Karstā latviete [userpic]

Kas Latvijā ir foršāks nekā Spānijā - 2

October 21st, 2010 (03:15 pm)
Tags: , , ,

mjū: grupo revelacao - virou religiao (ao vivo)



iepriekšējai Latvijas winu listītei spraigajā cīņā LV vs.ESP ir prātā iešāvies neliels papildinājums:

20) turpinot par garšu pasauli, man patīk, ka te gan svaigajā, gan jogurtos/mērcēs/kūciņās/u.tml. ir plaši pārstāvētas dažādas meža un dārza ogas - mellenes, upenes, jāņogas, dzērvenes kazenes, lācenes, etc. Spānijā visa šī kompānija tiek palikta zem apzīmējuma "meža augļi" un sīkāk principā netiek dalīta. skaidroju to ar to, ka pie viņiem šitie labumiņi vienkārši neaug, tādēļ nav īpašas nepieciešamības tos iedalīt sīkākās kategorijās, - līdzīgi, kā mēs neredzam īpašu vajadzību tiem n-tajiem sniega apzīmējumiem, kā pie eskimosiem; tāpat arī itāļi apraudātos, ieraugot savus ravioli Rimčikā klasificētus kā "makaronus ar sieru un spinātiem". atgriežoties pie "meža augļiem", jāpiebilst, ka upeņu sulas neesamība Spānijā sagādāja zināmas neērtības, vēloties pacienāt ar no Rīgas vesto melno balzamu tos draudziņus, kam tīrajā likās par štengru, un ar kolu - par konformistisku. tuvākais, ko tai varēju atrast, bija (bezalkoholiskais) mosto, taču tas tomēr ir daudz par saldu pietiekami reprezentatīvai balzama prezentēšanai. (prezent-, prezent-, - nu es taču saku, ka man šaurs vārdu krājums).

21) varbūt negaidīti, taču šeit pastāvošās attiecības starp (svešiem) suņiem un cilvēkiem ir daudz sirsnīgākas. šeit, ejot garām sunītim vai kačītim, viņam var pateikt čau un noglaudīt, ja pats luncinādamies nāk klāt, savukārt Spānijā par tādu izrīcību uz tevi skatīsies absolūtas neizpratnes pilnām acīm, bez mazākās smaida atblāzmas tajās. mēs ar poļu draudziņu nonācām pie secinājuma, ka tas nav forši, jo suņi pēc būtības ir kā zvaigznes, un saimniekiem ir jāļauj uz tiem skatīties un priecāties arī citiem. bet vistrakākais ir tas, ka suņi paši arī nemaz par svešiem cilvēkiem neinteresējas, - un tas nu man gan liekas pagalam jocīgi, jo ir taču pierasts, ka, okei, iemācīt suņam uzvedības ziņā var visu ko, taču tas neatņem viņam tieksmīti apostīt visu savā ceļā - tas taču pie suņiem teju tas pats, kas skatīšanās apkārt - pie cilvēkiem. bet nea, Spānijā suns, ja esi svešs, 95% gadījumu skatīsies tev garām un vispār ignorēs. not nice.

22) Latvijā lielveikalos var mierīgi nopirkt lietas pa vienam - piem., ir vasara, tev gribās salču, tu ieej jebkur un iznāc ar vienu salču. Spānijā tiek spiests uz lielajiem iepakojiem - resp., tev gribas salču, tu ieej lielveikalā un iznāc ar desmit vai divpadsmit vienādiem salčiem, no kuriem astoņus vai desmit vari pēc tam iebāzt sev dibenā, ja vien nestaigā apkārt ar portatīvo saldētavu. protams, vienmēr pastāv iespēja arī nopirkt vienu salču, taču to tu nevari izdarīt tādā Rimīša tipa veikalā, bet gan kiosktipa būcenītī par nesalīdzināmi lielāku naudu. nepatīk.

23) cita laika izpratne. Latvijā satikšanās vai lekcijas laiks nozīmē to, ko tas nozīmē - no tevis tiek gaidīts, ka ieradīsies aptuveni tad, kad cipariņi uz pulksteņa ciparnīcas sakritīs ar tiem cipariņiem, kas minēti lekciju sarakstā vai sarunā. tu vari kavēt kādas 5-10 minūtes, bet lielākas kavēšanas gadījumā tev ir jāatvainojas tevis gaidītājam vai arī profesoram par iztraucēto lekciju - kura ir jau sākusies. savukārt Spānijā šīs diezgan vienkāršās sistēmas vietā pastāv lielā, nenoteiktā Jūnevernou sistēma. man nebūtu nekas pretī, ja pastāvētu nerakstīts likums, ka jāierodas būtu, teiksim, 15 minūtes pēc norādītā laika - no problem. taču Jūnevernou sistēma paģēr to, ka tev nekad nav skaidrs, kad īsti ir pareizais laiks ierasties. nu piemēram, mans "Pirmskolumba Amerikas mākslas un kultūras" profesors mēdza ierasties parasti ar 15-20 min kavēšanos, arī 35 min kavēšanās netika uztverta kaut kā īpaši, kā kaut kas, par ko būtu jāuztraucas, jādusmojas - no laicīgi ieradušos studentu puses, vai jāatvainojas - no profesora puses. un tad nu saproti, cilvēk, cikos tev vajag nākt uz to lekciju, jo tad, kad sāc piekopt praksi uz pirmo lekciju ierasties 15 min vēlāk, profesors izrādās sācis lekciju ar tikai 5 min kavēšanos, un uz tevi nīgri skatās un norūc. kad es pārējiem studentiem jautāju, a nu kā tad ir pareizi darīt, visi teica, ka to nevar zināt un ir jācer uz veiksmi. un tas viss - ne tajā dienvidnieciskajā, "īstajā", stereotipu Spānijā, bet gan "punktuālajos" Spānijas ziemeļos! (kurā gan par "īsto" Spāniju uzskata tieši sevi, savukārt dienvidniekus - par kaut kādiem barbariem, haha.)

ok, es tā jūtu, sīkveli te vēl droši vien turpināsies, bet nu pagaidām viss.

Comments

Posted by: smooth cat rider ([info]bikini_kill)
Posted at: October 21st, 2010, 03:42 pm
ļuba pārdomās

labi, man tagad būs jāuzraksta kas latvijā labāks nekā īrijā - iedvesmojoši :)

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 21st, 2010, 03:49 pm

jē, gaidīsim! :)

Posted by: aņa delovejevna ([info]deloveja_kundze)
Posted at: October 21st, 2010, 04:09 pm

oo jā, par tiem saldējumiem es ļoti piekrītu. tikai kastes un daudzi vienādi iepakojumi. tracinoši un apnicīgi. it kā saldējums būtu jāēd tikai mājās, ha. (itāļu istabasbiedrene gan norūca, ka saldējumu uz ielām jāēd kafejnīcās, nevis veikala iepakojumos. ech.) un vēl man pietrūkst zemenes, jo, kā izrādās, holandiešu augsne ir nepiemērota zemenēm. un līdz ar to zemenes ir pretīgas. un neviens neiet sēņot, jo visi domā, ka ēdiens aug veikalā. pfffffffffff.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 21st, 2010, 07:44 pm

myeah, var piekrist, ka itāļiem ir tik kruts saldējums, ka neizmantot katru iespēju ar to pieklopsēties ir lame :) taču, ja jau vispār rūpnieciski ražotais saldējums kā tāds valstī eksistē un tātad ir pieņemts par ēdamu, tad neredzu iemeslu, kādēļ to pārdot TIKAI lielajos iepakojumos.

par sēnēm - good point, es par šito nekad neiedomājos ar spāņiem aprunāties, bet pieļauju, ka viņi uz mani raudzītos kā uz ērmoto ārzemnieci no mežoņu valsts, kurā nesaprot, ka pārtikas vieta ir veikalā, un cauri :)

Posted by: veed_logs ([info]veed_logs)
Posted at: October 21st, 2010, 05:27 pm

Patīkami beidzot, pārmaiņas pēc, palasīt šāda veida ierakstus, pretstatā simts un vienam tekstam par to, cik Latvija un latvieši ir nenormāli, drausmīgi slikti.

Žetons par ierakstiem.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 21st, 2010, 07:48 pm

paldies! aha, šis (un iepriekšējais) ir "pret pret" ieraksts. šaubu nav, ka Latvijā ir daudz problēmu, kuras nedrīkst ignorēt un kuras jārisina, taču tas nenozīmē, ka te nav arī visa kā laba.. - galu galā, to lietu, kuru dēļ vispār par šejieni ir vērts cīnīties. ok, mani ieraksti uz tik augstām šaibām nepretendē, taču fakts ir fakts, ka situācija nav vienpusēja, un ir diezgan daudz argumentu, kurā Latvija kā dzīvesvieta nav nemaz tik peļama, salīdzinot ar "attīstītajām valstīm".

Posted by: proud to be peevish ([info]divi_g)
Posted at: October 21st, 2010, 09:13 pm

Šitie ieraksti tiešām silda kaut kādas dvēselē atlikušās lokālpatriotiska stīgas.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 21st, 2010, 09:52 pm

tas forši, un būs vēl :) man ik pa laikam ienāk prātā papildinājums, bet neies jau pa diviem punktiem trīsreizdienā postot :)

Posted by: proud to be peevish ([info]divi_g)
Posted at: October 21st, 2010, 10:25 pm

Būšu gaidīt :)

Posted by: scope ([info]scope)
Posted at: October 21st, 2010, 10:45 pm

Paldies, bija interesanti lasīt.

Vistrakāk, manuprāt, jau ar veikalu darba laikiem un mums pierasto preču trūkumu. Pats šo novēroju Francijā un Vācijā.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 22nd, 2010, 03:09 pm

aha, tā ir. kā vēl vienu "vistrakākumu" varu nosaukt attieksmes atšķirības pret visādām lietām - kad tu kā pilnīgi normālu redzi vienu lietu, bet citi - nē (nu kaut vai tā pati plastmasas maisiņu neņemšana veikalos, ar kuru iznāca saskārties katru dienu). tāda which of us is wrong? sajūta :)