Ja nu kāds to gadījumā vēl nezināja

Posted on 2013.11.04 at 18:16
Tags:
"Zobārstu asociācijas lobija un varas pārstāvju noziedzīgas bezatbildības dēļ invazīvos instrumentus (turbīnas un leņķa gali, kas kopā ar urbi nonāk pacientu mutēs) Latvijā ir joprojām atļauts apstrādāt ar aizvēsturiskām metodēm, apstrādājot tvaika kamerās, vai vienkārši noslaukot ar dezinfekcijas salveti. Tas vīrusus nenogalina. Pēc katra pacienta šie instrumenti ir jāsterilizē B tipa autoklāvos, taču to dara 1 no 58 mūsu aptaujātajiem zobārstniecības kabinetiem. Es ar vairākiem domubiedriem pagājušā gada augustā sazinājos ar vairāk nekā 200 zobārstiem, taču tikai 58 no tiem piekrita atbildēt uz provokatīviem jautājumiem. Aptuveni trešajai daļai šo kabinetu pat ir B tipa autoklāvi, taču instrumentu apstrāde notiek labi ja dienas beigās. Ja viens zobārsts no rīta pieņem B vai C hepatīta, vai HIV inficētu pacientu, tad tāds riskam pakļauj nākamos 10 cilvēkus, kas pēc tam sēžas tajā krēslā. Tikai viens no 58 apjautātajiem kabinetiem B tipa autoklāvu izmanto instrumentu apstrādei pēc katra pacienta. Pārējie domā, ka apstrāde dienas beigās ir pilnīgi pietiekama, bet daudziem šādas aparatūras nav. Kāda anonīma zobārsta asistente ziņoja pat par skalošanu zem krāna, jo grafiks dakterītei taču tik saspringts, jāpelna nauda līzinga atmaksai un telpu nomai un vēl droši vien braucienam uz kūrortu.
Tā kā inkubācijas periods ir ilgs, un slimību konstatē ļoti vēlu, ir praktiski neiespējams pierādīt zobārstu vainu. Un uz to šobrīd zobārsti arī spekulē. Es arī nerunātu tik pārliecināti, ja man nebūtu savākti fakti par šo problēmu no citām valstīm, kā arī, ja nepazītu kādu cilvēku, kurš ir eksperts medicīnisko instrumentu sterilizācijas jautājumos."

"C-hepatīta vīruss ir ļoti izturīgs vidē un viņam nepietiek ar to, ka jūs noslaukāt ar papīra salveti vai šķīdumu uzpūšat, tas pilnīgi ir garām. Ar to instrumentu strādājot var inficēt nākamo pacientu ievainojumam nav jābūt masīvam, nav jābūt asins peļķei. Pietiek vienu mazu pilīti un tālāk veicot šo procedūru nākamajam pacientam, ja instrumenti nav apstrādāti, var pārnest šo infekciju uz nākamo klientu."

"Ik dienu Latvijā vismaz trīs cilvēki inficējas ar C hepatītu"

Comments:


cimone
[info]cimone at 2013-11-04 18:26 (Saite)
neko sev, it kā 21. gadsmits.
helvetica
[info]helvetica at 2013-11-04 18:50 (Saite)
saitīti var, no kurienes šitas ņemts?
[info]fedrs at 2013-11-04 18:51 (Saite)
Mīļā miera labad jāaiziet pakašķēties uz krogu, lai izsit visus un var ielikt protēzes.
helvetica
[info]helvetica at 2013-11-04 19:25 (Saite)
man tev glāzi uzdāvināt?
*
[info]inese_tk at 2013-11-04 19:13 (Saite)
šo konkrēto no šejienes http://mspoki.tvnet.lv/sports/Par-inficesanos-pie-zobarstiem/637356
bet kādu laiku atpakaļ bija arī pieklājīgāks raksts kaut kur. ir viens tāds ļoti aktīvs c hepatīta slimnieks, kuram galīgi neiet ar ārstēšanos, viņš arī publiski uzstājas un cīnās par visu šito - ja es atcerētos ka viņu sauca, moš atrastu. viņam otrajā blogā arī ir apmēram tas pats ko es te iekopēju http://c-hepatits2.blogspot.com/
*
[info]inese_tk at 2013-11-04 19:22 (Saite)
p.s. te ir konkrētais bloga ieraksts http://c-hepatits2.blogspot.com/2012/12/normal-0-false-false-false-lv-x-none-x_20.html

Taču es atklāju, ka ar zobārstiem pacīnīties es varu gan. Viņiem prasības un pārbaudes ir stingrākas, un tās var vēl vairāk pastiprināt. Atradu speciālistu, kas instrumentu sterilizācijas jautājumu ir nopietni izstudējis, jo tas ir viņa bizness. Vismaz viens cilvēks nebaidās atklāti pateikt „Hjūstona, mums ir problēma”, un met izaicinājumu svētajai govij Latvijas Zobārstu Asociācijai. Tik tiešām zobārstniecības kabinetos pastāv liels risks cilvēku inficēšanai, ja pirms tam pacienta krēslā ir pabijis inficēts cilvēks. Runa, protams, iet par gadījumiem, kad manipulāciju laikā parādās asinis. Sīkas asins daļas nokļūst uz/no turbīnām un leņķa galiem (kur ieliek pašu urbīti). Vīrusu šajās sīkajās asins daļiņās, kā izrādās, var ar garantiju nobendēt t.s. B tipa autoklāvos, ja tie tiek izmantoti atbilstoši instrukcijām. Šis speciālists tad ņēmās apgalvot, ka ne visos zobārstniecības kabinetos ir šāda aparatūra, un reti kur instrumentus sterilizē pēc katra pacienta. Vai tiešām tā var būt mūsu valstī???
Lai noskaidrotu patieso situāciju, sazinājos ar dažiem brīvprātīgajiem, un sākām apzvanīt zobārstniecības kabinetus. Provakatīvus jautājumus palīdzēja sagatavot šis speciālists, un arī iegūtos rezultātus interpretēja viņš. Apzvanījām š.g. augustā vairāk nekā 200 kabinetus, un man par pārsteigumu godīgi atbildēt piekrita 58 zobārstu kabineti. Galu galā neko pretlikumīgu jau viņi nedara, jo Latvijas Zobārstu Asociācijas spēcīgā lobija dēļ Latvija vēl ir Papua Jaungvinejas līmeņa prasības attiecībā uz šo augsta riska instrumentu sterilizāciju, kad tos ir pieļaujams apslaucīt vienkārši ar dezinfekcijas salvetīti, un apstrāde B tipa autoklāvos ir atstāta uz zobārstu sirdsapziņas. Taču, ko var gribēt no zobārsta, ja pat daudzi ģimenes ārsti nezina, kā izplatās vīruss? Viņiem visiem sen deviņdesmitajos mācīja, ka tā ir narkomānu un prostitūtu problēma.
Nebija jābrīnās, ka tikai viens no 58 apjautātajiem kabinetiem B tipa autoklāvu izmanto instrumentu apstrādei pēc katra pacienta. Pārējie domā, ka apstrāde dienas beigās ir pilnīgi pietiekama, bet daudziem šādas aparatūras nav, un viņi izmanto vēl senču metodes. Kāda anonīma zobārsta asistente ziņoja pat par skalošanu zem krāna, jo grafiks dakterītei taču tik saspringts, jāpelna nauda līzinga atmaksai un telpu nomai un vēl droši vien braucienam uz kūrortu. Asistente uz to nevarēja noskatīties, un pameta darbu.
Diemžēl pagaidām neesmu saņēmis Hepatīta Biedrības atbalstu stingrāku prasību noteikšanai zobārstiem, jo pašlaik svarīgāk esot cīnīties ar sekām (bezmaksas ārstēšanu).
bettyboob
[info]san at 2013-11-04 19:10 (Saite)
jā, mani arī interesē avots.
*
[info]inese_tk at 2013-11-04 19:23 (Saite)
skat augstāk
Previous Entry  Next Entry