pajautaa

pesto

« previous entry | next entry »
Mar. 29., 2011 | 07:19 pm
posted by: smille in pajautaa

Kā mājas apstākļos uztaisīt gardu pesto? Ir svaigs baziliks, ir blenderis, bet nav piestas.
Interesē receptes un pieredze ar sastāvdaļām, kas ir brīvi dabonamas LV.

Paldies jau iepriekš : )

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {13}

traffico

from: [info]traffico
date: Mar. 29., 2011 - 07:46 pm
#

Baziliks, ciedru rieksti, olīveļļa un parmezāns praktiski jebkurā veikalā! :)

Atbildēt | Diskusija


from: [info]hessin
date: Mar. 29., 2011 - 08:01 pm
#

ciedru rieksti ne visai brīvi pieejami (vai tas būtu mainījies?), var aizstāt ar indijas riekstiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


*

from: [info]inese_tk
date: Mar. 29., 2011 - 08:13 pm
#

nekāda vaina nav arī valriekstiem. un, jā, ķiploks tak.
un parmezānu var aizstāt ar cieto Minhauzena sieru.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]hessin
date: Mar. 29., 2011 - 08:21 pm
#

jā, vēl 4. variants esot mandeles.
Minhauzenam arī nav ne vainas. Vēl lētāks laikam bija kāds lietuviešu cietais siers.

Atbildēt | Iepriekšējais


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Mar. 29., 2011 - 08:09 pm
#

+ ķiploks

Atbildēt | Iepriekšējais


mēneši

from: [info]meeneshi
date: Mar. 29., 2011 - 08:13 pm
#

30 lapiņas baziliks (svaigs, bez kātiņiem)
200 grami parmezāna siera (var uz pusēm ar pekorīno) nelielos kubiciņos
1 daiviņa nomizota ķiploka
200 grami ciedru riekstu. mēdz taisīt arī ar citiem riekstiem jā, tiem pašiem minētajiem indijas. šķiet, ir dzirdēts arī ar valriekstiem.
100-150 grami labas olīveļļas
mazliet sāls

visu liek blenderī un maļ kādu minūti.
masai nav jābūt galīgi pastā, jābūt zināmam graudainumam

kādu laiku var glabāt ledusskapī sterilizētā burciņā, pārlietu ar olīveļļu.

Atbildēt | Diskusija


*

from: [info]inese_tk
date: Mar. 29., 2011 - 08:16 pm
#

ja olīveļļa ir viena no sastāvdaļām, kamdēļ vēl jālej pāri?

+ ja sataisa daudz, var glabāt arī saldētavā un kādu laiku pirms lietošanas pārlikt parastajā ledīša nodalījumā lai atlaižas.
vispār, ja ir dārzs, ta attiecīgajā sezonā var sataisīt šitādveidīgu zieķi arī no visādiem citiem zaļumiem, piemēram, timiāna un pētersīļiem. sakrāmēt pilnu saldētavu un visu ziemu ēst gardu muti. + taupības nolūkos, ja nav svarīgs ĪSTS pesto, ta var iztikt arī bez siera vai krietni samazināt tā daudzumu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


--

from: [info]ripp
date: Mar. 29., 2011 - 08:18 pm
#

pāri lej, ja ilgāku laiku grib glabāt ledusskapī (nevis saldētavā). papildus eļļa kalpo kā konservants, kas nepielaiž masai gaisu un neļauj bojāties/kavē bojāšanos.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


*

from: [info]inese_tk
date: Mar. 29., 2011 - 08:28 pm
#

gaiss ta gaiss, bet cik man zināms, ka zaļumi kādu laiciņu stāvot olīveļļā sākt rūgt, kas ir galvenais iemesls, kāpēc pesto nedrīkst ilgi glabāt, tā ka teorētiski tai papildus eļļai nevajadzētu īpaši paildzināt uzglabāšanas termiņu. protams, ka rūgšanai ir nepieciešams skābeklis, bet ja viņš tur apakšā ir palicis (un noteikti, ka ir), rūgs tāpatās.

es šitā lejot pāri eļļu cerēju izvairīties no dārzeņu salātu burku karsēšanas, bet lielākā daļa sarūga, jo apakšā tāpat bij tas gaiss palicies un tā eļļas kārta virspusē komplektā ar aizvākojot radīto bezgaisu neko nelīdzēja.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


--

from: [info]ripp
date: Mar. 29., 2011 - 08:34 pm
#

man šķiet, ka burku sterilizācija tāpat ir obligāti nepieciešams pasākums. un kāda ēdamkarote eļļas lai nosegtu dārzeņu masu derīguma termiņam par skādi noteikti nenāks.

Atbildēt | Iepriekšējais


smille

from: [info]smille
date: Mar. 29., 2011 - 08:27 pm
#

o, paldies, tika viens jautājums - 30 lapiņas baziliks tiešām ir 30 gab lapiņas? Man aizdomīgi šķiet, ka tikai 30 lapiņas uz 500 g pesto.. varbūt pārrakstīšanās?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


--

from: [info]ripp
date: Mar. 29., 2011 - 08:32 pm
#

faktiski man šķiet, ka 30 lapiņas sanāk paprāvs pušķis :)

Atbildēt | Iepriekšējais


nova

from: [info]nova
date: Mar. 30., 2011 - 08:56 am
#

kolēģe vakar klāstīja recepti, kurā bija bez olīveļļas jāpievieno arī divas karotes saulespuķu eļļas. un baziliku vajag DAUDZ.

Atbildēt