pajautaa

Par tējām

« previous entry | next entry »
Jun. 27., 2011 | 04:45 pm
music: Stars - My Favourite Book (Flack)
posted by: vertebrea in pajautaa

Bija reiz man draugs, kas bieži vien tējas maisiņos dēvēja par gružkastes maisiņiem, bet ne par to ir jautājums.

Kāpēc bieži vien, gatavojot tēju maisiņos, tām norādītā garša - teiksim rieksti ar ķiršiem, parādās tikai pēc tam, kad tējai pievieno cukuru? Tas cukurs uz kaut ko reaģē vai kā - aktivizē kaut ko? Gribētos no tā cukura tikt vaļā, bet bez cukura tā tēja paliek kā parasts, karsts padzēriens - jēga zūd. Ar beramajām man vienmēr ir pārlieku lielā ņemšanās, vēlos savus ķiršus un riekstus bez cukura piedevas. Vai varbūt man ir kādas problēmas ar garšas izjūtu? Teiksim patīk sālis ļoti daudz, ļoti stipras tējas un tā tālāk.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {8}

brr

from: [info]brr
date: Jun. 27., 2011 - 05:03 pm
#

Uz to tēju fona, cukurs jau täds nieks vien būs.

Atbildēt


pec

from: [info]pecuminjsh
date: Jun. 27., 2011 - 05:09 pm
#

Man arī tā liekas, ar to cukuru.
Bet tāpat dzeru tēju bez cukura un nezinu, kāpēc garša mainās.

Atbildēt


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Jun. 27., 2011 - 05:15 pm
#

Kaut kas saistīts ar to, ka cukurs ūdenī veido koloidālu šķīdumu un tādējādi molekulas, kas nosaka tējas aromātu, pie tā piesaistās citādi nekā plikā ūdenī (nesen [info]starro bija pārdomas par šo tēmu kafijas sakarā). Neesmu gan ķīmiķis un sīkāk paskaidrot nemācēšu :)

Atbildēt


apjukums

from: [info]apjukums
date: Jun. 27., 2011 - 05:36 pm
#

gan sāls, gan cukurs ir garšas pastiprinātāji, tāpēc arī tējas garša ir izteiktāka.

Atbildēt | Diskusija


Dieva nāve

from: [info]goddes
date: Jun. 27., 2011 - 05:45 pm
#

+

Atbildēt | Iepriekšējais


Young & braless

from: [info]made_in_china
date: Jun. 27., 2011 - 05:51 pm
#

manuprāt, tas vairāk atkarīgs no tā, pie kā pierasts. es kādreiz dzēru tēju ar cukuru un domāju tāpat. kad sāku dzert bez cukura, kādu brīdi tas vēl turpinājās, bet tagad, iedzerot tēju ar cukuru, visas tējas garšo vienādi -- jūtu tikai to cukuru

Atbildēt


*

from: [info]inese_tk
date: Jun. 27., 2011 - 11:11 pm
#

jautājums ir par to, pie kā tiek pieradinātas garšas kārpiņas.

sensenos laikos dzēru tēju ar cukuru, tad slinkuma dēļ pamazām pārstāju likt vispār, tagad, ja ierauju no kādas svešas krūzes, kurā ir cukurs klāt, šļuku, tad riebjas un šķebina un liekas ka garšo vienādi - pēc cukurūdens. īsto tējas garšu var sajust tikai bez cukura.
ja patiešām gribi tik vaļā no cukura, tad mazliet pacieties un pēc pāris bezgaršīgām tējām, viņas pamazām sāks kļūt arvien garšīgākas :)

tikpat labi varu ieteikt eksperimentu - kādu nedēļu mēģināt iztikt bez sāls, vai censties lietot viņu minimāli. sākumā viss liksies pliekans, pēc tam sāks garšot ļoti labi. un ta pēc tās nedēļas piebērt sāli tik cik agrāk - liksies nenormāli sāļi un pretīgi.

karoč visa fiška ir garšas kārpiņu pieradināšanā pie kaut kā. pie kā - tā jau katra paša izvēle :)

Atbildēt | Diskusija


vertebrea

from: [info]vertebrea
date: Jun. 28., 2011 - 12:02 am
#

Paldies, būs tik vien mana mēle, kā Mazā Prinča lapsa, jāpieradina :)!

Atbildēt | Iepriekšējais