ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2021-03-07 12:19:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par dabiskumu
Reku te cilvēks lietu runā:

https://www.rigaslaiks.lv/zurnals/komentari/ar-miesu-pret-dabu-20555


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]aborigens
2021-03-07 13:26 (saite)
paldies par linku. tas man labāk palīdz saprast savu nostāju un kur tad ir tā fundamentālā uzskatu atškirība, par kuru nevaram vienoties :) Es pilnībā nepiekrītu apgalvojumam: "nav nekādas “dabiskās lietu kārtības”, ko tie spētu konstituēt, nedz arī kādā “dabiskuma” koncepcijā balstīta, nofiksējama status quo, ko varētu vai vajadzētu aizsargāt no “mākslīgas” iejaukšanās vai pie kā varētu atgriezties, piemēram, cīnoties pret visu “nedabisko”."
[dzimtes teorētiķi] apšauba, ka bioloģiskā īstenība būtu liktenis (tātad pārdabisks spēks), kuru ietekmēt vai mainīt nebūtu iespējams, un ka tiekšanās to labākas (“dzīvojamākas”, saka Džūdita Batlere) dzīves vārdā pārvarēt ir pretdabiska.

Protams, ka mainīt ir iespējams, taču man nav pārliecības ka šāda tiekšanās cilvēkam pašam nāk par labu. Cilvēks it kā iegūst kāroto, taču nez kāpēc nejūtas laimīgāks. Taču šo apgalvojumu var apstiprināt/noraidīt tikai dzīvojot to mainīto dzīvi un redzot pats pie sevis.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-07 16:25 (saite)
Atslēgvārds ir saprašana.

/taču man nav pārliecības ka šāda tiekšanās cilvēkam pašam nāk par labu./

Aseptika, antiseptika, anestēzija, ķirurģija.

Nāk par labu, nenāk? Vispārējā gadījumā.

Ne tik sen piemēram tāda lieta kā bērna iznēsāšana un dzemdēšana bija ``krievu rulete``, nopietns dzīvības risks, vārdi ``nomira dzemdībās/ no dzemdību infekcijas/ sepses/ ir bieži sastopami senākos tekstos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aborigens
2021-03-07 17:06 (saite)
Aseptika, antiseptika, anestēzija, ķirurģija. - vispārējā gadījumā nāk. Ķirurģijai gan ir arī nākamais līmenis kā plastiskā ķirurģija, dzimummaiņas operācijas uc. lietas, ar mērķi uzlabot psiholoģisko ne fizisko pašsajūtu. To es saprotu ar to tiekšanos.

Jā, māšu mirstība bija augsta. Ko tas tavuprāt norāda? Ka dzemdēšana vispārējā gadījumā nenāca sievietei par labu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-07 17:17 (saite)
/lietas, ar mērķi uzlabot psiholoģisko ne fizisko pašsajūtu./

Tavuprāt psiholoģiskā pašsajūta nav svarīga? Smagas depresijas un dzimumu disforijas slimnieki mēdz taisīt pašnāvības.

Plastiskā ķirurģija? Nu jā tas ir tas kas atdod seju cilvēkam kuram to burtiski noplēsis satrakojies suns vai kuram tā sadegusi kādā avārijā. Domā nevajag? Lai staigā kā ir?

Dzimumu maiņas? Nu jā reizēm tās glābj cilvēkus no pašnāvības. Reizēm, protams terapija neizdodas un sava ķermeņa nepieņemšana turpinās, tas tiesa ir arī tādi keisi, jo cēlonis ir vēl nesaprotamas izmaiņas smadzenēs. Tās jāsaprot. Jāsaka arī ka korektu dzimuma maiņu mēs vēl izdarīt neprotam, iespējams ka nepalīdzētu arī visa ķermeņa transplantācija uz kuru iet Kavanero grupa un ķīnieši. Tās visas ir lietas kuras vēl jāiemācās, mēs neesam pat pusceļā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aborigens
2021-03-07 17:51 (saite)
Nop, neko no tevis minētā es nedomāju.
Psiholoģiskā pašsajūta ir svarīga. Es tieši nesen klausījos kā transgender jaunietis stāsta par dzimumu disforiju un ticu, ka nekas patīkams tas tiešām nav un pašnāvību gadījumi to tikai pierāda. Tāpat arī plastiskās ķirurģijas keisi, kas atgriež cilvēkam seju vai taml (arī tur var būt pašnāvība, ja jādzīvo ar tādu)
Es neesmu tik radikāla un nedomāju ka nekad un nekādos apstākļos šīs lietas nevajag darīt. Ja tās novērš lielas ciešanas, tad vajag. Bet es esmu pret to, ka tiek noliegts ka eksistē kaut kāds "dabiskais" lietu ritējums tāpēc, ka eksistē izņēmumi. Ka viss ir vienā līmenī. Kā jau tu pats raksti, atslēgas vārds ir saprašana. Cilvēkiem patīk fantazēt un kombinācijā ar nespēju izvērtēt reālo situāciju tas var radīt tikpat traģiskas sekas un pašnāvības. Ieviešot visu šo piedāvājumu klāstu un pasniedzot to kā dabisku un normālu, pat stilīgu mēs manuprāt reāli varam iebraukt otrā grāvī, kurā cilvēku ciešanas un pašnāvību rādītājs kļūst vēl augstāks kā pirms tam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-07 17:58 (saite)
Okej es piekrītu ka ar stilīgumu un komercializāciju vajag uzmanīties, dajebkur. Labs piemērs ir narkotikas, tas arī strauji izmaina bāzes stāvokli smadzenēs un nervu sistēmā un sekas ir nu jā narkomānija vai bieži psihozes halucinogēnu un psihotomimētiķu gadījumā vai arī smadzeņu attīstības aizture, kā THK jaunam organismam, nu un visparastākais alkohols arī.

Tas ko es domāju - mums vajag visus rīkus bet ne visus lietojumus, ar skrūvgriezi var izbakstīt aci, ar motorzāģi nogriezt kāju un ar zālēm noindēties, bet tas nenozīmē ka mums nevajag motorzāģus, skrūvgriežus un zāles, jā sprāgstvielas un atombumbas arī vajag.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-03-07 17:19 (saite)
/Jā, māšu mirstība bija augsta. Ko tas tavuprāt norāda?/

Tikai uz to, ka tā bija problēma kura jānovērš, kas arī tika izdarīts.

Es personiski gan esmu tādos uzskatos ka perfekts un pabeigts risinājums šeit būs šis

https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_womb

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mindbound
2021-03-07 13:38 (saite)
Bioloģiskā īstenība tiešām nav "liktenis (tātad pārdabisks spēks), kuru ietekmēt vai mainīt nebūtu iespējams" (un lielākoties tā arī netiek šādi aprakstīta), bet tā ir cilvēka kā bioloģiskas būtnes eksistenci dominējoša kauzalitāte un mēģinājumi to, tipiski bez tās labas saprašanas vai zem tās ignorēšanas ar vieglu roku mainīt, vienalga, ideoloģijas, personīgo kaprīžu, apkārtējo spiediena vai vēl kā cita dēļ, ar ļoti augstu varbūtību beigsies labākajā gadījumā ar čiku, sliktākajā ar postu.

Nupat pabeidzu lasīt papīru par dinitrofenolu un tā bēdīgo 30to gadu slavu kā vienīgajam diētas medikamentam, kas tiešām darbojas tā, kā to slavē — tas burtiski izkausē tauku slāni, sabojājot mitohondriju membrānu, reversējot protonu pumpju darbību un atbrīvojot enerģiju siltuma veidā. Paralēli ļoti efektīvam un uz plato neizejošam svara zudumam, protams, nāk līdzi tādas lietas, kā kataraktas, neatgriezeniski aknu bojājumi un serdes temperatūras celšanās līdz ar dzīvību nesavietojamiem 45 °C. Kaut kur tur ir mazs nepateikts komentārs par dabisko un mūsu attiecībām ar to.

Pie tam, es to saku kā indivīds, kurš ir visādā ziņā par cilvēku eksistences un bioloģiskās kondīcijas uzlabošanu dažādos veidos. Man tikai nevieš optimismu un simpātijas daudzi līdzšinējie tīšie mēģinājumi to darīt un netīšie ar to it kā nesaistītie pasākumi, kam tik un tā ir būtiski šī veida blakusefekti. Tas attiecas gan uz neskaitāmajām evidencē un sistemātiskā izpētē nebalstītajām diētām, gan uz ekscesīvu un nepamatotu medikamentu lietošanu, gan tādām lietām, kā endokrīno disruptoru tīša un netīša nonākšana organismā, kur pēdējais ar pieaugošu varbūtību varētu būt viens no pēdējo dekāžu lielākajiem ļoti ilgi nepamanīta un nenovērtēta bioķīmiskā riska faktoriem.

Bioloģija nav liktenis un pati par sevi tā nav arī normatīvs lielums, bet par normatīvu varbūt varētu būt vērts uzskatīt "ломать — не строить" kārtulu, kas uz bioloģiju attiecas tiešāk un skaudrāk, kā uz lielāko daļu citu lietu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-07 16:21 (saite)
Dinitrofenols kā diētas medikaments, tas ir jautri. Vispār ka aromātiskie nitrosavienojumi ir indes, ap to laiku bija zināms, jo tie ir arī sprāgstvielas un krāsas, toksiskās īpašības bija pētītas, tā ka tas ir nevis par dabisko bet par nezināšanu, jā OK vēl Roberts Vuds atklāja skandālu ar hidrohinonu kā pretiedeguma līdzekli un atceramies par radioficēto dzeramo ūdeni un veselīgajiem prezervatīviem ar Ra-226 piedevu.

Atslēgvārds ir laba saprašana.

Laba saprašana + vēlme iziet ārpus dabiskā ir transhumānisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2021-03-07 18:07 (saite)
Tam varu piekrist, jā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]smejmoon
2021-03-08 10:58 (saite)
šeit ir arī tas, ka cilvēki dažādi izvērtē riskus un realitātē ir gatavi uz sevis postīšanu, ja par to saņem kādu bonusu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-08 17:48 (saite)
Nu tā ir viņu brīva izvēle, galvenais lai izvēle ir kompetenta => informēta

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]3koma14vs007
2021-03-07 15:11 (saite)
V.Vīnbergs ar saviem intelektuāli - zinātniskā slengā (ar nolūku radīt iespaidu par sevi kā gudru cilvēku) paustajiem uzskatiem ir tiešs PSRS laika lielo Sibīrijas upju pagriezēju un "jaunas pasaules un jauna - padomju cilvēka" cēlāju gara radinieks.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-07 16:27 (saite)
Un tieši šajā konkrētājā ziņā padomju cilvēkiem bija taisnība. Tādi paši lidoja uz mēnesi un būvēja reaktorus un laidās mariānu dzelmē utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]3koma14vs007
2021-03-07 17:04 (saite)
loooool

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-07 17:11 (saite)
Un vēl pirms tam cilvēki kuri mēģināja šķērsot okeānus un taisīt vēl stiprākas lēcas un pārvērst vienas vielas citās utt. Kur mēs būtu bez viņiem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-03-07 20:52 (saite)
Ja lasītu šo tekstu bez konteksta, tad varētu piekrist, bet tā kā šāda tipa autori ir tajā kohortā, kas šo retoriku taisa, lai apoloģētu ģenitālijmutilācijas un hormonu terapijas, lai manufakturētu kropļus, tad non plused.
Btw, tie dzimumu disforijas slimnieki tās pašnāvības jau pamatā taisa tieši pēc tam, kad kropļošanas procedūras jau padarītas. Kaut kur 40% "dzimumu mainījušo" vismaz vienu reizi mēģina izdarīt pašnāvību.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-07 22:36 (saite)
Uj tur ar tām disforijām ir sarežģīti. Bottomlains - mums nav labas terapijas. Ir 2 terapijas pieejas - viena mainīt ķermeni , otra mainīt smadzenes lai tās ķermeni pieņem, abos gad. panākumi ir nu tā epizodiski. Apmēram kā ar vēzi. Ir varianti kurus izārstēt var, ir kurus vēl nemākam, šite tas pats.

Bet par kohortām runājot, jā nu ja kāds melnsvārcis pateiktu kko prātīgu un es teitku ā nujā izliekas maita, šitie jau tikai cilvēkus dedzina, tu teiktu ka es drusku pārspīlēju :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2021-03-08 00:04 (saite)
"Ir 2 terapijas pieejas - viena mainīt ķermeni , otra mainīt smadzenes lai tās ķermeni pieņem"

Tur jau tā lieta, ka otrais variants netiek izskatīts, jo tā ir "transfobija" tagad. Nepalīdz kropļotāju politiskajai adžendai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2021-03-08 00:14 (saite)
Dakteru vidē joprojām izskata abus, pie kam katram pacientam.

Reku Mayo clinic vadlīnijas, abas pieejas:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gender-dysphoria/diagnosis-treatment/drc-20475262

Un gender disphoria ir iekš DSM 5 kā mental disorder.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-03-08 00:19 (saite)
Otrā pieeja bez hormonu/ ķirurģiskās ir tipa šitā:

https://en.wikipedia.org/wiki/Behaviour_therapy

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?