Marts 7., 2015


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
09:16
Btw, kur ir jūsu pozīcija tajā lielajā "depresijas/saņemšanās/slimības" diskursā?
Vienā pusē tātad pozīcija "Yet, despite the staggering evidence and rhetoric aimed at helping people understand, many people still don't get that being diagnosed with a mental illness isn't something that's in their control -- just like having the flu, or food poisoning, or cancer isn't in their control." (via What If People Treated Physical Illness Like Mental Illness?)
Un otrā pusē ir radikālais "sūds tas tavs bipolārais whatever, vajag mazāk vipendrīties un vairāk sportot, ja tu nebūtu tāds hipsteris, tad tev arī diagnozes nebūtu".

Nu lūk, un, lai arī pirmā pozīcija šķiet daudz, daudz labsirdīgāka un humānāka, es pati drīzāk esmu otrajā, t.i., "saņemies un beidz čīkstēt" pozīcijā, vismaz attiecībā uz sevi.
Nu tādā ziņā, ka, jā, fine, cilvēks nevar īsti kontrolēt to, vai ir psihs vai nav, un nevar arī īsti izkontrolēt, vai konkrētais psihums notrigerēsies vai nē (jo nav iespējams izkontrolēt visu dzīvi), bet ir iespējams kontrolēt to, kā tu ar savu psihumu sadzīvo - OK, pašas epizodes laikā droši vien nē, bet pirms un pēc tam gan.

(Jā, es skatos uz sevi šobrīd, un saku, hanībij, tavai vanabī depresijai nu ne mazākajā mērā nepalīdz tāda nenormāla piepļaušanās rekordtempā - kur tev vispār radās lieliskā ideja apvienot zoba anestēziju, neēšanu un porto, kas katrs pats par sevi jau ir viegls pizģec tavai trauslajai psīhei? Un jā, bļin, pēc tam, kad tu esi piepļāvusies, tu spēj gulēt, nevis pavadīt pusi nakts vārtoties pa gultu un otru pusi kaut kādos garlaicīgos murgos, bet tu tāpat pamodies 7.30. Fakin 7.30!)

Nevarsaprast, vai pieņemt, ka "depresija ir neīstenots naids pret sevi", kā apgalvo psihs Robertas Peinas grāmatā, vai varbūt tomēr beidzot izlasīt Līdera "The New Black", vai varbūt beigt rakstīt glupības cibā un izdarīt to, kas man darbā jāizdara + sagatavoties šīsdienas lekcijai, dura nedataisītā.

(19 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


From:[info]dute
Date:7. Marts 2015 - 09:59
(Link)
esmu novērojusi, ka ir cilvēki, kuri var "saņemties", t.i. izkārpīties no depresijas ar "saņemšanās" paņēmieniem, un ir tādi, kuri nevar. iespējams, tas ir atkarīgs no cilvēka, iespējams, no slimības pakāpes, iespējams no abiem kopā
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:7. Marts 2015 - 10:07
(Link)
Nēnu teorētiski varētu būt, ka tas ir atkarīgs no tā, vai problēma ir primāri fizioloģiska (kaut kas nav kārtībā ar hormōnu/whatever padevi smadzenēm) vai primāri psiholoģiska. Bet tad varbūt ir jēga nošķirt tās abas diagnozes - un ne tikai depresijai, bet, iespējams, arī citiem mentālas dabas traucējumiem - un nejaukt viņus kopā, lai arī simptomi ir līdzīgi?
From:(Anonymous)
Date:7. Marts 2015 - 12:44
(Link)
Nu, bet smadzenēs taču viņi visu laiku paši jaucas kopā, nē?
L.
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:7. Marts 2015 - 17:15
(Link)
Nu tad nejauc? :)
Sabiedrību nepāraudzināsi, bet drīkst rādīt priekšzīmi.
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:7. Marts 2015 - 20:53
(Link)
Varbūt, ir jēga nošķirt, bet nez vai tas ietekmē spēju "saņemties". Un problēma jau tā, ka t.s. primāri psiholoģiskā slimība katrā ziņā arī ir fizioloģiska, vai posttraumatiska, nav svarīgi, bet ir reālas izmaiņas smadzeņu darbībā, hormonos utt.

Man šķiet līdzīgi kā dutei. Ir divu tipu cilvēki, ar iedzimtu vai agri iegūtu cīnītāja raksturu, kas vienmēr grib būt līderi, laužas visās durvīs, sāk karus utt., un tādi, kas ir mierīgāki, lēnprātīgāki, vai. (Te nav runa tikai par enerģijas daudzumu, kaut tas arī varētu būt faktors.) Pirmajiem, kā varbūt arī Tev, patiesībā "jo sliktāk, jo labāk", tad viņi jūtas savā elementā. Viņi var drīzāk saņemties (ja vien nav kāds ļoti smags stāvoklis, un pat tad viņi var mēģināt).

Es katrā ziņā esmu to "mierīgo" pusē, kuri piekrīt pirmajai pozīcijai, kurā Tu īsti neesi. Bet piekrītu arī, ka cilvēks var censties/mācīties sadzīvot ar savu slimību, lai kāda tā arī nebūtu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:7. Marts 2015 - 21:07
(Link)
Es tagad mēģinu saprast, vai tad, kad es biju pavisam sīks un iebiedēts bērnelis, es arī biju cīnītāja. Probablī.

Bet es ceru, ka ir skaidrs, ka tos brīnumus par "saņemšanos" es saku sev, nevis citiem :)
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:7. Marts 2015 - 21:18
(Link)
Konkrēti ar Tevi, kā ar ikvienu cilvēku, jau ir daudz sarežģītāk kaut ko saprast :)

Man pilnīgi skaidrs :)
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:8. Marts 2015 - 12:26
(Link)
Manā saprašanā, viss psiholoģiskais kaut kādā mērā ir arī fiziskais. Un, ja kaut ko nevar izskaidrot ar fizioloģiskiem procesiem, tad tas tikai tāpēc, ka tas nav izpētīts.
[User Picture]
From:[info]dominika
Date:7. Marts 2015 - 10:14
(Link)
Nu man tieši aptveršana, ka depresija ir slimība, palīdzēja sākt no tās kārpīties ārā. Tanī brīdi tā pārstāja būt par šo šausmīgo, melno manas personības daļu, par kuru es jutos vainīga, kura bija piepeši uzradusies, kuru es kaut kā nebiju pamanījusi 26 savas dzīves gadus. Tā kļuva par kaut ko tādu, ar ko iespējams dīlot, ko iespējams, ja ne izārstēt, tad vismaz apārstēt. Saņemšanās kļuva iespējama tajā brīdī, kad es atdalīju depresiju no savas personības būtības, un tajā brīdī kļuva arī iespējams nešaustīt sevi, ja saņemties kādā brīdī neizdodas.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:7. Marts 2015 - 10:21
(Link)
Jā, tas gan. Nu tb depresija kā kaut kāda zaraza, ar ko es dīloju (vai nedīloju, because of reasons!); bet then again man vispār ir problēmas dajebko uztvert kā "savas personības daļu"
[User Picture]
From:[info]gary_crant
Date:7. Marts 2015 - 12:24
(Link)
+1
[User Picture]
From:[info]pelnufeja
Date:7. Marts 2015 - 16:26
(Link)
Diezgan piekrītu šim.
Man šķiet, ka grūtāk nošķirt slimību no savas personības kļūst tad, kad tev jau ir kļuvis daudz labāk, nu, tad nevar saprast, vai šis "pāris dienas negribas iet ārā no mājām" ir reāls ikdienas nogurums un normāli, slinkums vai kaut kāds simtoms, ko nevajadzētu opalaist garām, jo principā tu funkcionē labi un lielākoties jūtos "labi", ko nu mēs katrs ar to saprotam. Un šajā dzīves posmā man arī visai labi strādā "tagad vienkārši jāsaņemas, jānomierinās un jādara lietas", kaut arī tas mēdz būt grūti.

Agrāk tas nestrādāja, nu, proti, nekādiem "ja šito tagad neizdarīs, tad būs problēmas" nebija īpaša efekta izlīšanas no gultas vai atiešanas no datora, kurā nonstop skaties seriālus, kontekstā. Ja ir tā - tad, manuprāt, vienīgā opcija ir skatīties uz to visu, kā uz ko tādu, kas ir "slimnība" un neesi tu, nu, ka tas ir kaut kas, ko tu nošķir no sevis un no kā gribi tikt vaļā. Man vismaz bija kaut kāds pilnīgs awakening tādā nozīmē, ka es kādu laiku jutos "tiešām, es esmu tas cilvēks, kas šito vai to var, kas priecājas par lietām, kas spēj organizēt savu dzīvi, tiek galā...? !" Es ļoti skaidri sapratu, ka ilgu laiku esmu uzskatījusi par "sevi" to, kas patiesībā ir bijusi slimība.

Un vēl - tad, kad nosauc to par slimību, parādās motivācija "celties no tā datora un sākt kaut ko darīt", jo citādi var ieslīgt tādā tā visa poetizēšanā un padarīšanā par kaut ko skaistu un tādu kā zināmu izredzētības izpausmi, tipa "meš jūtīgie māklsinieki", eksistenciālās skumjas utt. Tās gluži anv eksistenciālas skumjas, kad tu nedēļu nespēj zikāpt no pidžamas un nomazgāties.

[User Picture]
From:[info]heda
Date:7. Marts 2015 - 11:31
(Link)
Par depresiju daudzi sauc arī normālu aizsargreakciju (kas var būt arī ilgstoša) uz traumatisku situāciju vai ilgstošu dzīvošanu spriedzē un stresā. Tad novēršot cēloni izrādās, ka nekādas depresijas nemaz nav bijis. Ja meitene, kurai trīs mazi bērni, gadiem guļ 4 stundas diennaktī, tad diez vai prātīgi sākt antidepresantu rīšanu nevis nomenedžēt bērnkopību.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:7. Marts 2015 - 11:49
(Link)
ja tas par 3 beerniem bija par mani, tad nedomaaju, ka tur ir visa vaina.

bet vispaar diivaina pieeja. tad jau arii psihiem, kas ir beerniibaa traumeeti, nevajadzeetu dot antipsihotikjus.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:7. Marts 2015 - 12:02
(Link)
Ne par Tevi (nezinu tavu bērnu skaitu un cik tu guli :)), bet par vienu konkrētu drušku. Par bērnības traumām gan nezinu, bet esmu ļoti pateicīga dakterei, kura tajās pāris reizēs, kad šķitis, ka lūstu, "parakstījusi" pāris nedēļas miera un miega nevis ķīmiju.
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:7. Marts 2015 - 17:20
(Link)
Regulārs miega bads var objektīvi pasliktināt depresiju.
Nespēja efektīvi aizmigt var būt viens no simptomiem.
AD var palīdzēt tikt pie gana iekšējās enerģijas, lai beidzot bērnkopību saorganizētu. Tas nav tik vienkārši.
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:7. Marts 2015 - 11:52
(Link)
Man ir trešais variants. Es ļoti labi zinu, kā ir, kad tu, cilvēks, gadu fiziski nevari ne pasmaidīt, ne pastrādāt, ne mainīt savu dzīvi, vispār neko citu, kā kluknēt kaktiņā un lēnām iznīkt. Cēlonis, protams, ir bijis psihisks, bet hormonālās pārmaiņas organismā un mainītā smadzeņu ķīmija ir pavisam reāla.
Man vajadzēja savam akupresūristam reizes trīs izteiksmīgi pateikt: "Man ir DEPresija. Es NEvaru pastrādāt!!!" - lai viņam beidzot tas pielektu un viņš pievērstos pareizajiem meridiāniem.
Pēc mēneša es jau biju kādas mācību iestādes studente un dabūjusi darbu.
Tikmēr manu māsīcu, kam bija līdzīga iemesla ierosinātas, bet daudz smagākas izpausmes, apbēra ar diagnozēm un skubināja iet strādāt, bet neviens neaizvilka pat ne pie parastā ar ķīmiju zāļojošā psihiatra.
Viņa nomira.
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:7. Marts 2015 - 17:13
(Link)
Ja Tu spēj pats kārpīties ārā no depresijas bez regulāriem, ārējiem grūdieniem no malas, tā nav depresija, tā ir tikai 'depresija'.

Tad, kad ir izkārpījies, tad censties kontrolēt to, kas var izraisīt gāšanos atpakaļ/padarīt to smagāku pa lielam visa kognitīvi-boheiviorālās terapijas būtība.
Depresijas ir dažādas, jā, bet pat tad ne katri cikliski garastāvokļa traucējumi ir bipolārā.
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:8. Marts 2015 - 12:39
(Link)
Man ir aptuveni līdzīga sapratne par to. Es gan, drīzāk, šeit salīdzinātu ar alerģiju. Ja tev ir alerģija pret riekstiem, nebūs tev ēst torti Cielaviņa, un tas tā vienkārši ir. Bet, protams, tava brīva izvēle, ēst un ciest. Bet, tas tevi nepasargā no tā, ka krogā apēstā vistas krūtiņa ir cepta valriekstu eļļā.
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba