Viss ir labi un būs arvien labāk! - Ēšanas plāns! [entries|archive|friends|userinfo]
veed_logs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| google komiks Nr.1 komiks Nr.2 ]

Ēšanas plāns! [3. Okt 2014|08:38]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Jau zināmu laiku man ir ķecerīga doma - izveidot savu ēšanas plānu ilgākam laika periodam, nedēļai, mēnesim un pat gadam. No vienas puses, ēšanas plāns mēnesim vai gadam izklausās pēc barošanas kādā ieslodzījuma vietā, kad tevis barošana jau ir ieplānota un nemainīga, vienīgi šajā gadījumā tu pats ieliec sevi nosacīti "ēšanas cietumā". Patiesībā tā gluži nav. Mana ideja ir apkopot veselīgu, nedārgu un vienkārši pagatavojamu ēdmaņu sarakstu, ieplānot pārtikas iegādi un arī pagatavošanu. Rezultātā ēšana ir paredzama nedārga, praktiska, veselīga, garšīga un tavām vajadzībām vislabāk atbilstoša. Ja kāds domā, ka ēdot "spontāni", katru dienu atšķirīgi ir pareizāk, tad iesaku paskatīties, ko tad mēs ikdienā ēdam. Domāju, ka caurmērā "spontānā" iepirkšanās un ēst gatavošana rezultējas visādos impulsa pirkumos, kam nav nekāda racionāla saguma, tā arī pieļauj lielāku "džankfūda" (kā ir "džankfūds" latviski? es to parasti saucu par "sūdiem") īpatsvaru tavā ikdienas racionā. Un beigās, manuprāt, vidējais "spontānais" ēdājs tomēr ēd ļoti vienveidīgi. Ticu, ka vidusmēra latviešu ģimene, ja gatavo mājās, tad kādas 4 dienas no 7 nedēļā tiek ēsti kartupeļi ar kaut kādu gaļu - mērce, kotlete u.c. Secinājums no šā visa ir tāds, ka ieplānojot savu ēšanas ciklu ("ēšanas cikls" :) !! ) es savu ēdienkarti varētu padarīt ne tikai praktiskāku un izdevīgāku, bet arī daudzveidīgāku.

Domāju, ka sava mērķa sasniegšanai man vajadzētu izpildīt šādus plāna punktus:
1.Pirmais un svarīgākais punkts ir atrast iespējami vairāk dažādus ēdienus, ko es vēlētos ēst. Kritēriji ir uzturvērtība, pagatavošanas ērtums, garšīgums, izmaksas. Jāatsijā labākie varianti. Noteikti jāieplāno sezonalitāte, proti, augļu, ogu un dārzeņu laiks, sēņu laiks, citi lauku labumi, kas tevi pārsteidz [šķietami] nesagatavotu.

2.Saplānot ēšanas režīmu un ēdienus pa ēdienreizēm un periodu (diena, nedēļa, mēnesis... un pat gads). Plānot ēšanas režīmu saistībā ar savu dienas režīmu (darbs, sports, izklaide).

3.Iepirkt nepieciešamās izejvielas. Pirkt izdevīgi, pirkt vairumā (produktiem, kuriem tas ir iespējams). Domāju, ka liela daļa produktiem būtu uzglabājami ilgstoši (auzu pārslas, rīsi, griķi, saldēti produkti).

4.Ieviest plānu.

5.Veikt korekcijas plānā, kur tas ir nepieciešams.

6.Ēst. Visu laiku ēst! :D

Protams, iepirktie izejmateriāli būs kaut kur jāuzglabā, līdz ar to "noliktavas izmaksas" palielināsies, tomēr kopējās loģistikas izmaksas samazināsies (ietaupot uz lieku staigāšanu uz veikalu, piemēram), nemaz nerunājot par kopējām izmaksām pārtikas iegādei. Bez tam, ja paskatās, kāda veida pārtiku cilvēki sev mājās uzglabā, tad jāteic, ka, manā skatījumā, visādi štrunti no pusizēstiem plastmasas trauciņiem, vakardienas neapēstā pusdienu tiesa vai daļēji sabojājušies produkti ir sliktas plānošanas rezultāts un aizņem ne mazāk vietas, kā, piemēram, glīti auzu maisi vai rīsu pakas.

Mani iedvesmo mans auzu maisījums, ko ēdu katru darbadienas rītu bez izņēmumiem jau vairākus gadus. Tas ir praktisks, garšīgs, nedārgs un veselīgs. Un man neapnīk, jo to var dažādot, ko es arī daru. Tādu es gribētu izveidot visu savu ēdienkarti. Es jau nojaušu, ka tur būs daudz auzu, pupiņu, rīsu, lēcu, grūbu un citu garšīgu un lietderīgu produktu. Bet man tagad vajag receptes, receptes, receptes!!
Linknopel mani

Comments:
[User Picture]
From:[info]str
Date:3. Oktobris 2014 - 09:34
(Link)
ar ko slikti jau gatavie ēšanu plāni, kas ir atrodami?
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:3. Oktobris 2014 - 09:40
(Link)
Dod šurp, tad pateikšu! :D
Man nav tādu gatavo plānu, tu man drīksti piedāvāt. Domāju, ka individuāls plāns būtu labāks, jo tas atbilst konkrētā cilvēka vajadzībām. Man arī pašam būtu prieks tādu sastādīt.
[User Picture]
From:[info]str
Date:3. Oktobris 2014 - 09:48
(Link)
man pienāk šitāds http://civilizedcavemancooking.com/meal-plans/your-weekly-meal-plan-10314/
( bezmaksas)
( tas protams nenozīmē, ka pieturos, bet dažas receptes izmantoju)
( tur protams ir dīvainās sastāvdaļas, bet to visu jau var mainīt)
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:3. Oktobris 2014 - 10:06
(Link)
Nu, jā, manas vajadzības atšķiras. Bez tam, tas ir ārzemnieku veidots, viņiem ir cita sezonalitāte, citi produkti, to pieejamība un cenas. Domāju, pašam sastādīt plānu būs prātīgāk. Ja nu vienīgi kādu recepti var paķert iedvesmai.
From:[info]unpy
Date:3. Oktobris 2014 - 09:39
(Link)
Maza rekomendācija - ja tiešām taisi kaut kādu ēšanas plānu un tā, lai tas organismam būtu izdevīgi, miksē laikus. Tb - nepieradini savu organismu pie ēšanas katru dienu vienos un tajos pašos laikos, lai neizstrādājas reflekss, kura rezultātā pastiprināti izdalīsies kunģa sula atbilstoši pulksteņa laikam, nevis ēdienreizei.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:3. Oktobris 2014 - 09:42
(Link)
Man jau izdalās - 11.30 darbadienās. Tieši uz pusdienām. Un tad es eju ēst! Laikam, kamēr vari ēst kā pēc pulksteņa, tad viss ir ok, problēmas sākas tad, ja netiec pie savām pusdienām 11.30.
From:[info]unpy
Date:3. Oktobris 2014 - 09:48
(Link)
Par to jau stāsts, ka ēdienreizes strikti "pēc pulksteņa" izveido organismu, kas galīgi nav piemērots nosacītām krīzes situācijām, kur "krīze" šim iestājas pat tad, ja tiek izlaista viena ēdienreize konkrētā laikā, nemaz nerunājot par ko ekstremālāku:))
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:3. Oktobris 2014 - 10:04
(Link)
Es domāju, ka organisms ir gana spējīgs, lai pārciestu dažādas situācijas, par to es nesatraucos. Bet, tiesa, kad man gribas ēst, tad gribas, tad ir jāiet un jāēd, tad viss jāmet pie malas. Tomēr, ja nepaēd, tad arī nekas traks nenotiek, pēc laika pārstāj gribēties.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:3. Oktobris 2014 - 11:22
(Link)
Nu, definēsim krīzi. Mans organisms ap 11:30 sāk cerīgi kurkstēt, bet, ja kādos 11:50 neko nav dabūjis, apklust un vismaz pagaidām nav sagādājis ne cukura kritienu ģībonī, ne kuņģī izkostu caurumu vai ko tamlīdzīgu. Bet var jau būt, ka es kaut ko neesmu pamanījis.
[User Picture]
From:[info]courty
Date:3. Oktobris 2014 - 09:46
(Link)
6.punkts :)))
Pastāsti, lūdzu, par savu auzu maisījumu.
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:3. Oktobris 2014 - 10:00
(Link)
Aptuveni šādi:
http://klab.lv/users/veed_logs/202038.html

Laika gaitā tas ir pilnveidojies, bet pamats ir tāds pats. Izmantoju parastās, nevis "ātrās" auzas, ar šķīvīti aplieto vairs nesedzu (nav nekādas jēgas), maisījumu sagatavoju lielā apjomā, nevis katrai porcijai atsevišķi. Šobrīd klāt lieku sezonālās dzērvenes, ļoti labi iederas.
From:[info]sursurs
Date:3. Oktobris 2014 - 10:50
(Link)
Nju ja Tev tīk tāda plānošana labāk nekā spontanitāte, Tev derēs..

Man mājās praktiski visu laiku ir gan kaut kādas pārslas (ja nu sagribas musli), gan divu veidu rīsi (brūnie - ja gribas prosta rīsus, un parastie - ja ar kko savārīt kopā), griķi, makaroni, pērļu grūbas (rihtīgi labais "fast foods" (es tā saucu to, ko var ātri&vienkārši uztaisīt)), milti, lēcas, manna, kukurūzas putraimi, pupiņas vai zirņi, saldētavā kāds gabaliņos sagriezts gaļas gabals, saldētie dāzeņi (brīžiem, kad nav laika vai vēlēšanās krāmēties ap svaigo dārzeņu mizošanu/vārīšanu, ātri gribas ēst, bet negribas pieštopēties ar Tevis minētajiem sūdiem), ledusskapī parasti ir olas, piens, kartupeļi, burkāni, bietes, u.c. dārzeņi.
Nemaz TIK daudz vietas tas viss neaizņem. Pie tam lielāks ieguvums par pirkšanu nezinu 5kg iepakojumos ir vnk pirkt tās lietas uz akcijām. Aptuveni monitorēt, cik kā ir plauktos, un tad redzot izdevīgu cenu iepirkt vienu vai pāris iepakojumus (tā vietā, lai pirktu to visu tikai tad, kad vajag jau gatavot).

Plāns gan der, ja dažkārt atverot virtuves skapīti vai ledusskapīti uznāk eksistenciālas pārdomas, par to vai labāk gribu griķus vai rīsus, vai kukurūzas putru. Tad vieglāk - plānā rīsi - značit rīsi.. :D Pašai vnk tās pārdomas nereti norezultējas "iegrauzīšu kaut ko, kamēr izdomāšu", kā rezultātā pieštopējos ar visādu džank fūdu (te nu vislabāk der variants, ka mājās tādu džanku vnk nav).
[User Picture]
From:[info]veed_logs
Date:3. Oktobris 2014 - 12:12
(Link)
Jā, es arī nereti vēroju veikalā, kam ir atlaide. Ja kaut ko vajag, tad iepērku vairāk.
From:[info]citronz
Date:3. Oktobris 2014 - 13:24
(Link)
Izklausās interesanti. Es arī esmu ko līdzīgu domājusi, tikai nedēļas griezumā- tālākai plānošanai mani mentālie resursi būtu par īsu :D Bet es esmu tik spontāna, ka nav sanācis pie šī pieķerties. Varbū vajadzētu tieši tāpēc. Un arī tāpēc, lai nav situācija, kad atnāc mājās izbadējies un tik ļoti gribas ēst, ka nav laika domāt, ko un kā, tik paķer kādu džanku.

Ja sanāks, noteikti padalies ar iespaidiem!