sirdnA ([info]sirdna) rakstīja [info]ventilators kopienā,
@ 2012-10-19 14:29:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
VELNS. DABA. BEZDARBS (mopēds nav mans, bet [info]bozena!)
LR Iekšlietu ministrijas Drošības departamenta Nepabeigto lietu nodaļas arhīvs. Materiāls nav nododams publiskošanai.

Izvilkumi no LPSR iekšlietu ministrijas Rīgas pilsētas milicijas pārvaldes Proletāriešu rajona nodaļas Nr ..... ziņojuma (tulkojums latviešu valodā)

Lieta Nr. 1010-P-BB_V/62_11_16

Atzīme: „ Sevišķi slepeni”. Nodota LPSR MP Valsts Drošības komitejas Rīgas rajona nodaļai

Rīgā, 1962. gada 2. maijā

1962.gada 1. maijā pl. 11.45 saņemts ziņojums no ……..(nav salasāms) par pretpadomju aģitāciju un noziedzīga rakstura reliģisku un pseidozinātnisku propagandu sevišķi lielos apmēros vainu pastiprinošos apstākļos Rīgas pilsētas Komjaunatnes krastmalā Vispasaules darbaļaužu solidaritātes dienai veltītā 1. maija demonstrācijas laikā. Aizturēta personu grupa, rūpnīcas „Sarkanā Ausma” strādājošie, kuri demonstrācijas laikā pacēluši maldinošu, padomju darbaļaudis aizskarošu informāciju izplatošus plakātus. Aizturētās personas savu vainu noliedza, un apgalvoja, ka par noziedzīgo plakātu izgatavošanu atbildība jānes rūpnīcas „Sarkanā Ausma” inženierim, atbildīgajam par Sarkano stūrīti, ārštata māksliniekam noformētājam un Vietējās komitejas pārstāvim Vilim Ēvalda dēlam Dievkociņam, kuram Partijas vietējās komitejas uzdevumā bija jāsagatavo transparentus rītdienas demonstrācijai. Aizturētie 5. ceha darbinieki apgalvoja, ka uzskates materiālu demonstrācijai ieguvuši 1. maija agrā rītā rūpnīcas Sarkanajā stūrītī, kur tos novietojis aizdomās turamais V.Dievkociņš, pie kam brīdī, kad aizturētie tos paņēmuši, lai dotos uz Komjaunatnes krastmalu, uz tiem bijuši uzraksti „PA ĻEŅINA CEĻU UZ KOMUNISMU”, „СЛАВА КПСС”, „MIERS.MAIJS.DARBS.”, ko daļēji apliecināja arī 1. ceha brigadieris, komjaunietis Āris Janovičs Stivriņš. Personu grupa izolēta līdz apstākļu pilnīgai noskaidrošanai.

Aizdomās turamais Dievkociņš demonstrācijas laikā nav atradies Komjaunatnes krastmalā. Pulkst. 13.40 aizdomās turamais atrasts rūpnīcas „Sarkanā Ausma” sieviešu tualetes telpās, kur atradies pusapģērbies, alkohola reibumā, ar krītu apvilkta apļa vidū, izkliedzis reliģiska rakstura saukļus, pie aizturēšanas pretojies operatīvajai milicijas darbinieku grupai. Pēcāk aizdomās turamais Dievkociņš padevies labprātīgi, lūdzis sevi nodot biedru tiesai, ieslēgt baznīcā, pieprasījis svētīto ūdeni, 2 (divas) sviestmaizes ar sālītu speķi, personīgu apsardzi un glāzi degvīna, pie kam lūdzis neko nestāstīt sievai. Dievkociņš nav atzinies valsts īpašuma bojāšanā un nav varējis izskaidrot, kā radušies ievērojamie postījumi rūpnīcas korpusā, kurā atradās arī „Sarkanais stūrītis (pilnībā izgāzta siena, norauts jumts, manāmas deguma pēdas un asa darvas smaka).

Aizturētais vairākkārt mainīja liecību, vispirms liecināja, ka noziedzīgā satura plakātus gan izgatavojis, bet, bet viņu uz to pēc kopīgas alkohola lietošanas piespieduši pārdabiski spēki un rūpnīcas „Sarkanā ausma” praktikantes Marija Erca-Enģele un Ella Belce-Buliņa. Pēcāk aizturētais Dievkociņš liecināja, ka plakātus nav izgatavojis, jo atradies alkohola reibumā, un pie notikušā vainojamas abas iepriekšminētās sievietes, kuras ne tik vien savā starpā sacentušās par seksuāla rakstura sakariem ar aizturēto, bet arī izgatavojušas plakātus.Aizturētais apgalvoja, ka abas sievietes „neesot no šīs pasaules”. Pastāv aizdomas par ārvalstu interventu klātbūtni.

Rūpnīcas „Sarkanā Ausma” kadru daļā tika noskaidrots, ka minētās praktikantes Marija Miķeļa meita Erca–Enģele un Ella Lucifera meitu Belci-Buliņu praksē ieradušās no Rīgas politehniskā institūta Vieglās rūpniecības fakultātes. Rīgas Politehniskais Institūts par minētajām sievietēm nevarēja sniegt nekādu informāciju. Abas par līdzdalību aizdomās turamās netika atrastas un izsludinātas Vissavienības meklēšanā. Lieta nodota Valsts Drošības komitejai. Aizturētais Dievkociņš apsardzes pavadībā nogādāts LPSR Valsts Psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Izraksts no Viļa Ēvalda dēla Dievkociņa, dzimuša. 19… gada …. jūnijā, agrāk netiesāta, atzīšanās

Paskaidrojums

Es Vilis Ēvalda dēls Dievkociņš š. g. 30. aprīļa vakarā pēc darba laika beigām atrados rūpnīcas „Sarkanā Ausma” Sarkanajā stūrītī, kur pēc Partijas vietējās komitejas rīkojuma gatavoju plakātus 1. maija gājienam. Ieradās arī praktikantes M. Erca-Enģele un E. Belce-Buliņa, kuras jau iepriekš bija izteikušas vēlēšanos palīdzēt. Palūgšu ievērot, ka neviena cita Sarkanajā stūrītī un visā rūpnīcas korpusā nebija. Abas sievietes bija atnesušas līdzi man nepazīstamus alkoholiski reibinošus dzērienus, katra savādāku, un uzstāja, lai es nogaršotu. Es iebildu, taču vēlāk piekritu, jo abas sievietes bija ļoti pievilcīgas, ko nožēloju. Vispirms lietojām M. Ercas-Enģeles atnesto uzlējumu, ko pēc viņas vārdiem gatavojusi viņas vecāmāte. Pēc dzēriena lietošanas viņa man ļoti patika, lai gan bija patikusi arī iepriekš, un mēs izgatavojām plakātu „PARTIJA–MŪSU NĀKOTNE” un „PA ĻEŅINA CEĻU UZ KOMUNISMU” . Tad M. Erca-Enģele sacīja, ka parādīs man ko tādu, ko partijas neprot un novilka...(trūkst lapa)

...Tad lietojām E. Belces-Buliņas atnesto alkoholu, kas bija man nezināmas ārzemju markas. Pēc tam man viņa ļoti patika, un mēs gatavojām plakātus „MIERS .MAIJS.DARBS”, „VISU ZEMJU PROLETĀRIEŠI - SAVIENOJIETIES” , tad Belce-Buliņa ieveda mani...(teksts izdzisis) .... nebiju pieredzējis neko tādu. Tas, savukārt, nepatika Ercai-Enģelei un starp abām izcēlās strīds. (trūkst lapas).

... lūdzu rakstītajam ticēt. Lūdzu padomju miliciju pasargāt mani no M. Ercas-Enģeles un īpaši no E. Belces-Buliņas un paturēt mani apcietinājumā, cik ilgi nepieciešams.

No maniem vārdiem pierakstīts pareizi

V. Dievkociņš

Izvilkums no LPSR MP Valsts Drošības komitejas Rīgas rajona nodaļas ziņojuma

Lieta Nr. 1011-P-BLL_V/62_18-12.

Atzīme: „ Sevišķi slepeni”.. Pieeja ierobežota.

... operācijas laikā izņemti 10 plakāti ar pretpadomju aģitācijas, reliģijas un sektantisma propagandas pazīmēm, to starpā šāda satura:

(....teksts izdzisis)

„NOLIEC ĶELLI - BRAUC UZ ELLI”
„JĒZUS – MŪSU NĀKOTNE”
„PA ĻEŅINA CEĻU UZ ZELTA TEĻU”
„DIEVS KUNGS IR MŪSU STIPRĀ PILS”
„СЛАБО КПСС”
„VELNS. DABA. BEZDARBS”


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]no_saules_zemes
2012-10-19 16:20 (saite)
radoši! :) patika, it sevišķi liela mīlestība pret personvārdiem un detaļām.

(Atbildēt uz šo)


[info]217
2012-10-19 16:27 (saite)
pirmoreiz uzreiz aizvēru ciet, jo šķita daudz par garu
otroreiz tomēr saņēmos, un jā - patika :)

(Atbildēt uz šo)


[info]amatieris
2012-10-19 16:34 (saite)
a če, začet!

(Atbildēt uz šo)


[info]scorpse
2012-10-19 16:55 (saite)
Man vislabāk patika šis: "praktikantes [...] praksē ieradušās no Rīgas politehniskā institūta Vieglās rūpniecības fakultātes". :]

(Atbildēt uz šo)


[info]perkons
2012-10-19 17:02 (saite)

(Atbildēt uz šo)


[info]krii
2012-10-19 18:07 (saite)
Aplausi.

(Atbildēt uz šo)


[info]osinsh
2012-10-19 19:32 (saite)
palasīju komentus, būs jāizlasa, ato toč sākumā sabijos.

(Atbildēt uz šo)

lol
[info]affair
2012-10-19 19:39 (saite)
un?

(Atbildēt uz šo)


[info]fadu
2012-10-19 20:23 (saite)
Labs ;o)

(Atbildēt uz šo)


[info]zupcis
2012-10-20 18:52 (saite)
tīkami

(Atbildēt uz šo)


[info]nova
2012-10-22 16:44 (saite)
nu ta beidzot sagaidījām gan!!!

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?