ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2017-06-09 10:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vājnieks
Te viens slavē vājumu jeb ierobežotību, bet šķiet nav iepazinies ar lietām par ko runā

http://m.la.lv/idejas-kas-apdraud-eiropu/

1. Ja mēs iegooglējam tad lasām, ka ``islām`` nozīmē ``pilnīgu pakļaušanos dievam``, līdz ar to tas nav līdzīgs sekulārajam progresīvismam, kurā cilvēks ir neierobežots.
2. Es kaut kā neesmu lasījis par tādiem progresīvistiem, kuri uzskata ka progresu varētu pabeigt un tad iestātos ideāla statiska kārtība, šitas vairāk raksturīgs visādu reliģiju paradīžu un nirvānu konceptiem.
3. Teksta autoram šķiet nav ienākusi prātā vienkāršā ideja, ka `ārējs ienaidnieks`` var nebūt citas saprātīgas būtnes, bet ienaidnieks var būt apstākļi un ierobežojumi, ko tad arī izmaina/ novērš.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kjiimikjis
2017-06-09 18:34 (saite)
Ir ar kāds konkrēts piemērs civilizācijai, kura ir aizgājusi pa burbuli, un salīdzinot ar kuru mūsējā ir da jebkādā veidā atpalikušāka? Vai tāda, kuras kļūdas mums labi zināmas, taču mēs šamās spītīgi ignorējam, dzenot savējo civ aizmirstības virzienā?

Šitādi ar pirkstiem ūdenī rakstītie "aiziet pa vienu un to pašu ceļu" scenāriji kaut kā baigi atgādina Nostradamusa vai tamlīdzīgo vāvuļojumus. Kad kaut kas tamlīdzīgs ir noticis, tad post factum tur tiek piemeklēta vajadzīgā analoģija, un seko kliedzieni "redziet, redziet, tas taču bija jau paredzams". Vot tikai, kur tie paredzētāji bija pirms tam, ar kaut kādu skaidiņu konkrētības?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-06-09 20:10 (saite)
Es jau nezinu kas tavā uztverē skaitās ''atpalicis''. Mūsu domas šajā sakarā visdrīzāk stipri atšķiras. Par burbuli ir aizgājušas visas mums zināmās. Ja tev ir kāda, kas nav aizgājusi, tad tas drīzāk būtu apspriedes vērts.
Man piemēram šķiet valstis, kas ļauj savus iedzīvotājus slaktēt svešzemju parazītiem, lai daži justos morāli pūkaini ir atpalicības pazīme. Finanšu burbuļi un nepārtraukta dzīvošana uz parāda arī nav diez kāds sasniegums. Preses pārvēršanās valdību propagandas ruporos ir atpakaļrāpulīgs fenomens.
Nu jā, mums ir daudz dažādas mantiņas izklaidei un eskeipismam. Samēra daudz izklaides iespēju, laba informācijas pieejamība (ja prot meklēt). Bet lai kādas nebūtu tehniskās iespējas, tās neko daudz nelīdz, ja cilvēki kopumā zaudējuši vēlēšanos izdzīvot un aizstāvēt savas vērtības, kas ir attiecīgās civilizācijas stūrakmeņi. Simptomātiski, ka tieši tie, kas sevi uzskata par ''progresīvajiem'' flirtē ar naidīgām ''backwards'' kultūrām un aizstāv sajaukšanos ar tām. Kaut kā ne visai progresīvi, ja tomēr uzskatam savas izlolotās vērtības par progresa kroni. Man tās izskatās pēc kolektīvas apātijas pazīmēm, kas raksturīgs kultūrām norieta periodos. Nespēja vai nevēlēšanās cīnīties par sava pasaules redzējuma prezervāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]axsys
2017-06-09 21:48 (saite)
Jaunas slimības būtu kas, neskaitot Aids? Uzvara toties ir pār mēri un bakām un polio un masalām un un un. Ja antivaxxeri necenstos to visu sabotēt, būtu pavisam labi.

Savukārt ar Romu diez vai būs tā, ka uz beigām tur nebija karu. Karoja visās malās līdz pašam beigām (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Roman_wars_and_battles). Drīzāk jau Romas impērija tolaik vnk bija izaugusi par lielu priekš vadības ar tā laika tehniku (bez ātriem sakariem, ar lēnu transportu utt). Par dekadenci un apātiju un tās devumu pie sabrukuma nezināšu spriest.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-06-09 22:30 (saite)
Kontroles zaudēšana pār iekarotajām teritorijām nebija kaut kāda pēkšņa ģeopolitiska cēloņa, bet pamatā romiešu mazspējas rezultāts. Var teikt, ka impērijai notecēja derīguma termiņš

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-06-09 22:32 (saite)
Es teiktu prozaiskāk - sakaru problēma, līdz ar to koordinācijas problēma. Sistēmas, šajā gadījumā valsts lielumu nosaka iespējas sazināties, citādi tā sairst.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-06-09 23:05 (saite)
Vairāk kā tūkstots gadu nebija sakaru problēmas, bet te vienā jaukā dienā uzradās. Atpūties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2017-06-09 23:15 (saite)
Nuja, kamēr valsts nebija par lielu viss funkcionēja, kļuva par lielu parādījās problēmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2017-06-10 00:25 (saite)
Valsts visu laiku bija liela.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2017-06-10 01:34 (saite)
Ne gluži vienādi liela.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kjiimikjis
2017-06-10 15:48 (saite)
Jo tā impērija totāli izbeidzās "vienā jaukā dienā".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kjiimikjis
2017-06-10 15:46 (saite)
Kas, Romas impērija būtu piemērs "izgaisušai civilizācijai", no kuras nekas nav iegūts? Ja tā, tad moš neklepo vairs par savām "rudimentārajām vēstures zināšanām", tas jau kļūst apkaunojoši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kjiimikjis
2017-06-10 11:57 (saite)
"Par burbuli ir aizgājušas visas mums zināmās."

Tobiš, nevari nosaukt nevienu, kas būtu beigusies atbilstoši Tavam scenārijam - čuš kultūra, čuš tradīcijas, un neviena nākamā civilizācija neko, atskaitot varbūt mantiņas, nav pārņēmusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?