rūsganais sprakšķis

rūsganais sprakšķis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
klau, draugi burkāsbāzēji - kā īsti jūs tur tos garšaugus saldējāt?

este sabāzu mazburciņās baziliskus, dilles un timiānus eļļā, bet atceros,ka kāds runāja par saldēšanu, bet neatminos, ne kurš, ne ko, ne kā...
man gan liekas,ka eļļāpadarīšana ar nav slikta, kādu labu laiku vaidzētu glabāties un pēc tam kāda garda olīveļļa sanāks, taču ne vienmēr visam jābūt eļļainam,lai cik es nemīlētu treknu....
  • Mana mamma vienkārši dilles sasmalcina, plastmasas maisiņā iekš' un pa taisno saldētavā. Visu ziemu turas svaigas un smaržīgas :)
  • Sagriežu un ieberu saldējamos trauciņos, bet tā "irdeni", nesaspiežot, lai pēcāk var kaut pa šķipsnai paņemt.
    • un viņas nav... slapjas? kad izņem?
      • prieks kam tev vinja sausas? tik un ta zupas, salatos un sautejumos liksi. garsha un smarza tak saglabajusies.
  • cik zinu - maajinieki saliek pa visaadiem plastmasas toveriishiem un saldeetavaa iekshaa. neko nevajag ieprieksh ne griezt, ne marineet. ceru, ka nesamelojos :)
  • Man ir divas mantas, ko man dikti patīk saldēt ziemai - dilles un baziliks.
    Dilles sasmalcinu, salieku Ekselences kastītē un iekšā saldētavā - ļoti ērti, ziemā lieku uz kartupeļiem, visādās uzkodu mērcītēs, kur nu vajag. Sasmalcinu un citā kastītē glabāju arī diļļu kātus, tos metu zupās, buljonu vārot.
    Baziliku, cik sanāk, sasaldēju tāpat lapiņas - tad man kādu laiku pat ir uz mocarellas baziliks gandrīz kā vasarā. Bet vispār arī sasmalcina un kastītē. Stāv lieliski.

    Tāpat esmu darījusi arī ar pētersīļiem. Vēl piparmētru lapas vienkārši zip maisiņos sametu, tad vēlāk tējai vai mohito, vai pie kuskusa.
    • pag, tās dilles tai lielajā kastē- paver saldētavu, pagrāb un atpakaļ iekšā?
      viņas nesasalst nekā kopā?
      • Tur jau tas foršums - tieši tā tas arī strādā. Paķer kastīti no saldētavas, izķeksē dilles, kastīti atpakaļ saldētavā. Vienīgais, ko ir vērts pieskatīt - lai tad, kad dilles griež tai saldēšanai, tās ir sausas. Reizēm jau tās sasalst tādos blāķīšos, bet tāpat viegli paņemams ir tieši tik, cik vajag.
        • +1
          Es liku tāpēc sagrieztas dažās mazās stikla burciņās - lai nav gramstoties jāatkausē virskārtā esošās, kuras netiek tai reizē paņemtas.. Un es pat diezgan labi šīs stur sapresēju - anyway ir irdebnas - kaisi salātos vai ēdienam pa virsu vai kur vajag..
      • vajag sausas, tad nebūs mitrās sasalušās pļeckas.
  • eļļa ar laiku sabojājas tik un tā! man nesen bija nepatīkams pārsteigums ar baziliku eļļas pudelē..
  • Eļļā neiesaku, nestāvēs tik ilgi kā saldētavā.
    Saldēt vislabāk ir "mīkstos" garšaugus - dilles, pētersīļus, seleriju lapas, kinzu, baziliku, majorānu, piparmētras, melisas. Sausas lapas sagriež un liek kastītēs, kā jau iepriekš aprakstīts.
    Eļļā var mēģināt likt timiānu, rozmarīnu, lavandu, bet īsti neredzu tam jēgu - sanāks daudz ļoti spēcīgi aromatizētas eļļas (it sevišķi no rozmarīna), bet paši garšaugi būs tādi nekādi. Krūmu garšaugus labāk kaltēt, tad nobraucīt lapiņas un glabāt slēgtā traukā (nesen arī Dienas Ēdienos bija padoms, ka šādus garšaugus saldēt nav ieteicams, jo saldējot tie zaudēs aromātu).
Powered by Sviesta Ciba