Es te drusku iesviestoju, bet ja siikaak, varu painformeet tevi riit, paprasiishu faateriitim maajaas, kaa tur iisti bija ar to gatavoshanu maajas apstaakljos :)
nepieciešamās izejvielas: raudzēšanai paredzētais šķīdums (var būt augļu vai ogu sula, vai arī ziedu izvilkums), cukurs, vīna raugs.
nepieciešamais inventārs: trauks raudzēšanai (labāk stikla ar palielāku tilpumu 10...20 L), caurulīte (lokana), trauks ar ūdeni, katls (vēlams emaljēts, alumīnija neder)
sulu uzkarsē, izšķīdina tajā cukuru un pārlej uz raudzējamo trauku, pagaida lai atdziest. pievieno ieraugu. pāris reizes dienā ir jāapmaisa. pēc pāris dienām hermetizē (uzliek korķi ar caurulīti traukam tā, lai curulītes brīvais gals būtu traukā ar ūdeni). gaidas, kamār beigusies rūgšana (proces var ilgt pat pusgadu atkarībā no izmantotās sulas), proti, traukā ar ūdeni no caurulītes vairs nenāk burbuļi. tad pilda pudelēs un iztur vismaz pusgadu.
ja vēlas saldāku, tad pirms rūgšana ir beigusies ir jāpievieno vēl papildus cukurs. būs atkārtota rūgšana, kas būs īsāka par pirmo.
nav vēlams. skābekļa piekļuve ļauj raugam izmantot arī etilspirtu vielmaiņā, bet bezskābekļa apstākļos tālāk par etanolu raugs ogļhidrātus nenoārda. tāpēc vēlams pēc iespējas retāk to trauku virināt.
nopērc vīna raugu. veikalā komplektā ar pašu raugu nāk arī pamācība tā lietošanai. tur arī ir rakstīts, cik daudz cukura konkrētajam raugu celmam vajag, bet varētu būt kaut kas ap pusotru kg.
esmu raudzējis aveņu sulu, aroniju sulu (rūgst ļoti ilgi), rievotās rozes ziedu izvilkumu, pieneņu ziedu izvilkumu. labs esot pīlādžu vīns, bet man nav gadījies nogaršot, diemžēl. ar ķiršiem jāuzmanās, jo jāizmanto ķirši bez kauliņiem (savādāk var iegūt indi). ābolu vīns ir ar niecīgu alkohola saturu; tur defoltā daudz spirta nevar izveidoties.
var lietot arī sīrupu, bet tad tas ir jāatšķaida, jo sīrupā cukura ir par daudz, lai raugs to normāli un efektīvi varētuuzņemt un pārstrādāt.
rūgšanas laiks ir stipri atkarīgs no temperatūras, sulas sastāva, un daudzuma, kādu raudzē. vispār vīnam ir jārūgst ilgi. ap pusgadu apm. un pēc tam vismaz pusgadu ir jāiztur, lai beigtos fermentācijas process. tā kā gatavojot vīnu ir jāaizmirst vārds "ātri" un viss ir jādara lēni un bez steigas. tā pat gatavošanas process beigsies apm gadu pusotru pēc uzsākšanas.
from: dr_ca
date: Aug. 3., 2005 - 10:17 pm
#
Atbildēt
from: chimera
date: Aug. 3., 2005 - 10:50 pm
#
Atbildēt
from: electical
date: Aug. 3., 2005 - 11:31 pm
#
Es te drusku iesviestoju, bet ja siikaak, varu painformeet tevi riit, paprasiishu faateriitim maajaas, kaa tur iisti bija ar to gatavoshanu maajas apstaakljos :)
Atbildēt
from: wenija
date: Aug. 3., 2005 - 11:49 pm
#
Atbildēt
from: mikstmiesis
date: Aug. 4., 2005 - 09:23 am
#
nepieciešamais inventārs: trauks raudzēšanai (labāk stikla ar palielāku tilpumu 10...20 L), caurulīte (lokana), trauks ar ūdeni, katls (vēlams emaljēts, alumīnija neder)
sulu uzkarsē, izšķīdina tajā cukuru un pārlej uz raudzējamo trauku, pagaida lai atdziest. pievieno ieraugu. pāris reizes dienā ir jāapmaisa. pēc pāris dienām hermetizē (uzliek korķi ar caurulīti traukam tā, lai curulītes brīvais gals būtu traukā ar ūdeni). gaidas, kamār beigusies rūgšana (proces var ilgt pat pusgadu atkarībā no izmantotās sulas), proti, traukā ar ūdeni no caurulītes vairs nenāk burbuļi. tad pilda pudelēs un iztur vismaz pusgadu.
ja vēlas saldāku, tad pirms rūgšana ir beigusies ir jāpievieno vēl papildus cukurs. būs atkārtota rūgšana, kas būs īsāka par pirmo.
tas tā īsumā.
Atbildēt | Diskusija
from: laukuroze
date: Aug. 4., 2005 - 09:25 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: mikstmiesis
date: Aug. 4., 2005 - 09:28 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: laukuroze
date: Aug. 4., 2005 - 10:03 am
#
Nezinu, mēs bērām.. tiklīdz rūgšanas procesis taisās apstāties, tā karoti klāt.
Sanāca garšīgs, ja nu vienīgi grādu maķenīt par daudz:)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: mikstmiesis
date: Aug. 4., 2005 - 10:08 am
#
dabīgi raudzējot vairāk par 12 % etanola nevar iegūt, jo pie tādas koncentrācijas rauga šūnas iet bojā ;o)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: laukuroze
date: Aug. 4., 2005 - 10:13 am
#
---
Un vienmēr jau paliek iespēja beigu galā to vīnu izlaist caur trubām:)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: mikstmiesis
date: Aug. 4., 2005 - 10:16 am
#
tikai gliemezists ;o)
/bet mājās es mēdzu gatavot pieneņu, rožu vīnus. un vinu reizi man pat sanāca pieneņu šampanietis ;o)
Atbildēt | Iepriekšējais
from: arklz
date: Aug. 4., 2005 - 07:38 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: mikstmiesis
date: Aug. 4., 2005 - 07:48 pm
#
esmu raudzējis aveņu sulu, aroniju sulu (rūgst ļoti ilgi), rievotās rozes ziedu izvilkumu, pieneņu ziedu izvilkumu. labs esot pīlādžu vīns, bet man nav gadījies nogaršot, diemžēl. ar ķiršiem jāuzmanās, jo jāizmanto ķirši bez kauliņiem (savādāk var iegūt indi). ābolu vīns ir ar niecīgu alkohola saturu; tur defoltā daudz spirta nevar izveidoties.
var lietot arī sīrupu, bet tad tas ir jāatšķaida, jo sīrupā cukura ir par daudz, lai raugs to normāli un efektīvi varētuuzņemt un pārstrādāt.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: arklz
date: Aug. 4., 2005 - 08:45 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: mikstmiesis
date: Aug. 4., 2005 - 08:53 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais