pajautaa

Emigrācija, imigrācija un sprīdīša motīvs

« previous entry | next entry »
Mar. 5., 2010 | 05:02 pm
posted by: panacea in pajautaa

A kā jums liekas, nu, lielākā daļa latviešu (vismaz kā rāda statistika) ir devušies uz ārzemēm, lai a) atmaksātu kredītu un/vai b) palīdzētu Latvijā palikušajiem ar naudu. Labi, es saprotu, ka daļa vismaz paliks uz dzīvi citās zemēs, bet jums neliekas, ka tā daļēji ir pozitīva tendence, ka mēs nevis rīkojam grautiņus, bet braucam sapelnīt naudu kredītu atdošanai un tad varbūt arī atgriezīsimies Latvijā?

Tā piemēram es jau arī pārsvarā dzīvoju pa ārzemēm, ne gluži materiālu iemeslu dēļ, bet visādu zinību dēļ, beeet lai arī agrāk to nespēju pat iedomāties, tad tagad mani šad tad velk apakaļ uz Latviju. Jo pienāk brīdis, kad apnīk, ka tavu vārdu nespēj pareizi izrunāt, ka tev jārunā svešā mēlē (un šeit pat nav problēma, ka būtu grūtības ar valodu, nē, vienkārši tā nav dzimtā) un ka tomēr tavas tiesības ir kaut kādīgi vairāk ierobežotas nekā mājās. Tad nu iedomājos, teiksim, ja cilvēks vēl lāga nemāk valodu un ir devies prom pusmūžā, kā vispār spēj iedzīvoties. Tad spriežu, ka jau gan jau kaut kad brauktu mož uz Latviju atpakaļ, ne?

Kā jums liekas?

P.S. Ceru, ka nebija nesakarīgs jautājums, ja ir, tad atvainojos.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {19}

putns

from: [info]dumshputns
date: Mar. 6., 2010 - 01:30 am
#

Nav jau viens vien te jautājums, bet vairāki, tomēr - arī mani tā vien velk atpakaļ uz Latviju, vēl tikai jāiztur tas, ka jāapgūst zinības un vēl arī pieredze, lai var atgriežoties radīt gan labvēlīgu vidi, gan darbavietas, gan zināmu konkurētspēju mani interesējošajā jomā.
Arvien vairāk izjūtu, ka sveša kultūra un sveša valoda ir kā cietums. Mans japāņu kursabiedrs piekrīt.

Atbildēt | Diskusija


starsailor

from: [info]starsailor
date: Mar. 6., 2010 - 08:19 am
#

trimda?

Atbildēt | Iepriekšējais


di_wine

from: [info]di_wine
date: Mar. 6., 2010 - 01:42 am
#

Man šķiet, ka nu jau neviens vairs nav tik ļoti piesaistīts valstij kā pirms gadiem 20. Globalizācija utt. Pēc tā, ko redzu apkārt notiekam, reti kurš atgriežas uz visiem 100%. Godīgi sakot, nevienu tādu nezinu. Un runa nav par ravētājiem un krāvējiem, bet par gudriem, izglītotiem cilvēkiem, talantīgiem māksliniekiem, un tiem jau arī nav pārāk liela problēma ērti iekārtoties kur citur. Jāpaplašina pasaules uztvere :) Un, ja valstij šis uztrauc, tad ir pēdējais laiks to izrādīt un rīkoties, jo cilvēki brauc un brauks prom. Nav runa par patriotismu, bet par Dzīvi, par to, ka cilvēkam gribas Dzīvot nevis vergot un stresot par maizes donu, gribas bērnus izaudzināt par cilvēkiem ar nākotnes izredzēm. blah-blah-blah :)

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Mar. 6., 2010 - 01:46 am
#

jā, bet es vairāk domāju varbūt tieši ravētāju un krāvēju virzienā. protams, nevar jau skaidri zināt, bet, piemēram, ja krāvējs beidzot atmaksās to dzīvokļa kredītu, kura dēļ ir ārzemēs, domā viņš tad uzreiz dzīvokli pārdos, vai tomēr atgriezīsies latvijā? tas tāds teorētisks jautājums.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Mar. 6., 2010 - 02:14 am
#

nez.... kurš to var zināt;)
man jau liekas, ka nostrādā fakts, ka TUR tevi kā cilvēku, tavu darbu novērtē augstāk, tb ar lielāku atalgojumu, soc.garantijām utt., ar stabilitāti un rītdienu. jo nu..... ne jau kredītos visa dzīves jēga
cik cilvēku, tik ideju. ir tādi, kas te ar nagiem un ragiem, un prom nekad dzīvē nebrauks. bailes no pārmaiņām, pieradums pie problēmām, slinkums ko citu pasākt vai vienkārši laba, ērta dzīve, tādi te vēl arī ir :)))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


osinsh

from: [info]osinsh
date: Mar. 6., 2010 - 10:12 am
#

Exactly - ne jau kredītu atmaksāšanā tas jautājums, bet cieņā pret tavu darbu un tevi kā darbinieku.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Mar. 6., 2010 - 01:18 pm
#

"Mjā, bet pat es pa laikam domaju, ka jabrauc prom kaut kur, nu, tajos brīžos kad sāk grauzt bezcerības tārps un ieslēdzas kurnēšanas režīms. Un tad, ja ziņas paskatos un palasu biežāk. :D"

Starpcitu, pa laikam metu acis uz Lietuvu.. :D Nu, lai jebkurā laikā varētu ātri atbraukt uz mājām.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]digna
date: Mar. 6., 2010 - 01:14 pm
#

Kāpēc tik negatīvi - "bailes no pārmaiņām, pieradums pie problēmām, slinkums ko citu pasākt"? Tā vien liekas, ka aizbraukšana ir kaut kāda prestiža lieta.
Te vēl ir arī tādi, kam svarīga ģimene un draugi, kurus līdzi nepaņemsi. Tas man ir viens no galvenajiem iemesliem, lai neaizbrauktu. Lai kur es būtu, maksimums pēc nedēļas man jau ļoti gribas Mājās.Tas nav tikai dzīvoklis vai kas tur, tā ir sajūta, ka kādam Tu esi vajadzīgs, un nevis kaut kur tur, bet te pat.
Šeit ir četri gadalaiki, kurus mīlu. Un uz jebkuru Latvijas nostūri var aizbraukt dažās stundās. Te ir gan jūra, gan mežs, gan pilsēta, gan lauki un visi tie ir rokas stiepiena attālumā viens no otra. Un man tas liekas ļoti ērti un skaisti.

Protams, ir nenormāli stulbi, ka tādā valstiskā līmenī reti kurš te kādam ir vajadzīgs, es arī, piemēram, darbu nevaru atrast jau pāris gadus, bet nejau tajā slēpjas visu cilvēku dzīves jēga un laime.

Mjā, bet pat es pa laikam domaju, ka jabrauc prom kaut kur, nu, tajos brīžos kad sāk grauzt bezcerības tārps un ieslēdzas kurnēšanas režīms. Un tad, ja ziņas paskatos un palasu biežāk. :D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Mar. 6., 2010 - 01:37 pm
#

Kad ir ģimene un bērni, kuri jāpabaro un kuriem jāiet bērnudārzā, kur nav vietu, bet milzīgas rindas, tad parādās citas prioritātes, ne tikai gadalaiki un draugi; neviens jau nesaka, ka ir slikti, ka te ir jūra un meži, dzimtā valoda un bērnības atmiņas, tas ir tas, kas visus te vairāk vai mazāk saista; runa ir par dzīves kvalitāti, par iespējām, par atalgojumu, par bezdarbu, par bezcerību, par pensijām, par absolūtu neziņu, kas būs rīt, kā valsts nomaksās tos miljonu aizdevumus, kādi jauni pakalpojumu cenu kāpumi sagaida nākamajā apkures sezonā, par valsts sistēmas attieksmi pret katru iedzīvotāju, par sociālo sistēmu, pabalstiem, par bardaku, haosu un nesakārtotību it visur utt., etc.; kad ir pašam savi bērni un, dies nedod, vēl bezdarbs, parādās realitāte, ka vajadzīgs tas lats, par ko samaksāt par pārtiku, apģērbu un jumtu virs galvas, par nodarbībām bērnam, par zīmuļiem, grāmatām un zābakiem, tad tā ir realitāte, dies nedod, ja ir kāda nopietna slimība, ar ko pašam no savas kabatas jācīnās.
Bet katram savs - ir cilvēki, kas nekad prom neaizbrauks, arī lieliski, ir, kas paliks un cīnīsies, un pierādīs, tas ir tikai loģiski, mēs visi nekad nebūsim vienā maisā bāžami. Katrā ziņā katram ir savi iemesli un motivācija. Žēl par tiem, kas aizbrauc un neatgriežas, bet tā ir realitāte, ka robežas ir vaļā un ir iespēja izvēlēties. Skumji, bet fakts - ko karš un izsūtīšanas izdarīja ar varu, to tagad reālā situācija valstī liek darīt brīvprātīgi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Mar. 7., 2010 - 02:08 pm
#

ļoti precīzi.

Atbildēt | Iepriekšējais


starsailor

from: [info]starsailor
date: Mar. 6., 2010 - 08:22 am
#

nu man ir paziņas, kas 100% ir iedzīvojušies, bet , kam ir nopirkta māja šiten te, tomēr pašlaik izskatās, ka neatgriezīsies. Tik vien tā māja -a acu apmānam! :(
A ir cits viens pāris,kas cīnās pa Dāniju, lai pēc tam varētu dzīvot labklājībā te. Daudz iegulda sava privātā īpašuma uzkopšanā/uzlabošanā utt. Un es zinu -atgriezīsies. Grūti teikt, kā būtu, ja pati tur būtu. Šobrīd liekas, ka nekas šeit nevar piespiest neveinu atgriezties, ja agrāk varēja skaisti runāt par patriotiskumu utt, tad tagad tas kaķim zem astes.

Atbildēt | Iepriekšējais


Не бывает атеистов в окопах под огнём

from: [info]dunkelheit
date: Mar. 6., 2010 - 10:24 am
#

esmu ārzemēs absolūti nefinanciālu iemeslu dēļ un es sasodīti ilgojos pēc Latvijas. Itsevišķi, kad ir kaut kāds labs laiks un es atceros, cik forši bija pie Volčas uz balkona dzert alu un sauļoties. tādos momentos ir grūti. bet citādi, es neredzu nevienu iemeslu, lai atgrieztos latvijā. ģimene tā pat pa pusei izbārstīta pa pus eiropu Finansiālu iemeslu dēļ. Zemē esmu gadu laikā arī iejutusies un valodas cietmā arī neesmu. nu tā.
ps- atgrieztos pa visam noteikti, ja pēkšņi vīrs izdomātu mani pamest :))

Atbildēt | Diskusija


from: [info]fenrir
date: Mar. 6., 2010 - 01:15 pm
#

un kur tu dziivojies?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Не бывает атеистов в окопах под огнём

from: [info]dunkelheit
date: Mar. 6., 2010 - 09:01 pm
#

fāterlandē

Atbildēt | Iepriekšējais


zane

from: [info]lidot
date: Mar. 6., 2010 - 11:26 am
#

runājot par cilvēkiem pusmūžā - Tu mazlie kļūdies. man abi vecāki jau septiņus gadus dzīvo ārzemēs. sencītis angliski runāja labi, muterīte sākumā nesaprata pilnīgi neko. tagad arī viņa runā tekoši, abiem ir gana laika, lai lasītu grāmatas, viņi ir iegādājušies laptopu un iemācījušies ar to rīkoties. ja agrāk viņiem mobilais telefons likās sarežģīts izgudrojums, tad tagad mierīgi sazvanāmies Skypā. Latvijā viņiem nekam nebija laika un nebija spēka par kaut ko interesēties, bet tagad viņi ir daudz mierīgāki, laimīgāki cilvēki, pilnveido sevi.
un lai kā viņi gribētu atgriezties Latvijā, mans tētis jau sen ir pateicis - šeit viņš vergot vairs nekad netaisās, jo tās algas, kas ir šeit, ir ņirgāšanās par cilvēku.
pat ar ilgošanos pēc visiem tuvākajiem vien nepietiek, lai atgrieztos šeit uz dzīvi, kad pierasts pie normāliem apstākļiem citur.

Atbildēt | Diskusija


zane

from: [info]lidot
date: Mar. 6., 2010 - 11:27 am
#

un vēl es zinu vairākus, kas ir aizbraukuši ne naudas, bet izglītības dēļ.

zinu arī vienu izbijušo kriminālpolicistu, kurš Anglijā ir uzsācis karjeru finanšu jomā un plānop nevis pārcelties atpakaļ uz Latviju, bet attīstīt savu uzņēmumu Jaunzēlandē.

Atbildēt | Iepriekšējais


labils

from: [info]labils
date: Mar. 6., 2010 - 02:08 pm
#

atbraucu šadtad ciemos.
viss.
vispār ja tā globāli - ja kāda latvju dūdiņa sirdi nolaupa - moš dzīvotu atkal latvijā. bet vispār nevelk te atpakaļ. vēl viens tikpat nereāls iemesls varētu būt ja mana tauta pēkšņi pārstāj sadarboties ar bandītisko eliti, revolūcija un tā. tad riktīgi pieslēgtos.

Atbildēt


from: [info]bunga
date: Mar. 7., 2010 - 07:53 pm
#

Paris gadu laika cilveks nonak pie atskarsmes ka ir forsi aizbraukt uz nedelu atvalinajuma, bet pec tam loti gribas atpakal, prom no negantajiem pastalniekiem :-)

Atbildēt


the casual unintellinget

from: [info]casiopea
date: Mar. 8., 2010 - 12:14 pm
#

es aizbraucu tikai tápéc ka mans drugs latvijá nevarétu dabút tádu darbu kas atbilst vinja specifikácijai un eiropá ir tikai 1 uznjemums ar kas ar to nodarbojás.
Bet másas drugs belgjis man vairákas reizes ir teicis ka ja atradís darbu latvijá brauks uz lv dzívot.
Un vel zinu vienu spaani kas macijas esasmus lv un tagad dzivo lv jau 3 gadus un majas braukt netaisaas.

man liekas tas viss ir ká liels katls kas tiek maisiits.

Atbildēt