Viss ir labi un būs arvien labāk! - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
veed_logs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| google komiks Nr.1 komiks Nr.2 ]

Ēšanas plāns! 3. Okt 2014|08:38

veed_logs
Jau zināmu laiku man ir ķecerīga doma - izveidot savu ēšanas plānu ilgākam laika periodam, nedēļai, mēnesim un pat gadam. No vienas puses, ēšanas plāns mēnesim vai gadam izklausās pēc barošanas kādā ieslodzījuma vietā, kad tevis barošana jau ir ieplānota un nemainīga, vienīgi šajā gadījumā tu pats ieliec sevi nosacīti "ēšanas cietumā". Patiesībā tā gluži nav. Mana ideja ir apkopot veselīgu, nedārgu un vienkārši pagatavojamu ēdmaņu sarakstu, ieplānot pārtikas iegādi un arī pagatavošanu. Rezultātā ēšana ir paredzama nedārga, praktiska, veselīga, garšīga un tavām vajadzībām vislabāk atbilstoša. Ja kāds domā, ka ēdot "spontāni", katru dienu atšķirīgi ir pareizāk, tad iesaku paskatīties, ko tad mēs ikdienā ēdam. Domāju, ka caurmērā "spontānā" iepirkšanās un ēst gatavošana rezultējas visādos impulsa pirkumos, kam nav nekāda racionāla saguma, tā arī pieļauj lielāku "džankfūda" (kā ir "džankfūds" latviski? es to parasti saucu par "sūdiem") īpatsvaru tavā ikdienas racionā. Un beigās, manuprāt, vidējais "spontānais" ēdājs tomēr ēd ļoti vienveidīgi. Ticu, ka vidusmēra latviešu ģimene, ja gatavo mājās, tad kādas 4 dienas no 7 nedēļā tiek ēsti kartupeļi ar kaut kādu gaļu - mērce, kotlete u.c. Secinājums no šā visa ir tāds, ka ieplānojot savu ēšanas ciklu ("ēšanas cikls" :) !! ) es savu ēdienkarti varētu padarīt ne tikai praktiskāku un izdevīgāku, bet arī daudzveidīgāku.

Domāju, ka sava mērķa sasniegšanai man vajadzētu izpildīt šādus plāna punktus:
1.Pirmais un svarīgākais punkts ir atrast iespējami vairāk dažādus ēdienus, ko es vēlētos ēst. Kritēriji ir uzturvērtība, pagatavošanas ērtums, garšīgums, izmaksas. Jāatsijā labākie varianti. Noteikti jāieplāno sezonalitāte, proti, augļu, ogu un dārzeņu laiks, sēņu laiks, citi lauku labumi, kas tevi pārsteidz [šķietami] nesagatavotu.

2.Saplānot ēšanas režīmu un ēdienus pa ēdienreizēm un periodu (diena, nedēļa, mēnesis... un pat gads). Plānot ēšanas režīmu saistībā ar savu dienas režīmu (darbs, sports, izklaide).

3.Iepirkt nepieciešamās izejvielas. Pirkt izdevīgi, pirkt vairumā (produktiem, kuriem tas ir iespējams). Domāju, ka liela daļa produktiem būtu uzglabājami ilgstoši (auzu pārslas, rīsi, griķi, saldēti produkti).

4.Ieviest plānu.

5.Veikt korekcijas plānā, kur tas ir nepieciešams.

6.Ēst. Visu laiku ēst! :D

Protams, iepirktie izejmateriāli būs kaut kur jāuzglabā, līdz ar to "noliktavas izmaksas" palielināsies, tomēr kopējās loģistikas izmaksas samazināsies (ietaupot uz lieku staigāšanu uz veikalu, piemēram), nemaz nerunājot par kopējām izmaksām pārtikas iegādei. Bez tam, ja paskatās, kāda veida pārtiku cilvēki sev mājās uzglabā, tad jāteic, ka, manā skatījumā, visādi štrunti no pusizēstiem plastmasas trauciņiem, vakardienas neapēstā pusdienu tiesa vai daļēji sabojājušies produkti ir sliktas plānošanas rezultāts un aizņem ne mazāk vietas, kā, piemēram, glīti auzu maisi vai rīsu pakas.

Mani iedvesmo mans auzu maisījums, ko ēdu katru darbadienas rītu bez izņēmumiem jau vairākus gadus. Tas ir praktisks, garšīgs, nedārgs un veselīgs. Un man neapnīk, jo to var dažādot, ko es arī daru. Tādu es gribētu izveidot visu savu ēdienkarti. Es jau nojaušu, ka tur būs daudz auzu, pupiņu, rīsu, lēcu, grūbu un citu garšīgu un lietderīgu produktu. Bet man tagad vajag receptes, receptes, receptes!!
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..