nepiesauc nelaimi

Posted on 2009.10.13 at 09:00
man:: nav
skan: vecāki virtuvē
Tags: ,
esat taču pamanījuši, ka mēdz būt tā - Tu pasaki, ka Tev viss ir labi un tad uzreiz notiek kkas slikts. parasti to pieņemts saukt par nelaimes piesaukšanu, bet man liekas, ka Kosmoss vnk prasa apstiprinājumu - ja jau Tu saki, ka Tev ir labi, tad jau Tu proti tā, lai ir labi un mācēsi arī apstrādāt to nebūšanu tā, lai paliktu labi, lai nekas nemainītos uz slikto pusi. visbiežāk jau visi šādos brīžos izgāžas kā veci sētas mieti - krīt bēdās un šaubās un drūmumā. bet patiesībā Kosmoss ir tikai gribējis uzzināt vai ar Tevi var rēķināties, vai Tu esi godīgs - zini ko runā un vari par to atbildēt.

naktī, sapnī gandrīz iegāzos milzīgā baznīcā. viņa bija veca un pamesta. bija jumts, bet nebija griestu - tikai sijas un melns, plašs bezdibenis lejā. un tajā tad arī tik tikko neiekritu. bija tumšs, vien pēdējā brīdī pamanīju, ka griesti iebrukuši.

Comments:


az
[info]az at 2009-10-13 09:18 (Saite)
Jā, kaut kā tā ;] Man ļoti patīk doma par godīgumu.

Ziedonim laikam bija dzejolis par vārdiem – tad, kad pasaki, kad izrunā, tas jau ir beigts. Varbūt patiešām, kad izrunā, tas ir tā kā atdot, un tad nāk kaut kas jauns. Un Kosmoss saka: "ā, tātad šajā punktā jau viss ir labi, ja? gandrīz garlaicīgi? lets see, kā tev patiks nākamais."
Ekonomikas teorijā bija tāds smieklīgs likums par to, ka cilvēks vienmēr tiek paaugstināts amatā, ko viņš nav kompetents veikt. Un kad viņš kļūst kompetents, viņu atkal paaugstina.
[info]krysta at 2009-10-13 09:38 (Saite)
Visu laiku fiziski nav iespējams, lai ir labi. Dabā viss ir cikliski. "Piesaukt nelaimi" ir domāšanas atavisms no pirmatnējiem aizlaikiem, kad cilvēks neko un nekā nespēja ietekmēt, mīza no visa, bija atkarigs no klimata, sērgām, sadzīves sīkumus, nemaz nepieminot. Vot i izdomāja visādu huiņu, lai a la "nepiesaukt nekami", (bērniem dot feikus vārdus, lai nāve, kad nāk pakaļ neatpazīst, utt.), ko līdz mūsdienām 21.gs vēl kultivē nedomājoši ļautiņi. Reāli nesaprotu ticīgus cilvēkus. Dzīvnieku pasaulē, kad vilks uzkož zaķi, arī nez kāds kosmoss pārbauda zaķa godaprātu un labo audzinātību? Cilvēks ir tāds pats fizikāls organisms kā jebkurš dzīvnieks un tā labklājību neietekmē nekas cits, kā prasta dabiskā atlase un prasts Gadijums un/vai Likumsakarības. Cilvēki nez kāpēc sevi nošķir no faunas un domā, ka uz to darbojas citi likumi. Sorry, bet reliģija, "kosmosi" un visāda sadzīves maiģja ir opijs tautai.
*
[info]inese_tk at 2009-10-13 09:48 (Saite)
tas vien, ka cilvēks sevi nošķir no faunas liecina par to, ka ir atšķirība starp dzīvnieku un cilvēku, jo neviens dzīvnieks sevi no cita dzīvnieka nenošķir.
tas, ka Tu neesi bijusi Brazīlijā vai neesi redzējusi hadronu paātrinātāju nenozīmē, ka tāpēc tie neeksistē.
manuprāt, opijs tautai ir visa reducēšana uz pliku fizioloģiju. tas ir izdevīgi savu patiešām dzīvnieku pasaulei tuvo instinktu apmierināšanas leģitimizēšanai. bet, ja jau esi tik ļoti par Zinātni, palasi mazliet par kvantiem un par to, ko domā zinātnieki, kas šajā lauciņā strādā.
[info]krysta at 2009-10-13 10:10 (Saite)
1)Cilvēku no dzivnieka šķir tikai suga. Un sugas robežās sevi no citiem atšķir visi veseli dzīvnieki. Cilvēks no dzīvnieka atšķiras tikai ar valoda spēju un apstraktās domāšanas esamību. Tb, smadzeņu attīstībā.
2)Par brazīlijas eksistenci ir iespējams pārliecināties empīriski, kā arī procesu atkārtot vienmēr un katrā laikā, atšķirībā no "kosmosa", tb dieva/iem.
3)Uzskats, ka materiālisti ir dzīvnieki, kam vajag apmierināt tikai savus instinktus - nav arguments, bet Tavs personīgais viedoklis, kas nevar tikt uzskatīts par argumentu diskusijā.
(emocijas arī pieder fizioloģijas, ja kas).
4)Kādi "zinatnieki"? Strap fiziķiem nospiedošais vairums ir ateisti. Jā, ir arī visādi buiķi, kas putina par torsionu laukiem un citu ezortēriku, tak tie ir cieņā tikai pie saviem faniem, ne akadēmsikā vidē. Neesmu dzirdējusi, ka kvantu fizika apstiprinātu kādu teisku koncepciju. Kādu uzvārdu vai publikāciju uzrādīsi?
p.s Es jau saprotu, ka dzīve bez kosmosu uzraudzības nekā neglaimo cilveka pašapziņai, ka nav nekādu "kosmosu", kas baro katra nozīmīgumu un dod ilūziju par taisnīgumu, spēju kaut ko ietekmēt un sevišķi klīniskos gadijumos - dzīvi pēc nāves.
*
[info]inese_tk at 2009-10-13 10:22 (Saite)
vispār es nesaprotu, kāpēc Tu vispār sāki šeit piesaukt reliģiju un kāpēc tik pārliecinoši apgalvo, ka vairums fiziķu ir ateistu. diez kā Tu vari to pierādīt un uz kādu vārdu vai publikāciju atsaucies? neizskatās pēc diezko labas un neemocionālas argumentācijas. uzskats, ka reliģija ir opijs tautai arī ir Tavs personīgais viedoklis, kuru visdrīzāk nevadoties no dziļas personiskas pieredzes un empīriskas izpētes Tu patvaļīgi pārņem no ļoti cienījamā Kārļa Marksa. arī atsaukšanās uz autoritāti ir viena no loģiskajām kļūdām.
kas attiecas uz otro punktu un pa lielam arī uz p.s. tad empīrisku pieredzi šādos kosmiskos jautājumos Tu vari iegūt ar meditācijas palīdzību. un, ja gadījumā Tu to nezini, tad arī tas ir savā ziņā ļoti fizioloģisks process un ar to nodarbojas ļoti daudz ateistu.
[info]krysta at 2009-10-13 11:01 (Saite)
1)Reliģiju piesaucu tāpēc, ka "kosmoss" ir teoloģisks jēdziens, ko parasti lieto ticīgi cilvēki, kas nav tradicionālo reliģiju adepti, bet tic dieva esamībai.
2)Es esmu pētijusi statistiku un referātus par eksakto zinātņu pārstāvju ticības līmeni.
3)es savu uzskatu, ka reliģija ir opijs tautai vismaz cenšos Pamatot, atšķirībā no Tava uzskata, ka neticīgs cilvēks savu neticību pakārto instinktu apmierinšanai, tā arī to neargumentējot.
4)Man markss nav autoritēte, man derdzas sociālisms, es tikai citēju viņa izteikumu, kam piekrītu tā lakonisma dēļ un tajā neredzu nekādu loģikas kļūdu. Pie tam arī Tavs veidoklis, ka man it kā nav empīriskas pieredzes ticības/neticības tēmā, ir tikai tavs viedoklis. Ticīgi cilvēki bieži, kad aptrūkstas argumentācijas, pāriet uz personālijām un vienmēr Zin, ka neticīgs cilvēks visticamāk ir amorāls un predisponēts uz sliktām lietām. (ticīgs cilveks vismaz ir prognozējams, jo baidās no dieva pātagas)
5)Kas ir domāts ar "kosmiskiem jautājumiem"? Meditācija, cik saprotu, ir relaksācijas metode, lai izkliedētu no galvas jebkādas domas. Ja meditacijai ir kāda cita funkcija, par kuru nezinu, tb ķert visadas atklāsmes par "kosmiskiem jautājumiem", tad sorry, šāda pieredze ir subjektīva un neko ne pierāda, ne apstiprina.
*
[info]inese_tk at 2009-10-13 11:21 (Saite)
no kurienes Tev šāda kosmosa definīcija?
kas attiecas uz otro punktu, tā arī nav laba argumentācija, jo nedomāju, ka šādā diskusijā Tu vari to pierādīt. tikpat labi es varu apgalvot, ka esmu pētījusi statistiku par to cik daudz ticīgo ir eksakto zinātņu pārstāvju vidū.
Ticīgi cilvēki bieži, kad aptrūkstas argumentācijas, pāriet uz personālijām - es ļoti atvainojos, bet tieši tā dari arī Tu pati, nepārtraukti visu apraujot ar tas jau tikai Tavs viedoklis un nekādā ziņā to neizvēršot un nepaskaidrojot, kas Tev tajā šķiet nepareizs. bez tam šādā diezgan nenoteiktā diskusijā vienīgais, kam ir nozīme ir personiskais viedoklis. diez ar ko gan mans viedoklis ir sliktāks par Tavējo.
un kādos akadēmiskos avotos esi izlasījusi Ticīgi cilvēki (..) Zin, ka neticīgs cilvēks visticamāk ir amorāls un predisponēts uz sliktām lietām. (ticīgs cilveks vismaz ir prognozējams, jo baidās no dieva pātagas)? ši jau nu izskatās pēc klajas loģiskās argumentācijas kļūdas argumentum ad hominum un cirkularitātes. tas, ko Tu saki par ticīgiem cilvēkiem ir tikpat stereotipiski subjektīvi, cik tas, ja kāds ticīgais teikti, ka neticīgais neizbēgami ir amorāls. Tava neatlaidīgā, bet nesaprotamā līšana reliģijas lauciņā liekas ļoti dīvaina un atklāti sakot kaitinoša.
kas attiecas uz meditāciju, tad nē, tā nav relaksācijas metode. tā ir līdzeklis visnotaļ empīriskai prāta dabas izzināšanai. gluži tāpat, kā par būtnes anatomisko uzbūvi var spriest pētot iekšējos orgānus, skeletu utt., tā par prāta dabu var spriest pētot pašu prātu un vēršoties tajā iekšā.
[info]krysta at 2009-10-13 11:59 (Saite)
sava pirmajā un otrajā komentarā gana skaidri un argumentēti izteicos par tēmu, talāk seko novirzīšanās, vien saglabājot līniju par meditāciju.

Meditācija salīdzinājums ar anatomiju un demagoģisks un naivs. Anatomiju - iekšas un skeletu pēta anatoms, secējot līķi, nevis sevi pats. Otkārt, ja pieņem, ka rietumu izpratnē meditācija ir apcere, tad tā ir un paliek subjektīva pieredze. Kamēr nevari faktisi pierādīt likumsakarībs esamību - kad ir labi un par to skaļi papriecajotis, kļūs slikti - tikmēr tas ir subjektīvi selektīvs spriedums un tikai spriedums. Es esmu reālsite un neticu pārdabisku spēku un likumsakarību esamībai, ja man ir labi, skaļi to pasakot, nekad nekas nav kļūvis slikti, BEZ racionālas un loģiskas cēloņu seku likumsakarības. Ja es ticētu rozā lidojošiem neredzamiem pūķiem, tad noteikti uzskatītu, ka ne mats no manas galvas nenokrīt bez viņu ziņas.
apogs
[info]apogs at 2009-10-13 12:29 (Saite)

oftopiks:


- lai arī ir vietas, kur man jābūt loģiskai un racionālai, jo to pieprasa spēles noteikumi (piem. eksistence akadēmiskā vidē), man ārkārtīgi patīk, ka ir vietas, kurās vienā mierā varu ticēt lidojošiem rozā ziloņiem, jo tā ir man pašai interesantāk. protams, manā pasaules uztverē ir baigā putra, bet kuram tad tās nav...
- un es nezinu, cik prātīgi ir uzturēt vienmēr spriedzi zinātne vs reliģija.
bet noteikti vienkāršāk ir būt vienā vai otrā pusē- un citādi nemaz nevarēt...jo tad ir lielāka skaidrība.

- pīs
[info]digna at 2009-10-14 00:40 (Saite)
Vai vari izskaidrot placebo?
Vai vari izskaidrot ar savu stingro zinātni to netveramo "telepātisko", intuitīvo saskarsmi, kas cilvēkiem lielākoties atmirusi, taču dzīvniekiem gan vēl ir gana izteikta? Kāpēc suns, viņa tuvākajam cilvēkam ejot bojā nezcik kilometru attālumā no viņa, sāk skumt un sērot un gaudot?
Vai vari uzrakstīt līdzcietības, kauna, bēdu un dusmu ķīmiskās formulas? Vai tas maz ir iespējams?

Jā, reliģija savā ziņā ir opijs tautai, jo ticība kaut kam (da kaut vai eksaktajam zinātnēm - tā ir tā pati "reliģija") ir svarīga komponente cilvēka pašpārliecinātības - pašapliecināšanās, drošības un piederības vajadzību apmierināšanai. Diemžēl tas bieži tiek izmantots ļaunprātīgi - reliģija tikai daļēji saistīta ar "ticību" jo jau izsenis un plaši tiek pielietota masu kontrolei ne ļoti lielu sabiedrības daļu interesēs.
__________________
[info]spiritualized at 2009-10-13 10:02 (Saite)
Mans domāt, ka tas ir tikai tāpēc, ka nekas nav konstants pasaulē, ja tev tagad ir labi, tad loģiski, ka pēc X laika būs atkal ne-tik-labi, to arī tas teiciens izsaka, nav jau obligāti visam jabūt saistītam ar kosmiskiem ūber likumiem, kuriem patīk sodīt visus randomā.
*
[info]inese_tk at 2009-10-13 10:06 (Saite)
nedomāju, ka ir kkādi kosmiski likumi, kuriem patīk visus randomā sodīt. pamācīt gan, ar burkānu vai pātagu atkarībā no konkrētā indivīda saprašanas. un nevis randomā, bet pamatoti un īstajā brīdī.
par to, ka nekas nav konstants piekrītu, bet to, kā tas mainās nosaka katrs pats.
__________________
[info]spiritualized at 2009-10-13 10:51 (Saite)
Kas tev liek, domāt, ka pastāv tādi kosmiskie likumi? :)
Un jā, katrs nosaka pats savu likteni.
*
[info]inese_tk at 2009-10-13 10:55 (Saite)
personīgā pieredze, Oskar.
__________________
[info]spiritualized at 2009-10-13 11:18 (Saite)
Neenu, man jau arī ir bijusi personīgā pieredze, kuru loģiski nevar izskaidrot, visādi de ja vu un intuīcijas, nojautas, vīzijas, halicunācijas utt.
Bet es to cenšos paturēt fonā, aiz zinātniskiem faktiem, vnk lai man nerastos visādas iedomas, lai es varētu operēt ar savu prātu pēc iespējas objektīvākā gaisnotē, jo uzskatu, ka iedomas var būt ļoti kaitīgas, cilvēkam ir nosliece veidot iedomas, mums tas ir gēnos, bet tā kā man ir fobija par sajukšanu prātā, es cenšos turēties pie realitātes cik vien tas ir iespējams, bet nu katram ir savs redzējums uz pasauli, es nemēģinu tev neko iestāstīt, tik izsaku savu viedokli par tēmu.
Man patīk realitāte tāda kāda tā ir, žēl, protams, ka manā pasaulē vairs nepastāv tā mistērija, spēja brīnīties par nezināmo pasauli, kas acīmredzot tev ir un ko es apskaužu, bet es zinu, ka tas ir labākais ceļš man - pasaule kur visu var izskaidrot un kontrolēt.
P.S.
[info]lietuveens at 2009-10-13 11:12 (Saite)
Bet otrādi nenotiek.
*
[info]inese_tk at 2009-10-13 11:29 (Saite)

notiek

tā droši vien nav īstā atbilde, bet man liekas tā, ka tad, kad ir slikti, bieži vien nemaz nepamana, ka tik slikti nemaz nav un, ka ir pieejams viss kas labs un, ka tikai jāpaceļ galva un jāpaskatās apkārt. parasti jau tai sliktumā iegruzās iekšā, bet Kosmoss jau neatbild par acu mirkšķināšanu.
lai gan jebkurš labi vai slikti stāvoklis tāpat ir absolūti nosacīts un nav absolūts pat pret šī stāvokļa izjutēju.
*
[info]inese_tk at 2009-10-16 13:54 (Saite)
vakarvakarā nevarēju aizmigt kādu laiku un tad ienāca prātā, ka točna notiek otrādi
piemēram, kad izlamājos par sliktajiem sapņiem, kas nedod mieru, viņi uzreiz rimās. vai arī, kad ierakstīju postu par to, kā man neiet šogad, tā viss pēkšņi krietni vien uzlabojās... nujā, bet tas jau var būt arī kaukāds klaba medžiks :D
Previous Entry  Next Entry