ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2017-10-20 00:53:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Hipotēze
Kaut kāda daļa no tām problēmām, kuras mēs redzam saistībā ar Vainstainu, rodas no toksiskas jeb parazītiskas vainas apziņas, kuru savukārt baro attiecīgās monoteiskās reliģijas, piemēram kristietība.

Ja seksuāla kontakta sinonīms (viens no) ir ``sagrēkot`` un cilvēks kam nav bijuši seksuāli kontakti saucas ``nevainīgs``, tad patterns ir uz sejas.

Līdz ar to - kas notiek ar cilvēku, kurš ir audzis šādā vainas apziņu uzturošā kultūrā un pret kuru ir bijusi vērsta seksuāla vardarbība? Pareizi, viņš jūtas vainīgs un kautrējas. Sekas - varmākas dzīvo zaļi.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kautskis
2017-10-20 10:01 (saite)
You're onto something, un tās līdzības iet tālāk. Tas viss naratīvs, turklāt no abām pusēm, brīžam tik drausmīgi atsit kristietību, ka 1:1 var pielikt klāt rakstvietas.

Piemēram, man gan labpatiktos domāt, ka Mr Veinšteins ir kaut kāds izņēmums, un ka visi vīriešu -- ar to, protams, saprotot "es" -- gan tā nedara. Un, fair enough, līdz tādām lietām kā viņš tur izdarījās es tiešām nekad nebūtu aizdomājies. Bet pilnīgi noteikti var arī manā uzvedībā atrast kaut ko, ko var pasludināt par seksuālu (mikro)agresiju. Grābstījies bez atļaujas neesmu, gājis klāt uz ielas un uzaicinājis nogrūsties arī nē, bet noteikti esmu kādreiz paskatījies uz kādu ilgāk kā vajadzētu un varbūt kādai ir bijis neērti. Gluži kā mūsu Kungs un Pestītājs saka: ikviens, kas uzskata sievu, to iekārodams, tas ar viņu laulību jau ir pārkāpis savā sirdī.

Mind you, es nesaku, ka lūrēšana kaut kā ir atbalstāma. Bet vēršanās pret seksuālo agresiju mērķis taču nav kādu kaunināt vai vainot; mērķis ir panākt, lai cilvēki tā nedarītu. Taču ļoti viegli ir atkal atkrist pierastajās kristīgajās kategorijās "visi ir grēkojuši, neviens nav taisns" un meklēt grēciniekus. Kāds grēcinieks nokaunās un dzīvo ar mūžīgu vainas apziņu, cits nespēj to vainas apziņu izturēt un paziņo -- ejiet dirst, ja jau grēcinieks, tad grēcinieks -- un kļūst par pārliecinātu cilvēknīdēju.

Ābrahamiskās reliģijas uzrakušas varenu vainas apziņas lauku, lai tur audzētu paši savus dārzenīšus. Un tieši tajā uzraktajā laukā sazaļo citi dārzenīši, par ko tā lauka racēji pēkšņi ir tik ļoti pārsteigti. Kad tur izaug white guilt vai kaut kāds toksisks kauns par to, ka tu esi vīrietis, izklausās mazliet dīvaini, kā visādi konservātīvi reliģiskie ļaudis brēc, kā tā vispār var būt. Elementāri. Tieši tā pati vainas apziņa, ko jūs kultivējāt, tikai citiem mērķiem izmantota.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-10-20 11:55 (saite)
// Kad tur izaug white guilt vai kaut kāds toksisks kauns par to, ka tu esi vīrietis, izklausās mazliet dīvaini, kā visādi konservātīvi reliģiskie ļaudis brēc, kā tā vispār var būt. Elementāri. Tieši tā pati vainas apziņa, ko jūs kultivējāt, tikai citiem mērķiem izmantota.//

Tieši tā.

Mēs joprojām ikdienā neprotam domāt sekulārā humānisma kategorijās un veidot savas attiecības/ sabiedrību uz sekulārā humānisma bāzes. Apgaismība nav pabeigta un mums ir problēmas ar tikšanu tālāk. Veco patternu skrandas lien ārā dažādās vietās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gedymin
2017-10-23 00:33 (saite)
Bravo. Paraugs tam, kā ikvienā debatē var iepīt reliģiju.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-10-23 01:02 (saite)
tā kā tu nezinātu cik kristietība ir seksuāli norūpējusies - visa viņu ``tikumība`` praktiski no tā sastāv.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-10-23 06:15 (saite)
Ticamāk, ka tu esi vecs, sevi nīstošs pedofils vai kas tml., tāpēc visu laiku mudžinies ap visu šo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-10-23 12:40 (saite)
Hm, tādā gadījumā Gnidrologa psihoanalīze norāda uz viņa bērnības traumu saistībā ar melnādainajiem vai tml :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gedymin
2017-10-23 13:07 (saite)
Mani vienkārši pat mazliet pārsteidza domu gājiens:
- izrādās, modernajā ateistiskajā sabiedrībā ir problēmas ar seksuālo vardarbību un harrasment
- značit, vainīga kristietība

Nevis atzīt, ka notikušais liecina - kristiešiem bija pamats uzskatīt šo par svarīgu tēmu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-10-23 13:39 (saite)
Vēsturiski ir kā? Pirms mūsu ateistiskās sabiedrības te bija kristietības dominēta sabiedrība, ne pārāk sen. Palikušas sekas. Nu tas līdzīgi kā padomju režīma sekas atstāj ioespaidu uz cilvēku domāšanu/ izturēšanos arī pēc tam kad padomju režīms ir beidzies.

`` kristiešiem bija pamats uzskatīt šo par svarīgu tēmu.``

Nujā, par svarīgu fenomenu kas ļauj regulēt cilvēkus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gedymin
2017-10-23 13:55 (saite)
Nu es jau saku - vienmēr var atrast kādu variantu, kā jebko sliktu sasaistīt ar sev nevēlamo parādību. Nav nekā tāda, kas varētu falsificēt tavus uzskatos. Ja kaut kas slikts notiek reliģiskā vidē - vainīga reliģija. Ja kaut kas slikts notiek ateistiskā vidē - vainīgs reliģijas mantojums. Bet cilvēkam no malas jau kaut kā pārlieku absurdi izklausās, ka kristiešus apvaino netikumības izplatīšanā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-10-23 14:14 (saite)
Kristiešus apvaino tikumības izplatīšanā - viņu varianta tikumība tieši tā arī izskatās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2017-10-23 14:21 (saite)
Ne jau reliģijas kaunu radīja. Visdrīzāk tas ir radies jau sen evolūcijas ceļā, un tam ir noteikta vērtība cilvēka sugas izdzīvošanā un attīstībā. Kā jau viss šajā pasaulē, tas reizēm var būt nevēlams, bet reizēm var arī pietrūkt. Bet neviens nepateikts, kāda ir pareizā formula kauna daudzumam cilvēka dzīvē, tāpēc diskusijas nekad nerimsies.

Un tomēr ir smieklīgi lasīt kādās pretrunās iebrien cilvēki – šeit cibā bija uzbrukums krishjānim, kurš uzdrošinājās pateikt, ka kauns ir reizēm vajadzīgs. Un pēc tam lasīt uzbrukumus Trampam ar argumentu, ka viņa galvenā problēma ir tā, ka viņam nav kauna. Es domāju, ka tas kopā labi ilustrē sākumā teikto :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-10-23 15:04 (saite)
sūds par kaunu, Trampa problēma ir kompetence.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?