extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-12-01 10:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Latvijā pie ārstiem var ļoti labi redzēt to šķirtni starp tiem, kas cenšas rūpīgi sekot pierādījummedicīnai, un tiem, kam ar to ir grūtības. Tas nav tikai pie ģimenes ārstiem un tamlīdzīgi, bet pilnīgi visos līmeņos, arī valdībā. Šī cīņa starp diviem pasaules redzējumiem ir pilnīgi reāla.

Šo redzējumu ļoti ietekmē finansiāla ietekme. Manai mātei ir standarta vecuma problēmas, pamatā priekškambaru mirdzēšana, kurai arī vajadzīga standarta terapija, kurai ir ļoti liela pierādījumu bāze. Bet Latvijā noteikti ārsti pēc kārtas ir izrakstījuši visas Olainfarm un Grindeks ražotās zāles (meldonijs > fenibuts > etacizīns > Adaptol – pēdējām pat nav latviskots ģenēriskais nosaukums, lol), kurām pierādījumi ir ļoti minimāli. Kad vienas nepalīdz, tad ķeras pie nākošajām. Kāpēc? Nu droši vien tāpēc, ka atbalstīsim savējos finansiāli, nevis rūpēsimies par pacientu veselību.

Savukārt citi ārsti un speciālisti skaidri norāda, ka tām trūkst pierādījumu un iesaka tikai standarta terapiju ACEI+CCB+BB+diurētiķi+antikoagulanti. Tās visas ir lētas zāles, izņemot jaunāko antikoagulantu rivaroksabanu. Bet ir jūtams, ka viņi arī ir frustrēti ar tā sauktajiem vietējo tradīciju sekotājiem, kuri ignorē jaunākās vadlīnijas.

Man uzreiz ir skaidrs, kā atšķirt vienus no otriem, bet varu iedomāties, ka caurmēra pacientam tas nav tik viegli izdarāms, jo ticības par to, kādas zāles ir labas un kādas ne, bieži balstās nevis uz pierādījumiem, bet dažādiem nostāstiem. Piemēram, asins antikoagulantu darbība jau nekādi ikdienā neizpaužas un rezultāts nav tūlītēji izvērtējams, bet tie var potenciāli pasargāt no trombu veidošanās un novērst priekšlaicīgu nāvi vai smagu invaliditāti.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]iokaste
2022-12-01 16:37 (saite)
vai tad ārsti nevadās pēc konkrētiem priekšrakstiem, vienas "virsgrāmatas", ka pie noteiktiem simptomiem noteikti medikamenti?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-12-01 17:46 (saite)
Kā redzams, ne vienmēr vadās. Turklāt pacienti jau ir atšķirīgi, ka vienādi simptomi ne vienmēr nozīmē vienādas zāles.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2022-12-01 18:00 (saite)
Ārsti nereti vadās pēc tā kura farmafirma viņiem dod vairāk kukuļus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2022-12-02 08:24 (saite)
Tas ir interesanti. Vai tad kaut kas no tevis minētajiem Olainfarm un Grindeksa palīdz pret, piemēram, ar sirds mazspēju saistītu kāju uztūkšanu, kurai mana māte kāreiz lieto diurētiķus? (neesmu mediķis, runāju par tik, par cik sapratu, ko saka ārsti, iespējams ko jaucu).

I mean, ja nepalīdz, kāpēc tad diurētiķus neizraksta. Viena lieta ir lietot terapiju, kura maz pierādīta, bet kā tad uzlabot faktisko stāvokli?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-12-02 08:38 (saite)
Nav jau tā, ka neizraksta diurētiķus. Vienkārši daudzi ārsti cenšas vēl papildus dot vietējā ražojuma zāles.

Paraksti meldoniju it kā līdzekli, kas palīdz sirds mazspējas gadījumā (pierādījumi tam gan ir tuvu nullei).

Savukārt etacizīnu pret aritmijām, un arī pierādījumi priekškambaru mirdzēšanas (PM) gadījumā ir niecīgi.

Fenibutu bija izrakstīts, lai uzlabotu smadzeņu darbību (efekts visdrīzāk ir niecīgs vai neesošs, nav tās naudas vērts).

Adaptol ir pret trauksmi, droši vien mazefektīvs, bet nu vismaz pārtrauca bezjēgā diazepāmus grūst virsū, kas rada nopietnu atkarību. Mātei vispārīgi PM ir kontrolēta, bet retos gadījumos, kad uznāk (apmēram reizi nedēļā), viņu izjūt ļoti lielu trauksmi. Viņa izsauc ātro palīdzību, iedzer papildu BB devu, un līdz laikam kamēr atbrauc ātrie, PM jau ir pārgājusi, un ārsti nav apmierināti ar biežo ātro saukšanu, jo tā ir nelietderīga resursu tērēšana.

Tomēr principā šis vispirms ir risināms ar pacienta izglītošanu, nevis zālēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2022-12-02 09:00 (saite)
> Tomēr principā šis vispirms ir risināms ar pacienta izglītošanu, nevis zālēm.

Mjā, bet senioru gadījumā gana bieži, es pieņemu, ka viņi īpaši nav gatavi vai spējīgi mainīt sevi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-12-02 09:10 (saite)
Mans iespaids ir, ka vispirms ir jāmainās pašiem ārstiem. Vienā gadījumā viņi pat konkrēti neatbild uz jautājumu, ko darīt situācijā A, tikai saka, ka jānomierinās, neko kārtīgi neizskaidrojot.

Es pajautāju, kādi ir pierādījumi etacizīna efektivitātei. Nedabūju nekādu atbildi, bet pārstāja to izrakstīt.

Tāpat mātei izdevās jau vienu reizi PM krīzes gadījumā neizsaukt ātros. Izglītošana darbojas, tikai ar veciem cilvēkiem tas ir lēns process. Par laimi manai mātei nav nekādas mentālas problēmas (nav Alcheimera vai demences), bet viņai grūti pieņemt, ka tagad vecuma slimību dēļ viņa vairs nevar būt tik aktīva kā iepriekš.

Un protams, Latvijas vide nav īpaši veicinoša mierīgai domāšanai. Mēs gājām iepirkties uz Lidl un tur mana māte, kas jau tā knapi kustas, izrādīja tipisko padomju spiešanos un traukšanos uz iespējami īsāko rindu. Es viņai saku, kur tev jāsteidzas – visas rindas ir apmēram vienāda garuma, un plus mīnus tie pāris cilvēki vai dažas minūtes rindā mums neko nenozīmē. Bet padomju ieradumi ir stingri, kā arī tas, ka liela daļa cilvēku veikalā izrāda tieši tādu pašu satraukumu, un attiecīgi grūstās vai nevērīgi spiežas virsū. Lidl vispārīgi man ļoti patika, jo pārdevēji šķiet ir labi apmācīti un ļoti pieklājīgi, bet Latvijā veco cilvēku sabiedrība vēl nav tam gatava :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?