: who's that girl? - : donoru dienas

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Links
> the cut
> fashion telegraph
> more life

Novembris 26., 2021


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
12:56 - : donoru dienas
izrādās, ar asins nodošanu var normāli sakrāt sev (apmaksāta) atvaļinājuma dienas! pieņemot, ka ar tām viss ir ok, un tās ņem pretī.

kas ir gājis to procedūru cauri - kā tās lietas notiek? tur dod kaut kādu izziņu priekš darba vietas, ka tu esi gājis nodot asinis un esi pelnījis brīvu dienu?
un kā ar to pašu asiņu nodošanas dienu? ja jūties slābens - paliec dīvānā, ja viss ok, ej atpakaļ uz darbu, vai kā? ja nodod asinis no paša rīta, pēc tam visu atlikušo dienu vaļoties šķiet tā kā baigi glauni, ne?

(20 with milk | cup of coffee?)

Comments:


[User Picture]
From:[info]bumsiic
Date:26. Novembris 2021 - 13:02
(Link)
Man deva izziņu. Un, ja nu gadījumā tās neņem pretī, ir darba inspekcija. Likums paredz - tātad jāņem vērā...es ar šiem darba devējiem, kas nav izlasījuši darba likumu, necimperlētos. Bet, ja nemaldos, šīs brīvdienas gada laikā dzēšas.
[User Picture]
From:[info]f
Date:26. Novembris 2021 - 13:07
(Link)
"no 1. janvāra līdz 31. decembrim" gada vai "365 dienu" gada?
[User Picture]
From:[info]bumsiic
Date:26. Novembris 2021 - 13:22
(Link)
Darba likuma 74. pants 6. punkts nosaka:
(6) Darbiniekam pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē ir tiesības uz atpūtas dienu. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, šo atpūtas dienu var piešķirt citā laikā, bet ne vēlāk kā viena gada laikā pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē. Darba devējam ir pienākums apmaksāt ne vairāk kā piecas šādas dienas kalendāra gada laikā, izmaksājot šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts lielāks apmaksāto atpūtas dienu skaits.
[User Picture]
From:[info]_re_
Date:26. Novembris 2021 - 13:55
(Link)
no šī var secināt, ka vai nu nodod darba laikā un tajā pašā dienā ņem brīvdienu, vai ja gribi brīvu dienu citreiz, tad nodošanas dienā nevari to darīt darba laikā un nevari ņemt brīvu, ja slikti jūties. pareizi?
[User Picture]
From:[info]bumsiic
Date:26. Novembris 2021 - 14:08
(Link)
Ir tiesības nodot asinis darba laikā. Brīvo dienu ņem vai nu to pašu dienu brīvu, vai arī vienojies ar darba devēju, ka ņem jebkuru citu darba dienu brīvu. Mums meitenes ņēma klāt pie atvaļinājuma, kā papildus apmaksātu atvaļinājuma dienu. Bet Tu vari nodot asinis darba laikā ne vairāk kā piecas reizes gadā.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:26. Novembris 2021 - 13:05
(Link)
pēc asins nodošanas cilvēks ir visnotaļ slābans, točno nevajag tajā dienā rēķināties ar kaut kā darīšanu. vēlams arī ar auto nebraukt uzreiz pēc asins nodošanas. ne bez iemesla tā diena ir brīva, pamēģini un uzzināsi :)
[User Picture]
From:[info]f
Date:26. Novembris 2021 - 13:09
(Link)
ahā, ahā, tad braukt uz kaimiņu pilsētu nodot asinis moš nav tik spīdoša doma...
pie mums tik pēc ziemīšiem būs, a kaimiņos jau 2. decembrī.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:26. Novembris 2021 - 13:11
(Link)
nu ja tev ir līdzbraucējs, kurš nenodod asinis un atvedīs mājās, tad var :) bet tā vispār tu būsi normālā štīmī pēc asiņu nodošanas
[User Picture]
From:[info]f
Date:26. Novembris 2021 - 13:12
(Link)
hmm, paldies par info, būs jāsameklē līdzbraucējs :)
[User Picture]
From:[info]barbala
Date:26. Novembris 2021 - 13:21
(Link)
nu tur depends, man zināmās donores spridzina arī pēc nodošanas, es, kā noskaidrojās pēc donorācijas mēģinājuma, šitai lietai nederu. pirmajā reizē iesaku braukt divatā un galvenais, iepriekšējā dienā LABI DZERT ŪDENI.
[User Picture]
From:[info]au
Date:26. Novembris 2021 - 13:59
(Link)
Es arī nederu, vienreiz paņēma uz godavārdu (man tur draugam slimnīcā vajadzēja, drusku apraudājos, atļāva), bet grūti pēc tam nebija, vienīgi - fokusēties sarežģīti.
[User Picture]
From:[info]mufs
Date:26. Novembris 2021 - 14:10
(Link)
jā, es senos laikos, kad nodevu, neko nemanīju, lai gan man mēdza negribēt ņemt, kamēr nepārliecināju, ka spiediens kā vardei ziemā man ir vienmēr

diemžēl ar A/D sistēmā nevar nodot
From:[info]polija
Date:26. Novembris 2021 - 16:36
(Link)
esmu daudz nodevusi. Ir tā, ka, pirmkārt, tas viss ir jāsaskaņo ar darba devēju PIRMS nodošanas - jo īpaši, ja taisies izmatot to slābanuma brīdi un to dienu ņemt brīvu. Es ne''nēmu. Un tad tā izziņa par papildus dienu - to gan sniedzu un viņi lika pie apamaksātā atvaļinājuma. To izziņu viņiem vajag, jo sanāk, ka šo dienu valsts apamaksā darba devējam. Tā otra - brīvdiena, kad donorē, gan laikam uz paša darba devēja rēķina sanāk (ja nejaucu).
Respektīvi nevienam nezinot sataisīties un nodot un tad paģērēt uz 2ām brīvām dienām, draudot ar VDI, īsti nebūs pareizi.
Tu vai tad neesi nekad nodevusi? Ja neesi, tad jā - nevajag baigi sacerēties, jo kā jau rakstīja - var ņeņemt dēļ slimošanām, dēl ārsnieciskām/kosmētiskām manipulācijām (tetovējumi, pīrsingi, sprices, zobu labošana), asinsspiediens, vēnas, Hb līmenis..
Es personīgi vairs nenododu, jo man Feritīns turās zems, attiecīgi, ja es nododu, tad pēc tam vajag reāli pāris mēnešus dzert dzelzs tabletes, lai atkal uzkačātu kādu dzelzs rezervi. Kad bija laiks, bieži nodevu asisns plazmu. Patstāvīgie donori to var/varēja. tur vismaz netiek ņemti eritrocīti, to var biežāk un tā nenogāž Hb līmeni.
[User Picture]
From:[info]kisswithafist
Date:26. Novembris 2021 - 17:31
(Link)
jā, mani atmeta atpakaļ sūdīgo vēnu dēļ. Es jau it kā zināju, ka tā varētu būt, jo analīžu ņēmējiem vienmēr ir problēmas, bet cerēju, ka donoru centrā viņi pieraduši. Taču nekā.
From:[info]polija
Date:27. Novembris 2021 - 05:20
(Link)
nu tur ir tā, ka analīzēm pietiek, ja tur atrod kaut kadu kaut cik sakarģu vēnu, kur iedurt, jo adata tieva, der arī mazāka vēna, tecian īsu brīdi.
Donorcentrā dur kudiš resnāku adatu, attiecīgi vajag lielāku vēnu, plus donorcentrā vajag, nevis 10 sekundes, lai kaut kas atek, bet ar pietiekamu atrumu (lai nesāktos sarecēšanas procesi tām asinīm pirms sāk tecēt laukā :D) tās ~5min vai cik tur vajag, lai iztecētu tas daudzums..
Attiecīgi viņiem vajag lielākas, resnākas, vieglāk "ieduramas" vēnas, nekā priekš tiem 15ml analīžu..
citādi var sanāk, ka kaut kas iztek, tad vairs netek, tad jādomā, kā āpārdur vai tml.. Čakars, liels risks, ka asinis būs izmetamas. :/
[User Picture]
From:[info]f
Date:2. Decembris 2021 - 11:38
(Link)
ka tevi jupis!

*iet studēt pēdējās asinsanalīzes un gatavojas hematōgena iepirkšanai*

[User Picture]
From:[info]unknown_entity
Date:29. Novembris 2021 - 10:15
(Link)
Nododu regulāri, jo vēnas cmuxas. Var būt problēmas ar narkolōģiskās apskates iziešanu, jo vēnas sacaurumotas, bet tad donōra karte palīdz atkauties no stulbiem jautājumiem :D

Savā laikā nodevu pirms/pēc darba, stiepu izziņas priekšniecībai, skaitīja brīvdienas. Tā kā reāli brīvu neņēmu, tad gada beigās skaitīja neizņemto atvaļinājumu naudu. Bet tas bija vispār foršs darba devējs. Iesaku aprunāties ar šefu/grāmatvedi pirms došanās. Patlabanējā situācijā neesmu nedz pētījis, nedz prasījis, jo tāpat režīms vaļīgs.

Ja ir problēmas ar spiedienu/dzelzi, pagrauz hematogēnu kādu nedēļu pirms nodošanas pa tāfelītei dienā un ieplēs stingrāku kafiju pirms nodošanas. Dzer ūdeni.

Persōnīgi, nav nedz slābanums, nedz minētais štīmis pēc nodošanas. Bet fizisku slodzi pāris dienas gan nevar pavilkt, motōrs sāk klapēt. Toties purnu var pielikt pa lēto, jo štīmis ir (koncentrācija) = (asins daudzums) / (alkohōla daudzums). Ergo pēc nodošanas pudeli vīna knapi var izspiest :D
[User Picture]
From:[info]f
Date:2. Decembris 2021 - 11:33
(Link)
kādas praktiskas atziņas! :D

tas būs noziegums pret sevi pašu - šo iespēju neizmantot. šodien mums te putenis, tā ka pabaidījos braukt nodot asinis, nav līdzbraucēja, bet tagad es saprotu, kāpēc tik daudzi metas uz to asiņu nodošanu tik čakli.
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:29. Novembris 2021 - 10:53
(Link)
Svarīgi, ko ņemt vērā, nedoties turp pēc vai arī mēnešreižu laikā. Tad jau tā ir asins zudums un kopā ar donora procedūru var būt čābīgi - slikti, ģībšana, vājums utt.
[User Picture]
From:[info]f
Date:2. Decembris 2021 - 11:34
(Link)
hormonālā spirāle šo problēmu ir neitralizējusi :)

> Go to Top
Sviesta Ciba