Februāris 20., 2017


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
20:17 - mikro-melnās-apenes

(123 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:21. Februāris 2017 - 09:04
(Link)
Interesanti, vai IQ un emo-inteliģence nav saistīti? OK, var būt zema EI pie augsta IQ, ja ir attiecīgo nervu savienojumu defekti, bet vai var būt otrādi - augsta EI pie zema IQ?
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:21. Februāris 2017 - 10:19
(Link)
Augsti funkcionējošs autisms/Aspergera sindroms ir augsts IQ ar zemu EI, principā pēc definīcijas. Pie tam neatkarīgi no tā, kāda ir tava EI definīcija. Jā, daļu no EI trūkuma var kompensēt ar IQ.

Pretējais variants būs sarežģītāk - atkarīgs no tavas EI definīcijas. Angelmana sindroms būs 'jauki bērniņi, kas ar visiem ir forši pieklājīgi un draudzīgi, tikai smagi atpalikuši', bet tā ir tīri ģenētika un reta. Ir vēl ģenētiskās variācijas, kas reizēm, bet ne vienmēr, noved pie šī modeļa - tā pati visslavenākā trisomija.

Vēl kā variants - sociopāti ar zemu IQ. Personāla speicālisti sociopātiem parasti vērtējumos iešķiebs augstu emocionāli inteliģenci. Bet šeit divas problēmas - pirmkārt, viedoklis, ka sociopātijas definīcija paredz emocionālās inteliģences neesamību, jo nevar būt emocionāla inteliģence bez empātijas un, otrkārt, protams, ne visiem sociopātiem ir zems IQ. Un kā atšķirt augsta IQ sociopātu no sabiedrībā labi integrēta Aspergera sindroma skartā?

Vai atmetot filozofēšanu 'laipnais draudzīgais muļķītis' ir cilvēks ar augstu EI un zemu IQ.
Dungeons&Dragons spēlētājiem ir vienkāršāk - IQ ir INT, EI ir WIS. Tie ir viens no otra neatkarīgi un arhetipi ar augstu vienu un zemu otru ir diezgan intuitīvi saprotami . No šī 'augsts EI zems IQ' būs visādi guru, hipiji, vegāni, jogotāji, mācītāji, druīdi un visādi citādi pozitīvi zvēriņi.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:21. Februāris 2017 - 10:29
(Link)
Sanāk: empātija/ EI ir specifisks rīks, tāpat kā atmiņa, skaitļošanas spējas un tml - kas var būt vai nebūt savienots ar noteitktas jaudas intelektu. Nu līdzīgi kā savantisma sindromi - ir fotogrāfiskā atmiņa, skaitļošanas spējas utt, bet IQ zems.

Otrādi - jaudīgs vispārējais intelekts var gan skaitļot iemācīties gan EI iemācīties un tas būs augsti integrēts autists vai sociopāts.

[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:21. Februāris 2017 - 10:36
(Link)
Kā mašīntulkojums pret cilvēka radītu tulkojumu. Reizēm neatšķirams, reizēm pilnīgs WTF.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:21. Februāris 2017 - 10:38
(Link)
Atkarīgs cik labi sistēma ir iemācījusies lietas. Abos gadījumos.
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:21. Februāris 2017 - 10:49
(Link)
Yup, tāpēc tas ir tik labs piemērs.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:21. Februāris 2017 - 13:27
(Link)
Kad (pirms pāris gadiem) pēdējo reizi sistemātiski lasīju par šo tēmu, konsenss manā literatūrā bija aptuveni šāds: "EI is in itself a misinterpretation of the intelligence construct [..] it is not another form or type of intelligence, but simply intelligence – the ability to grasp abstractions – applied to a particular life domain: emotions".
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:21. Februāris 2017 - 13:28
(Link)
tb tas kas ir subroutine precīzāk būs empātija?
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:21. Februāris 2017 - 13:30
(Link)
Empātijai ir gan pirmās, gan otrās kognitīvās sistēmas komponenti. Pirmās sistēmas līmenī tā ir limbiskā kompleksa apakšprogramma, jā. Otrās sistēmas līmenī tur ir iemācītās lietas.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:21. Februāris 2017 - 11:46
(Link)
pēdējais teikums mani stipri samulsināja. tu runā kodā, vai tas būtu ņemams for face value?
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:21. Februāris 2017 - 11:59
(Link)
[Error: Irreparable invalid markup ('<lj-user='honeybee'>') in entry. Owner must fix manually. Raw contents below.]

Pūķu un tuneļu kodā, noteikti NE face value.

<lj-user='honeybee'> un <lj user='mindbound'> ir spēlētāji, <lj user='chtulhu'> tiek turēts aizdomāms par vismaz nojaušanu, kas tas tāds ir.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:21. Februāris 2017 - 12:34
(Link)
Nu šitas

``'augsts EI zems IQ' būs visādi guru, hipiji, vegāni, jogotāji, mācītāji, druīdi un visādi citādi pozitīvi zvēriņi.``

mēdz izpildīties arī ārpus spēlēm

ne vienmēr, bet bieži
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:21. Februāris 2017 - 13:29
(Link)
Njā, labs jautājums te ir tas, vai EI ir atsevišķs atribūts, vai tomēr INT-bāzēts skills.
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:21. Februāris 2017 - 13:32
(Link)
EI ir WIS.

Kā pielietojumu var imitēt ar pietiekošiem int un cha bazetiem skilliem.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:21. Februāris 2017 - 13:34
(Link)
Es saprotu, ka Tavā kodā EI = WIS, which makes sense if WIS is a thing. Mans jautājums ir par to, vai WIS is a thing, vai tomēr tas, kas izskatās pēc atsevišķa WIS, ir konkrētā virzienā pagriezts INT. T.i., jautājums ir par to, vai cilvēki spēlē pēc D&D rūļiem, vai tomēr kādiem citiem. :D
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:21. Februāris 2017 - 15:46
(Link)
Es tagad ļoti gribu atcerēties, kurš bija tas matemātiķis/programmētājs tajā laikā, kad starp šiem diviem nebija atšķirības, kura daļa no atklājumiem/izgudrojumiem bija saistīta tieši ar to, ka viņš saprata, ka sasodīts, bet tiešām daļa sabiedrības funkcionē pēc pavisam citiem noteikumiem, kā viņa iekšējā loģika, jo cilvēkiem, kam nepietiekm IQ izdomāt trīs šaha gājienus uz priekšu ir tas netveramais 'EI', vai 'WIS' vai sauc to kā vēlies, kas viņam nav. .

Viņš bija ļoti nelaimīgs un depresīvs. uuuun tas ir viss ko es atceros.

Atcerēšos, pateikšu.
[User Picture]
From:[info]french_mime
Date:21. Februāris 2017 - 14:20
(Link)
Man šķiet, ka vegānus nevar tik viegli ieklasificēt pie low IQ high IE, tikai tāpēc, ka viņiem ir augsta spēja empatizēt ar citu sugu dzīvniekiem. Es vegānus visbiežāk esmu sastapusi starp ļoti izglītotiem un inteliģentiem ļaudīm, jo tur kopā iet gan empātija, gan izpratne par dzīvnieku produktu ietekmi uz veselību, gan dzīvnieku agrikultūras ietekmi uz vidi, tas ir ļoti daudzpusīgs argumemts, ko apdomāt un pilnībā mainīt savu uzskatu sistēmu jaunas evidence rezultātā man saistās ar high intelligence un openness no big 5. In fact, manā PhD kursā no 20 cilvēkiem kādi 8 ir vegāni.
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:21. Februāris 2017 - 15:42
(Link)
Ziņkārībai - PhD kurss kādā jomā, taču ne no STEMiskajiem?

Tas bija par arhetipiem, nevis visiem vegāniem. Protams, ka indivīdi ir visādi.
Bet, ja atgriežamies pie augstāk minētā Aristoteliskā 'A+O=O nevis E' - vegāni ir nevis 'viņiem visiem ir low IQ high EI', bet viņi ir grupa, kas specifiski pašseleketē tieši augstu EI, pilnīgi neņemot vērā IQ, pie tam neļaujot EI imitēt ar augstu IQ.

Kas nenozīmē, ka vegāni nevar būt ar augstu IQ, bet nozīmē, ka ļoti iespējams, eksistē vegāni ar zemu IQ, bet augstu EI - kas bija vienradzis, kura hipotētisko eksistenci šeit mēģinājām aprakstīt. T.i. retā parādība 'liels EI maziņš IQ' starp vegāniem nebūs tik reta, kā pārējā sabiedrībā. (Protams, arhetipam nepalīdz tas, ka tieši zemā IQ vegāni (piemērus taču nevajag, vai ne?) ir visskaļākie un uzkrītošākie, līdz ar ko veido arhetipisko priekšstatu par grupu apkārtējiem, kamēr augsta IQ vegāniem viņu vegānisms parasti nav vienīgais vai galvenais raksturojošais apzīmējums,)

Sabiedrībā kopumā parasti abas šīs īpašības ir līdzīgi augstas vai zemas - pastāv zināma korelācija (un, kur iztrūkst, tur var izmantot labāko funkciju sliktākās imitēšanai), bet starp vegāniem, (kur visiem ir augsts EI) un programmētājiem (kur visiem ir augsts IQ) EI un IQ savstarpējā korelācija nojūk, kas ļauj minēt, ka šīs funkcijas nav tieši atkarīga viena no otras un korelācija nav kauzācija.

Ā, un ja visu iepriekšējo diskusiju lasot vēl nebija skaidrs, IQ nav tas, ko nu latviski apzīmē ar 'inteliģence' vai 'izglītotību' - IQ ir smadzeņu loģiskā procesora jauda, nekas vairāk. High intelligence - jā. High openness - nē.








[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:21. Februāris 2017 - 15:50
(Link)
Izskaidrot IQ/EI atšķirību, minot vegānus kā "augsts EI, zems IQ" piemēru, visnotaļ varētu būt labs "augsts IQ, zems EI" piemērs ;)
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:21. Februāris 2017 - 15:56
(Link)
Bet protams.

WIS bija mans dump stats, es to sapratu jau kaut kur 8 gadu vecumā.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:21. Februāris 2017 - 15:58
(Link)
IMHO, IQ nav izglītotība (obviously), tas (vai, precīzāk, g faktors) diezgan lielā mērā ir "inteliģence" arī folknozīmē, savukārt high openness drīzāk vispāri ir personality trait, līdzīgi ekstro- un introvertumam, un ar IQ korelē, labākajā gadījumā, vāji un komplicēti.
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:21. Februāris 2017 - 16:14
(Link)
Ir inventoriji, kas intelligence vērtē kā personality trait, līdzās ekstraversijai un atvērtībai. Un openess tur korelē, bet tas vairāk ir inventoriju bugs, ne fīča.


[User Picture]
From:[info]french_mime
Date:21. Februāris 2017 - 16:30
(Link)
Tas field ir Psychology/Neuroscience un te visi aizvien vairāk veganizējas I'm telling you, UK akadēmijā vispār satieku vairāk vegānus, nekā parastajā publikā, bet varbūt tas tāpēc, ka esmu burbulī. Bet piekrītu, ka vegānus visskaļāk mēdz pārstāvēt indivīdi, kas visbeižāk neraisa simpātijas, kaut gan daļa no tās nepatikas pret vegāniem manuprāt ir saistīta ar nevegānu defensiveness un nevēlmes izpētīt savu assumption "tā vienmēr ir darīts, tātad tā ir labi".

Openness es pieminēju tāpēc, ka tas diezgan labi korelē ar g, ko dara ne visas big 5 dimensijas. Man arī šķiet tīri subjektīvi, ka būt par vegānu nozīmē arī ne tikai diezgan drastiski pārmainīt uzskatu sistēmu, bet arī rīcību, kas kādu laiku nozīmē turēties pretīm immediate reward ausgtāka mērķa labāk, kas arī saistās ar inteliģenci.
[User Picture]
From:[info]french_mime
Date:21. Februāris 2017 - 16:52
(Link)
Iedomājos arī, ka varbūt tieši šajā field vegānu lielais daudzums izskaidrojams ar to, ka šiem cilvēkiem ir labāka izpratne par comparative non-human animal psychology, vai arī cilvēki ar augstāku EI ir more likely initially izvēlēties pētīt psiholoģiju/neirozinātni vai nu intereses par mood disorders dēļ vai kā, bet vēlāk jau aiziet pa karejaras līkni, kas mazāk saistīta ar sākotnējo uztveri par to, ko pēta psiholoģija (pārsvarā jau laypeople to asociē ar counselling/clinical psych, lai tas ir tikai viens atzars un lauks ir liels un daudzveidīgs).
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:21. Februāris 2017 - 21:49
(Link)
ahā, tad tomēr face value, nevis spēles kodā, kā liecina šī diskusija.
gribēju piezīmēt, ka pieņēmums par to, ka "ir vegāni, kuriem vegānisms ir vienīgais raksturojošais apzīmējums", liecina tikai par tā pieņēmēju, un neko īpaši labu. nav cilvēka, kuram dzīvē būtu tikai viena loma.
honeybee - mikro-melnās-apenes

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba