novembris

Posted on 2013.11.15 at 00:28
Tags:
visā tai hepatīta padarīšanā man ļoti nogurdina, ka nav iespējas kā ar citām slimībām vulgaris - to izslimot. ir gripa - nu ok, paguli nedēļu mājās, varbūt ilgāk. visi redz - tu esi slims. ikdienas rūpēs un atbildībās ir pauze, apkārtējie (ģimene, priekšniecība) parūpējas, lai lietas, kas jādara tiek izdarītas vismaz minimālākajā līmenī. tu guli, domā, izslimo, pārslimo, pārgremo, izveseļojies, celies un ej tālāk. mazliet iespringsti, bet izdari iekavētos darbus un viss ir kārtībā. man tādas opcijas nav. man, neatkarīgi no tā, cik sūdīgi es jūtos vai nejūtos, tā ikdiena visu laiku jāvelk un jāvelk un jāvelk. un vēl jātērē enerģija tam, lai izskatītos, uzvestos, runātu kaut cik iederīgi sabiedrībai, jo a) es netaisos staigāt ar t-krekliņu, uz kura rakstīts - man ir c hepatīts, žēlojiet mani, dariet visu manā vietā un paciešat, ja man bioķīmisku eroru rezultātā nāk virsū nīgruma lēkmes; b) pat tuvākajiem cilvēkiem ir grūti saprast un iedomāties, kādas ir tās sliktumu sajūtas. es taču ceļos no rīta, staigāju, eju ārā, gatavoju ēst, rūpējos par zirgu, strādāju - značit ir kaut cik ok; c) tā kā šī diagnoze jebkurā gadījumā (t.i. gan ārstējot tradicionāli, gan netradicionāli) ir ilgstošs process, ir skaidrs, ka manus pienākumus un atbildības neviens nevar/negrib uzņemties uz nenoteikti ilgu laiku, uz darbu man ir jāiet kaut vai tāpēc, lai izdzīvotu. ok, tiem, kas izvēlas tradicionālo terapiju, smagāku blakņu gadījumā ir iespēja atrasties uz ilgstošas slimības lapas, bet lielākoties cilvēki izvēlas tā nedarīt - tīri tās pašas naudas un izdzīvošanas dēļ (atceramies, ka LV pašam ir jāapmaksā 25% no ārstēšanās, kas atkarībā no svara un citām niansēm izmaksā 100 - 200 latus mēnesī).
droši vien visa augstākminētā dēļ, man gribas to klusināti balto istabu, kurā ieslēgties uz nenoteiktu laiku un savā nodabā un tempā nodarboties ar slimības izvadīšanu.

paradoksāli, bet, ja neskaita HCV, man ir teju ideāla veselība - es neesmu slimojusi kādus gadus 6 vismaz. augsta temperatūra man ir bijusi vienreiz - kad gudrības zobs nāca. vienreiz bija kaukāds vēdervīruss ar caureju. nujā un ne vairāk par trim klepiem/puņķiem vulgaris gadā. parastās asinsanalīzes (t.i. pilnā asinsaina) man ir lieliskas - viss normas robežās.

vēl es sapratu kāpēc man nepatīk ka par mani uztraucas. tas manī rada vainas sajūtu. ka es apgrūtinu vai sagādāju kādam nepatīkamas sajūtas. galu galā - tā taču ir mana problēma, nafig kādam no tā jācieš. lai gan atrodas tādi cilvēki, kuri māk kaukā tā raizēties, ka man tas pat patīk. nu tādā nozīmē, ka dod atbalsta un sapratnes sajūtu. un manliekas, ka šo atšķirību noteikti kāds budists varētu izskaidrot.

Comments:


indulgence
[info]indulgence at 2013-11-15 11:06 (Saite)
Tā ķīmija, kas jārij, baisi ietekmē arī psiholoģisko stāvokli. Sākumā vienkārši viss ir slikti, pēc tam nāk virsū domas par pašnāvību (man kāds pusgads bija, kad ik vakaru prātoju par vēnu griešanu, kaut ārsts slavēja, ka organisms perfekts un tiekot galā ar blaknēm kudi labāk, nekā citiem iet). Tā kā atliek vien sakots zobus un atgādināt sev, ka tas viss no ķīmijas, īstenībā tā nav, tb ņemt uz izturību. To vienkārši ir jāiztur un viss.

Voienīgais, ko varu ieteikt (jo neesmu manījis nekur citur, tēmu apspriežot, pieminam, cik tas ir svarīgi), ka noteikti jāpaņem ģim. ārsta norīkojumu un jānosaka Generā savu genotipu. Citādi var sanākt, ka pusgadu moki sevi ar tām drapēm un injekcijām, bet tad secina, ka ir tas genotipa veids (kopā viņi ir 3), kuru parastā pegasus terapija neņem, tb padirsts laiks un nauda.
Bez tam, nevajag terapijas laikā protektorus lietot. Kad mans ārsts uzzināja, ka es paralēli karsilu riju, trakoti sašuta: tas ne tikai šūnas nostiprina, lai vīruss neielauztos tajās, bet bremzē arī preparāta iekļūšanu tajās. Kā pārstāju, tā visi alati pavisam savādāk sāka staigāt.

Tā kā turies.
*
[info]inese_tk at 2013-11-15 13:01 (Saite)
paldies par dalīšanos pieredzē. tad sanāk, ka Tu esi viens no tiem, kam izdevās ar tradicionālo terapiju izārstēties?

es pie tās trakās terapijas nemaz neesmu vēl ķērusies un nezinu vai ķeršos. man vienkārši ir augsti alati un asati un es līdz diganozei nonācu tāpēc, ka man sāka likties, ka nesaprotamā veidā esmu tikusi pie pamatīgas depresijas. beigās izrādījās, ka vienkārši aknas.
indulgence
[info]indulgence at 2013-11-17 09:45 (Saite)
Nuss, šķiet, nav zināms neviens gadījums, kad kāds ar urīnterapiju būtu no tā ticis vaļā. :) Galu galā tas ir reāls vīruss, tb ļaundabīgs un dzīvs svešķermenis, kas veic invāziju, nevis vienkārši slikta pašsajūta.


Bet te, cibā, šādu bēdubrāļu gana daudz. Citi sadūšojas uz terapiju un izārstējas, citi atmet ar roku (ja cenšas maksimāli nenoslogot to aknu, tad jau var izvilkt gana ilgi, tik nezinu, cik pilnvērtīga tā dzīve, visu laiku velkoties kā mušai rudenī).
*
[info]inese_tk at 2013-11-18 00:34 (Saite)
jā, es zinu ka tā nav vienkārši slikta pašsajūta. es esmu ļoti daudz par to visu lasījusi un vākusi informāciju.
katrā ziņā interferonu mēģināt es negribu. lasu, ka tuvākajos gados nāks ārā jauna tipa medikamenti, bez interferona, ar nesalīdzināmi mazākām blaknēm, īsāku terpijas ilgumu un krietni augstāku pozitīvā rezultāta procesu. ja līdz tam laikam kad tas parādīsies arī LV nebūšu nosprāgusi vai izārstējusies ar "urīnu", tad labprāt pamēģināšu.
...
[info]malfor at 2013-11-17 15:44 (Saite)
:(
vai nav kāda nojausma, kā inficējies?

bet par tām ārstēšanās šausmām, ar ko forumos cilvēki dalās - turpat kaut kur izlasīju viņu minējumus, ka lasot ārstēšanās izskatās tik drausmīgi, jo cilvēki, kam vēl kaut cik normāls tas process, par to neraksta. nu, jo zināms, ka cilvēki visvairāk meklē atbalstu un grib dalīties tieši tad, kad ir grūti. un es tiešām ceru, ka ne visiem tāda elle jāizdzīvo.
*
[info]inese_tk at 2013-11-18 00:30 (Saite)
to, kā es inficējos es nezinu. tikpat labi tā - http://klab.lv/users/inese_tk/727081.html
katrā ziņā izrādās, ka man sūdīgas aknu analīzes bija jau 2005. gadā, bet toreizējā ģimenes ārste tam nepievērsa vispār nekādu uzmanību.
...
[info]malfor at 2013-11-18 01:12 (Saite)
tā informācija par zobārstiem ir vājprāta murgs.
ar tiem inficēšanās veidiem es biju domājusi nu tur pīrsingi, tetovējumi, operācijas, manikīrs. piemēram, ja nekā no tā nav (kā man) tad tpu tpu saslimšanas gadījumā paliktu tikai zobārsts un būtu skaidrs. nu tas tā, es tikai apjautājos, jo biedē tā statistika un gribas saprast to biežāko iemeslu. lai gan zinu, ka gandrīz neiespējami precīzi zināt.
*
[info]inese_tk at 2013-11-18 01:39 (Saite)
nu to jau ir neiespējami noteikt. es esmu bijusi gan pie zobārsta, man ir bijuši pīrsingi, ir tetovējumi (starp citu tieši tetovēšanas salonos līdz šim ir gadījies novērot visrūpīgāko pieeju instrumentu sterilizēšanai), man ir liktas šuves. un, ja man tie aknu rādītāji bija tik augsti, cik bija, jau 2005. gadā, tad visticamāk es esmu bijusi inficēta jau sen pirms tam, jo viņi parasti neuzkāpj tik strauji, bet gan pamazām. tā ka sanāk ļoti reāli, ka esmu inficēta jau kopš bērnības - visdrīzāk vai nu pie zobārsta vai ar kādu poti.

statistika ir tāda, ka LV katru dienu inficējas 3 cilvēki un ir milzumdaudz cilvēki, kuri nezina par to, ka ir inficēti. vienīgais, ko darīt - uzmanīties no jebkādas iespējas nonākt kontaktā ar ne-savām asinīm, nopietni aprunāties ar savu zobārstu un pie mazākajām aizdomām (vai pat profilaktiski) taisīt analīzes un pārbaudīties. simptomi jau ir salīdzinoši neizteikti (t.i. tādi var būt arī viskam citam). es, kā jau te kkur minēju, atklāju tāpēc, ka man likās ka man ir depresija.

par zobārstu runājot - man vispār ir skumji par to, ka pastāv liela iespēja ka kāds ir inficējies tieši no manis, jo pie zobārsta esmu gājusi salīdzinši daudz un inficēta esmu jau sen :(
...
[info]malfor at 2013-11-18 02:06 (Saite)
bet salonos jau instrumentus nesterilizē klienta acu priekšā? tad jau nevar zināt. protams, ka visi - gan zobārsti, gan tetovētāji - teiks, ka visu sterilizē kā nākas. cik saprotu, tetovētāji mēdz grēkot arī ar krāsu otrreizēju izmantošanu (to, kas ielieta trauciņā un jau tetovēta, izmanto nākamajam), tā arī varot inficēt, pat ja adatas tīras. par poti gan liekas neticami, jo pat Latvijā nez cik ilgi izmanto vienreiz lietojamās šļirces.

infekciju slimības ir tiešām drausmīgas. c hepatīts nav vienīgā, kurai bieži nav simptomu, un cilvēki nemaz nepamana, ka kaut kas nav. es vispār esmu satriekta par neesošajiem sterilizēšanas regulējumiem šajā valstī un attieksmi pret c hepatītu. labrīt 21. gadsimtā. tas jau vilktu uz kaut kādu diktatora varu, bet es vēlētos, lai visiem iedzīvotājiem regulāri būtu jānodod obligātas analīzes uz infekciju slimībām. nu un, protams, attiecīgu rīcību, lai tās ārstētu.

nja, vispārējas paranojas rezultātā es pirms kāda mēneša uztaisīju arī hcv analīzes, viss labi, paldies dievam. toties tagad atkal biju pie zobārsta un šausmas atkal galvā rosās. esmu bijusi pie dažādiem zobārstiem - dārgākā galā, poliklīnikās, laikam man ir paveicies, ka tiku cauri sveikā. pēc tās informācijas izskatās, ka iet pie zobārsta ir kā spēlēt krievu ruleti. bet man vienalga grūti to pieņemt un gribas domāt - ja tiešām tie instrumenti būtu tik nenotīrīti, puslatvijai būtu infekcija. tā kā es tiešām negribētu domāt, ka tavi zobārsta apmeklējumi noteikti ir kādu inficējuši.
un ja no 50ciktur atbildētājiem tikai viens no atbildētājiem izmanto b klases autoklāvu... bezmaz adrese jāprasa.
*
[info]inese_tk at 2013-11-18 14:09 (Saite)
jā nu par krāsu var tā gadīties, bet cik esmu tetovējusies instrumenti uzreiz pēc manis ir acu priekšā noņemti un ielikti tai aparātā un dienas beigās aparātu ieslēdz un atstāj sterilizēties.

par potēm - man gan liekas pavisam, pavisam ticami. es ļoti labi atceros kā manā bērnībā lietoja stikla šļirces, kuras vārīja pēc lietošanas. mana vecāmamma bija aptiekāre, kura turklāt piepelnījās staigājot un špricējot cilvēkiem mājās, kam to vajadzēja. viņa bija nenormāli priecīga, kad varēja tikt pie plastmasas šļircēm un nebija jāņemas ar to vārīšanu. viņai pat brālis no Anglijas tās sūtīja.
Previous Entry  Next Entry