Ē-buk rīderi vs plakanie minīdatori.

« previous entry | next entry »
Apr. 24., 2011 | 10:40 am
posted by: digna in pajautaa

Labrīt!
Pastāstiet, lūdzu, par tiem elektroniskajiem grāmatu lasītājiem un tiem jocīgajiem "padiem"!

Man ļoti gribas ierīci, kurā salikt visas savas milijōns ciparu formāta grāmatas un kurā tās būtu ērti pieejamas un lasāmas. Domāju par ēbukrīderi, bet man nav saprotams, kāpēc pie mums LV tie rīderi maksā tik dārgi (tāpēc pētu ēbaja piedāvājumus). Man ir pietiekoši daudz krāsainu grāmatu, piemēram, par mākslu, un skatīt-lasīt tās melnbaltas būtu tik pat forši, kā neskatīt-nelasīt nemaz, tāpēc vajag krāsainu. Vēl mani uztrauc atmiņas daudzums šajā ierīcē, bet cik esmu izzinājusi - ir atmiņas karšu opcija.
Un kāpēc visi grib tieši kindli?

Un tas jocīgais "planšetdators"? Ko ar to dara un kam tas vispār ir paredzēts? Cik apskatījos, man radās iespaids, ka tas ir liels, patiesībā - milzīgs telefons bez piezvanīšanas funkcijas (ja nu vienīgi pa skaipu).
Vai tādā ir ērtāk glabāt grāmatas un pēc tam lasīt tās, nekā ēbukrīderī?

Un vai man kāda no šīm ierīcēm vispār iedzīvosies, ja grāmatu lasīšana datorā nepatīk un, neskatoties uz to, ka mēģinu būt baigi modernā, tomēr lasot simtreiz labprātāk pieturos pie papīra grāmatas, nekā pie kompīša?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {34}

from: [info]redrum
date: Apr. 24., 2011 - 11:13 am
#

kāpēc nevar glabāt datorā?

Atbildēt | Diskusija


from: [info]digna
date: Apr. 24., 2011 - 11:16 am
#

Tāpēc, ka datorā ļoti besīgi lasīt. Tāpēc, ka datorā nav vietas un tad jāglabā ārējā cietajā diskā, kurš speciāli jāmeklē un viņā jāmeklē grāmata, ja ko savajagās. Un tad vienkāršāk ir nečakarēties un nelasīt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]redrum
date: Apr. 24., 2011 - 09:09 pm
#

man ļoti ļoti patīk audiogrāmatas. itsevišķi tās, kuras BBC ierunātas. Imho tas ir krietni labāks izgudrojums par egrāmatām, jo paralēli var darīt kaut ko citu. Piemēram, braucot uz darbu izklausīju Meistaru un Margaritu. Tāpat vairākus Londona, Verna, Orvela darbus tā esmu noklausījies un esmu ļoti apmierināts. Vienīgi pa brīvu uziet tās ir baigi grūti.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Apr. 24., 2011 - 09:12 pm
#

Audiogrāmatas man arī diezgan labi patīk, bet tās ir citiem gadījumiem, piemēram, paralēli rokdarbiem, vai kā Tu saki - braucot.

Atbildēt | Iepriekšējais


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Apr. 24., 2011 - 09:30 pm
#

varbūt vari padalīties, kur tomēr tās pa brīvo ir atrastas?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]redrum
date: Apr. 24., 2011 - 09:51 pm
#

piratebay, edonkey (nelietoju to bieži, bet tur var daudz retas lietas atrast).

Atbildēt | Iepriekšējais


justmy2cents

from: [info]justmy2cents
date: Apr. 24., 2011 - 11:32 am
#

Ja datorā nepatīk acu dēļ, tad planšetdatorā arī droši vien nepatiks, jo tāds pats tas ekrāns vien ir, tikai mazāks un bez pogām un citām šņagām. Tie, kas ar e-tinti, tā ir pavisam cita pasaule, un daudz tuvāka "normālai" grāmatai. Bet - normāli tur lasāma ir tikai daiļliteratūra, un ne lielformāta PDFi. Plus vēl tā krāsu lieta, protams.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]digna
date: Apr. 24., 2011 - 11:38 am
#

Datorā nepatīk lasīt, jo tas nav ērti. Tad krāsainie rīderi ir bez tās e-tintes, ja?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


justmy2cents

from: [info]justmy2cents
date: Apr. 24., 2011 - 11:51 am
#

Kaut kādi eksperimentālie, šķiet, tiek mēģināti ar krāsainu e-tinti. Bet tā ir nākotne, tur vēl pāris gadi jāpagaida, līdz būs veikalā.

Šodien ir izvēle starp krāsainiem, kas ir tas pats LCD ekrāns, kas datoros, tikai citā korpusā, un e-tinti, kas ir pilnīgi cita tehnoloģija - tā imitē papīru (jau samērā labi), tā spīdēšanas vietā atstaro, bet tā ir melnbalta (ar dažiem pelēkā starptoņiem), un samērā lēna (flash animācijas nespēs rādīt :D)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Apr. 24., 2011 - 11:54 am
#

Vēēēēh! ;(((
Un ko ta viņi pirms diviem gadiem jau solīja..? ;( Manas cerības ir sagrautas, tā pat kā ticība ražotāju solījumiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


justmy2cents

from: [info]justmy2cents
date: Apr. 24., 2011 - 12:01 pm
#

Galvenais, pēc iespējas daudz tici politiķu un tehnoloģiju apskatnieku solījumiem :D

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]digna
date: Apr. 24., 2011 - 11:40 am
#

Starpcitu, es lasīju kaut kādu pāris gadu vecu rakstu, kurā tika solīts, kad kurai tehnoloģijai būs krāsainie rīderi, tad lūk, krāsaino ētinti solīja uz 2010 gada beigām.. :) Bet es neprotu atrast, vai ir iznācis, vai nav, un, ja ir, tad kurš tas ir.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


barvins

from: [info]barvins
date: Apr. 24., 2011 - 12:00 pm
#

Krāsainajiem e-readeriem ir uztaisītas pirmās štruntīgās demo versijas, bet nopirkt veikalos, man šķiet, vēl nevar.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]kdb
date: Apr. 24., 2011 - 12:24 pm
#

Kindle, manuprāt, ir ok, vienīgais ar tām krāsām ir kā ir.

Atbildēt


Kate

from: [info]es_esmu_dzhims
date: Apr. 24., 2011 - 01:29 pm
#

http://www.boot.lv/tag/e-tinte/

Atbildēt | Diskusija


from: [info]digna
date: Apr. 24., 2011 - 01:46 pm
#

Jā, es par šo lasīju jau kaut kādā angliskā lapā - no marta esot solīts Ķīnas tirgū par ~420$.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


justmy2cents

from: [info]justmy2cents
date: Apr. 24., 2011 - 10:09 pm
#

Nu bet ne jau mākslas grāmatām tas būs domāts. Ja, protams, mākslā lietotas krāsas. Ja naudas daudz, tad nopērc no katra veida pa vienam. Un tad pastāsti mums salīdzinošos iespaidus ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Apr. 24., 2011 - 10:15 pm
#

Jā, būtu jau labi, ja varētu visus izmēģināt un novērtēt.. :D
Bet varbūt tad bilžainajām grāmatām vajad to plakandatoru vai rīderi ar lcd ekrānu? Negaidu jau nekādu ūber hd kvalitāti vai kā nu tur, bet lai var saprast, kas attēlots, kā arī izlasīt grāmatas, kuras ir nevis kā teksts, bet kā bildes.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Apr. 25., 2011 - 12:38 pm
#

Kindlu visi grib jo Kindle ir piesiets amazonei. Un Kindle šobrīd ir relatīvi lēts. Un, ļoti iespējams, tieši šobrīd Kindle tiešām ir labākais.

Rīderi ar krāsainu ekrānu jau ir un ir nopērkami. Ir Nook, ir Pocketbook - tas no populārākajiem, un noteikti ir daudzi mazāk populāri.
Dārgāki par mazo kindle (lai gan iespējams bez-touchscreen varianti ir atrodami pat ne ļoti-tā-ka-dārgāk), bet joprojām būtiski lētāki par planšetdatoriem un pat ne tik dārgi kā kindle bija kad pirmo reizi parādījās.

Kaut kad drīzumā Pocketbook varētu būt ar e-ink līdzīgu bet ne e-inka tehnoloģiju kas pat 30fps ļauj un ir krāsaina un smuka un all that. Bet par cik un kad tieši - who knows. bet nu šogad it kā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Apr. 25., 2011 - 01:00 pm
#

Ko nozīmē - piesiets amazonei? Tam internetveikalam? Ja jā, kāds no tā labums - pa taisno var grāmatas caur lasītāju pirkt?
Nemaz ar nav daudz lētāki - Kindle maksā ap 140 Ls, tik pat maksā arī plakandators (ja nav ar ābolu un kaut kādu baigo nez kādu zīmolu)

Atradu dažus ar krāsu ekrāniem, arī Nook, bet kā tur ir ar tiem displejiem - ja lcd, tad uzreiz tieši tāds kā kompītim?

Un kādi vispār ir galvenie punkti, kas jāņem vērā, izvēloties ē-grāmatu rīderi? Kā lai es zinu, kurš ir labs, ja mani kindle vispār necik neinteresē? Un brends nav svarīgs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Apr. 25., 2011 - 01:03 pm
#

Vai, man sajuka, par ko mēs par lētumu te spriežam. :D Krāsainie rīderi noname no ~50 Ls ēbajā, no ~65 Ls pie mums internetveikalā. Bet man no tiem mazmazdrusciņ bail.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]digna
date: Apr. 25., 2011 - 01:04 pm
#

Nook arī no ~55Ls izrādās, bet vai tas ir labs? Ja jā, tad par tādu cenu, šķiet, ka nemaz nav dārgs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Apr. 25., 2011 - 03:12 pm
#

Rokā esmu turējusi tikai melnbalto nook ar krāsaino lcd touchscreen ekrāneli apakšā - par to cenu droši vien tas arī ir tas uz ko skaties.
Ekrāns ir labs - fons ir gaišāks nekā manam sony PRS600 un burti tumšāki. Fontu ziņā man kaut kas sony patika labāk, bet tas, šķiet, ir iestatījumu utml jautājums, un šā vai tā-ne nozīmīga atšķirība.

Par to cik stabils lietošanā nezinu - puncītī ir androīds un to konkrēto jau īpašnieks bija jau ar neatļautiem paņēmieniem pielāgojis savām vēlmēm. Ja tādas nepiedienīgas izdarības ar gadgetiem interesē, tad nooks būs just the thing. Ja neinteresē, tad ņem vērā, ka Nook, atšķirībā no kindle, oficiāli tirdzniecībai ārpus US nav paredzēts, un ja kaut kas ar aparātiņu notiksies - you'ŗe on your own. Ļoti laba izskatās grāmatas aizdošanas funkcija, bet tikai uz papīra. Realitātē tā ir pilnīgi bezjēdzīga. Vēl jo vairāk, ja tāpat egrāmatas nepērc.
Par nook spēju sadarboties ar latviešu e-veikaliem man nav nevismazākās nojausmas.

Atbildēt | Iepriekšējais


crescendo

from: [info]crescendo
date: Apr. 25., 2011 - 02:23 pm
#

Kindle maksā 140 dolārus, nevis latus. Latos tas ir uz pusi mazāk.... Tiešām planšetdatori ir lētāki? Un pat 140Ls - ok, netpadu par tādu naudu var dabūt, bet ne jau tabletu?

Kindle - jā, var pirkt e-grāmatas no amazones... Nezinu vai pašlaik ir kaut kā tikts galā ar to, ka lielu skaitu grāmatu ir atļauts pirkt tikai US atrodoties gan. Un, nu jā, amazones grāmatas var lasīt arī ar iphone/itouch/ipad (kindle softs no appstore) un visiem androīddevaisiem (kindle softs no android market). kindle softs abos gadījumos pie tam ir bezmaksas. Un Kindle ir labs ekrāns. Burtu atainojums ir nu ja pat ne 'tik pat labi kā papīrs', bet pat acīm ērtāk lasāms nekā lētie iespieddarbi.

LCD ekrāns tehnoloģijas ziņā būs kā kompītim/mobilajam telefonam, un tāpat kā kompītim/mobilajam telefonam ir labākas LCD tehnoloģijas un sliktākas. Ir tādi, kas arī spilgtā gaismā ir redzami. Punktu skaits un lielums nosacītajā pikselī arī būs dažāds. Jaunā iphone ekrāna kvalitāti negaidi - tā, ja pareizi saprotu, pat ipadam nav, tikai jaunajiem iphone.

Parasti konkrēto izmantoto tehnoloģiju ražotāja lapā atradīsi, un tad jau vari palasīt specifikāciju wikipēdijā. Ir tur diezgan daudz variāciju. Protams, papīra paskata kvalitāte un gaismas atstarošana nevis izstarošana nebūs nevienam, tas pagaidām eksistē tikai melnbaltpelēks - bet varbūt tev to arī nevajag.



Brends varētu būt svarīgs vienkārši tāpēc, ka lielie flagmaņi ražo vairāk e-rīderus, tos vairāk pērk, ir vairāk lietotāju atsauču, kas tiek ņemtas vērā attīstot katru nākamo paaudzi.. pie tam brends šeit ne obligāti 'tā ir firma kas taisa visādas labas lietas', bet gan 'tā ir firma kas taisa daudz e-lasītājus un lieto laba ražotāja ekrānu'.


Galvenais uz ko skatīties pērkot lasītāju, arī pelēku laikam tomēr ir ekrāns.
Pie tam, ne tikai specifikāciju ziņā, bet rokā paņemot vizuāli kā izskatās - vai tev patīk aparāta kontrasta līmenis, vai patīk burtu asums tajā fontā/izmērā kurā lasīsi.
Vai tevi pārāk nekaitina ekrāna noraustīšanās lapu pāršķirot? jā, protams, pie tā pierod, bet labāk lai tas nav TIK kaitinoši, ka nekad nelietosi gana ilgi, lai pierastu. (gana ilgi būtu minūtes 10...)


Vai patīk ekrāna atspīdamība gaismā - ne visi melnbaltie e-inki ir vienādi matēti, jo īpaši ja ķeries pie skārienjūtīgajiem. Vai tev patīk izmērs - ir kam ir OK mazāki, ir kas noteikti grib lielākus. Ir varianti.

Apskati funkcionalitāti, kas tev ir būtiska. Grāmatzīmes, piezīmes uz lapas malām, vārdu paskatīšanās skaidrojošajā vārdnīcā. Ja tas ir būtiski. Vai tev vajag kaut kādu skārienjūtīgu ekrānu/ekrāna daļu? Fizisku klaviatūru?

Ja lasīsi ne tikai angliski (bet ne gluži bildītes šķirstīsi) - kā ir ar ne-angļu alfabēta burtu atveidi? Ja nav minēts specifikācijā - papēti konkrētā aparāta lietotāju forumus - ir normāls un Tev saprotams veids atrasts kā tev interesējošo valodu iedabūt vai nav?

Vai Callibre māk ar tavu aparātu sadarboties?
Ja callibre sadarboties nemāk, tad to aparātu droši vien neviens nelieto, un ja neviens nelieto, tam droši vien ir kaut kāds iemesls.
http://calibre-ebook.com/user_manual/faq.html#what-devices-does-app-support


Apskatos izpēti baterijas dzīves laiku. Melnbaltiem lasītājiem laiku starp uzlādēm mēra nedēļās. Krāsaini LCD ekrāni rij vairāk. vēl bateriju ēd un zināmu cenas daļu veido aparāta spēja saprasties ar 3g/wifi. par 3g spējīgājiem pirms pirkšanas noskaidro, vai pie šejienes mob operatoriem no tava 3g maz būs kāds labums.


Ja mākslas grāmatas/komiksi/mangas - kā aparāts patiesībā sadzīvo ar tev svarīgā izmēra/formāta PDFiem? Formāli, protams, PDFus saprot (gandrīz) visi, bet dabā atšķirības var būt ļoti, ļoti būtiskas.
Pie tam ja jau bildes skatīsies -kā ar storage space? Vai kaut kādu datu nesēju var iespraust? (SD kartes parasti - vērts noskaidrot kādas, var izrādīties, ka lielākas par katu kādiem GB nemaz neder).




Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Apr. 25., 2011 - 03:56 pm
#

Ā, nu, Latvijā ~140 latus. :D
Ja tiem plakandatōriem vēl ir tādas apakškategōrijas, tad es jau sāku baidīties iedziļināties. Laikam tad tas ir tas nepads, kas manam tēvam - tas maksāja kaut kādus 140 latus.

Paldies, šis bija ļoti izsmeļoši un noderīgi! Tagad jāsāk meklēt cilvēki, kam šādi aparāti ir un jāprasa paskatīt un pataustīt.

Nook mūsu internetveikalos man neizdevās atrast, bet palasot viņu mājas lapā, likās pievilcīgāks par pie mums nopērkamo Pocketbook, jau paspēju safanoties. Tas piegādes jautājums un tirdzniecība uz ārzemēm man arī interesēja, skatījos skatījos, un vienīgi atradu šipingu laikus uz visādām vietām, pēc tā nospriedu, ka var nopirkt arī uz šejieni. Domā, ka, ja, nedodies, kas atgadās un tā gada laikā sūtītu atpakaļ, viņi neņemtu pretī?

Melnbaltu man galīgi negribas.

Arī par to valodu atveidi un pdf attēlošanu biju iedomājusies, būs jāsāk meklēt lietotāju atsauksmes.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Apr. 25., 2011 - 04:27 pm
#


No paša B&N šaubos, vai uz Latviju var pasūtīt. grāmatas viņi uz LV sūta, bet nooku ne. Atliek reselleries vai ebay pārdevējs - kas, pat ja mīli uz patērētāju tiesībām pastāvēt, tāpat nebūs no eiropas savienības. Dual screen Nooks ir foršs, bet ne _tik_ foršs kā man likās pirmo reizi aprakstus ieraugot.



Plakandatori visi ir plakandatori, planšetdatori vai kā nu viņus sauc.Atšķiras operētāj sistēma - ipadam ir apple ražojums, Samsung Galaxy un gan jau saujiņai citu, cik nu viņi ir - google ražotais android. Android ļauj vairāk lietas darīt bezmaksas - bet rēķinies, ka androidmarket (no kurienes aplikācijas vilksi) tā kategorizēšana nav spīdoša, līdz ar to daudz kas ko savilksi būs paredzēts mazākiem ekrāniem - nezinu gan vai tā ir problēma.
Tablets ar androīdu noteikti ir funkcionālāks par krāsainu e-readeri ar androīdu. Pie vienādas ekrāna & such kvalitātes arī dārgāks. Ja man krāsas un kārtīgs ekrāna izmērs būtu obligāts, es droši vien skatītos uz planšetdatoru, nevis krāsainu e-lasītāju. Vai arī pagaidītu kādu pusgadu un paskatītos cik maksā un kā tad izskatīsies next-gen tehnoloģijas... lai gan tik un tā, droši vien planšetdatoru.



Lētie zvēri ir mazie laptopiņi - portatīvi un viegli un, galvenais - lēti. Bet tieši grāmatu lasīšanai droši vien ne tik ērti kā planšetes.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]hessin
date: Apr. 27., 2011 - 10:07 am
#

Lai no ASV amazones pasūtītu Kindli uz LV, jāšķiras no $195 (+shipping and taxes), t.i., mazāk par 100 latiem.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]hessin
date: Apr. 27., 2011 - 10:03 am
#

jaunajiem sony x50 modeļiem ir normāls ekrāns ar visu tačskrīnu. Jo tačkrīns vairs nav layeris pa virsu, bet infrasarkanie stari malās ^_^

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Apr. 27., 2011 - 10:17 am
#

Interesanti, tehnoloģiju nepētīju :) Bet cik veikalā aptaustīju, izskatījās tik pat 'blāvi' kā manējais. Glare tas iespējams noņem.

Nepārprast - arī ar visu relatīvo blāvumu, sony readera ekrāns joprojām ir ļoti labs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]hessin
date: Apr. 27., 2011 - 10:25 am
#

manām acīm atšķirības ir ievērojamas, izskatās tāpat kā vecie 505/bez tačskrīna modeļi - lielāks kontrasts un nav atspīdumi.

Tiesa, 600tais arī atbilstošā leņķī un apgaismojumā ir normāls.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Apr. 27., 2011 - 10:27 am
#

Iespējams tajā veikalā izstādītie eksemplāri vienkārši bija ne-spilgti or smth. Neizņēmu no somas sallīdzināt (tagad nožēloju).

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]hessin
date: Apr. 27., 2011 - 12:07 pm
#

Es negribu pārliecināt, ka atšķirības ir ievērojamas un tā vērtas, citādi gribēsies iegādāties jaunu :D

(varbūt veikalā nofeiloja un vēl piedāvāja vecos.., jo es bez salīdzināšanas varēju pateikt wow, bet no otras puses, ja nav ar ko salīdzināt, tad pie tā 600tā pierod)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]hessin
date: Apr. 27., 2011 - 10:11 am
#

e-rīderi būs ok, ja viss, ko vēlies ir lasīt grāmatas (melnbaltas), ar PDF mēdz būt problēmas, bet tas atkarīgs no paša PDF, ja tam layouts nav ņigu ņegu, tad būs ok (bet citādi PDF must die).
Ja gribi kaut ko krāsainu un interaktīvu, youtube klipiņus un sociālos tīklus, tad derēs planšetes, bet LCD ekrāns diez ko neatrasinās "grāmatu lasīšanu datorā" problēmu, vienīgi ērtāk būs turēt rokās un atgulties dīvānā :)

(Ja man tagad jāizvēlas starp papīra grāmatu un lasīšanu to pašu erīderī, es izvēlos erīderi)

Atbildēt | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Apr. 27., 2011 - 10:32 am
#

(Ja man tagad jāizvēlas starp papīra grāmatu un lasīšanu to pašu erīderī, es izvēlos erīderi)
This. Esmu nonākusi līdz stadijai, ka gadās nopirkt kādu biezāku grāmatu, mēģnāt lasīt papīra, beigās atmest ar roku, iedabūt elektronisko erīderī, bet fizisko eksemplāru tikmēr aizdot kādam citam. Un arī citu aizdotas grāmatas izmantot tik daudz, cik 'ok, tātad šī ir grāmata kuru tagad sameklēt, un kura ir jāizlasa līdz brīdim, kad būs jāatdod fiziskais eksemplārs'.

Jo e-rīderī ir ērtāk. Un kaut kā vienkāršāk paņemt kaut 5 minūtes palasīt, nemēģinot speciāli izbrīvēt pāris stundas lasīšanai - kas jāplāno dienas uz priekšu.

Atbildēt | Iepriekšējais