extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-01-02 18:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Izraēla jau ir vakcinējusi >10% tās iedzīvotāju: https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Kā izskaidrot tik labus rezultātus salīdzinājumā ar tikai 1,47% UK (3. vietā)?

Atradu ļoti labu komentāru tīklos par Izraēlas vakcinācijas pieeju:

I read yesterday Israel has vaccination policy called "Hey pizza guy", where they finish with whatever group they were aiming for with shots for the day, and then they step outside that vaccination site and bring in off the streets (the pizza guy, the fedex guy, anyone) whoever will come to use up the rest of the vaccines. Smart. – kad dienā paredzētās mērķa grupas vakcinācija ir pabeigta, tad uzaicina cilvēkus no ielas – picas piegādātājus, pastniekus, jebkuru – saņemt vakcīnu.

Pieļauju, ka lielā mērā tas ir iespējams, izmantojot papildu 6. devu no 5 devu flakona. Tiešām ļoti gudra pieeja. Tā vietā, lai iespringtu un tērētu laiku un enerģiju, lai nosodītu katru, kas saņem vakcīnu ārpus rindas, viņi ir elastīgi un dara visu, lai paātrinātu šo procesu. Salīdziniet to ar vietējiem skandāliem vai Poliju.

To arī novēlu jaunajā gadā visiem cibiņiem – būt elastīgiem, domāt ārpus rāmjiem (think outside the box), nedarboties tikai stingro noteikumu važās, bet atļauties darbā un dzīvē nelielu brīvību un radošu pašdarbību, kas uzlabo itin visu. Priekā!


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]str
2021-01-02 20:32 (saite)
varbūt arī tas, ka viņi piemaksāja, lai dabūtu vairāk vakcīnu.
( un gan jau ka armija ar palīgā uz potēšanu)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-02 20:36 (saite)
Šobrīd ir tā, ka citās valstīs pat esošās piegādes vēl nav pilnībā izmantotas.

Nezinu gan, kā armija var palīdzēt ar vakcināciju, jo vakcinēt parast atļauj tikai apmācītiem darbiniekiem. Apmācība nav sarežģīta, bet domāju, ka ir pietiekami daudz medmāsu un farmaceitu, kas to var veikt, un armija nav vajadzīga.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]snauts
2021-01-02 20:47 (saite)
Tā ir ļoti apsveicama pieeja, bet es nedomāju, ka Izraēlas augstais vakcinēto cilvēku skaits ir saistīts ar to. Tas ir pārlieku liels uz citu valstu fona.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-02 22:15 (saite)
Tā ir pazīme, ka tur cilvēki tiešām lietas uztver nopietni un ir apņēmīgi īstenot vakcināciju pēc iespējas ātrāk.

Tas tiešām nav tikai par to, kas ir visvairāk novakcinējuši. Bet kaut kādā ziņā, ja viņi uzreiz iztērē visas piegādes, tas rada spiedienu uz piegādātājiem arī ātrāk saražot un piegādāt vēl.

Marginalrevolution blogā bija arī aprakstīts, ka vakcīnas reģistrācijas datumam arī ir nozīme ātrākai vakcīnu saražošanai. Birokrāti teikts, ka tam nav nozīmes, jo ražotāja tāpat jau ir saņēmuši samaksu un ražo uz priekšu. Bet analīze parādīja, ka tā nav – visas investīcijas gan ražošanā, gan piegādes ķēdē iziet lielu birokrātisku vērtējumu, un klerki piešķir naudu daudz ātrāk, ja reģistrācija jau ir veikta.

Un šajā gadījumā man ir interesanti zināt, kas notiek ar papildu 20% devām – pasūtījumos un plānos parādās tikai 5 devas uz flakonu. Bet ja ir iespējams palielināt vakcinēto skaitu par 20%, taču ārpus rindas, tad ir muļķīgi to neizmantot. Šī attieksme vislabāk parāda, kādas ir patiesās plānotāju intereses – vakcinēt cilvēkus vai tikai parādīt, ka precīzi ievērojam noteikumus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-02 22:56 (saite)
Jā, jā, tas viss ir pareizi un apsveicami. Tomēr Ķīna ir novakcinējusi 4.5 miljonus, ASV 2.8 miljonus, savukārt UK un Izraēla katra pa 1 miljonam, un te man vienkārši rodas jautājums kā Izraēla ir tikusi pie tik liela vakcīnu kvantuma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-02 23:06 (saite)
Ražotnes ir visur pasaulē – varbūt arī Izraēlā, tāpēc nav brīnums, ka šie ir sarunājuši prioritāras piegādes.

Tāpat interesanti dati no ASV Virdžīnijas štata:
Total vaccine doses distributed: 388,100
Total vaccine doses administered: 75,288

Tāpēc būtu jājautā, cik vakcīnu ASV ir saņēmusi, nevis cik viņi ir novakcinējuši. Ja tie dati citos štatos un valstīs ir līdzīgi, tad lielākā atšķirība ir nevis saņemtajā daudzumā, bet šī daudzuma izlietošanā.

Tagad AstraZeneka sola UK piegādāt 2 miljonus vakcīnu nedēļā. Bet šī vakcīna vēl nemaz nav reģistrēta ES. Kāpēc tāda kavēšanās?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-03 10:28 (saite)
Tas tiešām ir jocīgi, gribētos zināt, kāpēc ņemot vērā visus apstākļus Virdžīnijā tāda starpība, starp "distributed" un "administered".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-03 11:49 (saite)
Tāpēc es tev saku, kāpēc tas tā ir. Es šo īpaši nepētu, bet parādījās arī citi dati, ka ASV bija plāns līdz jaunajam gadam novakcinēt 20 miljonus. Realitātē izdevās tikai ap 2 miljoniem. Vakcīnu ražotāji (Pfizer un Moderna) saka, ka tas nav vakcīnu trūkumu dēļ – pēc plāna paredzētās vakcīnas ir piegādātas.

Ir skaidrs, ka uztaisot sarežģītu, ļoti specifisku rindas kārtību, būs grūtības savākt ātri tieši šos cilvēkus. Un ja nav elastības ka ātri varētu neatnākušo vietā drīkst novakcinēt citus, viss projekts buksēs.

Vēl jau arī tas, ka līdz 40% mediķu ir skeptiski pret covid vakcīnu. Vienā vietā farmaceits pat apzināti uz nakti izņēma tās no ledusskapja, lai tās sabojātu. Manā izpratnē tas tikai vēlreiz parāda, ka ārsti risku samēra izpratnes ziņā ir kā parasti cilvēki. Jā, vakcīnai ir zināmas blakusparādības un nezināmi ilgtermiņa riski – bet tie ir par vairākām kārtām mazāki nekā pašam kovidam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-03 18:19 (saite)
Es redzēju kaut kādu video kur bija teikts, ka trešdaļa ārstu ir skeptiski pret vakcīnu, un es uzreiz padomāju: "O! Šitam gan es gribētu zināt avotu.", jo grūti tam noticēt, ja godīgi. Tev varbūt ir zināma kāda atsauce?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-03 18:32 (saite)
Kāpēc lai būtu grūti noticēt? Ārsti daudz labāk zina visus feilus ar jaunajām zālēm, par kurām iepriekš solīti brīnumi. Tāpēc šajās lietās viņi būs lielāki skeptiķi par caurmēra cilvēku.

Tu man atgādini naivu padomju cilvēku, kurš tic, ka valdība vienmēr ir efektīva, ka tā rūpējas par cilvēkiem. Un ja kāds pasaka kaut ko kritisku par valdību, tad tas ir no nereālās sfēras un tas ir jāignorē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-03 18:34 (saite)
Tev varbūt ir zināma kāda atsauce?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-03 18:38 (saite)
Palasi ziņas un atradīsi sīkākus aprakstus pats. Es lasu, apvienoju to ar personīgo pieredzi, informāciju, kas iegūta no 100 citiem rakstiem, sociālajiem tīkliem utt. Tā ka viena atsauce tev neko nedos, ja reiz tevi tas video nepārliecināja, jo lietas ir jāskatās kontekstā. Pirmkārt, ko tu saproti ar vārdu "skeptisks"?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-03 21:37 (saite)
Viens no iemesliem kāpēc es vēlos to atsauci, lai saprastu, kas ir domāts ar vārdu "skeptisks". Tanī video "skeptisks" bija pasniegts kā "atsakās vakcinēties".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-03 21:57 (saite)
Es to arī tieši tā saprotu, ka skeptisks nozīmē, ka nav pārliecināts, ka vakcīna ir droša. Tas noteikti ietver arī atsacīšanos vakcinēties.

Patin filmu uz priekšu par kādu mēnesi – droši vien pēc mēneša vai diviem vairums skeptiķu būs mainījuši domas.

Ar to jāsaprot, ka cilvēki nav statiski. Izdarīt tālejošus secinājumus par pašreizējām domām ir nekorekti. Dažreiz pat cibā man uzmācas cilvēki ar norādēm, ka es kādreiz (varbūt pirms gada vai diviem, vai pat 5 vai 10 gadiem) esmu kaut ko teicis citādi nekā tagad.

Bet šodien tā ir problēma – ja šie mediķi ir skeptiski, tad viņi nebūs īpaši aktīvi vakcinācijas programmās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-03 22:06 (saite)
Es negribu zināt kā tu to saproti, es gribu saiti uz šīs informācijas avotu. "Sagūglē pats manu apgalvojumu apliecinājumu" ir diezgan kretīniska attieksme.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-03 22:17 (saite)
Kretīniski ir pašam neieguldīt nelielas pūles.

Es tev izskaidroju, kāpēc nav korekti jautāt pēc atsauces.

Šis nav zinātnisks darbs, bet ātra informācijas sniegšana. Es nevaru atrast pat atsauci, kur Viņķele nosoda slimnīcas administratīvo darbinieku (nevis tikai mediķu) vakcinēšanu, lai gan to rakstu es lasīju pirms dažām dienām tvnet un pārlasīju vairākas reizes. Bet šodien es viņu nevarēju atrast.

Šādu atsauču meklēšana prasa ļoti daudz laika, kura man nav, jo jāstrādā. Un nav jau arī svarīgi, vai tie ir 30% vai 40%. Bet šo iespaidu es esmu guvis no vairākiem rakstiem, no sociālajiem tīkliem, grupās, kur diskutē tieši ārsti, un tāds ir mans iespaids. Man nav svarīgi, vai tu tam tici vai nē. Pat man pašam tas ir tikai kā viens no izskaidrojošiem momentiem, kāpēc ar vakcīnām neiet tik ātri kā būtu sagaidāms.

Tāpat es nedomāju, ka ir viens noteikts iemesls, kāpēc vakcinēšana ES ir lēnāka, kuru novēršot viss notiks. Tā ir visas kopējās kultūras vai attieksmes lieta, kaut kas tāds, kas piemīt sabiedrībai vai sistēmai. To nevar tik vienkārši izmainīt. Acīmredzami Izraēlā (kur noteikti arī ir daudz vakcīnu skeptiķi, antivaxx utt.) tomēr ir radusies šī ideja, ka vakcinācija ir svarīga lieta, kas ir steidzami jāizdara – tur lūzt vai plīst.

Acīmredzami Eiropā mums nav tādas apziņas. Ir kaut kāda neskaidra paļaušanās, ka gan jau valdība visu izdarīs. Ikviens profesionālis vai valdības ierēdnis tikai jūtas kā skrūvīte un gaida norādījumus no augšas. Droši vien bailes kaut ko izdarīt nepareizi ir lielākas nekā dedzība īstenot vakcinācijas kampaņu.

Un pat ja būtu šī dedzība, tad Viņķele jau ātri vien atvēsinātu šos karstos prātus – kaut vai ar to pašu nosodījumu, ka nav vakcinēti pareizie cilvēki.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-03 22:30 (saite)
Yeah, right. Man, kurš pat īsti nezin ko meklēt tās būtu "nelielas pūles", bet tev kas to ir lasījis "atsauču meklēšana prasa ļoti daudz laika".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-03 23:43 (saite)
Jā, man tas prasa laiku. Kāpēc man tas būtu tev jāvelta, ja tu man neko neesi devis?

Man arī nav skaidrs, kādu atsauci tu gribi? Saproti, ka šādas lietas jau visdrīzāk nav nekādi kontrolēti pētījumi. Ja kāds žurnālists ir aptaujājis ārstus un uzrakstījis secinājumi, tad tas tā arī ir. Visdrīzāk tu pateiksi, ka tas ir sviests, un es būšu velti patērējis vismaz 30 minūtes to meklējot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-01-04 12:10 (saite)
Šodien internets pats piedāvā atsauci: https://www.forbes.com/sites/tommybeer/2021/01/02/large-numbers-of-health-care-and-frontline-workers-are-refusing-covid-19-vaccine/

Tikai tiec pats galā, ja gadījumā tas ir paywall, kurš dod tikai 1 skatījumu par brīvu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-04 12:18 (saite)
Liels tev paldies par šo!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-04 19:22 (saite)
Ņem par labu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-01-03 22:30 (saite)
Varbūt ebrejiem palīdz chutzpah. Viņi tādiem Viņķeles iebildumiem atbildētu, ko viņa vispār iedomājas – mēs taču darām dieva darbu! :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]snauts
2021-01-03 10:31 (saite)
Tad vēl, es būtu mierā ar skaidrojumu, ka Izraēlā ir kāda vakcīnu ražotne un viņi ir sarunājuši sev izdevīgu dīlu, bet nākamā ir Vācija ar tikai 100K vakcinēto, tas arī tā liekas tā jocīgi maz.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-03 11:56 (saite)
Ne specifiski par Vāciju, bet pamanīju komentārus, ka Eiropas Savienība bija likusi likmes uz citu ražotāju vakcīnām, tāpēc ar Pfizer vakcīnas piegādēm īsti neiet, jo birokrāti nespēj elastīgi reaģēt.

Nu cerēsim, ka šis kavēklis beigsies, kad ES būs reģistrēta Astra Zeneca vakcīna. Visādā ziņā ar to būs vieglāk, jo nevajag glabāt sasaldētu zemā temperatūrā, bet tikai ledusskapī. Varbūt ar to viss aizies ātros tempos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-01-02 23:51 (saite)
just master race things

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-03 10:25 (saite)
Tu esi tik paredzams, ka tevi varētu aizstāt ar botu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2021-01-03 13:52 (saite)
tieši tik pat paredzams kā privilēģijas Izraēlai

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-01-03 18:39 (saite)
Patiesībā jau ir raksti, kas kritizē Izraēlu, ka līdzīgu vakcīnu daudzumu nav saņēmuši palestīnieši. Man tas nešķiet būtiski, jo ne jau tikai palestīnieši, bet arī visa ES šobrīd tiek vakcinēti ļoti minimāli. Un ja Palestīna jau pamazām tiek atzīta starptautiski kā neatkarīga valsts, tad vēl jo mazāk viņiem ir pamata visu sagaidīt no Izraēlas.

Bet būs kritiķi, kas šī dēļ nosodīs Izraēlu. Gnidris jau tikai pasaka to pašu stiprākiem vārdiem. Tavs naivums šoreiz nav tikums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-03 21:31 (saite)
Snauta jautājums: "Kā Izraēla ir tikusi pie tik liela vakcīnu daudzuma?"
Gnidrologa atbilde: "Žīdi cūkas!"
Extranjero secinājums: snauts ir naivs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-03 21:38 (saite)
Izdari secinājumu, kādus gribi. Es pierādīju, ka viņi nemaz nav neko daudz vairāk vakcīnas saņēmuši par ASV. Nu labi, 20 miljoni vēl nav 10% no ASV iedzīvotāju skaita, bet ir tuvu tam.

Bet tavs naivums ir par to, ka tu šaubies, ka ārsti varētu būt skeptiski pret vakcīnu. Skepticisms ir tas, ko šodien māca ārstiem. Pārāk daudz ārsti ir devuši pacientiem neefektīvas zāles, ka manuprāt, viņiem skepticisms vēl ir pārāk mazs. Nu vismaz Latvijas ārsti paraksta daudzas neefektīvas zāles. Arī remdesivīrs patiesībā ir ļoti neefektīvs, un lielāks skepticisms būtu ļoti noderīgs.

Kad ārsti iepazīsies ar visiem datiem, tad arī skepticisms izzudīs. Bet nav jau viņiem laika to darīt – šobrīd aizņemti savā darbā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-03 21:52 (saite)
Vai "ir skeptiski" == "atsakās potēties"?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-01-03 21:39 (saite)
Gnidrologs: "dažas tautas ir priviliģētas"
Snauts: "OMG NACISEMĪTISC"

Mēs runājam par valsti, kas katru gadu saņem miljardus donācijās par to vien, ka eksistē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snauts
2021-01-03 21:58 (saite)
Nē nu tu saproti, ka tava atbilde ir kaut kas no sērijas ja es jautātu: "Kā notika Černobiļas AES katastrofa?" un tu atbildētu "Ai nu Padomju Savienībā taču jau visu caur dirsu darīja."
Nē nu nav jau tavi vārdi nepatiesi, bet nekādi neatbild uz jautājumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dombrava
2021-01-02 22:32 (saite)
Es kādreiz darbā saņēmu rājienus par t.s. radošo pašdarbību. Bet ja ir stingrs mugurkauls un krampis, var jau pieciest autsaidera slavu, jo atlaist par to nevar.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-02 22:36 (saite)
Jā, diemžēl esošā kultūra necieš novirzīšanos no noteikumiem, pat ja tam ir labs iemesls. Šī kultūra būtu jāmaina, un varbūt kovids dos šo motivāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dombrava
2021-01-02 23:45 (saite)
Nujā, uzņēmējdarbībā un radošajās profesijās iniciatīva un idejas ir apsveicamas jau tagad un tās novērtē.

Tā ir, ka valsts pārvaldē noteikti vajadzētu pārmaiņas, jo ne vienmēr iebilšana noteikumiem ir lecīgums vai vēlme būt gudrākam par priekšnieku. Ja tas var ko dot kopējam labumam, noteikumus var interpretēt brīvāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lidot
2021-01-02 23:24 (saite)
Un kā tos visus pizza guy izķers uz otro porciju?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-01-02 23:27 (saite)
UK ir izvēlējusies vispirms visiem dot tikai 1. devu.

Kas ir saprātīgs lēmums, jo 1. devas dotās aizsardzības ieguvums ir lielāks nekā 2. devai. Tāpēc kopumā tā ir efektīvāka pieeja.

Nezinu, kā Izraēlā, bet pieļauju, ka tur tāpat kā UK ir e-veselība (strādājoša, nevis tas brāķis, kas Latvijā), kur viss tiek reģistrēts. Kad būs pietiekami daudz vakcīnas, tad vienkārši nosūtīs viņiem ziņu, ka laiks atnākt pēc otras devas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mapats
2021-01-03 15:41 (saite)
1. Lieka, kaitīga vakcīna cilvēkiem pret vīrusu. Vai vīrusam pret cilvēkiem, zinātnieki vēl strīdas.
2. Vakcīna UK un vakcīna izraēlā ir divas dažādas lietas. Manas domas par iespējamību.
3. Gaidam īstos zūdus.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?