"
-----------------------------
a kādēļ tā? es vot domāju, ka no visas šīs antropoloģijas viedokļa, kas pieļauj domu,ka cilvēce ir tāds pats evolūcijas produkts, kā visi pārējie dzīvie organismi uz zemeslodes, iznāk, ka ģenētiski konstitucionālās izmaiņas rodas apstākļu, iespējams, radikālu ietekmē. tobiš, ja mums nāksies cīnīties pret milzīgiem cilvēkveidīgiem robotiem,mums nāksies drusku izaugt. ja pasauli pārpludinās jūras un okeāni, mums var rasties nepiciešamība pēc žaunām, a ja te parādīsies šaušalīgi neuzvarami plēsoņas - tad pec spārniem. es to kaut kā tā saprotu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dejavu
2015-01-28 12:57 (saite)
jo lielaks zvers jo vairak laika tam japavada edot, lai kaut ka nodrosinatu organisma energijas pieprasijumu un/vai jabut parsvara mazkustigam, lai energiju taupitu. Nav laika cinities ar milzu robotiem.
Bet, ja mes kaut ka varetu sakt uznemt energiju cita cela, luk, tad gan.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2015-01-28 13:33 (saite)
1) nu nē, ģenētiskās izmaiņas notiek visu laiku un pilnīgā randomā, vienkārši pavairojas tie, kam tās izmaiņas ir krutākas (vai arī vnk randomā). Teiksim, mūsdienās zīdaiņi ir dafiga lielāki nekā agrāk, jo agrāk tehniski nevarēja tādu 4kg šausmoni piedzemdēt, a tagad neko, izgriež ķeizarā, un šis laimīgi izaug un pavairojas, un jamā māte arī izdzīvo un turpina vairoties.
2) attiecībā uz garumu un tādām lietām tur ir gan ģenētika (gari cilvēki esot pievilcīgāki, KAM GAN ES PRINCIPIĀLI NEPIEKRĪTU, attiecīgi dabū vairāk seksa), gan gēnu ekspresija, t.i., daudzi gēni var izpausties vai neizpausties atkarībā no apstākļiem (piemēram, pietiekami daudz paikas)

/ļoti vienkāršoti to visu izprotot/skaidrojot

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]crescendo
2015-01-28 15:17 (saite)
Pavairojas tās izmaiņas, kas nekavē iespēju radīt pēc iespējas vairāk pēcnācēju un gari vīrieši tiekot pie vairāk seksa, jo daļai sieviešu evolucināri izveidojusies preference garš=veselīgs, spēj sev daudz paikas saķert=labs tēva materiāls. Tāpat garš=pamanāmāks=lielāka iespēja nonākt varas pozīcijās=duadz, daudz vairāk seksa. (smieklīgi, bet tajā pašā Amerikā prezidenta vēlēšanās garākais kandidāts uzvar daudz biežāk, nekā īsākais. Un visi viņi ir garāki par amerikāņiem vidusmēra).




Ko ķeizari gan rada (ē.. atceļ?) selekcijas spiedienu tas ir galvaskausu izmērs. Tagad jau ir kas, trešā ķeizaru paaudze? Un jo tālāk iet, jo vairāk lielgalvainie izdzīvojušie satiekas un rada nākamo vēl lielgalvaināku paaudzi, kur bez ķeizara vispār nav variantu. Un visi 'vēl neviens iekšā nav palicis' skandinātāji var aiziet aiz stūrīša nervozi uzsmēķēt.

Par ietekmi uz intelektu zinātne pagaidām klusē - varētu arī būt, ka pagaidām medicīna vēl nav tik kruta, lai potenciālo intelekta ieguvumu nenočakarētu ar kaut kādiem ar ķeizaru saistītiem apstākļiem - par ātru, par vēlu, ne tā, vēl kaut kā. Bet kas interesanti tieši antropoloģiski - izrādās pēdējās dažas tūkstošgades cilvēku galvaskausi palika ar katru paaudzi mazāki - līdz dažas paaudzes atpakaļ tie ir atkal sākuši strauji palielināties un atguvuši visu zaudēto. Tikai virziens palielinājumam cits.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2015-01-28 13:45 (saite)
Gēnu izmaiņas notiek visu laiku, bet to izmaiņu jēga ir pa lielam es redzu 3 lietās:
(1) izdzīvot līdz vairošanās vecumam (2) spēt piesaistīt/pievilināt/nolaupīt pēcnācēju radītāju, un (3) nosacīti kaut kā piepalīdzēt nākošajai paaudzei izpildīt (1) un varbūt kādreiz (2); rekursiju ieviest tobiš.

Proti, gēni, protams, rada viskautko, bet objektīvi, ja ir gēni, kas veicina liela auguma cilvēkus, tad šādiem cilvēkiem tipiski ir vairāk arī jāēd. Vai arī jābūt citādākai vielmaiņai.

Apstākļos, kad pārtika ir problēma, vajadzība pēc liela pārtikas patēriņa samazina (1) iespēju, un savā ziņā arī (2) un (3), līdz ar to es sagaidītu, ka pie pāris paaudžu nācijas dzīves pusbadā lielāka auguma cilvēki palēnītēm mazinātos pēc skaita, ciktāl tas ir ģenētiski noteikts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]crescendo
2015-01-28 14:35 (saite)
Vispār 'ja nebūs kari gadi, tad īsāki netaps' nav gluži evolūcijas jautājums, izmaiņas ir vairāk fenotipiskas, ne kariotipiskas.

Tagad jau ir ļoti konkrēti pētījumi, par to kā pārtikas trūkums un infekcijas slimību (arī parazītu) piedzīvošana agrīnā vecumā samazina iespējas sasniegt ģenētiski maksimālo augumu.
Karš un bads parasti nāk komplektā ar infekcijas slimībām un pilnvērtīgas pārtikas trūkumu. I viss.

Evolūcijas spiediens ir biš uz otru pusi, jau pie 1,80cm sākas lielāks priekšlaicīgas nāves risks.

Asinsrites sistēmai grūtāka dzīve, audzēju risks pieaug (banāli - vairāk šūnas, vairāk dalīšanās gadījumu katru dienu, vairāk iespēja, ka kaut kur daloties kods nobruks tieši nepareizajā variantā, ko imūnsistēma nenoķers), nepieciešamība uzturēt dzīvus vairāk audus atstāj mazāk kaloriju imūnsistēmas darbībai utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2015-01-28 14:47 (saite)
o, viss pa plauktiem, thanks, interesanti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sirdna
2015-01-28 11:03 (saite)
Atkarīgs no ģenētiskā materiāla.

Vienai no vecmammām visi brāļi bija tādi ap 2 metriem, arī pati nekāda maziņā. Otra vecmamma bija sēdoša suņa augumā.

Mamma pārstāvēja sēdošos suņus, tēvs ir vidēja auguma vīrelis.

Mani pusbrāļi no tēva puses ir tā ap 190, es esmu 188. Mans pusbrālis no mammas puses nav precīzi izmērīts, bet nu man līdz plecam.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?