Līkcepure ([info]likcepure) rakstīja,
@ 2018-06-22 10:03:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pārgājiens
Mums iedeva vecu orientēšanās karti un teica - ejiet no Kandavas līdz Sabilei. Kilometru starp šīm pilsētām it kā nav daudz, bet gar šoseju negribas iet, un gar upi dažkārt fiziski nav iespējams iet. Tāpēc kādu brīdi gājām pa lauku ceļu. Piecreiz nomaldījāmies, apskatījām Musteni, pelēkas govis un jocīgu tiltu. Tiklāt viss idilliski. Pēkšņi zīme uz ceļa vēstīja, ka priekšā ir privātīpašums, kur dzīvo suns. Nešķēršot šo ceļa posmu nozīmētu iet krietnu gabalu atpakaļ un tad ložņāt caur kārtīgiem brikšņiem, tāpēc izlēmām būt drosmīgi un tomēr turpināt virzību uz priekšu. Kad jau bijām gandrīz tikuši garām mājai un bezmaz uzsākām atvieglotu nopūtu, no muguras sadzirdēju niknus rējienus. Pagriezos un noteicu: "Ak, Dievs". Tas, protams, ir amizanti, kā mēs, nakrištuoni, krīzes situācijās tomēr itin bieži kā pirmo piesaucam Dievu (ja vien nepiesaucam mammīti mīļo). Tas bija visslikākais iespējamais scenārijs. Tur bija milzīgs un nepiesiets kaukāzu aitu suns. J., kuram no suņiem ir daudzkārt vairāk bail (un varbūt tieši tāpēc), noreaģēja adekvātāk un, kāpjoties atpakaļ ar somu uz vēdera, mīļā balsī teica: "Sunīti, viss ir labi, esi mierīgs" vai ko tādu. Pēc kāda brīža no mājas iznāca mazs kvekšķis un abu suņu saimniece, kas neveiksmīgi mēģināja sasaukt savu kaukāzieti. Neizskatījās, ka viņš šo sievieti uztvertu pārāk nopietni. Tomēr ļoti uzvilcies arī nebija, drīzāk viegli neapmierinats par šo negaidīto traucējumu, un beigās mūs tomēr palaida tālāk neskartus. Sapratu, ka sen nebiju tik šausmīgi nobijusies. Biju jau vispār aizmirsusi, kas ir īstas bailes. Nevis tur no kaut kādas uzstāšanās vai tikšanās, vai kāda cilvēka dusmām, bet gan īstas bailes par savu nabaga dzīvībiņu.

Starp citu, vai kāds no jums netaisās svinēt Jāņus kādā jaukā vietā, kur tieši pietrūkst pāris līgotāju?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ebece
2018-06-22 12:17 (saite)
Traki. Gruzijā kalnos arī bija tie kaukāzieši, un tika raksturoti kā reāli asinskāri un ar ieprogrammētu uzdevumu iznīcināt to, kas apdraud viņu aitas. Bija viena epizode, kad E. iet izlūkos, vai kaukāzietis vairs nav mums ceļā, un es palieku viena. Biju tik nobijusies, atradu tādu normāla izmēra akmeni, paņēmu rokās, uzkāpu uz cita liela akmeņa un domāju - ja nebūs variantu, tad sitīšu ar to akmeni viņam pa galvu. Kaut gan jau no pašas domas man palika slikti, jo vispār es mīlu sunīšu.
Bet suņi ir arī diezgan liela problēma, manuprāt, Latvijas tūrismam. Itsevišķi Latgalē. Bet arī citur. Nesen braucāma ar ričukiem pa Kurzemi, gribējām izbraukt cauri Jūrmalciemam, bet nācās lēnām griezt rinķī, jo ciema ieeju sargāja milzīgs, uz maza pakalniņa uzgūlies suns. It kā izskatījaš miermīlīgs, bet viņš bija tik liels, ka bija bail riskēt. Bet es arī nezinu, ka'ds ir risinājums. Neesmu par suņu turēšanu pie ķēdes, bet neesmu arī par to, ka tev suns dzenas pakaļ pa lauku ceļu, un tev nākas no viņa izvairīties, sperot ar kāju. Ir it kā tās suņu ultraskaņas svilpes, kas viņus aizbaida. Būtu jāizmēģina, bet ir dzirdēts, ka ne vienmēr palīdz.

Bet pa Jāņiem mēs uz Subati.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]likcepure
2018-06-22 14:18 (saite)
Es tieši biju ar gruzīniem (Noras vīru) par šiem suņiem nesen runājusi, un līdz ar to biju diezgan labi informēta par viņu rakstura īpašībām. Es pēc tam iedomājos, ka J. vismaz pie jostas bezsakarā bija piekarināts nazis.

Es arī nezinu, kāds ir labākais risinājums. Tajā pašā vakarā mums piesējās tas labradors, kas brīvi klīda apkārt, un pret to man nebija nekādu iebildumu, jo viņš bija labdabības iemiesojums. Skaidrs, ka saimniekiem pašiem būtu jāizvērtē sava suņa potenciāls uzbrukt un attiecīgi jāierobežo viņa pārvietošanās, bet nu daudzi, protams, to darīs tikai tad, kad likums piespiedīs. Man liekas, ka jābūt ļoti drosmīgam, lai turētu kaukāzieti mājā bez sētas. Sevišķi, ja caur tās pagalmu vijas ceļš, kas atzīmēts kartē (es pieņemu, ka ne mūsu vien) kā norm lauku ceļš, pa kuru soļot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 14:37 (saite)
Ir vērts būt piesardzīgam ar klišejisku sugu vērtējumu. Mums laukos pašu bērnus ir sakodis un kaķēnus nokodis tieši labradors, turklāt dāma, bet vidusāzieti (kaukāzieša ekvivalents tikai smalkāks) problēmu nebija, izņemot viņai patika gar lauka malu skriet līdzi riteņbraucējiem, īpaši tramīgajiem, tāpēc viņu mēdza piesiet, par ko viņa apvainojās norāva ķēdi un ar visu aizgāja uz mežu, kur ķēde aptinās un piesējās pie koka un mēs ar mūsu (pilsētas) tā laika suni rīzenšnauceru gājām meklēt atradām pēc viņas palīgārējieniem un šņaucera skila pēc ožas atrast pazudušas lietas, bērnus, pīlēns un aizvainotus vidusāziešus vārdā Geiša. Turklāt vientulīgād ceļmalu lauku sētās bez suņa nav patīkami, labāk, lai svešinieks lieku reizi padomā, kur viņam iet. Iedomājies, ka Tavs dzīvoklis ir caurstaigājams.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]likcepure
2018-06-22 14:50 (saite)
Vispār, manuprāt, suņu dāmas parasti ir introvertākas un niknākas par džekiem. Protams, ka starp sugām gadās dažādi izņēmumi, bet no kaut kā jau tie stereotipi ir radušies.

Geiša ir jauks vārds vidusāzietiem. Sandrai zināmu kaukāziešu dāmu sauca Leģenda.

Man liekas, ka ir gana tādu piemēru, kur teorētiski daļa no koplietošanas ceļa ir nokļuvusi privātīpašumā, un tad var saprast abas puses - tos, kam besī, ka gan viņu māju kāds iet/brauc garām, un tos, kas negrib iet vairākus km atpakaļ vai lauzties caur brikšņiem tāpēc, ka pēkšņi gabals ceļa kādam pieder. Nezinu, vai caurstaigājams dzīvoklis ir labākais piemērs, drīzāk tad man būtu jāprotestē par to, ka kāds iet gar mana dzīvokļa logiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 15:03 (saite)
Nu labi privātmāja ar ābeļdārzu.
Tie lauku suņi lielāko tiesu nav nekādi kodēji, jo vaļā atstāj tos, kas nekož nost kaimiņa ganāmpulku, lai tad nākamā medību sezonā kaimiņš neraustītu plecus ka sajaucis un nejauši nošāvis jūsu suni.
Dabiskā atlase.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]likcepure
2018-06-22 15:18 (saite)
Ok, ābeļdārzs bija izšķirošs kritērijs. Tagad es visu saprotu.

Es vispār cienu privātīpašumu un mīlu suņus. Bet, manuprāt, nav jābūt pārāk empātiskam, lai saprastu, ka sajūtas, kad ej pārgājienā pa tūristu ceļu, un tev pretī izskrien milzu suns, kurš rūc un rej, nav pārāk patīkamas. Un tā nav tikai Latvijas, bet daudzu valstu problēma uz tūristu ceļiem. Jā, manā gadījumā tas bija privātīpašums, bet, kā jau minēju, tas ir ceļš, kas atzīmēts orientēšanās/tūristu kartē kā koplietošanas ceļš, ved garām vairākiem īpašumiem, un to pēkšņo zīmi "privātīpašums" var arī nepamanīt. Mēs apsvērām neiet pa to ceļu, bet tas nozīmētu iet visu gabalu atpakaļ līdz vietai, kur bijām jau stundu maldījušies, cenšoties apiet visus privātīpašumus, bet reizē arī netikt nodurti mežā ar zariem.

Sorry, bet dažkārt izskatās, ka Tev vienkārši ir besīgs garstāvoklis, un tad Tu nāc padirsties kāda komentāru sadaļā. Es zinu, ka Tu neesi vienīgā, kas tā dara, bet mani tas kaitina, tāpēc plānoju Tevi atsekot un arī nobloķēt, piedod.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 15:42 (saite)
Mani besī cilvēki, kas neko nejēdz no dzīvās dabas un lauku dzīves un uzskata ka ir ok respektēt tikai viņu tiesības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]likcepure
2018-06-22 15:53 (saite)
Kāpēc Tev šķiet, ka es neko nejēdzu no lauku dzīves? Esmu gadiem vasaras pavadījusi Nītaurē, pilnīgā nomalē. Man joprojām tur ir lauki. Mums ir labu laiku bijuši pat četri lieli suņi reizē, trīs no tiem pieklīda.

Es aprakstīju savas bailes no liela suņa. Es neslēpu, ka tas bija privātīpašums, es nesāku lamāt saimnieci par to, ka viņa vispār tādu suni paņēmusi. Kurā brīdī tieši es teicu, ka ir ok respektēt tikai manas tiesības?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 15:58 (saite)
Tad atvainojos un komplimenti aiziet lieliskajam piebalsotājam ebece.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]likcepure
2018-06-22 16:10 (saite)
Un ko tad viņa tādu teica?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 16:37 (saite)
.. Bet nu tas būtu labs sākums. Es nezinu, vai šobrīd ir kādas sankcijas, ko var piespriest suņa saimniekam? Gan jau jābūt it kā. Es domāju, kur es varētu piezvanīt vai vērsties, piemēram, par gadījumu Jūrmalciemā, vai jūs par savu kaukāzieti? Vai arī tev tomēr jābūt sakostam, lai varētu kaut kur vērsties?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]usne
2018-06-22 16:43 (saite)
Turklāt man īsti nav saprotama reakcija, kāpēc ir šāds komentārs pēkšņi? Ir kā es norādītu uz kaut ko nepareizu vai aplamu.
Ja kādam var ko pārmest tad tūristu takas ierīkotājiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]likcepure
2018-06-22 16:51 (saite)
Es nesaprotu, Tu atbalsti, ka lieli un, iespējams, agresīvi suņi brīvi klīst apkārt? Katru otro cilvēku bērnībā ir sakoduši kaimiņu etc. suņi, regulāri prese raksta par sakostiem cilvēkiem, vai Tev neliekas ok ideja apsvērt ziņot par aizdomīgiem gadījumiem, kad suns, iespējams, netiek pietiekami pieskatīts, atbildīgajiem dienestiem? Es tiešām ļoti mīlu suņus, bet, nu, viņi ir jāpieskata. Manai mammai ir vilku suns, un vairākkārt ir bijušas saķeršanās, kad klaiņojošs suns vienkārši pieskrien klāt tavam sunim pie saites un sāk ar viņu cīnīties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 17:06 (saite)
Nu no šī sanāk, ka katrs cilvēks ir iespējams slepkava.
Man ļoti nepatīk, ka prese ir mākslīgi radījusi šo suņu tēlu. Kas drīzāk liecina par cilvēku nezināšanu un paranoju. Salīdzinot ar laiku kad man bija 14 suņi ir kļuvuši daudz mierīgāki, labāk audzināti, bet cilvēku vaimanas daudz skaļākas. Es personiski pazīstu veselu lērumu cilvēku, kuriem ir nepamatotas neveselīgas bailes no suņiem, kuri turklāt ne ko nejēdz no dzīvnieku uzvedības.
Tāpēc, ja kačājam pravas uz suņiem un to saimniekiem, davai kačājam pravas uz paranojiķiem. Bailes ārstē kompetence un zināšanas, izpratne par baiļu izraisošo objektu, lai kas tas būtu, nevis likumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]likcepure
2018-06-22 14:22 (saite)
Ironiski, ka vienīgais suns, ko pa ceļam redzējām piesietu pie ķēdes, bija mana kaķa izmērā. Es, protams, arī neesmu par ķēdēm un zinu, ka arī zem sētām suņi izrok bedres un izkļūst laukā u.t.t., bet, nu, jā, varbūt lielu suņu turēšanai vispār vajadzētu izņemt licenci tāpat kā ierocim un jāiziet apmācība, vai vispār zini, kā par viņu rūpēties un audzināt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 14:41 (saite)
Ceļotājam vispār ir jāprot adekvāti reaģēt gan uz suni gan vilku, gan čūskas kodumu gan govju baru.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]likcepure
2018-06-22 14:53 (saite)
Nu tāpat kā pilsētā gājējam būtu jāprot adekvāti reaģēt gan uz bandītu, gan uz nelaimes gadījumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 14:59 (saite)
Nemaz nerunājot par vismaz zināšanu, kā sniegt pirmo palīdzību.
Tikai nedaudz ieintresētības savā un sev tuvo drošībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ebece
2018-06-22 15:03 (saite)
Njā, kaut kas licencei līdzīgs varētu būt risinājums teorētiski, nu tur pie reizes tev jāuzrāda dzīvnieka vajadzībām atbilstoša dzīves vide u.tml. Bet, protams, tas, ka šo likumu ievēros visā plašajā Latvijā, maz ticams. Bet nu tas būtu labs sākums. Es nezinu, vai šobrīd ir kādas sankcijas, ko var piespriest suņa saimniekam? Gan jau jābūt it kā. Es domāju, kur es varētu piezvanīt vai vērsties, piemēram, par gadījumu Jūrmalciemā, vai jūs par savu kaukāzieti? Vai arī tev tomēr jābūt sakostam, lai varētu kaut kur vērsties?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 15:04 (saite)
Viņi atradās privātīpašumā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ebece
2018-06-22 15:07 (saite)
tas gan. bet manā pieredzē suņi ir iztesušies uz ceļa un skrējuši pakaļ riteņbraucējiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]likcepure
2018-06-22 15:07 (saite)
Un tāpēc sunim ir tiesības mūs nokost? Ja mēs būtu nomaldījušies vai mirtu slāpēs, mums nav tiesību ieiet kādā privātīpašumā un lūgt palīdzību?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 15:43 (saite)
Tāds sīkums, tiesības ir visiem iesaistītajiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2018-06-22 17:15 (saite)
koplietošanas ceļa (ceļš taču ir paredzēts tam, lai pa to cilvēki varētu pārvietoties, ne?) posmu pasludināt par privātīpašumu ir ok?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 17:20 (saite)
Nu tad davai precizējam vai tur bija zīme privātīpašums un brīdinājums, kāds tieši ir statuss ceļam un kā tūristu takas ierīkotāju ir vienojušies ar vietējiem iedzīvotājiem? Lauku cilvēkam tūrists nav nekāda prieka dāvana, tās ir izgulētas piesārņotas pļavas, nevērīgi siena zārdā nomestās cigaretes utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2018-06-22 17:21 (saite)
tauvas josla pie ūdens arī ir zobusāpes īpašniekiem, kuri labprāt aizbūvētu žogus kaut līdz jūras vidum

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 17:27 (saite)
ir neliela atmiņa cik ļoti pļaviņā mīl lietuviešu tūristus.
Turklāt vēl ir jautājums, kurš to ceļu uztur un kurš maksā zemes nodokli.
Man arī patika laiki, kad visiem piederēja viss, bet tagad diemžēl pat valsts mežā nevar brīvi lasīt ogas, nerunājot par privātīpašumiem.
Diemžēl, lai kur tūrists atrastos laukos, viņam ir jāatceras, ka viņš ir ciemos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2018-06-22 17:31 (saite)
pret lietuviešu tūristiem, starp citu, pretenzijas ir tikai šerifam, jo lietuvieši ir jānīst, lai tur vai kas. un tur vot šitādi "man ir privātīpašums, ejiet jūs visi dirst" ir svešā zemē ierīkojuši dzeloņdrāšu šlagbaumu, nevienam neko neprasot un pašus pie savas zemes nelaižot. nē, es nevaru šito atbalstīt. visiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi. un jā, pieeju ūdeņiem nedrīkst noliegt. es saprotu, ka tu uzvelcies par suņiem, bet par visu tev nav taisnība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2018-06-22 17:50 (saite)
Es arī to nevaru atbalstīt, bet tā ir realitāte un jāsaprot ir tie kam ir tas privātīpašums, ne jau par velti viņi ir izvēlējušies dzīvi laukos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2018-06-22 18:16 (saite)
piezīmēsim, nevis dzīvi laukos, bet īpašumu laukos, tas nav gluži viens un tas pats. un nē, ceļus slēgt nav ok. es par privātīpašumu arī stāvu un krītu, bet tas nenozīmē, ka var privatizēt citu cilvēku pārvietošanos. ne velti ir tāda tauvas josla utml.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


(Anonīms)
2018-06-22 22:03 (saite)
Nevienā brīdī neesmu teikusi, ka vaig aizliegt kādam kur iet un speciāl suņus virsū rîdīt. Cilvēki ir godīgi brīdinājuši un vēl atsaukuši suni mājās, bet vēl nav labi.
Savukārt tur kur īpašnieks nedzīvo tur nav suņu, kur ir suņi tur kāds dzīvo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2018-06-23 16:32 (saite)
mēs ar usni vispār runājām par vienu konkrētu zemes gabaliņu, kurš pieder mūsu kopīgai draudzenei. tur jaunie kaimiņi ir uz viņas zemes uzlikuši dzeloņdrāšu sūdu, par kura eksistenci mēs vispār uzzinājām nejauši, nevis tāpēc, ka kaimiņi gribētu par to informēt. lūk, privātīpašnieciskums gone too far. jā, cilvēkiem var gribēties aiztaisīt koplietošanas ceļus, bet tad tie cilvēki kaut ko par ceļa būtību nav sapratuši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]likcepure
2018-06-22 17:32 (saite)
Kāpēc valsts mežā nevar lasīt ogas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]usne
2018-06-22 17:34 (saite)
Var, bet ir kaut kāds ierobežojums, īpaši ja kāda tantiņa vai pusaudzis grib piepelnīties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]likcepure
2018-06-22 17:30 (saite)
Es saprotu, ka Tu pieturies pie ideoloģijas - vai nu nopērc sev lauku māju, vai arī dabai labāk netuvojies? Es nezinu, vai tā bija tūristu taka, tas ceļs bija iezīmēts orientēšanās kartēs, un izskatījās, ka tur eksistējis gadu desmitiem, jo izved uz šoseju. Arī pilsētniekam tūrists nav nekāda "prieka dāvana" - ar savām lielajām somām aizņem ietvi, čurā vēl pie pieminekļiem u.t.t. Daudz kas, ko cilvēki dara (kaut vai ar maziem bērniem apmeklē kafejnīcas) citiem ne vienmēr ir "prieka dāvana", bet tāpēc jau mēs esam cilvēki, ka spējam otru saprast un gribam viņam palīdzēt, nevis tikai uztvert kā draudu un traucēkli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]likcepure
2018-06-22 15:04 (saite)
Jā, labs jautājums. Es arī nezinu. Varbūt jāuzjautā valsts policijai twitterī :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?