Studējošā kredīts.

« previous entry | next entry »
Aug. 14., 2014 | 04:44 pm
posted by: augsne in pajautaa

Sveiki!

Pastāstiet, lūdzu, par savu pieredzi (mani interesē gan pozitīvā, gan negatīvā pieredze) ar studējošā kredītu. Vai ir kādi āķi, kāpēc to labāk neņemt?

Paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {21}

Afs

from: [info]afs
date: Aug. 14., 2014 - 05:18 pm
#

Nav pieredzes, neņēmu - nav problēmu. :)

Atbildēt


jūnija lietus / augusta lapas / septembra atmiņas

from: [info]special_k
date: Aug. 14., 2014 - 05:25 pm
#

ir pieredze, ņēmu un viss labi. studiju laikā tā bija liela nauda, tagad katru mēnesi nedaudz atskaita no konta un to īsti nejūtu

no visiem gan iesaku valsts galvoto ;)

Atbildēt


VulpesVulpes

from: [info]vulpes_vulpes
date: Aug. 14., 2014 - 05:30 pm
#

Kāpēc to neņemt? Tāpēc, ka būsi vergs uz atlikušajiem 10 gadiem, ja ne vairāk. Mums kredīts jāsāk atmaksāt, nevis tad, kad pēc studiju beigšanas tu sāc pelnīt normāli, bet uzreiz, neskatoties uz to esi dabūjis darbu vai nē.

Atbildēt


sajūtu cilvēks

from: [info]vacatio
date: Aug. 14., 2014 - 05:31 pm
#

ņēmu pirms gandrīz 10 gadiem, nekādu problēmu nebija.
Agrāk vēl atlaida 30% no atmaksas, ja atmaksas laikā bērns piedzima (ja esi sieviete). varbūt tagad kas mainījies. Man gan tajā laikā neiekrita, reāli šo privilēģiju izmantojusi neesmu. var papētīt.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]digna
date: Aug. 15., 2014 - 08:10 pm
#

Ja pareizi atceros, dzēst var arī vīrietim-jauntēvam, bet dzēš tikai vienam, ja tāds kredīts ir abiem.

Atbildēt | Iepriekšējais


Rom

from: [info]dachux
date: Aug. 14., 2014 - 05:42 pm
#

Ņēmu pirms ~10 gadiem, valsts galvoto, maksimālo summu (60Ls/mēn) visus 3 bak. gadus. Atmaksas termiņš 10 gadi. Nekādu problēmu nebija, viss laicīgi tika nokārtots un ieskaitīts, atmaksa notiek automātiski. Tagad katru mēnesi atvelk pietiekami mazu summu, lai pat pie ne pārāk lielas algas tā nebūtu problēma, toties tajā laikā tā bija ļoti vajadzīga un pietiekama nauda, lai izdzīvotu. Ja tas ir greznībai, tad diez vai ir vērts ņemt kredītu, bet, ja tā ir vienīgā iespēja dzīvot un studēt, tad tas noteikti nav sliktākais variants.

Atbildēt


.

from: [info]kaplacis
date: Aug. 14., 2014 - 05:53 pm
#

ja ir iespēja iztikt bez, tad labāk iztikt bez, procenti jāsāk maksāt jau no pirmā mēneša kopš sāc saņemt kredītu, es ceturtajā studiju gadā no 120 latiem saņēmu kādus 95, jo atlikušo summu banka jau savāca procentos. esmu maksājis četrus gadus un vēl seši atlikuši, kad pabeidzu augstskolu, sāku strādāt pašvaldības iestādē un cerēju, ka kredītu vismaz daļēji dzēsīs, bet tajā brīdī dzēšanu iesaldēja uz nenoteiktu laiku. šogad atkal sākuši dzēst, bet manā jomā uz visu valsti vienreiz gadā kredītu dzēš, ja nemaldos, 25 cilvēkiem. turklāt tikai tad, ja strādā pašvaldības vai valsts iestādē.

Atbildēt | Diskusija


.

from: [info]kaplacis
date: Aug. 14., 2014 - 05:55 pm
#

tā kā mācījos ārzemēs un nebija, kas mani sponsorētu, tad ņēmu abus kredītus, tagad nožēloju, jo procentuāli liela daļa no algas vnk pazūd. un tie procenti ir nežēlīgi, ja ņem vērā, ka kredītu vajag mācībām.

Atbildēt | Iepriekšējais


barvins

from: [info]barvins
date: Aug. 14., 2014 - 06:18 pm
#

Negatīvā pieredze - ja paņem studiju kredītu un pēc tam nepabeidz mācības, tad var nenostrādāt normālais kredīta atmaksas sākšanas process. Banka nepiefiksē to brīdi, kad mācību iestāde izslēdz tevi no studējošo sarakstiem, un pēc dažiem gadiem pēkšņi pamana, ka tev ir parāds, ko jau sen vajadzēja sākt atdot, un tagad pieprasa atdot visu uzreiz.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]augsne
date: Aug. 14., 2014 - 09:38 pm
#

Hm, bet vai šo nevar jēdzīgāk atrisināt, ja nu nepabeidz, pašam cilpojot uz banku runāties par atmaksas kārtību?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Āksts

from: [info]scaramouche
date: Aug. 15., 2014 - 09:42 am
#

Protams, ka var.

Atbildēt | Iepriekšējais


barvins

from: [info]barvins
date: Aug. 15., 2014 - 10:08 am
#

Jā, var, pašam tikai tad jāatceras un jāsaorganizējas.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]khosmos
date: Aug. 14., 2014 - 07:42 pm
#

es nepabeidzu, un nomira otrs galvotājs (kas nav valsts). tad tie kretīni gribēja visu naudu uzreiz, kādus pāris tūkstošus soda procentos samaksāju.

Atbildēt


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Aug. 14., 2014 - 07:42 pm
#

2 pieredzes.
Cilvēks X ņēma kredītu, lai varētu brīvāk dzīvot, paceļot utt., dzīvojot ar pārliecību, ka noteikti būs ļoti labi apmaksāts darbs pēc studiju beigām un arī bērns (30% dzēšana) nebūs ilgi jāgaida. Kredīta ņemšanu nožēlo, jo pēc studiju beigām mainījās prioritātes - nebija vēlmes nedz dzīties pēc naudas, nedz bērna. Nauda iztērēta bezjēdzīgi, procenti nomaksāti milzīgi.
Cilvēks Y ņēma kredītu, jo vienu gadu vajadzēja dzīvošanai tiešām, bet pārējos gadus ar kredītu apmaksāja auto līzingu ģimenes loceklim, kuram pēkšņi gadījās super izdevīgs auto piedāvājums, ko tāpat nevarēja atļauties. Ar kredītu cilvēks Y ir apmierināts, jo auto joprojām ir labs, 30% dzēsa saistībā ar bērna piedzimšanu, tagad valsts iestādē strādājot kaut kas tiek dzēsts arī.
Piebilde pie citiem komentāriem - par bērna dzimšanu dzēš arī vīrietim (ja sieviete to pašu bērnu jau nav pieteikusi savam kredītam). Tāpat ir kredīta brīvdienas pirms/pēc dzemdībām.

Atbildēt


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Aug. 14., 2014 - 08:57 pm
#

ņēmu bakalaura studiju laikā, tiešām dzīvošanas izdevumiem, ne izklaidēm. bakalaura laikā no teorētiskās summas katru mēnesi atvilka procentus (ap 10-15Ls) pabeidzu bakalaurus, iestājos magīstros, visu šo studiju laiku man bija kredītbrīvdienas (ar nosacījumu, ka katru semestri nesu izziņu no skolas, ka joprojām studēju, bakalaura laikā šī informācijas apmaiņa starp skolu un banku notika automātiski). maģistra studijas pabeidzu februārī, teorētiski jāsāk atmaksāt būtu tikai pēc gada, bet es pajautāju, vai nevar sākt uzreiz, jo nauda un iespējas ir, atļāva sākt maksāt ātrāk bez kādām problēmām, piemaksām par līguma maiņām u.t.t. Man summa ir 50 eur mēnesī, atvelk no konta automātiski katru mēnesi, nekādu problēmu pagaidām nav.

draudzene tieši tāpat paņēma, bet studijas nepabeidza, bija jāsāk atmaksāt burtiski uzreiz un viņa nožēloja, ka paņēma, jo nebija ne darba, ne diploma, bet kredīts bija.

no savas puses varu piebilst, ka galvenais regulāri bankā uzjautāt, kas un kā, un nebaidīties iet runāt. tāpat viņi īpaši neziņo par to, kad jāsāk atmaksāt kredīts, es pirms pusotra gada jautāju, vai pienāks e-pasts vai vēstule vai kas tāds, viņi pateica, ka nē, pašai jāseko līdzi, kad sāks no konta ikmēnesi atskaitīt naudu. :D

Atbildēt


zivs

papildjautājums zinātājiem

from: [info]zivs
date: Aug. 14., 2014 - 10:13 pm
#

Diez, kredītu samazina, saistībā ar bērna piedzimšanu, arī ja studijas ir pamestas pēdējā brīdī pirms to beigšanas?

Atbildēt


zivs

from: [info]zivs
date: Aug. 14., 2014 - 10:20 pm
#

Es, piemēram, normāli ieberzos un ieberzās mans galvotājs.
Bet tas drīzāk būtu manas finanšu (ne)disciplīnas rezultātā.
Pametu studijas, neko daudz nestrādāju un uzreiz ieslēdza kredīta atmaksu. Kā arī juku laikos ap 2008-2009-o, Smerdbanka nepakautrējās ikmēneša maksājumu pareizināt ar 2,5.
Bet arī tas ir specifiski, tieši tam laikam.
Bet nu, maksājam joprojām un vēl maksāsim (pat nezinu cik vēl gadus), ibio.

Ja māk sevi disciplinēt, gan jau viss mēdz izvērsties labāk.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]augsne
date: Aug. 14., 2014 - 10:27 pm
#

Jā, paldies par vidokli! Liekot visu kopā, tā arī izskatās - ja pabeidz un liecies zinis par to, ka ir saistības, tad vajadzētu būt ok.

Atbildēt | Iepriekšējais


Witch-queen of Angmar

from: [info]lenora
date: Aug. 15., 2014 - 10:07 am
#

Ņēmu valsts galvoto, nenožēloju. Neiesaku ņemt tos, kas nav valsts galvotie - it sevišķi swedbankā. Pārāk daudz ir redzēti studenti, kas tieši ar swedbanku ir ieberzušies.

Atbildēt


from: [info]digna
date: Aug. 15., 2014 - 08:06 pm
#

Pozitīva pieredze, pēc bērna piedzimšanas nodzēsa 30%.

Atbildēt


from: [info]augsne
date: Aug. 15., 2014 - 08:07 pm
#

Paldies visiem!

Atbildēt