veidenbums ([info]jd) rakstīja,
@ 2011-07-27 11:51:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Mūzika:case study lekcija

Oslo, I
Braucot no lekcijām uz hosteli, tomēr nolēmu izkāpt pie katedrāles, kur ir galvenā ziedu nolikšanas vieta un uzņemt dažus kadrus priekš mājiniekiem. Drīz vien mani uzrunāja mazliet šaubīgs džeks ar fotoaparātu, sakot, ka esot lielas Norvēģijas avīzes žurnālists, un vai es nebūtu ar mieru intervijai. Nenoticēju līdz galam, bet piekritu. Domāju, ka sanāca laba intervija, man bija daudz ko teikt, bez tam esmu sociologs...

Stāstīju par to, ka ielidoju sestdien no rīta, nākamajā dienā pēc notikumiem, ka iepriekšējā naktī biju čekojis ziņas līdz četriem, un ka vienu brīdi man bija pat neomulīgi. ...ka sestdien bijām plānojuši braukt uz Oslo Latvijas vēstniecību, lai piedalītos referendumā, bet tomēr izlēmām nebraukt.

Viens no žurnālista pamatjautājumiem bija par vakardienas (pirmdienas) Oslo demonstrāciju, kurā esot piedalījušies ap 200 000 cilvēku (lielākā viņu vēsturē), un vairums no viņiem ar puķēm. Kādas esot manas sajūtas un kā es to interpretēju. Es neizrādīju īpašu apbrīnu, un paskaidroju, ka esmu piedzīvojis arī lielākas demonstrācijas (Rīgā, 80-to beigās), un arī daudz puķes esmu redzējis. Teicu, ka Latvijas demonstrācijās bija daudz lozungu, tāpēc mesidžu nolasīt varēja skaidrāk. Oslo puķes un cilvēku mierīgā izturēšanās neko daudz vairāk nepasaka, kā tikai to, ka viņi atnākuši atvadīties un pieminēt mirušos (valstsvīru runu saturu neesmu lasījis).

...bet es atcerējos sarunas ar Oslo vienkāršajiem cilvēkiem, kas man bija pirms pieciem gadiem tajā pašā hostelī. Biju palicis 8-vietīgajā dormā un tā iemītnieki visu laiku mainījās. Vislabāk atceros vienu balto norvēģi un vienu melno norvēģi. Melnais sūdzējās, ka nav ielaists Etiopijā vai Ēģiptē, jo viņam pārmestas saites ar terorismu. Savukārt baltais pauda tipisku šovinismu un pret migrantiem vērstu retoriku (viņi atņem mums darbu un tā ir cita / sveša kultūra). To arī maigā veidā teicu žurnālistam: esmu jutis no norvēģiem (vienkāršajiem cilvēkiem, kuriem nav jābūt politkorektiem sarunā ar mani) to, kā dēļ tas slimais to ir darījis. Tāds sentiments (labēji-nacionālistisks) ir augošs vairākās Eiropas zemēs, kā piemēru minēju Latvijas, Austrijas, Somijas u.c. valstu labējo partiju nesenos panākumus.

Kā piemēru varēju minēt Latvijas integrācijas politiku un gaitu – mums neizdodas integrēt mūsu pašu rases un kultūras un ticības cilvēkus, kā lai tas izdodas viņiem?!

Bēringa-Breivīka pirmā tiesa vakar bija slēgta, kas ir nenormāli Norvēģijai. Lasīju divus argumentus: tiesājamā drošība (arī iespējamais kontakts ar līdzzinātājiem) un tiesājamā bīstamais (jāpaskatās presē, kā tas tieši tika formulēts) mesidžs.

Tā ir viena no reizēm, kas liek pārdomāt vārda brīvību, īpaši jau tik demokrātiskā (visdemokrātiskākajā?) valstī kāda ir Norvēģija. Domāju, ka tās ir arī bailes no viņa (nacionālistu, labējo radikāļu) idejām, jo ir zināms vai nojaušams, ka tām ir gan zināms pamats, gan noteikts atbalsts, un ka problēma īsti nav atrisināma...

PS Žurnālists teica, ka it kā Bēringa-Breivīka girlfrenda esot un Latvijas, un ka viņai it kā esot sakari ar Latvijas labējiem radikāļiem.

PPS Kad stāstīju par interviju te vasaras skolā, norvēģiete-studente pārliecinoši apgalvoja, ka TAS NOTEIKTI ESOT BIJIS ŽURNĀLISTS.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]rindra
2011-07-27 12:08 (saite)
Tipa norvēģijā frīki nedzīvo (kas uzplītos ar intervijām prikola pēc :).

Jā,sanāca laba intervija.

(Atbildēt uz šo)


[info]rindra
2011-07-27 12:41 (saite)
"Domāju, ka tās ir arī bailes no viņa (nacionālistu, labējo radikāļu) idejām, jo ir zināms vai nojaušams, ka tām ir gan zināms pamats, gan noteikts atbalsts, un ka problēma īsti nav atrisināma..."

Faschism is coming back?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]jd
2011-07-27 23:34 (saite)
multiculturālisms is taking over

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]starro
2011-07-27 12:41 (saite)
.. teica, ka it kā Bēringa-Breivīka girlfrenda esot un Latvijas, un ka viņai it kā esot sakari ar Latvijas labējiem ..
neizklausās ticami. tāds trollis diezvai būtu attiecībās ar svešajiem no austrumiem

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]brookings
2011-07-27 16:12 (saite)
kaapeec tu taa doma?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]starro
2011-07-28 00:37 (saite)
labāk pastāsti kā jums viesulis baložos? raksta, ka esot visi koki sagāzti uz mašīnām..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dooora
2011-07-27 12:55 (saite)
plds. pirmais aktuālais ieraksts, par kuru nesaceļas zosāda.

(Atbildēt uz šo)


[info]special_r
2011-07-27 14:42 (saite)
vēl viens norvēģis, kurš neatšķir lietuvu no latvijas.
kurai avīzei sniedzi interviju?

(Atbildēt uz šo)


[info]karuna
2011-07-27 18:15 (saite)
Man jau šķiet, ka tā mūsu neintegrācija ir ārkārtīgi pārspīlēta. Kad cilvēkiem nav ko darīt (vai vienkārši nevēlas neko darīt), tad viņi meklē problēmas. Ikdienā dzīve Latvijā ir diezgan kasīga, bet krievu/latviešu attiecībām tur ir ļoti minimāla loma. Domāju, ka citās valstīs ar imigrantiem ir līdzīgi. Jā, dažreiz tā ir problēma, bet kopumā tā ir ļoti niecīga problēma, salīdzinot, teiksim, ar pašreizējo banku krīzi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]jd
2011-07-27 23:35 (saite)
man atkal visu laiku ir sajūta, ka ja LV sabiedrība būtu vienotāka, nevis skaidri sadalījusies divās samērā autonomās kopienās, visiem un Latvijai būtu labāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-07-28 07:37 (saite)
Nu jā, varbūt par 2 vai 3%. Bet ja baņķieri un sabiedrības vadītāji nebūtu sataisījuši krīzi, tad mums būtu vismaz par 20% labāka dzīve. Tikai nevienam trakajam nav ienācis prātā ņemt ieroci un apšaut visus baņķierus (jo to izdarīt būtu daudz grūtāk un gandrīz neiespējami).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2011-07-28 10:17 (saite)
nu ja 9 gadus gatavotos...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]karuna
2011-07-28 10:32 (saite)
9 gadi pietika tikai, lai apšautu nevainīgus bērneļus. Zemiski un patētiski, nu kā jau visi izmisuši trakie, kuri nav ievērības vērti. Vienīgais, kas man izraisīja cieņu, bija dvīņu torņu sagraušana. Ļoti nežēlīgi un ļauni un arī nevajadzīgi, bet nevar neapbrīnot to, cik atjautīgi tas bija izplānots.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]implozija
2011-07-28 16:41 (saite)
http://klab.lv/users/implozija/159464.html

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]special_r
2011-07-27 19:59 (saite)
šodienas aftenposten esi melns uz balta un saīsināts

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]jd
2011-07-27 23:28 (saite)
foto negribu redzēt, bet izlasīt būs interesanti. es mierīgi varēšu attaisnoties: viņš nerakstīja diktafonā, bet blociņā...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]jd
2011-07-28 01:05 (saite)
foto par laimi laikam nebija, Narvesenā šķirstīju, bet neieraudzīju. tekstu bija slinkums meklēt...
PS tikko hosteļa ārpusē man koda pirmais ods Norvēģijā, un arī lazdas pilnas riekstu un ķirši - ķiršu. un no jūras brīvi velk lielas zivis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]special_r
2011-07-28 07:47 (saite)
bija gan foto
varu nosūtīt ierakstītu vēstuli, ja pateiksi kurp.
uz sudraba šupiņu labi ņem skumbrijas un nekādas licences ar nevajag.
ar odiem tiešām pašvaki, jāņem sērkociņkastītē savi līdz no Latvijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]jd
2011-08-01 18:53 (saite)
joprojām neesmu redzējis to avīzi. varbūt varu vienkārši ieskannēt un atmeilot?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]tiga
2011-07-28 12:29 (saite)
kurā lappusē?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]jd
2011-07-28 12:55 (saite)
joprojām neesmu redzējis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]special_r
2011-07-28 15:14 (saite)
6.lpp

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rindra
2011-07-28 09:42 (saite)
"Bēringa-Breivīka pirmā tiesa vakar bija slēgta, kas ir nenormāli Norvēģijai. Lasīju divus argumentus: tiesājamā drošība (arī iespējamais kontakts ar līdzzinātājiem) un tiesājamā bīstamais (jāpaskatās presē, kā tas tieši tika formulēts) mesidžs."

Es tomēr nesaprotu, kā viņa bīstamais mesidžs var būt iemesls slēgtai tiesas sēdei, jo visi tāpat taču viņa mesidžu var izlasīt internesā utt. Vienīgi tas, ka žurnālistu reportāžas utt. varētu palielināt mesidža klātbūtni un iztirzāšanu medijos vai taml...

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?