Jūnijs 26., 2015


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
16:39
Ah, pēdējās dienas es dzīvoju tādā kā permanentā kaunā par savu valsti. Pie sienas pielikts ILGAs plakāts, Latvija ir dabūjusi godpilnus 20% LGBT+ tiesību punktus, pie "Diversity in SFF" vispār sēdēju un sarku - man ir grūti nosaukt kādu LV SFF tekstu, kurā izpaustos diversity (nu labi, mana "Jēzus ķirzaka" tā kā ir fantasy (vai varbūt "weird") un tur ir tipa biseksualitāte), pizģec vārdsakot.

(33 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


From:[info]unpy
Date:26. Jūnijs 2015 - 17:22
(Link)
Nudien ceru, ka lielais vairums cilvēku tomēr arvien vairāk skumst par to, ka tekstu nav vai par to, ka tie ir sūdīgi, nevis par to, ka tajos ir par maz vienkājainu afrolezbiešu:))
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:26. Jūnijs 2015 - 21:23
(Link)
Yeah, well, šeit arī ir problēma

Labs teksts tomēr paplašina uztveres/domāšanas robežas, un diversitāte ir viena no šīm robežām - tātad, lai arī tekstā nav obligāti jābūt diversitātei, lai tas būtu labs, laba literatūra *kopumā* iet roku rokā ar diversitāti

Un papildproblēma: ja auditorija pieprasa "labu literatūru, tikai tādu, kurā nav citu rasu cilvēku, dažādas dzimuma/dzimtes/seksualitātes versijas, un pilnīgi noteikti ne vienkājainu, pusaklu vai garīgi slimu cilvēku (pēdējie drīkst būt tikai kā ļaunie tēli)", un izdevēji to zina un ar šīm prasībām rēķinās, tad rezultātā ļoti daudz labu ideju paliek nerealizētas/neizdotas, jo tur taču tā vienkājainā afroamerikāņu lesbiete, tādu literatūru mums nevajag.

Case in point: šobrīd man ir 1 gab. melnraksts, kas (tuvākajā laikā) netiks novests līdz gatavībai, jo "mūsu lasītājs to nesapratīs" un 1 gab. melnraksts, kas, visticamāk, sākotnēji tiks palaists angliski (kaut kādā formā), līdzīgu iemeslu dēļ.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:26. Jūnijs 2015 - 21:30
(Link)
Varbūt nostrādā tāds mehānisms - sākotnēji tauta noreaģē uz ``tas ir eksotiski`` un ielasās. Pēc tam jau ir domāšanas robežu paplašināšana, ko dod pats teksts. Ir ticami, ka cilvēkiem patīk neparastais/ nepierastais. Iebarot viņiem domājamo caur neparasto.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 01:09
(Link)
uz to es te arī ceru. :)
From:[info]unpy
Date:26. Jūnijs 2015 - 21:37
(Link)
Kaut kā sķiet, ka pārlieku esi apsēsta ar diversitāti tikai un vienīgi seksuālo preferenču kontekstā, tas ir tā pārāk šauri, manuprāt. Un auditorijas pieprasījums jau sen neko nenosaka, nevajag balstīties pērnā gadsimta sākuma/vidus mārketingos. Pat tad auditorija neko īsti nepieprasīja nevar auditorija pieprasīt matriksus vai poterus, kamēr tie nav kādam galvā izšķīlušies, ja tā ļoti vienkāršo.

Manuprāt, viss ir daudz vienkāršāk - maza valoda, mazs tirgus, mazas naudas, maz rakstnieku, ļoti maza iespēja, ka kāds uzrakstīs ko ļoti cienījamu, proti, pat pasaules līmenī ļoti, ļoti viduvējš darbs šeit ir izcils uz kopējā fona. Ar visa veida diversitāti šito aizlāpīt nevar un nekad nevarēs.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:26. Jūnijs 2015 - 21:41
(Link)
Man šķiet, ka tu nolasi no mana ieraksta kaut ko tādu, kas tur totāli nav rakstīts. Bet varbūt tu ieraugi vārdus "cita seksualitāte" un iestājas kaut kāds brain freeze, nevar jau zināt.

Case in point, cilvēki, ar kuriem es runāju, actually ir no Somijas/Zviedrijas/Islandes, tā nav kaut kāda amurika, tās ir valstis, kurās normāla grāmatu tirāža ir līdzīga LV apstākļiem.
Kamēr ar problēmu "šitais gabals ir pārāk dīvains - nevis SLIKTS, bet DĪVAINS -, lai to izdotu mans izdevējs" bija saskārusies autore no Krievijas. Liels tirgus, daudz naudas, daudz rakstnieku.
From:[info]unpy
Date:26. Jūnijs 2015 - 21:52
(Link)
Par Somiju, Zviedriju un Islandi neko nemāku teikt, lai gan domāju, ka tur cilvēki var rakstīt arī sava prieka pēc, īpaši nesatraucoties, par ko rīt putru pirks, taču par Krieviju - jā, daudz visa kā, gan jau, ka arī visādu sevišķi puritānisku izdevēju, taču tur izdod, piemēram, Peļēvinu un Sorokinu bez jebkādas īpašas aiztures un ir ļoti mazticams, ka konkrētā autore uzblieza ko riktīgi dīvaināku, kas pie reizes būtu labs darbs.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 00:25
(Link)
Pie situācijas, kurā viņa ir publicējusi vairākas grāmatas pie lielajiem izdevējiem, pieņemu, ka arī "dīvainais" darbs bija gana labs (nu tb gan jau ka, ja tas teksts būtu bijis slikts, tas būtu noraidīts ar "sorrī, slikts", nevis "sorrī, nepareizā tematika/ievirze").

Latvji jau arī raksta savam priekam, tikai tas prieks ir tāds... nu, prognozējams.
From:[info]unpy
Date:27. Jūnijs 2015 - 00:36
(Link)
Par šo kaut kad sanāca padomāt sensenos laikos, kad tika runāts par to, ka, pavei, padomju latvieši sarakstījuši vairāk visa kā un produktīvāk, nekā trimdas latvieši. Nu nav tā, ka var cerēt uz diktu rezultātu literatūrā, ja dzinulis ir tikai un vienīgi tā grafomānija, kas paliek pāri pēc pilnas darbadienas kādā rūpnīcā roltona saujas nodrošināšanai. Nudien neko par to nezinu bet nez vai pilnas slodzes rakstnieks latviešu valodā var sevi garantēti nodrošināt ar tiem pašiem kādiem 10000EUR gadā. Vai var tomēr? Lai man piedod visa veida stājgrafiķi, piemēram, taču gana labu romānu uzrakstīt nav gluži tas pats, kas uzmālēt kaut ko, kas labi kādā interjerā iederas.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 01:04
(Link)
Sorrī, bet kategorija "pilnas slodzes rakstnieks, kas raksta to, ko grib" dabā nepastāv, nevienā valstī. Un to saka cilvēks, kas principā ir gatavs pieļaut to, ka eksistē laumas un nāriņas :)

Rakstieki vispār ir iedalāmi
- tajos, kas ir angažēti (vai nu valsts, kā padomju savienībā, vai izdevēja) un attiecīgi raksta nevis to, ko grib, bet to, ko liek (mēģinot tur iešmugulēt kaut ko no sirds)
- tajos, kam ir citi ienākumu avoti (attiecīgi uzkrājumi/mantojums/dzīvesbiedrs, vai arī darbs, kuru viņi dara - labākajā gadījumā darbs ir saistīts ar rakstīšanu, bet tā NAV rakstīšana, tāpat kā mūziķim koncerts nav jaunu skaņdarbu komponēšana)
- tajos, kas dzīvo uz vai zem iztikas minimuma un tipa raksta, un, zini, doma "es nezinu, ko es rīt ēdīšu, makaroni laikam jau beigušies" nav īpaši iedvesmojoša
From:[info]unpy
Date:27. Jūnijs 2015 - 01:16
(Link)
Protams, ka neko par to nezinu, taču vai tiešām ir tā, ka tik traki ar tiem izdevējiem, ka šie uztiepj sižetu un visu šito "galvenais labais varonis balts heteroseksuāls vīrietis vecuma grupā no 27 līdz 35, fiziski labi attīstīts un nordiska rakstura"?:))
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 08:30
(Link)
Awwww, diskusijas formāts "unpy izliekas par idiotu, lai citi varētu paspīdēt ar savu gudrību", nevajadzēja jau manis dēļ tā censties :)

LV izdevēji parasti šito nedara (jo vienkārši nafig nav izdevīgi tik daudz krāmēties, lai pasūtītu tipu), lielajos tirgos, jā, izdevēji tā dara. Piemēram, tajā lekcijā, ko es klausījos, bija teksts par to, ka vienu brīdi YA (t.i., young adults) SFF kategorijā nebija diversifikācijas, sociālajos tīklos notika kampaņa DiversifYA, rezultātā tagad YA SFF kategorijā vienkājainu afroamerikāņu lesbiešu kā negrieztu suņu (protams, tur ir problēmas, bet nu vismaz ir, ar ko strādāt).

Case study Latvijā:
- džeks ir uzrakstījis romānu, kurā ir all-male cast (kas vispār ir problemātiski, ja attiecīgajā jomā meitenes principā eksistē un ne maz)
- redaktors palūdz ieviest romantisko līniju, džeks nopūšas un mēģina stāstā ieviest džusi
- es viņam saku, nahren tev džusi, normāls gay romance, kas, protams, ir lielisks jociņš, "nēēē, viņi to nesapratīs".
Bet nu labi, būs mums diversitāte, t.i., kaut kāda tizla, pēdējā brīdī piedomāta beibe, kurai nav nekādas citas nozīmes sižetā kā vien būt par drāžamzaķi. Kur problēma? Nekur.

Jā, ja viņiem piedāvā romānu, kurā viens no galvenajiem varoņiem ir bez kājām, darbojas visu vecumu varoņi, ir gender-neutral varonis un grūtniece sit zombijus, tad neviens nesaka "davaj pataisi visu normālu", bet saka "ok, šito mēs gribam izdot, jo tas ir lieliski uzrakstīts, un sūds par to, ka iegāzīsimies ar cipariem".
Bet, ja es šo tekstu būtu piedāvājusi nevis gatavu, bet kā vienu no vairākām idejām, es galīgi neesmu pārliecināta, ka tā tiktu izvēlēta kā pirmā no iespējamajām versijām.
From:[info]unpy
Date:27. Jūnijs 2015 - 14:06
(Link)
Paldies, tiešām interesanti un, starp citu, banāns bieži vien ir tikai banāns, proti, man tik tiešām nav pilnīgi, nu tā, ka absolūti nekādas izpratnes nedz par rakstniecību, nedz par izdevējdarbību.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 21:24
(Link)
es vairāk par pārspīlējumu jautājumā uzšuvos, bet tas i sīkums, water under the bridge :) man jau arī patīk kasīties (tb pati kaut ko sāku saprast diskusijas gaitā)
[User Picture]
From:[info]dunduks
Date:26. Jūnijs 2015 - 22:03

Izskatās, ka viss ir vēl sliktāk tomēr

(Link)
Ieraksts un šis komentārs man atgādina bērnību, tikai komjauniešu vietā nu ir vienkājainā afroamerikāņu lesbiete (c). Izskatās, ka aplis ir veiksmīgi noslēdzies.

Pofig, ka nav tekstu (vai arī tie ir pietiekoši labi paslēpti no nepiederošo acīm), lai pat tādam lasīšanas un grāmatu maniakam kā man praktiski nekas pēdējos gados latviski nav nācis klāt, lai arī grāmatas pērku regulāri, t.sk. SFF (šodien pat pastā izņēmu stāstu izlasi "The best of Connie Willis").

Reālajā pasaulē es esmu pietiekoši cinisks un man ir pie kājas tie paši Tunisijas slaktiņa upuri, bet lasot es varu iejusties arī vienkājainās afroamerikāņu lesbietes (c) ādā, protams, ja tā pasaule (neatkarīgi no literatūras žanra) un stāsts paņem, no problems, svarīgi ir tas, kā ir uzrakstīts.

Literatūra kā (padomju) jaunatnes (un ne tik vairs jaunatnes) audzināšanas rīks. Zārkā un baltās čībiņās to redzēju.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 00:32

Re: Izskatās, ka viss ir vēl sliktāk tomēr

(Link)
Es nedomāju, ka diversitāte būtu "audzināšanas" rīks, drīzāk simptomātika. Ne tikai literatūrai, bet attiecīgajai sabiedrībai kopumā. Nu tb "normāls cilvēks ir baltais, pieder mažoritārajai tautībai, heteroseksuāls/-a, bez redzamiem fiziskiem defektiem, bez būtiski traucējošiem mentāliem defektiem", un, ja cilvēks domā "hei, a kā būtu uzrakstīt par geju/krievu/invalīdu/šizofrēniķi", tad tas vairs nebūtu stāsts par "parastu cilvēku, kas dzīvo normālu dzīvi", tas būtu stāsts par The Geju/Krievu/Invalīdu/Šizofrēniķi".

Un jā, būtu stulbi rakstīt stāstu par The Geju/Krievu/Invalīdu/Šizofrēniķi tikai tādēļ, lai dabūtu diversitātes punktus. Bet runa jau ir par to, ka pietrūkst spējas rakstīt par šīm "neredzamajām" grupām, neuztverot viņu atšķirības kā vienīgo definējošo un stereotipizējošo faktoru.
From:[info]fedrs
Date:26. Jūnijs 2015 - 17:39
(Link)
Cik punkti jāsakrāj, lai tos varētu samainīt pret tosteri?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:26. Jūnijs 2015 - 21:11
(Link)
100 %
bet mēs tos pusi no tiem saviem 20 % dabūnam par basic demokrātiju (pulcēšanās brīvība n stuff) un vienu punktu tipa iz sērijas "pieņem bēgļus, kas laižas no savas valsts, jo tiek diskriminēti pēc orientācijas", par ko es praksē reāli šaubītos.
From:[info]fedrs
Date:26. Jūnijs 2015 - 21:47
(Link)
Mazliet atgādina 90.gadu "Latvijas salaveču asociācija iesaka...", vai šajā gadījumā - neiesaka. Citiem vārdiem, tam nav nekādas nozīmes!
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 00:33
(Link)
Jā, totāli nav nekādas nozīmes, ja tu esi heteroseksuāls latvietis bez fiziskiem/mentāliem defektiem :)
From:[info]fedrs
Date:27. Jūnijs 2015 - 08:27
(Link)
Kuram no mums diviem šeit šķiet svarīgi par katru cenu uzsvērt atšķirības un dalīt cilvēkus pēc kaut kādām pazīmēm vai īpatnībām?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 09:42
(Link)
Jo mažoritārāka ir tā grupa, pie kuras tu piederi, jo mazāk svarīgi tev ir "uzsvērt atšķirības un dalīt cilvēkus". Tb, ja tiek defoltā pieņemts, ka cilvēki ir latvieši, tad tev nav nevienam jāskaidro, ka tu latviski runā labi - kamēr krievam tas ir jāskaidro. Ja tiek defoltā pieņemts, ka cilvēki var staigāt, tad tev nav jāprasa, lai restorānam ir durvis - bet cilvēkam ratiņkrēslā ir nepieciešama uzbrauktuve (un parasti jālūdz palīdzība, lai kaut kur uzbrauktu, jo LV nav īpaši populāri piedomāt pie cilvēkiem ratiņkrēslos). Pieņemu, ka heteroseksuāliem cilvēkiem arī nekad nav bijis jāatbild uz jautājumu "ēēē, kā tas ir - gribēt seksu tikai ar pretējo dzimumu?" vai psihiski normāliem cilvēkiem nav bijis jāatbild uz jautājumu "wtf, a kā tu vispār dzīvo bez balsīm galvā?" (nu, ja vien šie cilvēki nav mani draugi, bet then again "būt manam draugam" pati par sevi ir drusku diagnoze).

Tb ja tu runā no mažoritātes pozīcijām un nekad neesi īsti iedziļinājies minoritātes vajadzībās, tad pateikt "es taču nedalu cilvēkus pēc orientācijas/tautības/rases/fiziskās vai mentālās kondīcijas" var būt gan tolerances pazīme, gan vienkārši pašapmāns (jo tu tā īsti neesi pamanījis, ka vispār eksistē kaut kas cits ārpus tavas normas). Nu un deklarēt, ka nav svarīgi, vai literatūrā ir diversitāte vai nav, no šīm pozīcijām arī ir drusku nevietā - jo, ja defolts ir līdzīgs tev, tad tu vari vienmēr atrast grāmatas par tādiem cilvēkiem kā tu.

// un būtu forši, ja tu pacenstos bez pamatojuma nemētāties ar tādiem vārdiem kā "par katru cenu", es tiešām ļoti cenšos formulēt savu domu korekti - piemēram, sakot, ka diversitāte atsevišķā tekstā nav obligāta, bet par to var spriest, skatoties uz literatūru kopumā, etc..
From:[info]fedrs
Date:27. Jūnijs 2015 - 10:14
(Link)
Ļoti atvainojos "taviem draugiem", ka esmu nepareizi tolerants un neizmantoju katru iespēju, lai iebāztu viņiem degunā, ar ko viņi atšķiras!
[User Picture]
From:[info]tver_mirkljus
Date:26. Jūnijs 2015 - 19:42
(Link)
un vēl šodien ASV Augstākā tiesa pasludina viendzimumu laulības par konstitucionālu tiesību...!
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:26. Jūnijs 2015 - 21:13
(Link)
SSF ir Soft science fiction? Tad jau viegli uzlabot rādītāju, uzraksti vēl vienu stāstu un būs vēl +20%, ja ne +50%. Vai tomēr nē?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:26. Jūnijs 2015 - 21:24
(Link)
SFF = Science Fiction and Fantasy :)

bet nē, tas nebija salinkoti.
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:26. Jūnijs 2015 - 21:41
(Link)
ā, sajaucu burtus :)
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:26. Jūnijs 2015 - 23:35
(Link)
Droši zini, ka starp dienas projekta utml stāstiņiem pēdējā desmitgadē nav bijis nekas gan ar pietiekamu diversitāti, gan sff pievelkams? Mums jau no sff labeļa baidās tomēr ļoti.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 00:47
(Link)
Nu, pievilkt kaut ko pie SFF tāpēc, ka man ļoti gribētos, lai būtu SFF, man galīgi negribas (es pat Atvudu pie SFF nepievelku, ja viņa pati sevi tā nesauc, tas nekas, ka esmu principā dusmīga, ka nesauc). Bet, manuprāt, arī tādu pēdējā laikā nav bijis vai tie SFF elementi ir bijuši izteikti rudimentāri (nu, piemēram, čista teorētiski žanram varētu pievilkt Bankovska 18, bet tas tad prasītu arī, lai to darbu vērtē kā weird/SFF stafu, un, manuprāt, nav īsti forši paziņot "Bankovskis ir uzrakstījis weird/SFF romānu, kuru viņš pats nesauc par weird/SFF, un tur ir reālas problēmas no žanra viedokļa!!!")

Bet tā par diversitāti latv. lit., es tiešām neesmu par to domājusi, bet... nu, mums ir pāris nozīmētie LGB rakstnieki ("viņi ir LGB, tad lai arī raksta par savu LGB stafu"), mums ir Orbīta, "viņi ir krievi un lai tad raksta par saviem krieviem", un mums ir autori, kas priecīgi izmanto fiziskas/mentālas problēmas kā Simbolisku Sižeta Attīstības Elementu. (Nu, protams, ir Traki Cilvēki Kas Ir Ļauni Jo Viņi Ir Traki, tādu mums točna netrūkst.) Tā ka, nu tipa, ja mēs gribam būt optimisti un skatīties uz sevi kā uz advancētu tautu, prooootams.
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:27. Jūnijs 2015 - 07:55
(Link)
Nu pag, ar lgb jau viss vel nebeidzas, aseksuāli tēli tak mums ir.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 08:17
(Link)
Ooo, do tell, es esmu palaidusi garām!
[User Picture]
From:[info]kochka
Date:27. Jūnijs 2015 - 13:31
(Link)
Ar laiku tas varētu mainīties. Jau tagad Latvija kļūst atvērtāka, kaut vai tie paši ceļojumi, ieradumus, apmaiņas programmas, konferences ļauj izkāpt no indiāņu rezervāta un iepazīt citus. Savā ziņā lv joprojām ir noslēgta kultūra, varbūt ar to izskaidrojama vienveidība.
Vēl šķiet, ka labākos darbus par cilvēktiesībām ir sarakstījis tas, kas izjutis diskrimināciju, kā melnajam 60. gados dzīvot Asv balto rajonā, protams, ar empātiju un iztēli arī var daudz ko panākt, besat tomēr dzīvojot starp imigrantiem ir vieglāk identificēties. Bet tā jau, protams, var ielikt to tēlu, kas vnk dzīvo savu dzīvi tāpat kā citi, pārāk neieciklējoties uz viņa diskrimināciju, vienīgi tad varbūt darbībai jānotiek citā valstī vai kādā studentu kopienā.Karoč jāraksta emigrācijā.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:27. Jūnijs 2015 - 21:30
(Link)
Nu varētu padomāt, ka Latvijā nebūtu diversitātes.
Reku ir pilns LGBT+ karogs (jeb, kā izrādījās, to visu armādu sauc "quiltbag people" :))
Ir mazākumtautības
Ir patvēruma meklētāji un tie pāris bēgļi, kuri nesaprotamu iemeslu pēc te grib palikt
Ir visvisādu paveidu fiziskas problēmas
Ir visvisādu paveidu mentālas problēmas
Citu rasu pārstāvji arī ir

Es negribētu domāt, ka SFF rakstnieki spētu rakstīt par fejām, citplanētiešiem, pūķiem un troļļiem, bet nespētu uzrakstīt par kādu cilvēku, kas viņi nav (pieņemot, ka viņi nav, kas arī ir mega pieņēmums)
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba