ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2018-04-24 00:16:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Sanāk aizdomāties
kstaķi interesants domu eksperiments

[ideja no šejienes

https://www.facebook.com/NothingHoly/photos/a.471497552927535.1073741828.471279336282690/1691396440937634/?type=3&theater

Nu tātad jūs nokļūstat teiksim 13 gs. Bez nekā. Tikai ar tām zināšanām, kas galvā. Ko jūs viņiem varētu iedot?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2018-04-24 17:45 (saite)
Jautājums ir par to, ko tu reāli viņiem noderīgu varētu pastāstīt pie nosacījuma ja šie būtu ieinteresēti klausīties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gedymin
2018-04-25 01:26 (saite)
tur tā lieta, ka sabiedrībā, kas nav uz zināšanu apguvi vērsta, gandrīz nekas no modernajām tehonloģijām, tādā mērogā kādā tās būtu uztaisāmas bez industriālajiem līdzekļiem, viņiem neliksies pietiekoši vērtīgas. ultra-konservatīvā viduslaiku sabiedrībā tava kartupeļu baterija nevienu neiespaidos. to pašu šaujampulveri simtiem gadu izmantoja tikai uguņošanā. pat reālas superspējas varbūt nespētu pārliecināt vietējos par tavu pārākumu (skat. Velsa The Country of the Blind). es teiktu, vislabāks riska/ieguvumi ir no lauksainiecības: tauriņziežu izmantošana slāpekļa piesaistīšanai, kaļķa bārstīšana, potēšana (grafting, nevis vaccination), selekcija. relatīvi lēni, bet droši panākumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2018-04-25 22:08 (saite)
Es arī domāju, ka nav gandrīz nevienas lietas, kuras tu varētu uzreiz iedot kādam 13. gs., kas būtu noderīgs individuāli. Nu varbūt pie dažām slimībām tu varētu kaut ko ieteikt, bet bez zālēm, kuru sintezēšana vai ekstrakcija no augiem prasītu daudz laika un mēģinājumu, visdrīzāk nekas daudz nesanāks.

Viss, ko mēs zinām, prasa daudzu cilvēku sadarbību un plašu komandas darbu. Elektrība, dzinēji, datori, mikrobioloģija, medicīna – to, ko tu zini idejas līmenī, varētu izpētīt un izstrādāt reālus produktus. Bet droši vien pats galvenais jau būtu – kāpēc tas vispār kādam būtu vajadzīgs? Tāpat kā šodiem, vairumu cilvēku primāri interesē, kā uzlikt maizi uz galda. Ja tu nevari pateikt, kā zemniekam palielināt ražu bez investīcijām (jo ne viņam, ne tev nekādas naudas nebūs), tad no tevis nekāda labuma nebūs.

Varbūt varētu atrast vietu kādā klosterī, taču viņiem maz interesētu iespējamie labumi, jo cilvēka dvēseles harmonija ar Dievu viņiem būtu primārā.

Varbūt varētu sarunāt ar kādiem lielākiem muižniekiem, kuri būs ieinteresēti gūt lielāku varu. Bet es pieņemu, ka vislielāko atbalstu varētu gūt pie karaļiem, kuriem interesētu labāki ieroči, lai uzvarētu karos ar citām valstīm. Kas protams, rada riskus, ka tava gudrība no nākotnes tikai radīs vēl lielāku asinsizliešanu un cilvēku apspiešanu.

Varbūt tās nav tikai zināšanas, kas bīda cilvēces progresu, bet sabiedrība kā tāda attīsta tehnoloģijas tad, kad pēc tām rodas vajadzība – kad sabiedrība ir tām gatava un spēj tehnoloģijas izmantot vairāk labumam nevis iznīcībai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?