barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2012-12-12 23:35:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
padomiņš vajadzīgs, sadzīviski praktiskais
Karameļu pavēlnieces, boršču princeses, čilli-con-carne ķēniņi un olu/cīsiņu vārīšanas eksperti – lūdzu stāstiet, kā ir Pareizi un kā Jābūt – kur vislabāk (ērāk/gudrāk/uzkopšanai/menedžēšanai vieglāk) jūs savās karaliskajās virtuvēs glabājiet garšvielas?

Atvilktnē blakus pavardam īpašās burciņās (un katru reizi pārberiet specijas, ja nopērkat tās neburciņās)?
Uz nosūcēja randomā?
Sienas skapītī/plauktā blakus pavardam, kas dziļākā gala aizsniegšanu padara nevienkāršu augumos īsākām personām?
Tāpat kā es – dažādā tarā saiņotas, samestas glīti savietotas lielā, smukā grozā, kas dažkārt ļauj čilli izbirties pār vaniļu, kanēlim apputekļot ķimenes un ja īpaši neuzmanās, var iedzīvoties garšvielu maisījumā "saslaukas."


Kur ir Patiesība, ko? Kā man būt?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]acidkitteh
2012-12-13 00:20 (saite)
Par maisijumiem/kombinatoriem piekrītu. Tos var mest miskastē.
Taču - pulverus ne vienmēr var samalt, un nav atšķirības vai to samaļ rūpnīcā vai pats, atklāti sakot pašam tev sanāks pat nevienmērīgāks un sliktāks malums, nekā industriālā maltuvē. (Nu, nu cik nanometru daļiņas tev sanāk a? a? A? Jo smalkāks malums, jo vieglāk pieejams šķīdumam ir garšu-aktīvās vielas, jo lielāks ir šūnu kopējais saskarsmes laukums ar šķīdumu).
Un liels garšvielu daudzums nekādi nenorāda uz nepavēlnieciskumu. Ja es zinu kādas garšvielas ir, un kur aptuveni tās atrast, tad viss ir kārtībā, pat ja kāda iztrūkst, to var bieži vien aizstāt ar citu, vai citu garšvielu kombināciju. Un mazos daudzumos? Pamato. Kaltētas garšvielas, sausā+vēsā+tumšā vietā, ar minimālu svaiga skābekļa piekļuvi(iepakojumā esošais visu saoksidē cik var un kad izbeidzas tad process praktiski apstājas), glabājas ļoti ilgi, nezaudējot savas īpašības. Kad zupas katlu un pannu sāc uztvert kā reakcijas trauku kurā tu esi impresionisma un sirreālisma pavēlnieks, _mērķa garša_ kļūst skaidra kā nāve uz kristāldzidra dreifējoša ledusgabala. Un garšvielu daudzumam skapī ar to nav pilnīgi nekāda sakara.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2012-12-13 00:32 (saite)
Man patika punkts par smalkuma/garšas miju, par to daudzumu – pieejot ēst gatavošanai līdzīgi kā gleznošanai, kur kaut ko maisi un jauc un kaut kas tur uzminams sanāk, cenšos vienkārši neiegādāties, piemēram, 1 kg čilli pārslu vai citas vienības industriālos apjomos tieši dēļ glabāšanas grūtībām, tas itkā arguments par labu tiem mazajiem tilpumiem. Parasti jau garšvielas tā bagātāk iepērkas visādos garšīgo zemju braucienos, pēc Gruzijas virtuve smaržoja trīs mēnešus, piemēram.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2012-12-13 00:35 (saite)
par maisījumiem pavisam piekrīt lai tas, kurš pats garam masalu maisa mājās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2012-12-13 00:38 (saite)
miers virs zemes un metrs sniega!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2012-12-13 00:39 (saite)
pārējo poēziju atbalstu! bet par maisījumiem šķaudīt ir netālredzīgi, ibo ir maisījumi un maisījumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2012-12-13 00:40 (saite)
labi. še, jums palika pēdējais vārds.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]acidkitteh
2012-12-13 00:43 (saite)
tas ir tikai laika jautājums...

pienāks diena un visiem tiks parādīts, no tukša gaisa garšu gūšu! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazaa_mija
2012-12-13 00:42 (saite)
es vienu tādu zinu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2012-12-13 00:51 (saite)
iespējams, ka jau divus, man ir tāda sajūta, ka virtuvē uz grīdas ir nomests cimds :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2012-12-13 01:02 (saite)
mjā. mjā. ir materiāls pārdomām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kemune
2012-12-13 10:07 (saite)
Par pulveriem vienīgais arguments man bija tas, ka tie zaudē garšu un savecē daudz ātrāk. Savukārt pulveri ar konkrētu malumu vajag retos gadījumos, vismaz man. Kontakta laukums jāmaksimizē varbūt pārtikas rūpniecībā, bet, gatavojot paelju, piemēram, kaifs ir tieši izvilkt garšu no kanēļa standziņas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kemune
2012-12-13 10:08 (saite)
Par minimālismu, tas tikai tāds personīgs skatījums. Bieži vien daudzums norāda uz wishful thinking, sapirkts ir daudz, bet atceras pēc gadiem diviem vai vispār neatceras. Arī man šur tur tāds grēciņš ir gadījies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2012-12-13 10:11 (saite)
Pēdējais teikums ir gluži kā noglāstīt galvu, pirms ielikt kaktā uz zirnājiem. jauki. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kemune
2012-12-13 10:12 (saite)
Pai. Vispār visu nakti esat te ārdījušies, tāda sajūta.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2012-12-13 10:15 (saite)
Mhm, lai nu par ko es gaidītu gandrīz simts komentārus, tad ne jau nu par garšvielām. Taču tas labi, ir viedokļi pat diezgan šerpi un izlobās arī grauds. Tagadiņ sāku intetresēties, kur ir mans remontmeistars, kad diena ir pilnā tvaikā, jau saulīte uzlēkusi un sirmīši nosvīduši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?