extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-01-17 08:54:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Izceltie komentāri no pagājušās nedēļas
Apgalvojums: Šeit nav riska, ka kādam citam bez vajadzības būtu interese par manām individuāli pielāgotām zālēm. Tā vienkārši nenotiek.

Iebildums: Un tu to saki kā profesionāls farmaceits? Es pat nezinu, ko lai te komentē, tas ir vnk aplami un bezatbildīgi.

Šis ir par to, ka es neuzskatu, ka farmaceitiskā aprūpē ir nozīmīgs risks, ka cilvēki nāks uz aptieku, lai negodprātīgi iegūtu citu cilvēku recepšu zāles (izņemot, psihotropās). UK ir standarta prakse identitāti apstiprināt tikai mutiski, un nekādi nopietni incidenti praksē nav bijuši. Diez vai kādu interesē kādam citam parakstītie statīni vai asinsspiediena zāles.

No risku pārvaldības viedokļa aptiekās pastāv dažādi riski – piemēram, nepareizu zāļu izsniegšana pacientam, ar roku rakstītas receptes pārprašana, slikta rokraksta dēļ u.c. Ir svarīgi tos samazināt vai novērst, bet tai pašā laikā nav saprātīgi ieviest nopietnas procedūras, lai risinātu neesošus riskus.

Šeit būtu arī jautājums, kāpēc cibā daudzi domā, ka šāds risks pastāv?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2023-01-17 12:11 (saite)
Vismaz man nav izteikta viedokļa šajā jautājumā.

No personiskās pieredzes varu vienīgi pastāstīt dažādas situācijas.

- pirms vēl aptiekas sajūdza ar eveselību, ik pa brīdim gāju izņemt mammas zāles ar viņas pasi. kad biju aizmirsis paņemt no viņas pasi, rādiju pases fotogrāfiju no sava mobilā. dažreiz iedeva zāles, dažreiz ne.

- pirms gadiem 15 man ik pa brīdim gadījās aizmirst insulīnu paņemt līdzi uz darbu vai nepaskatīties, ka iet jau uz beigām. gāju uz lejā esošo aptieku un lūdzu man pārdot vienu ampulu. nu, pāris reizes gadā tā bija. sākumā man pārdeva vienu ampulu, pēc kādiem pāris gadiem vairs ne -- bez receptes ej dillēs.

- aptuveni tai pat laikā es strādāju ar kolēģi, kura hobijs bija svarcelšana. viņš pāris reizes ļoti man lūdza, lai es viņam pārdodu insulīnu, lai uzlabotu savu muskuļu masas pieaugumu. pēc tam, es pieņemu, atrada, kur dabūt citur.


(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-17 12:22 (saite)
Kā redzams, Latvijā pat nav procedūras, kā legāli tev pārdot insulīnu, kas vajadzīgs steidzamā situācijā, kad recepti nevar ātrumā iegūt. UK tas ir viens no būtiskiem aptiekas pakalpojumiem.

Un neskaidrība – tev iedos, vai ne, droši vien padara cilvēkus ciniskus. Bet ja mēs runājam par to, ka medicīnai ir jābūt vairāk orientētai uz pacientu nevis sistēmu, tad šis būtu viens no piemēriem, kur ir daudz ko uzlabot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-01-17 14:44 (saite)
Mhm. Pēdējais piemērs tevi īpaši neieinteresēja, es tā saprotu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-17 14:56 (saite)
Interesanti zināšanai, bet nezinu, ko es tur vēl varētu par to komentēt. Insulīns nav diez ko efektīvs muskuļu uzaudzēšanai, steroīdi ir efektīvāki. Kur viņi tos dabū, es nezinu, un laikam atturēšos no tā komentēšanas.

UK šie cilvēki nāk uz aptiekām pēc vienreizējām šļircēm, kuras izsniedz bez maksas pēc heroīna lietotāju programmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kihelkonna
2023-01-17 12:53 (saite)
antibiotikas. LV iedzīvotājiem ļoti patīk lietot antibiotikas bez vajadzības, un es atbalstu, ka tās nevar dabūt bez ārsta atļaujas.

bet kur tieši ir problēma? cilvēkam, kas nāk uz aptieku ar papīra recepti, dokumentu nevajag. vajag, ja cilvēkam ir zāles elektroniskajā sistēmā. to dokumentu izmanto, lai ar kodu ieietu tajā sistēmā. nezinu, varbūt var personas kodu nodiktēt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-17 13:01 (saite)
Problēma ir tajā, ka ne vienmēr cilvēkam ir ID karte vai pase, bet e-sistēmās parakstītās zāles joprojām vajag. Taču aptiekas legāli drīkst izsniegt tikai tad, ja uzrāda pasi vai ID karti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-01-17 14:36 (saite)
Man jau nu šķiet ka pie mūsdienu informācijas pieejamības kontroli vajadzētu stipri vien samazināt. Ārstus padarot nevis par noteicējiem bet palīgiem un konsultantiem pie kuriem cilvēks griežas nevis pēc atļaujas bet pēc vajadzīgajiem izmeklējumiem, padomiem nu un komplicētos gadījumos manipulācijām/ operācijām. Es zinu ka kontraversāli bet man liekas ka tā saucamā ģimenes ārsta pienākumus pats pret sevi var realizēt jebkurš. Nu vismaz jebkurš ar augstāko izglītību un pieejamu internetu. Specifiskas lietas kā instrumentālo izmeklēšanu, analīzes, ķirurģiju - protams nē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-17 14:38 (saite)
UK to risina, ļaujot zāles parakstīt arī medmāsām un farmaceitiem (ar atbilstošu apmācību, protams).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 14:50 (saite)
Tas ir sakarīgi, es tikai ietu vēl drusku tālāk un vismaz vairum;a gadūjumu vispār atteiktos no šīsparakstīšanas prakses. Labi OK tās zāles kas ir pielīdzināmas ieročiem - narkotiskās, stipri anestētiķi, miorelaksanti utt OK jāpatur zem kontroles Bet tādu ir salīdzinoši maz. Pārējās - aizej nopērc - pats uz savu atbildību. Ko nedrīkst - nedrīkst dot tiesības ārstēt citus ja tev nav attiecīgās izglītības. Bet tagad ir ačgārni - pilns ar visādiem guru, dziedniekiem, holistiem un tml krāpniekiem kuri reāli čakarē veselību citiem bet zāles cilvēks sev nevar nopirkt kādas vēlas. Absurds.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-17 14:53 (saite)
Tiem dziedniekiem nav atļauts lietot nekādu “smago artilēriju”, tāpēc lielākais kaitējums varētu rasties tikai tad, ja viņi kādu atrunā no noderīgu zāļu lietošanas. Ja viņi varētu brīvi dot cilvēkiem nopietnas zāles, tad gan varētu būt vēl lielāks kaitējums. Tas arī ir pamatā iemesls, kāpēc tomēr šobrīd nopietnas zāles ir atļauts tikai ar receptēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 14:58 (saite)
Saprātīgāk būtu aizliegt dziedniekus bet zāles atļaut pirkt brīvāk. Kāpēc? Tāpēc ka ja tu kļūdies attiecībā uz sevi, tu pats esi vainīgs, cilvēki attiecībā uz sevi centīsies nekļūdīties un pastudēs blaknes, specifiku, sinerģijas, antagonismus, diferenciāldiagnozes ja tā ir viņu pašu veselība. Nesapratīs kaut ko - konsultēsies ar ārstiem un farmaceitiem, protams. Bet šitāds dziednieks pat ja pats neoperē ar zālēm bet teiksim TisN0M0 klases krūts audzēja pacienti pierunā meditēt tad viņa aizmeditējas līdz T4N3M1 ar ieaugšanu mediastīnā un vsjo pizdec exitus letalis. Bet dziedniekam nekas, viņš jau neko.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-17 15:10 (saite)
Vēl problēma ir big pharma. Ja cilvēki varētu paši pirkt recepšu zāles, tad cilvēki tiktu pierunāt tās pirkt bez lielas vajadzības. Pat ja tiešās reklāmas būtu aizliegtas, big pharma atrastu veidu kā to darīt netieši caur fiktīvām pacientu aizsardzības organizācijām un tamlīdzīgi.

Jau tagad vairums cilvēku uzskata, ka Paxlovid (pret kovidu) vai Tamiflu (pret gripu) ir noderīgi lietot ikvienam pie pirmajiem simptomiem. Vairumā gadījumu tā ir nelietderīga naudas tērēšana.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 15:15 (saite)
Nu tagad zāļu ražotāji tāpat pierunā ārstus parakstīt pacientiem sevis ražotos preparātus, tas ir pat vēl efektīvāk, tipa ja dakteris parakstīja tad jau neko. Un farmaceitiskā industrija uzsauc ārstiem dāvanas, apmaksā šikārus ceļojumus [tipa konferences, lai nu galīgi pēc kukuļa neizskatās] untātālāk, atrod veidus. Kur starpība? Man šķiet nekur. Doma ir pārlikt lielāku daļu atbildības par cilvēkiem uz cilvēkiem pašiem - individuālismā un kompetencē balstīta sabiedrība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-17 15:18 (saite)
Jā, tā ir liela problēma, kurai ir jāmeklē risinājumi.

Ārstam ir izglītība un profesionālais pienākums sekot pierādījummedicīnai. Vairumam cilvēku tomēr nav tik daudz laika un pienākuma iedziļināties pierādījumos par katrām zālēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 15:20 (saite)
Nu jā un es te piedāvāju risinājumu - vairāk brīvēbas, mazāk noteikumu, mazāk cilvēku pieskatīšanas.

Jā, protams, cilvēkiem joprojām jābūt tiesībām saņemt profesionālu ārsta palīdzību bet pie lielākas brīvības arī šie ārsti būs brīvāki. Labāk darīs savu darbu. Tāpēc ka tad viņi kontaktēs tikai ar pacientiem kas griežas pēc palīdzības pēc būtības nevis tikai pēc atļaujas nopirkt zāles.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-01-17 15:23 (saite)
A par big farma - vienkārši. Pienākums publicēt pilnu zāļu aprakstu - sastāvs, gatavās formas kompozīcija, darbības mehānisms, indikācijas, kontrindikācijas, sinerģismi, antagonismi. To vai publicētā infa adekvāta pārbauda zāļu valsts aģentūras kas sastāv no ekspertiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]formica
2023-01-17 15:48 (saite)
Galvenais - nepieveerst uzmaniibu faktam, ka FDA no BigPharma ir atdaliita ar "revolving doors".

https://www.npr.org/sections/health-shots/2016/09/28/495694559/a-look-at-how-the-revolving-door-spins-from-fda-to-industry

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-01-17 16:46 (saite)
Aģentūru eksperti (par ko laikam ir arī formicas links) ir pakļauti farmācijas gigantiem. Un ne tikai tie. Politķi un mediji ir pa lielam viņām kabatā. Par to korumpētību un noziegumiem pret cilvēci, mēs zinājām jau desmitgades pirms pēdējā meganozieguma ar viltus vakcīnām. Nepastāv nekādas neatkarīgas izvērtēšanas. Valstis visu infu ņem pa taisno no hepī merčantiem. Nekādas neatkarīgas pārbaudes netiek veiktas.
Visi tavi padomi šoreiz izskatās kā šillošana par labu farmakorpiem. Lai tik naudiņa ripo. Cilvēkus piedrāzt. Tikmēr jūs (((abi)) ar mb sašūtat par kaut kādiem dziedniekiem un homeopātiem, uz kuru rēķina atšķirībā no farmām, nav sakrājušās WW2 līmeņa līķu kaudzes. Vai tāpēc, ka tajā kontingentā nav jūsu tautiešu biznesi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 17:10 (saite)
Tad tu esi totalitārists kas vēlas lai viss notiek pēc atļaujas un kopīgi ierindā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-01-17 21:59 (saite)
Totalitāristi ir tie, kas grib, lai (((internacionālas korporācijas))) varētu uzspiest tautai savas čūsku eļļas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 22:33 (saite)
A tu vispār izlasīji par ko ir bazars? Mans points - cilvēki brīvi pērk vai nepērk zāles. Vakcīnas arī. Grib pērk negrib nepērk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-01-17 22:53 (saite)
Okej, kad aizliegs visus medijus, visas reklāmas, visas farma korporācijas tiks ar varu sadalītas nelielās kompānijās, kurām nav nekādu kopīgu finanšu interešu, kad tiks iztīrīti (salikti cietumā) visi korumpanti, kas sadarbojas ar šiem biznesiem valdībās, WHO u.c. krāpniekorganizācijās, kad tiks atjaunots nāvessods un sodīti ar nāvi tādi kā Fauči, Borla etc. un beigu beigās vienīgais veids kā farmācijas produkta pircējam uzzināt par produktu būs no detalizētas anotācijas, kura izdota zem iepriekš iztīrīto aģentūru stingras uzraudzības + produkts būs izgājis vajadzīgo 10-15 gadu eksperimentālo testēšanu kā tas bija senāk (arī padomijā), tad ok.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 23:01 (saite)
Okej skatāmies priekšlikumu:

1) Reklāmas izmest - okej, tās aizstāt ar tehniskajiem aprakstiem

piemērs:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/tamiflu-epar-product-information_lv.pdf

attiecas ne tikai uz zālēm bet vispār: Aizliegt mākslinieciskās izteiksmes un ietekmēšanas paņēmienus reklāmās.

2) /visas farma korporācijas tiks ar varu sadalītas nelielās kompānijās/ uzņēmēju varu nomainīt pret birokrātu varu? Vai būs labāk? Tas ir apmēram tas ko sovokā darīja.

3) Korupciju likvidēt - OK.

4) // un beigu beigās vienīgais veids kā farmācijas produkta pircējam uzzināt par produktu būs no detalizētas anotācijas, kura izdota zem iepriekš iztīrīto aģentūru stingras uzraudzības + produkts būs izgājis vajadzīgo 10-15 gadu eksperimentālo testēšanu kā tas bija senāk (arī padomijā), tad ok.// jā, sk. 1. punktu.

Protams, vajadzības gadījumā (strauja epidēmija, piemēram) testēšanu jāveic ātri.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2023-01-19 07:04 (saite)
Par laimi, tavas fantāzijas tā arī paliks tikai fantāzijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2023-01-20 00:03 (saite)
Korekti testēt medikamentus, pirms tos ar likuma varu spiež šļircināt un sodīt par medical malpractice tiešām sūdīgs priekšlikums. Tā šekelis makā tik viegli nekritīs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-01-17 15:18 (saite)
a par to pašu oseltamiviru - tamiflu nu rekur cilvēks aiziet izlasa un pats izpīpē vajag viņam to vai nē

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/tamiflu-epar-product-information_lv.pdf

Ja cilvēks var izvērtēt teiksim veļasmašīnas specifikāciju un nipirkt tādu kādu grib tad kāpēc par zālēm nevar?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-17 15:21 (saite)
Cilvēks nevar būt pats sev ārsts. Arī ārsti slimību gadījumos iet pie cita ārsta un uzklausa viņu viedokli, jo reizēm ir grūti sevi objektīvi izvērtēt. Iesnu vai vieglu slimību gadījumā to var, bet ja ir kas nopietnāks, tad ārstam nav ētiski pašam sev parakstīt zāles.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 15:24 (saite)
Es domāju ka cilvēkam jābūt izvēles tiesībām - būt pašam sev ārstam vai nebūt. Cilvēks nav jāspiež būt pats sev ārsts, bet nav arī tas jāaizliedz. Savukārt ja vēlies ārstēt citus - pabeidz medicīnas augstskolu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2023-01-17 15:37 (saite)
līdzīgi ar alkoholu, to var pirkt bez receptes un ierobežojumiem (pat benzīntanlos un celtniecības veikalos). rezultātā ir alkoholisma epidēmija - katrs trešais vīrietis ir alkoholiķis, invalīds un tas ir izplatīts nāves cēlonis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-17 15:39 (saite)
Ja alkohols nebūtu tradicionāli lietots, tad mūsdienās tas būtu aizliegts stingrāk nekā vairums narkotiku (izņemot heroīnu).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2023-01-17 15:47 (saite)
Nez kamdēļ cigaretes tiek neproporcionāli nobanotas.
Kaut gan pie datora strādājošiem cilvēkiem pīpēt būtu ieteicams, jo tad viņi 100% vismaz reizi stundā izstaigātos, atpūtinātu acis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-01-17 15:49 (saite)
Tāpēc, ka smēķēšana ļoti palielina plaušu vēža risku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 15:50 (saite)
Un nav jau tā ka nobanotas, jebkurā lievaikalā var dabūt tikai uz viņā godīgi ir sarakstīti brīdinājumi un visi zina ka tas ir kancerogēns

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2023-01-17 15:54 (saite)
Alkohols un cukurs nogalina daudz vairāk cilvēku kā smēķēšana. Nemaz nerunājot par kopējo vardarbības un depresijas fonu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 16:00 (saite)
Kas tas par vardarbības un depresijas fonu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2023-01-17 16:06 (saite)
Vācijā migranti sadzeras un stāv uz ielas, sievietēm jāuzvedas klusāk, jāizvēlas privāto transportu, vairāk jāsēž mājās.
Arī Latvijā, kad iet garām sadzērušos krievu bars - tas rada ļoti nepatīkamu fonu. Uz ielas vairs negribas iet.
Ja Tev kaimiņos dzīvo alkoholiķi, tas ir skumji un bezcerīgi, sociālā mijiedarbība taču nenotiek.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 16:10 (saite)
Piparu gāze un citj legālie pašaizsardzības līdzekļi + attiec. treniņš, indivīdiem alkohola reibumā jau vienalga reakcija ir lēna var iepūst sejā un iet prom

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2023-01-17 16:19 (saite)
vieglāk ir sēdēt mājās, ja vien tur iedzērājs nav pretī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-01-17 17:11 (saite)
vieglāk bet ne patīkamāk. Uzdevums ir izdarīt tā lai patīkami ir normāliem pilsoņiem bet nevis urlām. Ja urlas regulāri dabūs kaut ko sejā jeb vnk pa pautiem tad viņu būs mazāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]iokaste
2023-01-17 17:25 (saite)
tā ir cīņa ar sekām, kas (kā visas problēmas) tiek uzkrauta "normālajiem" pilsoņiem.

urlu cēloņi ir alkohola pieejamība, izglītības nepieejamība (izglītības sistēma ir ērta meitenēm, nevis puišiem), sporta nepieejamība, pusslodžu darba aizliegums, šķēršļi mazajai uzņēmējdarbībai - tas viss, kas ir izdevīgs lielajam biznesam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

zāles atļaut, Nobeli aizliegt
[info]formica
2023-01-17 15:21 (saite)
ojaa, Pharma buutu sajuusmaa

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27143499/

__

https://wearechange.org/nobel-prize-winner-scientifically-proves-fasting-good-health/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?