blond

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
20:01: skābputra
Ar saraudzētu Limbažu pienu skābputra iznāca laba.
Kā jau minēju - Talsu piens sapuva. Tas man liks arī turpmāk ikdienā dot priekšroku Limbažu piena produktiem.
Ņēmu apmēram 2l ūdens un 200 ml putraimu, man bija tikai 1 l rūgušpiena. Nākamai reizei jāņem 2 l rūgušpiena un varbūt kādi 250 ml putraimu.
Ir jau skāba un garšīga, bet vēl jau rīt pirms ēšanas jālej klāt piens, jāliek krējums (ja grib), jāiedrupina biezpiens, tā ka lai skābst vien tālāk, nelikšu ledusskapī vēl šo nakti.

Tags:

Comments

[User Picture]
From:[info]mako
Date:31. Jūlijs 2013 - 20:37
(Link)
Starp citu - tai pūšanai, rūgšanas vietā NAV sakars ar to, ka pienā kas ķīmisks. Vienkārši piens ir pasterizēts, tur nav vispār baktēriju. Ja paveicas, un pirmās iekļūst pareizās - iznāk rūgušpiens. Ja pirmās pasteidzas citas - sapūst vai citādi nobeidzas.
Risinājums - likt tīrkultūru klāt. Vai gatavu labu rūgušpienu.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 20:39
(Link)
Ja?! Oho. Tad iznāk, ka man vienā ķipītī pirmās ienāca labās, bet otrā - sliktās baktērijas? Pasterizēti bija abi.
[User Picture]
From:[info]mako
Date:31. Jūlijs 2013 - 21:39
(Link)
Tieši tā, kā paveicas.
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:31. Jūlijs 2013 - 21:22
(Link)
es pievienojos par tīrkultūru. bez tam es tīrkultūru reiz ražoju mājas apstākļos, kad piešāvu pienam klāt ēdamkaroti tīrkultūras, atstāju uz nakti istabas temperatūrā, un nākamajā dienā jau viss bija pārvērties par tīrkultūru. tad gan, jāatzīst, izmantoju lauku pienu, bet droši vien būtu vērts pamēģināt arī ar pasterizēto.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 22:02
(Link)
To tīrkultūru var nopirkt veikalā?
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:31. Jūlijs 2013 - 22:15
(Link)
jap! var nopirkt arī rugušpienu tādos kā lielā jogurta trauciņos un man liekas, ka, ja iegāž svaigā pienā ēdamkaroti rugušpiena, tad efektam vajadzētu būt visnotaļ līdzīgam kā ar tīrkultūru. bet nu tjipa no veselības viedokļa tīrkultūra ir labāka, jo tur to 'labo' baktēriju pēc idejas ir trakoti daudz.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 22:40
(Link)
Paldies, ņemšu šito vērā!
[User Picture]
From:[info]dienasgramata
Date:31. Jūlijs 2013 - 21:38
(Link)
varbūt vienkārši tas, kas sarūga, nebija kvalitatīvi pasterizēts
[User Picture]
From:[info]smejmoon
Date:31. Jūlijs 2013 - 22:28
(Link)
Paldies. Es kādu mēnesi pie Limbažu kefīra turos.
From:[info]dzeina
Date:31. Jūlijs 2013 - 22:32
(Link)
Ārprāc. Es nekad mūžā neesmu ēdusi skābputru.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 22:41
(Link)
Garšīgi. Mana vecāmamma taisīja, vēlāk arī mamma. Klāt pieēd rupjmaizi ar siļķi.
From:[info]dzeina
Date:31. Jūlijs 2013 - 22:43
(Link)
man jāatrod kādu, kurš uztaisa tādu riktīgi pareizo, lai zinātu, kādai jābūt garšai, un tad jau varēšu arī pati sākt mēģināt taisīt
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:05
(Link)
nu, cik cilvēku, tik garšu. ir varianti (tie laikam skaitās Vidzemes), kur uzreiz liek klāt pienu, bet es taisu pēc Kurzemnieku receptes - pienu pielej tikai ēdot. Tas arī liekas kaut kā higieniskāk. Garša - galvenais, putraimus vārīt bez sāls, to ieber katrs savā šķīvī pēc garšas. Skābums - gaumes lieta. Rūgušpiena kinkuļu daudzums - tāpat. Man liekas, nevaja neko gaidīt, jāsāk tik eksperimentēt.
[User Picture]
From:[info]up
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:22
(Link)
nu, mana mamma, lai gan viņa arī ir kurzemniece caur un caur, man iemācīja to pienu liet vārīšanas procesā un tur vēl bija tāda nianse, ka, ja lej pienu pirms rūgušpiena, tad tā putra sanāk urīndzenoša, un, ja otrādi, tad nē.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:36
(Link)
Ļoti interesanti. Es jau patiesībā esmu aizmirsusi, kā mamma vārīja. Tagad izlasīju šādas tādas receptes internetā un nolēmu, ka vārīja TĀ. Varbūt vari padalīties ar mammas recepti? Lai varu pēc tam arī tādu pamēģināt.
[User Picture]
From:[info]up
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:42
(Link)
nu mammas recepte ir tāda, ka vāra (kārtīgi izskalotus) putraimus ūdenī (nu laikam kādi 2 l, tā uz aci) ar mazu šķipsniņu sāls, tad, kad putraimi tuvu mīkstiem, lej litru piena, kad atkal uzvārās, lej kefīru vai rūgušpienu (arī apmēram litru), kas nu pa rokai. un kad tas viss savelkas kunkuļos, ņem no uguns nost, vāku virsū un lai stāv. tad tie putraimi piebriest līdz galam. kad ēd, liek skābo krējumu klāt. nākamajā dienā būs ieskābusi. bet man vislabāk putra garšo pirmajā dienā. kamēr salda un silta.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:47
(Link)
Jā, man ar garšo silta. Tās patiesībā ir divas dažādas putras, tā pirmās dienas saldā un siltā un nākamo dienu skābā. Par kefira liešanu gan nekad neesmu dzirdējusi, manuprāt, kefīrs nesaiet tais maigajos pupucīšos kunkulīšos.
[User Picture]
From:[info]up
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:50
(Link)
++ par divām putrām. un to silto man patīk, stāvotpie plīts, ar kausiņu no katla. tad ir vispareizākā garša.
nu kefīrs ir tāda haltūra, tie kunkuļi sanāk sīkāki un cietāki, nu tā, kā graudi, bet, ja gribas uzreiz un tagad, kā man tas parasti gadās, tad will do.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:52
(Link)
aha, tieši tā arī iztēojos par kefīru.
bet par to ēšanu no katla - man tieši tas pats. tomēr esam kaut kādā ziņā radniecīgas dvēseles?
[User Picture]
From:[info]up
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:54
(Link)
man vienmēr ir šķitis, ka kaut kādā mērā esam :D
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:56
(Link)
vienīgi tev ir daudz vairāk dukas
[User Picture]
From:[info]up
Date:1. Augusts 2013 - 00:09
(Link)
ai, nu ko tu
[User Picture]
From:[info]blond
Date:1. Augusts 2013 - 00:39
(Link)
jā, jā. tu spēj sapņot un piepildīt sapni. es esmu slinka, man nekas neliekas pietiekami svarīgs.
[User Picture]
From:[info]up
Date:1. Augusts 2013 - 12:24
(Link)
tu, man šķiet, jauc manas bailes ar gribasspēku :) es lietas (vismaz līdz ;sim) esmu darījusi "bēgot no", nevis "tiecoties uz"
[User Picture]
From:[info]up
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:54
(Link)
man tagad pēc šīs sarunas rīt būs putra jāvāra...
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:59
(Link)
es esmu vispār ģimenē slavens kā nogaršotājs (gan savu, gan otra virumu)
Pauls piemēram, var uztaisīt ēdienu, vispār nepagaršojis
[User Picture]
From:[info]up
Date:1. Augusts 2013 - 00:09
(Link)
es gatavojot arī gan ļoti reti kad garšoju. bet man patīk ēst stāvot pie plīts, kad gatavs :)
[User Picture]
From:[info]blond
Date:1. Augusts 2013 - 00:11
(Link)
es gan garšoju visu laiku, bet, kad gatavs, tad varu mierīgi no katla neēst. jo esmu jau paēdusi.
[User Picture]
From:[info]blond
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:48
(Link)
Ā, un paldies! Man ziņoja, ka pienākusi pacīņa, liku atvērt - un iekšā trīs! Es jau zinu, kam došu:)
[User Picture]
From:[info]up
Date:31. Jūlijs 2013 - 23:50
(Link)
Ņem par labu :)
Powered by Sviesta Ciba