zamza ([info]arc) rakstīja,
@ 2009-04-11 11:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:argentina, idioma

Punta Cuore
visu laiku domāju, ka mana iemīļotās wifi kafejnīcas Punta Cuore nosaukums ir kāda apdzīvota vai cita ģeogrāfiska vieta, jo vārdu cuore nevarēju atrast ne g-translate (tas gan nav brīnums, tur parasti neko nevar atrast), ne savā Oksfordas angļu - spāņu vārdnīcā un pat ne RAE online skaidrojošajā spāņu valodas vārdnīcā. bet šodien, pētot šādas tādas lietas par Argentīnu, atradu, ka lunfardo (tango žargonā) cuore nozīmē sirds. mūžu dzīvo, mūžu mācies.



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]biezpientaure
2009-04-11 19:33 (saite)
itāļu val. cuore arī ir sirds, saskaņā ar gootra.
droši vien jebkurā citā valodā tā arī ir sirds.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]arc
2009-04-11 19:48 (saite)
jā, jā, tas ir 19.gs. itāļu imigrantu ievazājums

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kinskis
2009-04-12 01:05 (saite)
esmu dzirdējis, ka argentīnieši arī tango par itāļu tango mēdz dēvēt. kādus gadus atpakaļ vienu tv sižetu par šo tēmu redzēju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]arc
2009-04-12 01:44 (saite)
mmmmm... es te tieši pašlaik reserčoju tango tēmu un itāļu ietekme uz tango rašanos dažādajos (un diemžēl ļoti pretrunīgajos avotos) ir diezgan minimāli pieminēta, tikai tik, cik tango savos pirmsākumos tiek atzīts par vergu un nabadzīgo imigrantu deju. un imigranti bija arīdzan itāļi biezā slānī, līdztekus spāņiem un vēl vismaz 20-30 dažādu tautību pārstāvjiem.

pēc tam itāļu emigrantu pēcteči tiek minēti kā tango "zelta laikmeta" komponisti 20.gs. 30.-50. gados (Osvaldo Pugliese). un vēl tiek runāts arī par tango Itālijā 30. gados kā itāļu tango.

jā, bet šeit gan nevienu neesmu dzirdējis par itāļu tango runājam. bet viņiem te arī pašapziņa ir par lielu, lai izveidotu vārdkopu "itāļu tango". cita nacionālā lepnuma sakarā - skolotāja valodas skolā gandrīz nolinčoja franču studenti, kas pateica, ka "dulce de leche" Francijā ir tieši tāds pats kā Argentīnā un iespējams vēl senāk "atklāts" Francijā nekā šeit.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]arc
2009-04-15 00:56 (saite)
atvainojos par maldināšanu. papētot vēl sīkāk, atklāju, ka bija tomēr itāļu imigrantu tango novirziens, kas izveidojās itāļu imigrantu deju zālēs, vēl pirms oficiālās tango atzīšanas. cik sapratu "itāļu tango" varētu būt mūsdienu balles tango priekštecis, bet varbūt arī ne (katrs avots stāsta kaut ko citu). par visu to periodu līdz tango eksportam uz Eiropu (ap 1910.tajiem gadiem) ir ļoti maz ziņu, jo Argentīnā un Urugvajā tango bija tādu diezgan deklasētu elementu deja (un labdzimušu ģimeņu jaunieši ar droši vien neatzinās savā tango apmācībā BsAs bordeļos), līdz ar ko rakstisku avotu par šo laiku tikpat kā nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kinskis
2009-04-15 01:52 (saite)
man liekas, tā televīzijas raidījumā žurnālistu grupa vienkārši tika labi uzņemta, un lietošanai ārpus valsts - par ko ne - lai tik stāsta visu, kas tīkams.
karsto zemju iemītnieku brīnišķīgā viltus spēja :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?