extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-03-24 08:01:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
http://klab.lv/users/pavisam/312135.html?thread=2790727#t2790727

Tas ir bulšits, un tu to labi zini, ka tas ir bulšits.

Pat ja es būtu pateicis (ko es arī būtu reālajā dzīvē darījis) – cienītā grāmatvedes kundze, lai gan es piekrītu, ka katram pašam ir jāmaksā par saviem ziedojumiem un atvilkšana no algas ir pamatota lieta, izsaukt uz grāmatvedību un pieprasīt rakstīt iesniegumus ir liela laika tērēšana, kuru es nedarīšu, jo šobrīd esmu aizņemts ar daudz svarīgākiem tiešajiem darba pienākumiem – reakcija būtu tieši tāda pati. Grāmatvedības persona to uztvertu kā tiešu iespļaušanu savā dvēselē, lai gan tas vispār nav domāts pret kādu personīgi, bet nepatiku pret sistēmu kopumā.

Es to ļoti labi zinu no personīgās pieredzes. Kad es aptiekā pateicu, ka tomēr apkalpošu klientu, kas uzrādīja vadītāja apliecību nevis pasi/id, tad no kolēģiem par to visvairāk sašutusi bija jauna meitene (krieviski runājošā, starp citu), kurai ar to vispār nebija nekāda sakara. Tā ka tas pat nav paaudžu jautājums. Ir cilvēki, kuriem ir izskalotas smadzenes jau jaunībā, un nekas nespēs viņus pārliecināt, ka Putins nevis Ukraina ir agresors, un citus, ka vadītāja apliecības neatzīšana aptiekā ir bulšits. Par vairākām kārtām daudz mazāk svarīgs, bet kā redzams šiem birokrātiem tikpat dvēseli aizskarošs.

Daži cilvēki ir iezīduši šo birokrātijas dievināšanu, un ienīst ikvienu, kurš apšauba tās nepieciešamību, vai vēl jo vairāk atklāti izrāda pretošanos tai. Tai pašā aptiekā darbinieki reizēm apkalpoja cilvēkus, kas vispār nebija paņēmuši līdz personas dokumentu, bet pēc rituāla, kurā šis cilvēks tika nokaunināts par birokrātisko normu neizpildīšanu.

Ja mēs gribam, lai Latvija attīstītos, tad mums visiem ir jāizrāda vislielākais nicinājums šai birokrātiskajai attieksmei.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2022-03-24 09:36 (saite)
Jā, jāsaka, neko tu nesaproti. Tavs salīdzinājums uzrāda, ka tu nesaproti pat atšķirības (starp tavu piemēru un iesniegumu) būtību.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-24 09:54 (saite)
Nē, viņa nesaprot mana pateiktā būtību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2022-03-28 09:45 (saite)
Nā.

Tu izskaties pēc viena no tiem jefiņiem, kuri, vismaz cibā, nekad nespēj atzīt, kad izrādās, ka viņi kļūdījušies.

Starp citu, ne pārāk laba rekomendācija farmaceitam, bet, domājams, profesionālajā jomā tev ir lielāka realitātes sajūta.

Es skatos, tu esi izdzēsis [info]pavisam atbildi. Droši vien, ka viņa to visu jau uzrakstīja, bet katram gadījumam arī es:

- Iemesls, kādēļ darba devējs prasa rakstīt iesniegumu, lai atvilktu tev no algas, ir tāpēc, ka, ja viņš atvelk tev no darba algas bez iesnieguma, tu viņu vari iesūdzēt tiesā un tu vinnētu. Jo, kā jau [info]pavisam minēja, darba likumā ir speciāli noteikts, kādu iemeslu gadījumos drīkst atvilkt no algas bez darbinieka apstiprinājuma.

- Mutiska saruna vai epasti šinī gadījumā neder, jo tie tipiski nav pietiekams pierādījums tiesā.

- Un tagad pats galvenais. Šāda sistēma ir tādēļ, ka ja tā nebūtu, darba devējiem būtu iespēja kāst darbiniekus dažnedažādākajos veidos, un 90os gados tā arī notika. 2000ajos mazāk, un nu jau pēdējos 10 gadus ir maz par to dzirdēts, lai arī par darbiniekiem mazkvalificētajos darbos dažreiz gadās.

Piemērs no dzīves.

Pirms gadiem 15 strādāju vienā no abām zviedru bankām Latvijā.

Mani aizsūtīja maksas kursos, par kuriem, protams, maksāja darba devējs.

Īsu laiku pēc kursu pabeigšanas es sapratu, ka man tā banka ir līdz kaklam, un gāju prom.

Man lika rakstīt iesniegumu, ka es piekrītu, lai man no pēdējās algas atvelk kursu izmaksas.

Es nepiekritu, jo man nahren tie kursi nebija vajadzīgi, tā bija bankas prasība, lai es uz viņiem eju.

Kad es sacēlu traci un gāju pie saviem priekšniekiem un priekšnieku priekšniekiem, viņi teica, ka apspriedīsies un dos man ziņu, bet, protams, nekādu ziņu tā arī nedeva.

Jo tas, ko viņi prasīja, bija pretlikumīgi (Darba likums nosaka, ka darba devējam nav tiesību prasīt atmaksāt šādas lietas, ja apmācības ir bijušas vajadzīgas darba veikšanai).

Ja šāda likuma nebūtu -- vai ja grāmatveži to neievērotu un atvilktu vienkārši pēc vadības norādījuma -- tad es būtu spiests tiesā pierādīt savu taisnību un kaut kad eventuāli dabūt atpakaļ to, kas man pienākas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-28 10:00 (saite)
Tā nebija pavisam atbilde, kuru es izdzēsu, bet cita cibiņa, kurā viņš nosauca pavisam ļoti neglītā vārdā.

E-pasti ir pilnīgi normāls pierādījums tiesās. Tādi precendenti ir bijuši daudz, pat par nopietnākām lietām. Es pat nespēju iedomāties, kāpēc lai tie nebūtu.

Ja Latvijā tā nav, tad visiem vajadzētu piestrādāt, lai tie būtu. Šajā ziņā šis gadījums ir 100% līdzīgs ar vadītāja apliecību neatzīšanu, kas arī ir noteikta ar likumu. Tā ir vienkārši birokrātiska nedomāšana sistēmiskā līmenī par kopējo izaugsmi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2022-03-24 09:44 (saite)
es vienu brīdi strādāju par ierēdni un novēroju, ka tieši jaunas sievietes kultivēja to garo, absurdo birokrātisko runu, visus bezjēdzīgos rituālus. pie tam LU māca izvairīties no liekvārdības, ievērot reportāžas principu un grafisko hierarhiju.
man šķiet, ka tas ir saistīts ar tādu kā noslēpuma plīvura uzmešanu savai profesijai, ka neviens cits, izņemot iesvētītos, tos tekstus nesaprot. tāda kā savas vērtības celšana ar buramvārdiem. vēlāk, ap 40 cilvēki kļūst profesionālāki un ar tādu huiņu nenodarbojas,

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2022-03-24 10:12 (saite)
Teicamnieču sindroms. Sievietēm patīk paklausīt un izdarīt visu vis uzcītīgāk un atbilstošāk tam kā autoritāte pavēlējusi. Viņas izjūt lepnumu par savu spēju labāk sekot pavēlēm, atšķirībā no palaidnīgiem zēniem, kas nepilda mājasdarbus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-24 10:31 (saite)
Pareflektējot, saprotu, ka tev bija taisnība par to, ka ir cilvēki, kam smadzene ir izskalota jau jaunībā. Citādi jau varbūt nav slikti cilvēki, bet par konkrēto jautājumu velti tur mēģināt kaut ko viņiem skaidrot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]pavisam
2022-03-24 12:52 (saite)
Man jau likās, ka tu nenomierināsies un visa svīta arī :)

Mīļie cibas intelektuāļi, nu tak bļeģ iesitiet gūglē "ieturējumi no darba algas" pirms izrādāt savu absolūto tupumu pasaulei.

Darba devējs drīkst ieturēt pats 3 gadījumos, sameklējiet tos darba likumā, 78.-80.panti. Nu NEDRĪKST darba devējs pats ieturēt neko ārpus norādītā.

Ziedojumi no darba devēja telefona, zvani uz sex līnijām un sava auto parkošana nepaiet ne zem viena no tā.

Tu vari sastādīt cik noteiktumus gribi, neviens līgums vai noteikumi nav stiprāki par Darba Likumu.

Staigā šitādi bērneļi pa pasauli un "sūtītu grāmatvedi ratā".
Jo grāmatvedis ir birokrāts, padomju atrauga un krievijas mantinieks.

Tu atnāc, nokomentē, cik tu visu zini labāk, nosauc mani par padomju birokrātu un pēc tam es esot augstprātīga.
Es nezinu, vai Tu padomiju esi redzējis, bet, ja būtu, tad zinātu, ka TAD Tu rakstītu paskaidrojumu par padomju mantas izsaimniekošanu, to izskatītu partijas sēdē.

Es neuztveru personīgi, man ir apnicis mācīt tādus kā tu. Augstprātīgus, iedomīgus ķēmus, kuri domā, ka zina sūdu. Vēl ieliec instagramā, kā tevi apbižo. Arī to esmu redzējusi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-24 13:10 (saite)
Mani neviens šeit neapbižo. Tu vienkārši šeit aizstāvi savu birokrātismu un LIKUMA dievības pielūgšanu, un tev joprojām tas vēl nav pielecis un domāju, ka arī nekad nepieleks.

Vēl traģiskākais visā šajā ir tas, ka no parastā strādnieka algas itin bieži atvelk kases aparāta iztrūkumu līdz pēdējam santīmam. Lūk, tur darba likums visu atļauj, vai ne?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pavisam
2022-03-24 13:15 (saite)
Un tu laikam domā, ka kāds riskēs ar savu darbu, neievēros likumu, lai tev nebūtu jāraksta iesniegums, jo tikmēr tu vari nopelnīt tūkstošus ar to, ko dari?

Ā, redzi, bet, kad atvelk kases iztrūkumu, tad vairs nav ok?
Tak izlem, kurā pusē esi.

Un vēl no STRĀDNIEKA algas.
Es ceru, tu esi twiterī, tur tu būtu zvaigzne. Tur šitādi taisnības cīnītāji pulcējas, kuri laiž karstu no pašas cīņas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-24 13:58 (saite)
Pirmkārt, pēc tavām domām tikai personīga klātbūtne grāmatvedībā, kur darbinieks uzraksta sūda iesniegumu, kaut kā pielūgt un apmierināt LIKUMA dievību.

Otrkārt, jā es tieši tā arī darīju – es apzināti neievēroju likumu un devu zāles cilvēkiem, kuriem tās bija ļoti vajadzīgas, lai gan aiz manis stāvēja vesels kolektīvs un teica, kāds sūds es esmu. Kā redzi, cietumā vēl neesmu nonācis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pavisam
2022-03-24 14:00 (saite)
oh my sweet summer child :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-24 14:13 (saite)
Jā. Un es arī nekad nespiežu cilvēkus darīt tāpat un ja viņi personīgi baidās likuma un to grib ievērot. Bet kas mani kaitina ir šī attieksme un uzbraucieni šiem cilvēkiem, ka viņi paši ir pie tā vainīgi, ka viņiem nav līdzi pareizā dokumenta, bet likums ir ok, labs un pareizs.

Jo galu galā kāds jau raksta šos likumus, balstoties uz vairākuma izpratnes, un ja šī izpratne ir ka cilvēki ir sūdi par to, ka ne vienmēr vazā līdzi pasi, tad likums tāds arī tiek pieņemts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pavisam
2022-03-24 15:34 (saite)
Paklau, bet tu patiešām neredzi atšķirību starp šiem diviem gadījumiem, ja?
Ja vēlies, es varu izstāstīt.
Lai gan nojaušu, ka nevēlies :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-24 16:46 (saite)
Pastāstīt jau tu vari. Es vienmēr esmu par dziļāku un plašāku skaidrojumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

(Nodzēsts puksts)

[info]extranjero
2022-03-25 08:29 (saite)
Es izdzēsīšu šo, jo lai gan ir labi punkti, apsaukāties tomēr nav labi. Man nav šis personīgi pret kādu, bet vairāk pret iesniegumu rakstības kultūru un žēl, ka viņa to uztvēra tik personīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]3koma14vs007
2022-03-25 11:28 (saite)
Nosaukt lietas (šajā gadījumā konkrētus cilvēkus) īstajos vārdos NAV apsaukāšanās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?